Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Διαβάζοντας παιδικό θέατρο: «Με τα παραμύθια των Γκριμ» της Φ. Δενδρινού

 

Η θεατροπαιδαγωγός Φίλια Δενδρινού καταπιάστηκε με τ’ αγαπημένα παραμύθια των αδερφών Γκριμ και συνέθεσε ένα ευφάνταστο θεατρικό για παιδιά γραμμένο σε στίχο. 
Το Με τα παραμύθια των Γκριμ, της Φ. Δενδρινού κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Σοκόλη. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σπονδυλωτό έργο, μια «παραμυθοσαλάτα» όπως λέμε, δηλαδή ένα έργο που «μπερδεύει» ή παρουσιάζει από κοινού σ’ ένα έργο, ήρωες και σκηνές από παραπάνω από ένα παραμύθια. Στη δική της παραμυθοσαλάτα η Δενδρινού βάζει τον Πρίγκιπα Βάτραχο, τη Χιονάτη, τον Παπουτσή και τα ξωτικά, την Σταχτοπούτα και την Ωραία Κοιμωμένη. 
Λίγα λόγια την συγγραφέα
Η Φίλια Δενδρινού είναι ηθοποιός και θεατρολόγος-θεατροπαιδαγωγός. Σπούδασε Θέατρο και Παιδαγωγικά στην Ελλάδα και τη Γαλλία, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το αφηγηματικό θέατρο και τη σχέση του ηθοποιού-αφηγητή και την προφορική λαϊκή αφήγηση μύθων και παραμυθιών (M.A. Theatre-Storytelling and Performing Arts, Middlesex University Λονδίνο). Δίδαξε Θέατρο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Συνεργάστηκε με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση της ΕΡΤ ως σεναριογράφος και ως επιστημονική σύμβουλος εκπομπών για το Θέατρο. Βιβλία της έχουν κυκλοφορήσεις από τις εκδόσεις Σοκόλη, Λιβάνη, Εν Πλω, Αίολος. 
 
Το θεατρικό έργο
Περιγραφή (από το οπισθόφυλλο): Το κουβαράκι κύλησε σε Δάση, σε Παλάτια, έστριψε, ξεδιπλώθηκε στων Γκριμ τα μονοπάτια και τη Σκηνή μας φώτισε για λίγο για μια νύχτα, για όσο κρατάει μια στιγμή μέσα στα παραμύθια. Τώρα η ώρα πέρασε, θα πούμε Καληνύχτα, το θέατρο τελείωσε, έξω έχει πέσει η νύχτα. Μα όσοι μας ακούσατε να λέμε ιστορίες  σίγουρα θα προσέξατε, υπάρχουν ευκαιρίες με όνειρα να ντύσουμε τις τόσες αγωνίες. Το κουβαράκι κύλησε σε Δάση, σε Παλάτια, τι όμορφα που φώτισε τα δυο γλυκά σου μάτια. Κι όσο εσύ του ζήταγες να λέει παραμύθια, αυτό μέσα στα ψέματα έψαχνε την αλήθεια. 
Η συγγραφέας έχει αντιμετωπίσει τα παραμύθια των Γκριμ με αγάπη, κι έχει φροντίσει τη διασκευή της, σα να ήταν ένα όμορφο τραγούδι. Η στιχομυθία έχει ομοιοκαταληξία και ρυθμό, ενώ έχει τονίσει τον παραμυθικό χαρακτήρα, αξιοποιώντας την παράδοση που φέρει. Ταυτόχρονα, η όλη της σύνθεση είναι σαν θέατρο εν θεάτρω, με τον θίασο να «ντύνεται» σταδιακά τους ήρωες των παραμυθιών. Είναι ενδεικτικό ότι η αφήγηση ξεκινά με μια εισαγωγική σκηνή και τη φράση «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώσε κλότσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινίσει». Και το παραμύθι που αρχίζει, φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ, ή το τέλος του να είναι η αρχή ενός ακόμη παραμυθιού. Το Με τα παραμύθια των Γκριμ, μοιάζει μ’ ένα υφαντό αφηγήσεων, το οποίο η Δενδρινού έχει κεντήσει με μαεστρία. 
Πρόσωπα: Η διανομή των ρόλων στο Με τα παραμύθια των Γκριμ, μπορεί να λειτουργήσει με διάφορους τρόπους. Η θ’ υπάρξει μια ομάδα 3-4 αφηγητών/ηθοποιών όπως παρουσιάζονται στην εναρκτήρια σκηνή και στις επόμενες σκηνές θα ενδυθούν τους ήρωες των παραμυθιών φορώντας αξεσουάρ ή κοστούμια ή θα γίνει μια αναλυτική διανομή 15-20 ρόλων, ιδανικό για μια μαθητική παράσταση. Το σύνολο των προσώπων μπορεί να φτάσει τα 55 άτομα, ή να γίνουν φυσικά οι συμπτύξεις των κοινών ρόλων πχ ένα παιδί να παίξει όλους τους ρόλων βασιλιάδων, μια κοπέλα όλες τις πριγκίπισσες, κάποια παιδιά τους βοηθητικούς χαρακτήρες. Αναλυτικότερα έχουμε: Κορυφαίους αφηγητές (5), Πρίγκιπας Βάτραχος, Βασιλοπούλα, Ακόλουθοι Βασιλοπούλας (3), Υπηρέτης, Βασιλιάς, Βασίλισσα, Χιονάτη, Μάγισσα, Κουκουβάγιες (2), Δέντρα (6), Κοκκινοσκουφίτσα (3), Λύκος (3), Κυρούλα, Παπουτσής, Ξωτικά (3), Τελάληδες (3), Μητριά, Κόρες (2), Σταχτοπούτα, Μόδιστρος, Καπελού, Χοροδιδάσκαλος Μεσιέ Λαζάρ, Πρίγκιπας, Ακόλουθοι πρίγκιπα (2), Βασιλιάς, Βασίλισσα, Μάγισσα, Φρουρός, Μαγείρισσα, Καμαριέρα, Ωραία Κοιμωμένη, Πρίγκιπας, Βασιλιάς, Βασίλισσα. 
Όσον αφορά τη μουσική της παράστασης, η συγγραφέας προτείνει στις σκηνικές οδηγίες μερικά κομμάτια κλασσικής μουσικής όπως Μπετόβεν, Brian Eno αλλά και τραγούδια από τον δίσκο «Φόραγε κίτρινο σκουφί» σε μουσική Τ. Ζωγράφου και στίχους της ιδίας. 
 
 
Το Με τα παραμύθια των Γκριμ είναι ιδανικό για νήπια ή παιδάκια Α/Β Δημοτικού καθώς δεν έχουν πολλά λόγια ν’ αποστηθίσουν, ενώ η ομοιοκαταληξία κι η μουσικότητα των στίχων είναι πρόσφορες για τα μικρά παιδιά. Χρειαζόμαστε περισσότερα κείμενα σαν αυτό της Δενδρινού, και θα ήταν ωφέλιμο να δούμε ίσως ανάλογη δουλειά σε έργα του Άντερσεν ή του Αισώπου. 
Κλείνουμε μ’ ένα μικρό απόσπασμα: Ανέβα, τόπι, πέσε, κουβάρι, να σε ρωτήσω που γέρνει ο ήλιος, που πάει ο άνεμος σαν δεν φυσά… /Που παν τα νέφη τα χνουδωτά; /Ανέβα, τόπι, πέσε φεγγάρι, και στόλισέ μου το μαξιλάρι/Ποιον νέο φίλο θα συναντήσω;/ Σοφία, αγάπη, θε να γνωρίσω; Πλούτο ή δόξα να προτιμήσω; 

Πολυμέσα

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία