Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Είδα το «Μαύρο Χιόνι» σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου Κύριο

«Υπάρχουν περίπλοκοι μηχανισμοί στον κόσμο αλλά στο θέατρο οι πιο πολύπλοκοι».

Σχόλια για το θέατρο, τους θεατές, τους τζαμπατζίδες θεατές, την κριτική, την λογοκρισία, τα άγχη και τις αγωνίες των δημιουργών παρακολουθεί κανείς να ζωντανεύουν μέσα στο θεατρικό μυθιστόρημα του Michail Afanasjevic Bulgakov «Μαύρο Χιόνι» γι’ αυτό και αν αγαπά το θέατρο και τους ανθρώπους του αυτό το έργο μιλά στην καρδιά του. 

Το μυθιστόρημα, που έγραφε παράλληλα με το «Μαιτρ και Μαργαρίτα» και άφησε λόγω του θανάτου του ημιτελές (1936-1939),αποτυπώνει την θέση του καλλιτέχνη σ’ ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην περιπέτεια ενός συγγραφέα μπλεγμένου στα γρανάζια του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας επί Στάλιν. 

Πρωταγωνιστής είναι ο  Μαξούντοφ ουσιαστικά η περσόνα του ίδιου του συγγραφέα, που  για να βρει την λύτρωση γίνεται αυτόχειρας -«Οι νεκροί θα κριθούν από τα έργα τους» και μπορεί αυτό να ακούγεται πολύ μελό ωστόσο, ο αυτοβιογραφούμενος συγγραφέας  δεν αφήνει κανέναν μελοδραματισμό να παρεισφρήσει. Η αφήγησή του απογειώνεται με τέχνη μέσα από το φίλτρο του χιούμορ και της εξπρεσιονιστικής απόστασης. 

Ο Κώστας Φιλίππογλου και η Δήμητρα Κονδυαλάκη έκαναν μια εξαιρετική διασκευή και έδωσαν σκηνική  πνοή στο έργο του Ρώσου καλλιτέχνη. 

Η σκηνοθεσία με παιγνιώδη και ευφυή τρόπο, στηριζόμενη στο σωματικό θέατρο και τις γρήγορες κινηματογραφικές εναλλαγές αξιοποιεί κάθε πιθαμή του κειμένου.

Το μεγαλύτερο ατού της παράστασης είναι οι κωμικές της σκηνές και η ομάδα των ηθοποιών, που λειτουργεί σαν έναν σώμα. 

Μικρή της αδυναμία, κατά τη γνώμη μου, κάποια προβλήματα ρυθμού. Ίσως, όμως, να έχουν ήδη λυθεί, επειδή έτυχε να παρακολούθησω μια από τις πρώτες παραστάσεις. Νομίζω, πάντως, πως η παράσταση θα μπορούσε να αποφύγει το διάλειμμα και με το «σφίξιμο» στο ρυθμό να είναι και λίγο μικρότερη σε διάρκεια. 

Οι ηθοποιοί: Τάσος Δημητρόπουλος, Δημήτρης Δρόσος, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Γιάννης Στεφόπουλος Κώστας Φιλίππογλου, Εύα Αγγελοπούλου και Γιάννης Γιαννούλης δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό επί σκηνής  ερμηνεύοντας τους πολλαπλούς τους ρόλους. Αεικίνητοι, κεφάτοι ανέπτυξαν μία ξεχωριστή διαδραστική επικοινωνία.

Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του Τάσου Δημητρόπουλου ως  Μαξούντοφ, ένας συγγραφέα που δεν έχει υπάρξει ποτέ, αλλά θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο Bulgakov. Ο ηθοποιός κατάφερε να απαλλαγεί από το μονοδιάστατο της ψυχικής διαταραχής ενός ανθρώπου, με κατάθλιψη, λίγο πριν την απόπειρα και χρωμάτισε τον ήρωά του με πολλαπλά συναισθήματα. 

Ξεχωρίζει ο Γιάννης Στεφόπουλος για πολλές σκηνές. Αναφέρω χαρακτηριστικά την παρουσία του ως εκδότη. 

Αποκάλυψη ο Κώστας Φιλίππογλου, δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να βλέπουμε τον σκηνοθέτη σε ρόλο ηθοποιού. Ξεχώρισα τη στιγμή στο θέατρο ως ταμία με την απίστευτη ατάκα: «Δεν έχει νόημα εμείς να σας δώσουμε τόσα λεφτά τα βγάζετε και μόνοι σας» 

Απολαυστική η Εύα Οικονόμου-Βαμβακά στον ρόλο της γραμματέας που λιώνει στο ακουστικό όταν την καλεί ο «σύντροφος», ενώ παράλληλα δαχτυλογραφεί πατώντας κουδουνάκια!

Από τους ρόλους που ερμήνευσε η Εύα Αγγελοπούλου ξεχωρίσαμε αυτόν την πρωταγωνίστριας του θιάσου και από τον Δημήτρη Δρόσο αυτό του σκηνοθέτη του θεάτρου. Ο Γιάννης Γιαννούλης εκπλήσσει ως γάτα. 

Λιτό και λειτουργικό το σκηνικό της Όλγα Μπρούμα με την εντυπωσιακή αποκάλυψη στο φινάλε και την  «απογύμνωσή» του μαζί με τον ήρωα. Προσεγμένοι οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη που το αναδεικνύουν. Μέσα στο κλίμα της εποχής τα κουστούμια της Μαργαρίτας Δοσούλα. Ατμοσφαιρική και η  μουσική των Lost Bodies.

Μια παράσταση με άποψη και υψηλή αισθητή.Μια καθαρή ανάγνωση πάνω σ’ ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό θεατρικό μυθιστόρημα που ξεκινά από μια ηθογραφική διάσταση την οποία εν τέλει υπερβαίνει μπροστά στην ανθρώπινη τραγωδία της απόρριψης από το «σύστημα». Πόσο αληθινό; Πόσο διαχρονικό;

 

 

 

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία