Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Είδα το «Καθαρό Σπίτι» στο Θέατρο Τ. (Αποστολή Θεσσαλονίκη)

 Από την Κατερίνα Κασελίμη 

 

Στο θέατρο ξανά…

…και δεν αναφέρομαι μόνο στη μετά πανδημίας εποχή. Έπειτα από ομολογουμένως αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η αριστοτεχνική σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή «συνωμοτεί» στη μαγεία της θεατρικής μέθεξης που τόσο έλειψε.

Στη μέση ένα καθαρό - λευκό - σκηνικό που δείχνει εσωτερικό χώρο σπιτιού, ενώνει, επιβάλλοντας αμφίπλευρα τους θεατές να κοιταχτούν μεταξύ τους σαν μια μεγάλη παρέα.

Καταφέρνει παράλληλα και «επιβάλλει» στους θεατές να αναγνωρίσουν τους εαυτούς τους μέσα από τις γραμμές ενός απολαυστικού θεατρικού κειμένου.

Ακούγονται μεγάλες αλήθειες μέσα από κωμικές στιγμές, σε σημεία γέλιο μέχρι δακρύων, που μας χαρίζονται γενναιόδωρα από τους σοφά επιλεγμένους ηθοποιούς.

Η θεατρική σκηνή, έλεγε ο Δημήτρης Χορν, απαιτεί μεγαλύτερη αλήθεια από την ίδια τη ζωή και πράγματι μέσα από προσωπικούς χρωματισμούς των χαρακτήρων του έργου η αλήθεια σε αυτή την παράσταση κερδίζεται επάξια.

Ο αντικειμενικά μικρός σκηνικός χώρος του θεάτρου «Τ» αμβλύνεται με τις ευρηματικές σκηνοθετικές πινελιές και γίνεται ξεκάθαρο το ευρύ φάσμα της σκηνικής παρουσίας ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων. Σε αυτό σίγουρα καθοριστικό ρόλο παίζει η επιμέλεια της κίνησης των ηθοποιών από την Ιωάννα Μήτσικα, πλαισιωμένη από την εξαιρετική μουσική επένδυση του Κώστα Βόμβολου.

spiti

«Tο Καθαρό Σπίτι» λοιπόν, μια κωμωδία της βραβευμένης Αμερικανίδας Sarah Ruhl, ανέβηκε στο θέατρο «Τ» της Θεσσαλονίκης στις 15 Οκτωβρίου. Το έργο υποψήφιο για βραβείο Πούλιτζερ το 2005, και αρκετά δημοφιλές στις σκηνές του εξωτερικού, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση Ευαγγελίας Κιρκινέ.

 Τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τις κάπως μπερδεμένες και τελματικές ζωές τους. Πρόκειται για μια ανατρεπτική κωμωδία που εστιάζει στις περίπλοκες σχέσεις, στους ρόλους αλλά και τα στερεότυπα που τις περιβάλλουν. Μιλά για την αγάπη, την αλλαγή και τη λύτρωση, θυμίζοντας πως το αληθινό νόημα της ζωής μας βρίσκεται στους άλλους.

Μπερδεύονται γλυκά οι δυναμικές υπεροχές των χαρακτήρων και έτσι γνωρίζουμε με σειρά εμφάνισης τα πρόσωπα της πλοκής :

Ευγενία Παναγιωτίδου (Ματίλντα ):Καταφέρνει και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος των σχέσεων ανάμεσα στους χαρακτήρες, ακολουθώντας πιστά το αεράκι της νιότης & γλυκιάς αναζήτησης.

Νανά Παπαγαβριήλ (Βιρτζίνια):Με σκηνική μεθοδικότητα καταφέρνει από την αρχή της εμφάνισης της να παρουσιάσει με πίστη και ειλικρίνεια τον ευάλωτο και «τεταμένο» χαρακτήρα του ρόλου της.

Άννα Σωτηρούδη ( Λέιν ):Γίνεται ένα με το λευκό του σπιτιού της και ενσαρκώνει με επιτυχία την κωμικοτραγικότητα του.

Ειρήνη Σεβαστοπούλου ( Άννα):Με γενναιόδωρη ειλικρίνεια ενσαρκώνει τον συνειδητά ισορροπημένο χαρακτήρα της.

Κυριάκος Δανιηλίδης ( Charles):Με την εμφανή σκηνική του άνεση & εμπειρία καταστά σαφή τον σφοδρό του έρωτα με την Άννα και δίνει σημασιολογική ροή στις εξελίξεις πλοκής & χαρακτήρων.

 

Μια παράσταση από αυτές που θα ήταν κρίμα να χάσετε. Θυμηθείτε να κλείσετε εγκαίρως τα εισιτήρια σας καθώς οι ημέρες που παίζουν είναι συνεχώς sold out. Εάν είστε της τελευταίας στιγμής θα δυσκολευτείτε.

Η παράσταση θα παίζεται έως 28 Νοεμβρίου.

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία