Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Skrow Theater: Αυτές είναι οι παραστάσεις της σεζόν

Τι θα κάναμε χωρίς το θέατρο; Το θέατρο αντέχει; Που είναι το θέατρο; Γιατί χρειαζόμαστε το θέατρο; Ποιες είναι οι βασικές μας ανάγκες; Έχουμε ανάγκη την τέχνη; Ίσως ο κόσμος να χρειαζόταν ένα διάλειμμα από την τέχνη. Ίσως η τέχνη να χρειαζόταν ένα διάλειμμα από τον κόσμο. Κι ο κόσμος; Τι απέγινε ο κόσμος; Που πήγε ο κόσμος; Χωρίς το θέατρο η ζωή έγινε στείρα. Χωρίς την τέχνη η ζωή έγινε πιεστική. Ο κόσμος θέλει να εκτονωθεί. Ο κόσμος θέλει να ανασάνει. Ο κόσμος φοβάται. Ο κόσμος μαζεύτηκε. Το θέατρο πρέπει να αλλάξει. Το θέατρο πρέπει να ανοίξει. Το θέατρο πρέπει να παραμείνει κλειστό. Οι καλλιτέχνες πρέπει να συλλογιστούν τι έκαναν για τον κόσμο μέχρι σήμερα. Η τέχνη δεν βοηθάει κανέναν. Κανείς δεν έχει ανάγκη την τέχνη. Ο πολιτισμός χρειάζεται θυσίες. Ο πολιτισμός μπορεί να περιμένει. Το θέατρο μπορεί να κάνει υπομονή. Όλα αυτά βλάπτουν το θέατρο. Καλύτερα να μην μιλάμε για όσα βλάπτουν το θέατρο. Καλύτερα να κρατάμε το στόμα μας κλειστό. Το θέατρο έχει τόσα να πει. Το θέατρο δεν φοβάται τίποτα. Κανείς δεν μπορεί να βλάψει το θέατρο. Το θέατρο θα γίνει ραδιοφωνικό. Το θέατρο θα γίνει διαδικτυακό. Το θέατρο θα γίνει live-streaming. Το θέατρο θα μαγνητοσκοπηθεί, θα ηχογραφηθεί, θα φωτογραφηθεί, θα εκδοθεί. Το θέατρο θα ξανά γίνει θέατρο.

(Σκόρπιες φράσεις από συζητήσεις περί θεάτρου από την χρονιά που πέρασε.)

Το Skrow Theater ανοίγει και φέτος τις πόρτες του προς το θεατρόφιλο κοινό μετά από μια χρονιά απουσίας κατά την οποία τα θέατρα και οι καλλιτεχνικοί χώροι παρέμειναν κλειστοί. Το πρόγραμμα του θεάτρου θα περιλαμβάνει τρεις καινούριες παραστάσεις. Για λόγους ασφάλειας και προστασίας της υγείας των θεατών, των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων, το Skrow Theater θα λειτουργήσει ως ένας απόλυτα Covid-free χώρος. Για τον λόγο αυτό οι θεατές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του θεάτρου θα πρέπει υποχρεωτικά να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης κατά την είσοδο τους.

Βασίλης Μαυρογεωργίου

1η παράσταση: The Flick της Άννι Μπέικερ

Έναρξη 16 Οκτωβρίου

Το "The Flick" της Άνι Μπέικερ τιμήθηκε το 2014 με βραβείο Πούλιτζερ. Στο έργο η χώρα διανύει οικονομική κρίση. Στη ίδια άθλια οικονομική κατάσταση βρίσκονται και οι τρεις πρωταγωνιστές.

Ο Σαμ, η Ρόουζ και ο Έιβερυ αναδεικνύονται όμως στην πορεία, ως σύνθετοι χαρακτήρες με συναισθήματα. Έχουν απραγματοποίητη φιλοδοξία να ξεφύγουν από τη μουντή και μίζερη ζωή τους.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε έναν κινηματογράφο σε κατάσταση παρακμής, από τους λίγους που δεν έχουν υιοθετήσει ακόμα την ψηφιακή τεχνολογία προβολής ταινιών. Οι τρεις υπάλληλοι εκτελούν τα αφάνταστα βαρετά καθήκοντά τους, πουλάνε εισιτήρια, καθαρίζουν την αίθουσα μετά την αποχώρηση των θεατών, χειρίζονται τη μηχανή προβολής, ενώ αγωνίζονται να επιβιώσουν και να βρουν την προσωπική τους ταυτότητα, μέσα σε μια εργασιακή κατάσταση που συνεχώς υπονομεύει τις προσπάθειές τους.

Συγγραφέας:

Άνι Μπέηκερ

Μετάφραση:

Δημήτρης Κιούσης

Σκηνοθεσία:

Βασίλης Μαυρογεωργίου

Επιμέλεια Κίνησης:

Πάρης Μαντόπουλος

Σκηνικά:

Θάλεια Μέλισσα

Κοστούμια:
Ιφιγένεια Νταουντάκη

Σχεδιασμός Φωτισμών:

Στέλλα Κάλτσου

Μουσική Επιμέλεια:

Γιάννης Σορώτος

Βοηθοί Σκηνοθέτη:

Καλή Βοϊκλή

Σοφία Καρρά

Ηθοποιοί:
Αριάδνη Καβαλιέρου

Μιχάλης Πανάδης

Σωτήρης Τσακομίδης

Έναρξη Σάββατο 16 Οκτωβρίου

Παραστάσεις: Σάββατο 21:00, Κυριακή 18:00

Διάρκεια παράστασης 105 ‘

Τιμές Εισιτηρίων: 12, 10, 5

Προπώληση: viva.gr

Η παράσταση είναι επιχορηγούμενη από  το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

 geniki provaautoktonias

2η παράσταση: Γενική Πρόβα Αυτοκτονίας

Έναρξη 14 Νοεμβρίου

Γενική Πρόβα Αυτοκτονίας

του Dusan Kovacevic στο Θέατρο Skrow

Η «Γενική Πρόβα Αυτοκτονίας» του Σέρβου συγγραφέα, Ντούσαν Κοβάσεβιτς, γράφτηκε το 2008 και είναι η πρώτη φορά που θα ανέβει στη χώρα μας .

Η διαφθορά, η απάτη και η πλάνη είναι τα υλικά του κόσμου που κατασκευάζει ο συγγραφέας.

Η αναζήτηση της ελπίδας και της πίστης, μέσα στον κόσμο αυτό, είναι ο αγώνας που καλείται να δώσει, μέχρις υστάτων ,ο ήρωας του έργου.

Τον ίδιο αγώνα καλούνται να δώσουν οι ηθοποιοί της παράστασης, ώστε να παρουσιαστεί τον Νοέμβριο..

Το έργο:

-Που είσαι;

-Μα στη γέφυρα !  Ξέρεις οτι εγώ δεν αστειεύομαι ποτέ. . .

Μου το έχεις πει χιλιάδες φορές : « δεν έχεις καμία αίσθηση του χιούμορ , παίρνεις τη ζωή πολύ στα σοβαρά, υπερβολικά σοβαρά , σχεδόν τραγικά»

Ένας άτυχος και καταχρεωμένος άντρας δεν τα καταφέρνει με τη ζωή.

Αποπειράται να αυτοκτονήσει.

Δεν τα καταφέρνει  όμως ούτε και στον θάνατο, χάρη στη βοήθεια των καλών ανθρώπων.

Μοιάζει πως η ζωή του θα πάψει να είναι αβίωτη.

Μοιάζει πως αυτή η απόπειρα να ζήσει, θα πετύχει.

Με δυσκολία μπορεί κανείς να κατατάξει αυτή την «πικρή κωμωδία», ή την «ξέφρενη ιλαροτραγωδία» του Κοβάσεβιτς, σε ένα θεατρικό είδος.

Όλα τα στοιχεία συνυπάρχουν...

Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή...

Συντελεστές:

Ερμηνεύουν: Λάμπρος Γραμματικός, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Μαρία Δαμασιώτη, Γιώργος Δικαίος, Εμμανουήλ Κοντός, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Κατερίνα Νταλιάνη, Νίκος Ντάσης

Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Κοντός

Σκηνικά / Κοστούμια: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη

Επιμέλεια Κίνησης: Ευθύμιος Μοσχόπουλος

Μουσική: Αργύρης Ξάφης

Φωτισμοί : Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Δαμασιώτη

Οργάνωση / Εκτέλεση Παραγωγής : Ιουλία Σταμούλη

Φωτογραφίες : Χρήστος Βασιλόπουλος

Παραγωγή: ΕΠΤΑΡΧΕΙΑ 

Πρεμιέρα 14 Νοεμβρίου 2021

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

3η παράσταση:Προμηθέας Δεσμώτης

Έναρξη 6 Δεκεμβρίου

Προμηθέας Δεσμώτης

Του Αισχύλου

Η γένεση. Το λίκνο της ζωής. Αρχαϊκές θεότητες, με το αγριότερο πρόσωπο της φύσης, κυβερνούν την γη προκαλώντας κοσμογονικές αλλαγές. Χτίζουν τον κόσμο από την αρχή. Θέτουν τα θεμέλια για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Μα ο άνθρωπος είναι πολύ μικρός ακόμα στα πόδια αυτών των συμπαντικών δυνάμεων. Απροστάτευτος μπροστά σε ανηλεείς θεούς, με την φλόγα του Προμηθέα να σιγοκαίει στα χέρια του. Τι συμβολίζει όμως αυτή η φλόγα; Την νόηση; Τον ορθό λόγο; Την απελευθέρωση από τα δεσμά του ενστίκτου; Και τι έπραξε τελικά ο άνθρωπος με το δώρο του Προμηθέα; Μετά τον “ανθρωπισμό”, τις ιδέες του Βολταίρου, την αποκαθήλωση του θεού, την βιομηχανική και τεχνολογική επανάσταση, στην αυγή μιας αβέβαιης εποχής, ο άνθρωπος χάνει σταδιακά την πίστη στον εαυτό του. Στον καθρέφτη αντικρίζει την αιτία κάθε κακού. Είναι άραγε η “Βία” και το “Κράτος” οι μοναδικοί θεοί που αναγνωρίζει η σύγχρονη κοινωνία; Ο Προμηθέας ακόμα καρφωμένος στα βάθη του χρόνου, με ένα αρπακτικό να του κατασπαράζει τα σωθικά, αποτελεί ως εικόνα τον ακρογωνιαίο λίθο της συνείδησης μας. Ένα ατελείωτο μαρτύριο σφηνωμένο στην βάση του κρανίου μας.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Κίνηση: Πάρης Μαντόπουλος

Σκηνικά: Νίκος Μαραμαθάς

Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Μουσική: Γιώργος Φουντούκος.

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Καλή Βοικλή

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν οι ηθοποιοί

Θανάσης Δόβρης

Αριάδνη Καβαλιέρου

Μιχάλης Πανάδης

Σωτήρης Τσακωμίδης

Πρεμιέρα 6 Δεκεμβρίου

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Περισσότερες πληροφορίες στο skrowtheater.com

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία