Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

«Ερωτόκριτος»: Ιδέες για παιχνίδι πριν και μετά την παράσταση Κύριο

Το 2019 ανακηρύχτηκε «έτος Ερωτόκριτου» από το Υπουργείο Πολιτισμού και η Ελένη Βλάχου σκηνοθετεί και συστήνει τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου, ένα από τα σημαντικότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. 

«Τι είναι όμως; Παραμύθι; Έργο θεατρικό; Κάποιοι το λένε ποίημα. Μυθιστόρημα το λένε κάποιοι άλλοι.
Τι σημασία έχει! Μια ιστορία είναι. Μια ιστορία σαν αυτές που λέγονταν παλιά
». Αυτό είναι ο Ερωτόκριτος, ένα παραμύθι για τότε που όλα ήταν διαφορετικά. Μεγάλοι πόλεμοι κι ακόμα μεγαλύτεροι έρωτες. Φιλίες με ρίζες βαθιές και η τιμή, η γενναιότητα και η πίστη άξιζαν περισσότερο κι από το χρυσάφι. Ένα παραμύθι σε γλώσσα έμμετρη που στο τέλος η αγάπη νικά και μπροστά της υποκλίνεται ακόμα κι ο βασιλιάς. Έχουμε ανάγκη τα έργα αυτά γιατί έχουμε ανάγκη να κερδίσει το τέλος η αγνή αγάπη!

Έργο κρητικό χωρίς μουσική δε γίνεται και η μουσική του Ηλία Βαμβακούση πλαισιώνει υπέροχα το κείμενο του Κορνάρου. Ήχοι κρητικοί και τραγούδια γνωστά που αριστοτεχνικά περνάνε από το τραγούδι στην πρόζα.

Τα σκηνικά της Θάλειας Μέλισσα, τα κουστούμια της Βασιλικής Σύρμα αλλά και οι ειδικές κατασκευές του Γιώργου Κωτσάκου βρίσκονται εκεί για να υπηρετήσουν την παράσταση. Χωρίς να είναι κραυγαλέα, απολύτως λειτουργικά και λιτά, εντυπωσιάζουν με την απλότητά τους. Ειδικά η σύλληψη με τις πανοπλίες που τελικά μεταμορφώνονται σε σκηνικό αντικείμενο (ας μην τα αποκαλύψουμε όλα) είναι αριστοτεχνική.

Οι ηθοποιοί Αργυρώ Ανανιάδου, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χαρά Τζόκα συνθέτουν μια δεμένη ομάδα που επικοινωνεί άριστα το κείμενο του Κορνάρου.

 

aaa

«Ερωτόκριτος» διασκευασμένος για παιδιά κι εμείς θα προτείνουμε παιχνίδια για ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ την παράσταση.

ΠΡΙΝ…

  • Διαβάζουμε. Ζούμε σε μια εποχή που έχουμε την τύχη οι σύγχρονοι συγγραφείς να ασχολούνται με έργα της παγκόσμιας δραματουργίας ειδικά διασκευασμένα για παιδιά. Το βιβλίο «Ερωτόκριτος» των Κατερίνα Μουρίκη και Ιωάννας Κυρίτση- Τζιώτη από τις εκδόσεις Διάπλαση θα σας φέρει σε επαφή με την πασίγνωστη κρητική ιστορία.

erwtokritos cover small 640x640

 

  • Ακούμε. Ακούστε μαζί με τα παιδιά σας το τραγούδι του Ερωτόκριτου. Ακούστε επίσης κρητικές μαντινάδες κι έπειτα γράψτε το δικό σας τραγούδι για κάποιον που αγαπάτε. Όπως ο Ερωτόκριτος έγραψε ένα τραγούδι για την Αρετούσα γιατί να μην γράψετε κι εσείς μαζί με το παιδί σας ένα τραγούδι που να υμνεί την αγάπη του ενός για τον άλλον;

ΜΕΤΑ…

  • Πορεία: (Για ομάδες/ εκπαιδευτικούς). Στο έργο αυτό μίση, έρωτες, αγάπη, θυμός, όλα μπλέκονται. Γιατί όλα είναι στη ζωή. Ο «Ερωτόκριτος» μπορεί να γίνει η αφορμή για να μιλήσουμε με τα παιδιά για τα συναισθήματα. Ένα ενδιαφέρον παιχνίδι για μετά την παράσταση είναι το εξής. Τα μέλη της ομάδας οργανώνουν μια βουβή πορεία και εκφράζουν κινητικάείτε το μήνυμα της ιστορίας όπως το εξέλαβαν τα ίδια, είτε εκφράζουν κινητικά την πορεία από την αρχή ως το τέλος της ιστορίας με τις εναλλαγές των σκηνών, των συναισθημάτων, κ.λπ. Έπειτα συζητούν γι’ αυτό. Πριν την δράση θα μπορούσαν ίσως να γράψουν σε μια χρονογραμμή τις σκηνές ή/ και τα συναισθήματα που εναλάσσονται. Π.χ:

Χαρά Αρετούσας           αγωνία ποιος τραγουδά                        άγχος που την αναγκάζουν σε γάμο

 

  • Ζωγραφίζουμε: Η Αρετούσα ψάχνοντας στο δωμάτιο του Ερωτόκριτου ανακαλύπτει το πορτρέτο της κι έτσι καταλαβαίνει ότι ο άγνωστος με το λαγούτο που έχει ερωτευτεί δεν είναι άλλος από τον Ερωτόκριτο. Προτρέψτε τα παιδιά σας να ζωφγραφίσουν κάποιον που αγαπούν πολύ. Μπορεί να είναι αγάπη φιλική ή συγγενική. Στην ουσία της η αγάπη είναι ίδια. Σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

8174 zografiki 590 b

Μια φορά κι έναν καιρό στην Κρήτη ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα αγαπήθηκαν βαθιά και η αγάπη τους νίκησε τα πάντα.

Kαι κάθε είς που εδιάβασεν, εδά κι ας το κατέχει,        
        μη χάνεται στα κίντυνα, μα πάντα ολπίδα ας έχει.

           

Πολυμέσα

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία