Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Αντωνία Οικονόμου, τι είναι η «Σύνθεση για έξι σώματα»;

Ένας χορός με το χώρο.
Η Αντωνία Οικονόμου παρουσιάζει τη νέα της δουλειά ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΞΙ ΣΩΜΑΤΑ (24 & 25 Παλιό Αμαξοστάσιο και 28/7 Ακαδημία Πλάτωνος) χτίζοντας το «τώρα»  με μόνο μέσο  την κίνηση και το σώμα των ερμηνευτών.
 
 
ΤΟ ΠΡΙΝ 
Ο χορός επηρέασε την ζωή μου φέρνοντάς με σε επαφή με την υπομονή, την εξάντληση, την δημιουργία της έκφρασης, τη θυσία αλλά και το τραύμα. Το 2015 σπούδαζα στο Λονδίνο χορό και χορογραφία και οι σπουδές μου διακόπηκαν από ένα τραυματισμό. Για πέντε περίπου χρόνια κατέβηκα από τη σκηνή, αλλά  απευθύνθηκα σε άλλα σώματα για να δημιουργήσουμε. Τώρα στη Σύνθεση, θα είναι η πρώτη φορά από τότε που θα ξανάυπάρξω ως σώμα στη σκηνή. Το να αναπρογραμματίσει και να αποδομήσει κανείς την κινητική του νοημοσύνη νομίζω είναι ένα καθαρτικό εγχείρημα αλλά δεν πιστεύω στην ικανότητα του σώματος, του σώματος ως μνήμη, ως τραύμα, να ξεχάσει.
 
 
ΤΟ ΤΩΡΑ - Εδώ όπου όλα ρέουν μα τίποτα δεν αλλάζει
 
Πιστεύω ότι στη σκηνή το σώμα καλείται να αναπολήσει την ιστορικότητα  μέσα στην οποία το ίδιο εντάσσεται και από την οποία επίσης φιλοξενείται, χαράζεται, διαμορφώνεται. Αυτό που με ανησυχεί για το μέλλον μετά τον covid-19, όχι μόνο στις παραστατικές τέχνες αλλά γενικότερα στην κοινωνική μας αντίληψη , είναι το ποσό ευσυνείδητοι έχουμε την ικανότητα να είμαστε ως προς το τι σημαίνει αυτή η αλλαγή για το πριν το τώρα και μετά «μας» και πόσο πραγματικά δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό που λένε «κανονικότητα» πρώτον γιατί δεν μπορούμε και δεύτερον επειδή αυτή μας οδήγησε εδώ. Δεν ελπίζω ότι θα απαλλαγούμε από αυτήν ποτέ. Άλλωστε πάντα φέρουμε τα ερείπια του παρελθόντος, το βάρος του καθημερινού βίου και την ανασφάλεια του αύριο.
 
 6 somata
 
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΞΙ ΣΩΜΑΤΑ 
Στη Σύνθεση ξεκινήσαμε εργαστήρια χωρίς την βλέψη αυτά να γίνουν «παράσταση». Κινητοποιηθήκαμε από την ανάγκη μας να λειτουργούμε μέσα σε ένα συνεχόμενο τώρα χωρίς τις εμμονές ενός αποτελέσματος.  Σε ένα χώρο έρευνας, ασφάλειας και παρατήρησης έπειτα από αυτά που το σώμα βίωσε τους προηγούμενους μήνες. Με ελάχιστα τεχνικά μέσα -η απολύτως αναγκαία παρουσία και ύπαρξη στη σκηνή άλλωστε ήταν πάντοτε οι ίδιοι οι ερμηνευτές- και το σώμα ως το μοναδικό τους μέσο για να μοιραστούν στο κοινό τους κώδικες, τις εικόνες και τις στιγμές των κόσμων που δομήθηκαν κατά την δημιουργική διαδικασία. Ένας χορός με το χώρο. Χτίζοντας το “τώρα”. Ούτως ή άλλως το μέλλον παραμένει αχαρτογράφητο.
 
 
Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ 
Στις 28/7 η Σύνθεση θα διαδραματιστεί στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΠΛΑΤΩΝΟΣ. Είναι ένας τόπος συνθετικής μνήμης για τον οποίο πάντα νιώθω μικρή για να μιλήσω. Από τότε που έκανα μαθήματα φιλοσοφίας με έπιανε κόμπος στο στομάχι όταν διάβαζα για αυτόν.  Τα ισχυρά και διφορούμενα μηνύματα αυτού του αρχαίου τόπου σε βάζουν σε σκέψεις όταν πας να τοποθετήσεις ένα δρώμενο μέσα σε αυτόν. Για αυτό και θα αναδομήσουμε το έργο για το συγκεκριμένο σημείο.
 
 
ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ 
 Θα είμαστε στο Θέατρο Ροές τέλη Σεπτέμβριου για πέντε παραστάσεις με τη Σύνθεση για να ανακαλύψουμε τι μπορεί να δώσει αυτό το έργο σε κλειστό χώρο εφόσον πλάθεται από το περιβάλλον που κατοικεί και θα ανακατασκευαστεί εκ νέου. 
 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία