Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Πώς εξηγούμε τον πόλεμο στα παιδιά μέσω ενός βιβλίου; (αφιέρωμα)

Από τη Μαρία Κακαλή

Πόλεμος και ειρήνη: Στον κόσμο της παιδικής βιβλιογραφίας

Τα δεινά του πολέμου και τα οφέλη της ειρήνης αποτελούν θεματικές που εκπαιδευτικοί και γονείς πραγματεύονται και αναλύουν ως επί το πλείστον στο πλαίσιο των εθνικών εορτών ή με αφορμή το κείμενο ενός σχολικού εγχειριδίου. Είναι όμως φορές που η ανθρωπότητα – πόση ειρωνεία που θυμίζει τη λέξη ανθρωπιά – φανερώνει το πιο επαίσχυντο και ανίερο προσωπείο της.

Και τότε, έρχεται η ώρα που πρέπει να μιλήσεις στα παιδιά για τον πόλεμο. Στα δικά σου παιδιά… αυτά που έχουν την «πολυτέλεια» να ακούνε μονάχα διηγήσεις για τον πόλεμο. Όχι σ’ εκείνα που αποχαιρετούν, ίσως για πάντα, τους συγγενείς και τους φίλους τους, το σπίτι τους, την πατρίδα τους… και μετουσιώνονται σε «τλήμονες θνητούς» αυτής της Γης.

Μια τέτοια στιγμή «ήγγικεν» εδώ και λίγες ημέρες, αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Εικόνες φρίκης παρουσιάζονται σε κάθε μέσο και κάθε κοινωνικό δίκτυο και έτσι, είναι σχεδόν αναπόφευκτο, να κρύψεις την αλήθεια από τα παιδιά.

Ωστόσο, οι αθώες ψυχές τους αξίζουν μια καλύτερη στιγμή και έναν λιγότερο οδυνηρό τρόπο για να αντιληφθούν τι σημαίνει «πόλεμος» και «ειρήνη». Η Λογοτεχνία μπορεί να μας βγάλει από αυτό το αδιέξοδο. Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και εικονογράφοι έχουν εργαστεί γι’ αυτόν τον σκοπό… για να μπορέσουμε όλοι μας, γονείς και εκπαιδευτικοί, να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά με απλό και ανώδυνο τρόπο την αξία της ειρήνης και να καταδικάσουμε κάθε μορφή πολέμου.

Ένα τέτοιο βιβλίο αποτελεί «Ο σπόρος της ειρήνης» της Ίζαμπελ Πιν. Πρόκειται για ένα αντιπολεμικό παραμύθι που περιγράφει τη διαμάχη ανάμεσα στη χώρα των σκαραβαίων και τη χώρα των σκαθαριών, που αμφότερες διεκδικούν ένα μικρό κουκούτσι κερασιάς που έπεσε από τον ουρανό. Η σύγκρουσή τους τερματίζεται από το ίδιο το κουκούτσι, που πλέον έχει αναπτυχθεί σε κερασιά!

sporos irinis

«Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» που συνέγραψε ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και εικονογράφησε η Μυρτώ Δεληβοριά, αποτελεί μια καλογραμμένη ιστορία που καταφέρεται εναντίον του πολέμου και αναδεικνύει τα δεινά που αυτός επιφέρει στη ζωή των ανθρώπων. Το κείμενο, αστείο σε αρκετά σημεία, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ανακαλύψουν μόνα τους τα νοήματα που ενυπάρχουν. Η δε εικονογράφηση, εξαιρετική… εξάπτει τη φαντασία των μικρών!

«Το νερό και το χώμα» της Σοφίας Πολίτου – Βερβέρη, σε εικονογράφηση της Vivi Markatos, είναι ένα παραμύθι που, με αφορμή τη σύγκρουση των δύο βασιλιάδων, κινητοποιεί το ενδιαφέρον των παιδιών και τα οδηγεί να σκεφθούν για ποιο λόγο επικρατούν οι διαφωνίες και όχι η λογική. Τα παιδιά καλούνται να αναρωτηθούν εάν στ’ αλήθεια είναι τέτοια η φύση του ανθρώπου, ώστε είναι αναπόφευκτο να απομακρυνθεί από αυτή. Εν τέλει, καλούνται να συνειδητοποιήσουν πως η ζωή αξίζει να είναι όμορφη για όλους, και πως, αυτή δεν είναι παρά ένα μοίρασμα αγάπης, χορού, τραγουδιού και αγκαλιάς!

To nero kai to xwma

kairostissokolatas

«Ο καιρός της σοκολάτας» της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, συνιστά μια συλλογή διηγημάτων που περιλαμβάνει ιστορίες από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα. Η συγγραφέας έχει αναπτύξει ένα λογοτεχνικό κείμενο, ικανό να μεταφέρει νοητικά τα παιδιά σε γεγονότα που αφορούν τη νεότερη ελληνική Ιστορία. Πέραν τούτου, και παρά τη σκληρότητα που αναδύεται αναπότρεπτα από την περιγραφή της περιόδου αυτής, τα διηγήματα προκαλούν τη συγκίνηση των μικρών αναγνωστών και εγείρουν την ενσυναίσθηση και τον ανθρωπισμό τους. Όπως αναφέρει και η ίδια η συγγραφέας στον επίλογο του βιβλίου της, οι προκείμενες ιστορίες «γλυκαίνουν αφάνταστα την ψυχή, ευφραίνουν το νου, γαληνεύουν το πνεύμα. Γιατί δείχνουν ότι η καλοσύνη και η ανθρωπιά δε χάνονται, ακόμα και σε καιρούς βαρβαρότητας. Πράγμα που σημαίνει ότι το καλό και το δίκιο έχουν περισσότερη δύναμη από το κακό και το άδικο»…

 

Η Αγγελική Δαρλάση έχει συμπεριλάβει σε πολλά από τα έργα της, το δίπολο «πόλεμος – ειρήνη», το οποίο αποτυπώνει στο πλαίσιο της βίωσης των γεγονότων από την πλευρά των παιδιών. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και το βιβλίο της με τίτλο «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα». Η Αγγελίνα αποτελεί τη βασική ηρωίδα αυτού του παιδικού μυθιστορήματος. Πρόκειται για ένα παιδί με αναπηρία που, παρέα με τον φίλο της τον Τίκο, ο οποίος πάσχει από μια διαταραχή της όρασης, προσπαθούν να εγκλιματιστούν στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος. Έτσι, η Αγγελίνα και ο Τίκο, μέσα στο ζοφερό πλαίσιο της επικείμενης φρικαλεότητας που αποπνέει ο πόλεμος και της αλλοίωσης κάθε έννοιας και έκφανσης του πολιτισμού, καταφέρνουν να διατηρήσουν την ελπίδα τους και, με αφορμή τις ατέλειές τους, να αναπτύξουν μια ουσιαστική φιλία.

malala

Το 2015 εκδόθηκε για πρώτη φορά το έργο της Ζανέτ Γουίντερ «Μαλάλα: ένα γενναίο κορίτσι. Ικμπάλ: ένα γενναίο αγόρι». Η συγγραφέας απέδωσε την ιστορία δύο μικρών παιδιών από το Πακιστάν, που παρά τη νεαρή τους ηλικία, δεν δίστασαν να αντιταχθούν σε κάθε μορφή αυταρχισμού και δουλείας.

Η Μαλάλα τοποθετήθηκε δημόσια και αγωνίστηκε για την αναγνώριση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για τα κορίτσια. Η δολοφονική επίθεση εναντίον της από μέλος των Ταλιμπάν, δεν απέτρεψε τον αγώνα της. Κατάφερε να επιβιώσει και έκτοτε στηρίζει έμπρακτα τα δικαιώματα των παιδιών ανά τον κόσμο. Έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία, ενώ το 2014, της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο και μοιράστηκε με τον Ινδό Κάιλας Σατιάρτι. Από την άλλη πλευρά ο Ικμπάλ, σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών, πουλήθηκε ως σκλάβος, σε συνέχεια της αδυναμίας της οικογένειάς του να ξεπληρώσει ένα δάνειο. Έξι χρόνια μετά, όταν απελευθερώθηκε από το Πακιστανικό Απελευθερωτικό Μέτωπο ενάντια στη Δουλεία, καταφέρθηκε δημόσια εναντίον της παιδικής εργασίας. Διεθνείς Οργανισμοί και Ιδρύματα, τον τίμησαν για τη στάση του. Ο Ικμπάλ ονειρευόταν να σπουδάσει Νομική. Δεν πρόλαβε, ωστόσο, να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Δολοφονήθηκε στις 16 Απριλίου 1995, σε ηλικία 12 ετών, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Το βιβλίο της Γουίντερ δεν μπορεί παρά να επικαλεστεί το συναίσθημα των αναγνωστών της. Οι ιστορίες των δύο παιδιών, αποδεικνύουν πως ο πόλεμος και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αποτυπώνεται μόνο εν μέσω ρίψης βομβών και διεξαγωγής εχθροπραξιών και, πως η ειρήνη, δεν μπορεί παρά να είναι η μόνη και συνειδητή επιλογή του ανθρώπου.

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία