Γράφει ο Παύλος Θ. Κάγιος // Πηγή: http://fragilemag.gr

Μη χάσετε με τίποτα την «Καπερναούμ» που προσφέρει συγκίνηση μέχρι δακρύων, ενώ από τις άλλες νέες ταινίες ξεχωρίζουν το κύκνειο άσμα των αδελφών Ταβιάνι «Μια προσωπική ιστορία», το αποκαλυπτικό σκάνδαλο «Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρήσεις;» και το ισπανικό ερωτικό ρόουντ μούβι «Έρωτας δίχως τέλος».

«Καπερναούμ»

Η καταπληκτική και σοκαριστική ιδέα ένα παιδί του δρόμου και των φαναριών, που ζει δίχως στέγη και δίχως καμιά προστασία, να σέρνει τους γονείς του στα δικαστήρια με την κατηγορία-καταπέλτη: ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΓΕΝΝΗΣΑΤΕ, αποτελεί την ιδέα αυτής της μοναδικής σε δύναμη και συγκίνηση ταινίας.

Το φιλμ αρχίζει σε μια αίθουσα δικαστηρίου στο Λίβανο, όπου ένας 12χρονος πρόσφυγας από τη Συρία, που τον υποδύεται ο Ζάιν Αλ Ραφέεα και σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα και δάκρυα στα μάτια για την ερμηνεία του!, παρουσιάζεται ενώπιον ενός δικαστή, ο οποίος τον ρωτάει γιατί θέλει να μηνύσει τους ίδιους τους γονείς του. «Επειδή με έφεραν στον κόσμο!», απαντάει o μικρός, κάνοντας έτσι τη δική του επανάσταση απέναντι στους γονείς του για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, για την παντελή αδυναμία τους να του παρέχουν ελάχιστη φροντίδα, βοήθεια και προστασία.

Αντιμέτωπος με αδιανόητες δυσκολίες και εμπόδια, ο μικρός Ζάιν θα ξεκινήσει ένα απίστευτο, γεμάτο δυσκολίες ταξίδι για να αναζητήσει τη δική του ταυτότητα, μέσα στον αμείλικτο κόσμο που έχουν φτιάξει γι’ αυτόν οι μεγάλοι. Κι αρχίζουμε να παρακολουθούμε την ιστορία αυτού του ατίθασου, χαρισματικού αγοριού, το οποίο επαναστατεί ενάντια στη γεμάτη κακουχίες ζωή του και παλεύει να βρει τρόπο να επιβιώσει στις παραγκουπόλεις του Λιβάνου. Μία συγκλονιστική ερμηνεία από τον μικρό που, συν τοις άλλοις, σε γεμίζει τύψεις και ευθύνες για τον κόσμο που δημιούργησες και θέλεις κι από πάνω να φέρνεις σε αυτόν και νέες ζωές!

•Όλοι οι πρωταγωνιστές είναι μη επαγγελματίες ηθοποιοί και οι ζωές τους καθρεφτίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα της ταινίας που ειναι το τρίτο φιλμ της Ναντίν Λαμπακί («Caramel» και «Where Do We Go Now?» οι άλλες δύο). Ένα φιλμ που κοιτά στα μάτια έναν κόσμο αόρατο στους περισσότερους από εμάς αλλά οδυνηρά αληθινό σε όσους ζουν σε αυτόν – έναν κόσμο όπου δεν χωράει καμία αθωότητα και εμείς δεν έχουμε καμία δικαιολογία που τον ανεχόμαστε.

Το φιλμ βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Καννών κι έκανε τους πάντες να λένε πως ο μικρός πρωταγωνιστής της πραγματοποιεί την καλύτερη ερμηνεία μεταξύ των προβαλλόμενων ταινιων. Και τώρα το φιλμ είναι υποψήφιο για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Σκηνοθεσία: Ναντίν Λαμπακί
Παίζουν: Ζαΐν Αλ Ραφέεα, Γιορντάνος Σιφεράβ, Μπολαγουατιφέ Τρέζερ Μπανκολέ

«Μία προσωπική ιστορία»

Το κύκνειο άσμα των αδελφών Ταβιάνι που εδώ, αν κι έχουν χάσει προ πολλού τις μεγάλες στιγμές δημιουργίας τους, αποπνέουν μια παλιοκαιρίτικη ομορφιά και νοσταλγία περασμένων όμορφων αναμνήσεων…

Το στόρι είναι εμπνευσμένο από την αυτοβιογραφική νουβέλα «Μία Προσωπική Ιστορία» του Μπέπε Φενόλιο και μάς μεταφέρει στο καλοκαίρι του 1943, όταν ο νεαρός Μίλτον ερωτεύεται τη Φούλβια, η οποία, όπως φαίνεται, δεν τρέφει ανάλογα συναισθήματα και απλώς της αρέσει το βάθος της σκέψης του και τα γράμματα που της γράφει. Έναν χρόνο μετά, ο Μίλτον έχει μπει στην Αντίσταση και πολεμά στο πλάι των ανταρτών ενάντια στους Ναζί. Όταν, τυχαία, μαθαίνει ότι η Φούλβια ήταν κρυφά ερωτευμένη με τον επίσης αντάρτη και κοινό τους φίλο, Τζόρτζιο, ο Μίλτον αποφασίζει να πάει και να τον βρει και να του μιλήσει. Ο Τζόρτζιο, όμως, έχει μόλις συλληφθεί από τους Φασίστες…

•Οι αδελφοί Ταβιάνι, έχοντας ζήσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Ιταλική Αντίσταση, αποτυπώνουν αποσπασματικά και ποιητικά – όπως σε πολλά από τα φιλμ τους… – την εποχή και σκηνοθετούν μια συγκινητική ταινία για την αθωότητα της νιότης και τον έρωτα. Η ταινία, όμως, νιώθεις ότι μένει ανολοκλήρωτη και μοιάζει να κουβαλάει πάνω της ξέφτια παλιών μεγάλων στιγμών των δημιουργών…

Σημείωμα των αδελφών Ταβιάνι

Στις ημέρες μας, μέρες αμφιλεγόμενες, ο Φενόλιο μάς εντυπωσίασε βαθιά με το μυθιστόρημά του «Μία Προσωπική Υπόθεση», τον τρελό έρωτα και τη ζήλια του Μίλτον, του πρωταγωνιστή, που γνωρίζει μονάχα τα μισά και θέλει να μάθει τα πάντα. Με αυτή την αφετηρία, θελήσαμε να προκαλέσουμε, μέσα από μια μακριά και εμμονική διαδρομή, ένα δράμα, το οποίο να είναι προσωπικό κι απολύτως ιδιωτικό: ένα δράμα για έναν αθώο έρωτα, που την ίδια στιγμή είναι και ένοχος καθώς, τις απάνθρωπες μέρες του Εμφυλίου Πολέμου, η μοίρα κάθε ανθρώπου ξεχωριστά ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη από εκείνη της κοινότητας.

Σκηνοθεσία: Πάολο και Βιττόριο Ταβιάνι
Παίζουν: Λούκα Μαρινέλι, Λορέντζο Ρικέλμι, Βαλεντίνα Μπελέ.

«Η νηπιαγωγός»

Η μέρα με τη νύχτα μοιάζουν να είναι οι διαφορές των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά στη Δύση και στον τρίτο κόσμο μιας κι από σύμπτωση προβάλλεται αυτό το φιλμ την ίδια εβδομάδα με τη συγκλονιστική «Καπερναούμ». Εδώ έχουμε τη ματιά, την ευαισθησία – και τις εμμονές… – μιας διανοούμενης σκηνοθέτιδας, ενώ στο άλλο φιλμ, έχουμε ζωντανή την κόλαση της πραγματικότητας στα μούτρα μας.

Ηρωίδα της ταινίας είναι η Λίζα Σπινέλι, μια ευαίσθητη δασκάλα σε νηπιαγωγείο που ζει μια συμβατική ζωή στο Στέιτεν Αϊλαντ. Παρακολουθεί μαθήματα ποίησης σε νυχτερινό σχολείο, έχοντας πλήρη συναίσθηση της μετριότητάς της. Ανακαλύπτει τυχαία πως ένα αγόρι στην τάξη που διδάσκει έχει έμφυτο ταλέντο στην ποίηση. Τότε βάζει σκοπό της ζωής της, φτάνοντας στα άκρα, να αποκαλύψει το ταλέντο του μικρού στον κόσμο…

Σκηνοθεσία: Σάρα Κολαντζέλο
Παίζουν: Μάγκι Τζίλενχαλ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Ατο Μπλάνκσον-Γουντ

«Έρωτας δίχως τέλος»

Ρομάντζο μετά επιστημονικής φαντασίας σ’ ένα ισπανικό φιλμ σκηνοθετημένο από τους αδελφούς Αλέντα που έχει ωραίες στιγμές και καλές ερμηνείες αλλά χάνεται σε χωράφια που τα έχει πατήσει προ πολλού το Χόλιγουντ.
Το στόρι ξεκινάει από την ιδέα του πρωταγωνιστικού ζευγαριού να ταξιδεύσει πίσω στον χρόνο για να αλλάξει τα πράγματα που δεν πήγαν καλά στη σχέση τους… Και γυρίζουμε τότε που ο νεαρός κι αμήχανος Χαβιέ συναντά τη Μαρία, ένα δραστήριο, εξωστρεφές και διασκεδαστικό κορίτσι, και ξεκινάει το πανέμορφο ρομάντζο τους… Δεκαπέντε χρόνια μετά και το τοπίο δεν είναι πια ειδυλλιακό και η σχέση τους περνάει κρίση… Αποφασίζουν, λοιπόν, να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο για να… ξαναγράψουν τη μοίρα τους και να αποφύγουν την άθλια πραγματικότητα που ζουν. Και μαζί ξαναζούν και θυμούνται τη μαγεία της πρώτης ημέρας που συναντήθηκαν, δεκαπέντε χρόνια πριν…

Σκηνοθεσία: Σεζάρ Εστέμπαν Αλέντα, Χοσέ Εστέμπαν Αλέντα
Παίζουν: Χαβιέρ Ρέι, Μαρία Λεόν

«Lego 2»

Σίκουελ της γνωστής ταινίας κινουμένων σχεδίων που βρίσκει τους αγαπημένους ήρωες του Μπρίκσμπουργκ αντιμέτωπους με διαγαλαξιακές απειλές και νέους αλλοπρόσαλλους χαρακτήρες που διανθίζουν τη θεότρελη αυτή περιπέτεια κινουμένων σχεδίων. Το σενάριο υπογράφουν οι δημιουργοί της πρώτης ταινίας Φιλ Λορντ και Κρίστοφερ Μίλερ, ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Μάικ Μίτσελ (Trolls).

Σκηνοθεσία: Μάικ Μίτσελ
Ακούγονται: Κρις Πρατ, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Γουίλ Αρνέτ, Άλισον Μπρι, Νικ Όφερμαν, Τσάρλι Ντέι
Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Τζίνη Παπαδοπούλου, Σταύρος Σιούλης, Ντορίνα Θεοχαρίδου, Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Κακούρης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Φώτης Πετρίδης, Θάνος Λέκκας.

«Αλίτα, ο άγγελος της μάχης»

Άλλη μια μεταλλαγμένη κι άψυχη φιλμική εικονική πραγματικότητα με την υπογραφή, μάλιστα, των Τζέιμς Κάμερον και Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ .
Όταν η Αλίτα (Ρόζα Σάλαζαρ) ξυπνά χωρίς να θυμάται ποια είναι σε έναν μελλοντικό κόσμο που δεν αναγνωρίζει, την περιμαζεύει ο Ίντο (Κριστόφ Βαλτς), ένας ευγενικός επιστήμονας, που αντιλαμβάνεται ότι κάπου μέσα σε αυτό το ανθρωποειδές κρύβεται η καρδιά και η ψυχή μιας νεαρής γυναίκας με ξεχωριστό παρελθόν. Καθώς η Αλίτα μαθαίνει να περιπλανιέται στη νέα της ζωή και στους επικίνδυνους δρόμους της Άιρον Σίτι, ο Ίντο προσπαθεί να την προφυλάξει από το αινιγματικό παρελθόν της, τη στιγμή που ο «περπατημένος» νέος της φίλος Χιούγκο (Κίαν Τζόνσον) είναι διατεθειμένος να τη βοηθήσει να ξυπνήσει τις μνήμες της. Μόνο όταν οι φονικές και διεφθαρμένες δυνάμεις της πόλης καταδιώκουν την Αλίτα, εκείνη ανακαλύπτει ένα στοιχείο για το παρελθόν της – έχει μοναδικές πολεμικές ικανότητες και αυτοί που είναι στην εξουσία θα κάνουν τα πάντα για να τις υποτάξουν.

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ
Παίζουν: Ρόζα Σάλαζαρ, Κριστόφ Βαλτς, Τζένιφερ Κόνελι, Μαχερσάλα Αλί, Εντ Σκρέιν, Τζάκι Ερλ Χέιλι, Κίαν Τζόνσον