Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Το Μέta-μπουλούκι είναι μια παράσταση που γεννιέται και πεθαίνει την ίδια στιγμή

Από τη Σοφία Γουργουλιάνη 

Αν ακόμα αναρωτιόμαστε ποια είναι εκείνη η μία και μοναδική τέχνη που η απουσία της (μας) έγινε αφόρητη όλα εκείνα τα φετινά βράδια με Νετφλιξ, κι αν το καλοκαίρι προσφέρεται για το ξανακέρδισμα όλων εκείνων των χαμένων στιγμών και των παγωμένων χρόνων, το  Μέta-μπουλούκι επιχειρεί να συνδυάσει πνευστά (Κωνσταντής Πιστιόλης) , stand up comedy (Δήμητρα Νικητέα, Ήρα Κατσούδα) και Καραγκιόζη (Θωμάς Αγραφιώτης)  σε ένα καλλιτεχνικό οδοιπορικό με ελεύθερη είσοδο προσφέροντας την παράσταση του στο καλλιτεχνικό πιάτο της Αθήνας αλλά και επαρχιακών πόλεων ανά την Ελλάδα.

Σε μια σύντομη κουβέντα θυμηθήκαμε την ιστορία των μπουλουκιών, του παλιού ελληνικού σινεμά και αναρωτηθήκαμε για την παρουσία ή (και) την απουσία της τέχνης στην επαρχία.

 thumbnail DSC02023 DxO

                                                                                                                 Ήρα Κατσούδα

 

Τι θα δούμε στο meta-μπουλούκι; Είναι ένας συνδυασμός τεχνών; Κάθε παράσταση θα είναι ίδια με την προηγούμενη;

ΚΑΤΣΟΥΔΑ: Είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία γιατί καλλιτέχνες από 3 διαφορετικά είδη μοιράζονται την ίδια σκηνή. Όχι ταυτόχρονα προφανώς! Έχει Θέατρο Σκιών, Μουσική και Stand up comedy. Ναι, ο κάθε καλλιτέχνης από εμάς έχει ένα συγκεκριμένο set που παρουσιάζει και αυτό το κάνουμε σε κάθε πόλη. Η παράσταση δηλαδή είναι Franchise θα μπορούσαμε να πούμε. Βέβαια μιλάμε για live οπότε εξορισμού κάθε παράσταση είναι και διαφορετική μιας και κάθε φορά βρισκόμαστε απέναντι σε άλλο κοινό, πόλη και χώρο.

 

ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ:Το Meta-Μπουλούκι είναι μια αναβίωση του πνεύματος των παλιών μπουλουκιών, προσαρμοσμένων στο πνεύμα του σήμερα και τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών, έτσι ώστε να μην πρόκειται για μια απλή αντιγραφή του παρελθόντος, αλλά για μια δυναμική επανεμφάνισή τους στο παρόν και φυσικά στο μέλλον. Μια επανεμφάνιση, η οποία σέβεται και τηρεί το πνεύμα και το ύφος του παραδοσιακού, ανοίγοντας όμως και το δρόμο προς το μοντέρνο. Με την ανωτέρω λογική, αφενός όλες οι τέχνες λόγου και εικόνας είναι παρούσες, συνδυάζοντας τον ήχο και τη μουσική με τον πηγαίο προφορικό λόγο και με την οπτική πανδαισία. Αφετέρου όμως, το προνόμιο αυτού του συνδυασμού είναι ότι κάθε παράσταση θα είναι ίδια και συνάμα διαφορετική, καθώς θα προσαρμόζεται στη δυναμική του κοινού της και μέσα από την αλληλεπίδραση θα γεννιέται και θα πεθαίνει την ίδια στιγμή, για να ξαναγεννηθεί την αμέσως επόμενη φορά, χωρίς να αλλάξει ως προς την ουσία της, αλλά δένοντας το «είναι» της με το «είναι» του εκάστοτε νέου χώρου της.

 thumbnail DSC02304 DxO

                                                                                                   Θώμας Αγραφιώτης 

 

 

Επιλέξατε να ταξιδέψετε και στην επαρχία. Πιστεύετε ότι στην χώρα μας η επαρχία και οι καλλιτεχνικές της ανάγκες παραγκωνίζονται;

ΚΑΤΣΟΥΔΑ: Σαν stand up comedian κάνω πολλές παραστάσεις στην Περιφέρεια και αυτό που παρατηρώ είναι ότι υπάρχει 2 ταχυτήτων αντιμετώπιση όσον αφορά στις καλλιτεχνικές ανάγκες. Οι μεγάλες πόλεις και τα αστικά κέντρα δεν παραγκωνίζονται ιδιαίτερα, μιας και είναι πάντα στην ατζέντα του εκάστοτε καλλιτέχνη. Από την άλλη τα πιο μικρά ή τα πιο απομακρυσμένα μέρη είναι αυτά που πραγματικά δεν τους προφέρεται η πρόσβαση στην καλλιτεχνική δραστηριότητα.

 

Το μπουλούκι έχει συνδεθεί με μια μορφή λαϊκής τέχνης. Πιστεύετε ότι η πραγματική τέχνη πρέπει να μπορεί να βρει απήχηση στα διαφορετικά κοινωνικά στρώματα;

ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ: Η λαϊκή τέχνη του μπουλουκιού έχει μέσα της το στοιχείο της γνησιότητας. Από την άλλη, ανάμεσα στις τέχνες δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση και διαχωρισμός. Όλες οι τέχνες έχουν μέσα τους το στοιχείο που μπορεί να συγκινήσει τον κάθε άνθρωπο, οποιασδήποτε ηλικίας και οποιασδήποτε κοινωνικής θέσης. Και αυτό το στοιχείο δεν είναι άλλο από την ποιότητα αφενός και από την εντιμότητα αφετέρου του καλλιτέχνη απέναντι στον κάθε θεατή, μια εντιμότητα βγαλμένη μέσα από την ψυχή του λαού. Απόδειξη ίσως για αυτό είναι οι παλιές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, που έχουν αγκαλιαστεί από το σύνολο του ελληνικού λαού και από όλα τα κοινωνικά του στρώματα. Και πρόγονος αυτού του λαϊκού κινηματογράφου δεν είναι άλλος από τις τέχνες των μπουλουκιών, που υπηρετήθηκαν άλλωστε και από τους ίδιους τους συντελεστές της κινηματογραφικής τέχνης, αποδεικνύοντας έτσι πως η γνήσια τέχνη απευθύνεται στους πάντες.

 

Τι έχει να προσφέρει ένα σύγχρονο «μπουλούκι» στο φετινό ιδιαίτερο καλοκαίρι;

ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ:Έχει να προσφέρει ένα μήνυμα ελπίδας, ανανέωσης και επιστροφής σε όλα αυτά που προσωρινά χάσαμε, μέσα από τη μαγεία των τεχνών του χθες, σε μια αρμονική συνύπαρξη στο παρόν και με όραμα το μέλλον. Και το Meta-Μπουλούκι τολμά να ατενίσει αυτό το μέλλον, προσφέροντας ψυχαγωγία και αγάπη στο λαό και μαζί και ένα καλλιτεχνικό μήνυμα αντίστασης και πάλης.

 

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, 20:30

mέta - μπουλούκι
Lab art yard (Πολυχώρος Τσαλαπάτα) - Βόλος

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία