Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Από τη Μυρτώ Παπαϊωάννου

 

Η αγάπη, η απουσία της, η διαλεκτική της, η πολυπλοκότητα της ύπαρξης και των εκδοχών της, αποτελούν το βασικό ζήτημα που πραγματεύεται για δεύτερη χρονιά η ομάδα Blow up με τίτλο «Αγάπη ή φαντάσματα ενός μη τόπου», σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Ελένης Καλαρά. Η «Αγάπη» αυτή φιλοξενήθηκε στο μοναδικό χώρο του ξενοδοχείου Μπάγκειον, στην καρδιά της πόλης. 

 

Πρόκειται για ένα work in progress, διαδραστικό δρώμενο που παράλληλα αποτελεί και εικαστική έκθεση. Η ιδέα της παράστασης βασίζεται στο devised theater, καθώς συμβαίνει σε κατακερματισμένες πράξεις και διαφορετικούς χώρους οι οποίοι μεταμορφώνονται συνεχώς. Πρόκειται γι' αυτό που ονομάζουμε επινοητικό θέατρο, όπου σκηνοθέτης και ηθοποιοί πειραματίζονται, συνεργάζονται κι αυτοσχεδιάζουν για να δημιουργήσουν επί σκηνής, χρησιμοποιώντας ποικίλες μεθόδους δουλειάς για να το πετύχουν αυτό.

 

Η ομάδα Blow up έτσι δημιούργησε ένα θέαμα, βασισμένο στην έννοια της αγάπης, με μια πρωτότυπη δομή και πολυποίκιλο περιεχόμενο, που σε συνδυασμό με την καλλιτεχνική έκθεση έκανε τη διαφορά. Στους διάφορους χώρους-δωμάτια του Mπάγκειον, οι ηθοποιοί έπαιζαν, απήγγειλαν, τραγουδούσαν, έκλαιγαν, στέκονταν, υπήρχαν εκεί που υπήρχε αγάπη, ή όπου η αγάπη τους είχε δημιουργήσει, ή και σε έναν μη τόπο όπου το ζήτημα της αγάπης παρέμενε το κρισιμότερο. Κάθε είδους αγάπη ήταν εκεί, αλλά ήταν κι εκεί και η μη βιωμένη αγάπη ως ζητούμενα ανοιχτά να τα προσλάβει κανείς, για λύτρωση, για αποδοχή .

 

Τα ερωτήματα κι οι προτάσεις για την αγάπη, εκφράστηκαν μέσα από ενδιαφέροντα προσωπικά αλλά και λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα όπως αυτά των Μπερνάρ Μαρί Κολτές, Τζόρτζιο Αγκάμπεν, Αντόνιο Νέγκρι, Ίταλο Καλβίνο, Πολ Ρικέρ, Χάνα Άρεντ, Τζελαλεντίν Ρουμί, Σάρα Κέην, Χ. Λ. Μπόρχες, Απόστολος Παύλος, Άσμα Ασμάτων, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Νίκου Γ. Πεντζίκη, Κώστα Κωστάκου, Σάββα Μιχαήλ, Σταύρου Ζουμπουλάκη, Ιωάννη Χρυσοστόμου, Μαρίνας Τσβετάγιεβα, Χέρμαν Μελβίλ. Οι ερμηνευτές αλληλεπιδρούσαν συνεχώς με τους θεατές, κάνοντάς μας να βιώνουμε σε κάθε νέο δρώμενο και κάτι καινούργιο σχετικά με το ζήτημα της αγάπης.

 73144902 588876485184886 2191330243275390976 o

Η αγάπη αγκαλιάστηκε μέσα από την εικαστική τέχνη, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τη μουσική, τις γεύσεις, τους ήχους, την φωτογραφία, τους αποστομωτικούς μονολόγους και παράλληλα τα γλυκά χαμόγελα νοσταλγίας και οικειότητας, μιας και όλοι μαζί κι ο καθένας μας ξεχωριστά έχει έρθει αντιμέτωπος με την μεγάλη αυτή πραγματεία, που δεν παύει, που δημιουργεί φαντάσματα σε έναν μη τόπο και μέσα από εκεί ξαναγεννιέται. Οι μνήμες, η νοσταλγία, το παράπονο, ο έρωτας, ο θυμός, έμπλεκαν το ένα μέσα στο άλλο, καθώς οι ιστορίες ξετυλίγονταν μπροστά μας –και μαζί με εμάς.

Η Ελένη Καλαρά σκηνοθέτησε ένα δρώμενο-performance, όπως ακριβώς θα απαιτούσε η πολυπλοκότητα της ίδιας της αγάπης, δημιουργώντας ένα κλίμα οικείο αλλά και πολύ παράξενο, κάνοντάς την αισθητή σε διάφορες εκφάνσεις και προσλήψεις της από όλους. Οι φωτισμοί (Χάρης Δάλλας) αποτέλεσαν κομβικό στοιχείο της παράστασης, καθώς συμπλήρωναν και συνόδευαν άρτια κάθε μικρή σκηνή και έργο μέσα στο κτίριο.

 55788312 447458272660042 5938957365318516736 n

 

Οι ηθοποιοί ( Ηλίας Βογιατζηδάκης, Ορφέας Γεωργίου, Μυρτώ Δελημιχάλη, Ελένη Καλαρά, Αναστασία Κατσιναβάκη, Βαγγέλης Παπαδάκης, Ευαγγελή Φίλη,Χάρης Φραγκούλης και Αλεξάνδρα Χασάνη) βίωναν έντονα, κάθε σκηνή, ζητώντας παράλληλα και  την ενεργή συμμετοχή του κοινού στα δρώμενα!

 Το ισόγειο κι ο τρίτος όροφος είχαν διαμορφωθεί για να υποδεχτούν το  δρώμενο: αντικείμενα, φωτογραφίες, γλυπτά, σκηνικά, μουσικές, πίνακες, οθόνες, έπαιζαν διπλό ρόλο: και εικαστικές παρεμβάσεις, και χρηστικά μέσα για τις πράξεις των ηθοποιών.

Οι εικαστικοί Μαργαρίτα Αθανασίου, Αντώνης Αντωνίου, Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός, Γιάννης Ισιδώρου, Αλεξία Καραβέλα, Χριστίνα Κατσάρη, Καρολίνα Κρασούλη, Άννα Λάσκαρη, Κυριακή Μαυρογεώργη, Βασίλης Παπαγεωργίου πλαισίωσαν την παράσταση με τα έργα τους, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό εικαστικό περιβάλλον. 

 

 74270254 588876528518215 2373831177573236736 o

Πρόκειται για ένα εγχείρημα πολύ διαφορετικό, ευφυές και ενδιαφέρον, το οποίο πραγματεύεται το ζήτημα της αγάπης υπαρξιακά, ιστορικά, ανθρωπολογικά, αισθητηριακά κι αισθησιακά.

Μπορεί αποχωρώντας από το Μπάγκειον κάποιος να νιώσει πιο ανάλαφρος, άλλος προβληματισμένος ή συγκινημένος. Σίγουρα, όμως όλοι θα έχουν καθρεφτίσει προσωπικές τους πτυχές, διότι αυτό το θέαμα δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Να σπεύσετε. Με αγάπη.

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία