Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Με την " Σφαγή των Παρισίων" του Κρίστοφερ Μάρλοου κάνει πρεμιέρα το Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Αθηνών ξεκινάει στην Πειραιώς 260, με μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις του περσινού προγράμματος. Η Σφαγή των Παρισίων, που έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό και την κριτική, θα παρουσιαστεί για τέσσερις βραδιές στον Χώρο Δ, εγκαινιάζοντας τις παραστάσεις των Ελλήνων σκηνοθετών στο φετινό Φεστιβάλ.

 

Ο ομάδα Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων, προσέγγισε το έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου με φρέσκια ματιά, αποκαλύπτοντας μέσα από την έντονη σκηνική δράση την ποίηση του τόσο ιδιαίτερου αυτού κειμένου. Η Σφαγή των Παρισίων θεωρείται μέχρι σήμερα το πιο προβληματικό έργο του Μάρλοου, σε βαθμό που να αμφισβητείται η πατρότητά του και να εκλαμβάνεται συχνά ως συρραφή αφηγήσεων των ηθοποιών της εποχής. Ο σκηνοθέτης Χρήστος Θεοδωρίδης αναδεικνύει την ταχύτητα της πλοκής και την σχεδόν κινηματογραφική πλοκή, δημιουργώντας μία σφιχτή δομή και μία καταιγιστική σκηνική δράση. Ένα σύνολο 10 ηθοποιών αναλαμβάνει να ενσαρκώσει τους 45 ρόλους του έργου, μαζί με ένα πλήθος εθελοντών ηθοποιών. Ο χώρος Δ της Πειραιώς 260 διαμορφώνεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο για τις ανάγκες της παράστασης, δημιουργώντας μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα, με έντονη κίνηση και μουσική. 

 

Η Σφαγή των Παρισίων (πιθανολογείται ότι γράφτηκε το 1592), παρακολουθεί τα γεγονότα από τον γάμο της της καθολικής Μαργαρίτας Βαλουά με τον προτεστάντη Ερρίκο της Ναβάρρας, μέχρι την ανάληψη του βασιλικού αξιώματος από τον Ερρίκο. Ο γάμος γίνεται στο Παρίσι, εν μέσω θρησκευτικών πολέμων και καταλήγει στην παροιμιώδη σφαγή της Νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου, μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας. Ενώ χιλιάδες κόσμου έχουν συρρεύσει στο Παρίσι για τη γιορτή του γάμου, το ίδιο βράδυ με εντολή του ορκισμένου εχθρού των προτεσταντών Δούκα του Γκιζ, οι καμπάνες της εκκλησίας του Σαιν Ζερμαίν σημαίνουν την εκκίνηση της σφαγής 3000 περίπου προτεσταντών Ουγενότων από Καθολικούς. Αφού σφαγιάζονται οι Ουγενότοι ηγέτες, με τη συμμετοχή και του απλού καθολικού λαού, η σφαγή εξαπλώνεται σε όλους τους Ουγενότους καλεσμένους, άντρες, γυναίκες, παιδιά. Το Παρίσι βάφεται με αίμα σε μία νύχτα. 

 

Συντελεστές:

Μετάφραση: Σεραφείμ Βελέντζας

Δραματουργική επεξεργασία: Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου, Χρήστος Θεοδωρίδης

Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοδωρίδης

Χορογραφία: Ξένια Θεμελή

Σκηνογραφία-Κοστούμια: Τίνα Τζόκα

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Θεοδωρίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Αντριάννα Χαλκίδη

Βοηθός σκηνογράφου: Νόρα Δεληδήμου

Επιμέλεια κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης / 2K Hairstyling

Μακιγιάζ: Τατιάνα Garabedian

Εκτέλεση παραγωγής: Άννα Γκομέζ

 

Ερμηνεύουν:

Παναγιώτης Εξαρχέας

Ξένια Θεμελή

Γιώργος Κισσανδράκης

Ντένης Μακρής

Μαρία Μπαγανά

Κατερίνα Πατσιάνη

Τατιάνα-Άννα Πίττα

Σαμψών Φύτρος

Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Γιώργος Χριστοδούλου

Διάρκεια: 100 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 20€ - 25€, 12€ (Φοιτητικό), 5€ (Άνεργοι, ΑΜΕΑ)

1-4 Ιουνίου 2017, 21:00

Πειραιώς 260, Χώρος Δ

 

 

Δείτε τι λένε ο Ντένης Μακρής και ο Γιώργος Χριστοδούλου για την παράσταση

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία