Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Πέρης Μιχαηλίδης:«Η τέχνη προτείνεται ως μόνο καταφύγιο για ρημαγμένα συναισθήματα και ζωές»

Για τον Πέρη Μιχαηλίδη δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος υποκριτικής, χαμηλού προφίλ, αλλά με έντονη προσωπικότητα. Συνεργάστηκε  με τα πιο σημαντικά θέατρα της χώρας το ΚΘΒΕ καθώς και το Εθνικό Θέατρο. Πολυπράγμων, τολμηρός, φιλοσοφημένος κερδίζει τις εντυπώσεις με ότι κι αν ασχοληθεί. Η συνομιλία μας μαζί του έγινε με αφορμή το έργο «Ανατόλ» του Σνίτσλερ που ανεβαίνει από τις 15 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Αλκμήνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου. Στην κουβέντα που ακολουθεί μας μίλησε για τον ρόλο του , το έργο καθώς και για τον έρωτα, βασικό πρωταγωνιστή του έργου αλλά και της ζωής του.
anatol texnes plus
 
Μετά την επιτυχημένη πορεία του έργου «Το Τάβλι» έρχεται στο δρόμο σας ο ρόλος του Μαξ στον «Ανατόλ». Τι ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον στο ρόλο αυτό;
 
Είναι δύο ρόλοι διαμετρικά αντίθετοι ο Φώντας στο Τάβλι  Κεχαΐδη είναι ο τύπος του νεοέλληνα ‘’που θέλει να πιάσει την καλή, να μπει επιχειρηματίας στην κοινωνία ,να αποκτήσει ,όνομα, να γίνει μέγας ‘’και από την άλλη ο Μαξ η ενσάρκωση του συγγραφέα Άρθρουρ  Σνίτσλερ ‘’βαθύ ερευνητή της ψυχολογίας ‘’κατά τον Φρόυντ και παράλληλα πορνογράφου -όπως χαρακτηρίστηκε από μεγάλη συντηρητική μερίδα στις αρχές  του 20ου αιώνα -με απαγορεύσεις των έργων του και διώξεις για το περιεχόμενό τους,  συνιστούν ένα εκρηκτικό δίδυμο για έναν ηθοποιό. Ο Φώντας στο Τάβλι του Κεχαΐδη παλεύει και εξυφαίνει σχέδια για να μπει στην αστική κοινωνία, ενώ ο Μάξ στον ‘’Ανατόλ’’ του Σνίτσλερ- ως bon viveur - μέλος της αστικής κοινωνίας με αφορμή τις ερωτικές σχέσεις παρεμβαίνει φιλοσοφικά αλλά και απολύτως πρακτικά σαρκάζοντας και  καυτηριάζοντας την ηθική και τα κοινωνικά συμπλέγματα της εποχής του .
 
Τι κάνει σήμερα το έργο σύγχρονο και ενδιαφέρον;
 
Οι ερωτικές σχέσεις ήταν και είναι ένα θέμα που μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή, έχει εμπνεύσει τον Ευριπίδη μέχρι τον Κλάιστ κι από τον Σαίξπηρ μέχρι το Σνίτσλερ..ο Ανατόλ είναι μια ανατομία πάνω στις ερωτικές σχέσεις και η επικοινωνία του συγγραφέα με τον Φρόυντ δίνει στο έργο μια λεπτή απόχρωση ψυχαναλυτικής προσέγγισης .Οι ερωτικές σχέσεις δεν γνωρίζουν εποχή το περιεχόμενό τους είναι το ίδιο, απλώς αλλάζουν οι άνθρωποι κάθε φορά.
 
Ποια θέση παίρνει ο σκηνοθέτης Πέρης Μιχαηλίδης όταν σκηνοθετείται από έναν συνάδελφο του, επίσης ηθοποιό και σκηνοθέτη, τον  Γιάννη Βούρο;
 
 Όταν συμμετέχω σε μια παράσταση ως ηθοποιός ακολουθώ απαρέγκλιτα έναν κανόνα: ακολουθώ πάντα την άποψη του σκηνοθέτη, πόσο μάλλον στη συγκριμένη περίπτωση με τον εκλεκτό συνάδελφο. Στο θέατρο θεωρώ ότι αυτός που αποφασίζει για όλα, μα για όλα  είναι ο σκηνοθέτης, αν βέβαια έχει άποψη και σχέδιο πτήσης .
 
 Το «Ανατόλ» έχει σαν βασικά θέματα του, τον έρωτα και το θάνατο. Ποια θέση κατέχει ο έρωτας στη ζωή σας ; Έτυχε να τον θυσιάσετε για το θέατρο;
 
Ο έρωτας είναι για μένα κινητήριος δύναμη, αλλά και ασθένεια με ακραίες αντιδράσεις σύμφωνα με τον Κωστή Παπαγιώργη στο’’ Ίμερος και κλινοπάλη ‘’ένα βιβλίο που και μαζί με τα ‘’Αποσπάσματα ερωτικού λόγου’’ του Ρολάν Μπάρτ αποτελούν  έναν μικρό οδηγό στο χάος των ερωτικών σχέσεων .
 
Τι θέση κατέχει ο έρωτας στη ζωή μου; Εγώ ακούω Άκη Πάνου και Μητροπάνο μέχρι Γκούσταβ Μάλερ και Σοπέν..μάλλον  κυρίαρχη.Το θέατρο ζει και αναπνέει μέσα από τον έρωτα- αυτό αισθάνθηκα σε όλη μου τη ζωή –έστω κι αν αρκετές φορές ένιωσα τις καταστροφικές του συνέπειές. Όταν έρχεται ο έρωτας για το θέατρο είναι μεγάλη γιορτή ‘’κοντά στα ξημερώματα και πριν να βγει ό ήλιος’’..για ποια θυσία να μιλήσουμε .
 
 Τι σας φοβίζει και τι σας κάνει να αισθάνεστε δυνατός;
 
Η υπαρξιακή αγωνία όπως ορίστηκε από τους διανοητές Καμύ και Σάρτρ -καθόρισαν  την πορεία μου στον κόσμο -είναι αυτή που με κάνει πολλές φορές αδύναμο αλλά την κρίσιμη στιγμή πολύ αποφασιστικό . Η αγωνία για την ύπαρξη και το βαθύ παράφορο συναίσθημα είναι η αόρατη μαύρη  ζώνη πάνω στην οποία κινούμαι.
 
 Κλείνοντας κι αφού σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας και σας ευχηθώ κάθε επιτυχία, θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι πεποίθηση σας ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι πανάκεια για τα δεινά που μας συμβαίνουν.
 
Η τέχνη προτείνεται ως μόνο καταφύγιο για ρημαγμένα συναισθήματα και ζωές .
anatol alkmini texnes plus
 
 
Ο Πέρης Μιχαλίδης πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί στο «Τάβλι» στο Faust και από τις 15/10 θα πρωταγωνιστήσει στο «Ανατόλ» στο Θεάτρο Αλκμήνη. 
 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία