Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

5 action movies που ίσως δεν έχετε δει

Το πολυαναμενόμενο φινάλε του Daniel Craig ως James Bond σηματοδοτείται μετά από μια σειρά πανδημικών αναβολών από την ταινία «No Time to Die» και μοιάζει να εισπράττει απανωτά αστεράκια κριτικών και εισιτήρια φανατικών (και μη). Ενώ, ταυτόχρονα το φθινόπωρο μοιάζει να μας επιρρίπτει σωρεία (συχνά δυσβάσταχτων) ευθυνών. Και κάπως έτσι, ένας James Bond δεν φέρνει την πολυπόθητη βραδινή χαλάρωση από το άπειρο των υποχρεώσεων, αλλά μόνο ανοίγει την όρεξη για εξερεύνηση κι ανεύρεση άγνωστων action movies.  

Badlands

O Terrence Mallick επενδύοντας στο γνωστό αφαιρετικό του αφηγηματικό ύφος και στην οπτικά ερεθιστική του σκηνοθεσία, αφηγείται, εδώ, την ιστορία του Kit και της Holly, ενός 25χρονου άνδρα και μίας 15χρονης κοπέλας σε μία δολοφονική «επιδρομή». Μία άκριτη, μάλιστα, δολοφονική επιδρομή που τους μετατρέπει πάραυτα σε διαβόητους serial killers. Ο Mallick καλλιεργεί αθόρυβα την αγωνία καταφέρνοντας να κεντρίσει το ενδιαφέρον με δύο χαρακτήρες σύμβολα της αναπόφευκτης αστικής μοναξιάς. Έχοντας, ως συμμάχους, τους Martin Sheen και Sissy Spacek φτιάχνει, τελικά, μία από τις πλέον ονειρικές περιπέτειες στην ιστορία του σινεμά, που σπέρνει ήρεμα -πλην απόλυτα ηχηρά- το ζιζάνιο του άλυτου ερωτήματος «τι είναι αυτό που κάνει τον δολοφόνο;».

Dog Day Afternoon

Ο Sidney Lumet, σκηνοθετεί, εδώ, την ,ίσως, πιο αγωνιώδη ληστεία τράπεζας στην ιστορία της 7ης τέχνης. Τρεις ληστές έχουν σχεδιάσει να μπουν σε μία τράπεζα, να απειλήσουν με όπλα και λόγια και να βγουν ,πάραυτα, φορτωμένοι χρήμα. Όμως, συχνά, τα φαινόμενα απατούν και τα σχέδια παραστρατούν. Κι έτσι, εδώ, η τράπεζα θα μετατραπεί σε κλειστοφοβικό εφιάλτη, όταν ο εγκλεισμός των ληστών θα μετατραπεί σε βεβαιότητα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε ηχηρή παρουσία κι απειλή έξωθεν της τράπεζας. Με ένα αναπάντεχο φινάλε που χαρίζει στην ταινία γενναίες δόσεις ακομπλεξάριστου συναισθήματος, οι Al Pacino και Sidney Lumet δημιουργούν από κοινού μία ταινία ορόσημο στην ιστορία των action movies, αντικαθιστώντας τον μάτσο άνδρα από τον πραγματικό άνθρωπο.

dog day afternoon texnes plus

Straw Dogs

Τα κινηματογραφικά 70’s μπήκαν με φόρα φέρνοντας νέο ρεύμα κι αίμα στο παρακμάζον Hollywood. Ο Sam Peckinpah,  λοιπόν, εισάγει την απόλυτα προσωπική του καλλιτεχνική αισθητική, επενδύοντας στην ωμή βία ως απάντηση στον απανταχού συντηρητισμό. Εδώ, ένας Αμερικάνος μετά της Αγγλίδας συζύγου μετακομίζουν στην επαρχιακή Αγγλία. Μία επαρχιακή Αγγλία που, όμως, μετατρέπεται από ουτοπία σε απόλυτη δυστοπία, όταν η παρουσία των νεοφερμένων θα προκαλέσει αισθήματα αποστροφής και ξενοφοβίας στους ντόπιους. Όταν τα αισθήματα αυτά θα εγκαταλείψουν τον νου και θα οπλίσουν τα χέρια, το δίπολο ντόπιοι-ξένοι θα μετατραπεί σε σκληρή αιματοχυσία.

Hard Boiled

Ένα ανεξερεύνητο κινηματογραφικό διαμάντι για τους λάτρεις των ταινιών δράσης. Ο διάσημος, αργότερα, Κινέζος σκηνοθέτης που κατάφερε να εισάγει την αγωνιώδη αισθητική του και στο Hollywood, παρέδωσε την καλύτερη ταινία του, το 1992. Η προσπάθεια εξάρθρωσης μίας σπείρας οργανωμένου εγκλήματος μετατρέπεται, εδώ, σε όχημα για ατέλειωτες σκηνές περιπέτειας και αμείωτης έντασης. Ο Woo χαρίζει, εδώ, ένα απόλυτο χάρμα οφθαλμών σε όσους αγαπούν το πιστολίδι και την άκοπη αιματοχυσία. Δεν πρόκειται για ένα άρτιο σενάριο, ούτε για αψεγάδιαστες ερμηνείες, πρόκειται, όμως, για μια περιπέτεια που θα κρατήσει μάτια κολλημένα στην οθόνη.

hard boiled texnes plus

Das Boot

To 1942 ένα γερμανικό υποβρύχιο βρίσκεται «παγιδευμένο» στο βυθό της θάλασσας, απόλυτα μετέωρο κι αβέβαιο για την επόμενη έξοδο του στην επιφάνεια της θάλασσας. Με αφορμή την πιθανότατα πραγματική αυτή ιστορία, ο Petersen, δημιουργεί την ίσως πιο κλειστοφοβική ταινία στην ιστορία της 7ης τέχνης. Μία ταινία που επενδύει στην ατμόσφαιρα της φθοράς, της απραξίας και της συνακόλουθης ανίας για να μιλήσει, τελικά, για τον άνθρωπο ως συνονθύλευμα αναμνήσεων και στιγμών κι ως ισορροπία ανάμεσα σε αναπόφευκτα παρόντα, χαμένα παρελθόντα κι αβέβαια μέλλοντα. Αφαιρώντας, μάλιστα, το όποιο μένος για τον ρόλο των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο από συστατικό στοιχείο της πλοκής καταφέρνει να καλλιεργήσει απόλυτα την αγωνία (μας) για τον άνθρωπο που απειλείται και να καταθέσει μία απόλυτα υπαρξιακή περιπέτεια.

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία