Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μην χάσεις το: «Manchester by the Sea» (στο ertflix)

Από την Αργυρώ Σταματάκη // πηγή eretikos.gr

Με φόντο την παραθαλάσσια πόλη Μάντσεστερ, θείος και ανιψιός καλούνται να διαχειριστούν το συναίσθημα της απώλειας και του πένθους και τις συνέπειες αυτών.

Πάντοτε θα υπάρχουν στίχοι και μουσικές να συμπληρώνουν τις πεζές λέξεις. Εδώ, δίνουν την ιδανική περιγραφή των έσω του μοναχικού Λι. Επιτέλους μια ταινιάρα (sic) σε στιλ χολιγουντιανού δράματος δίχως τις περικοκλάδες και τις υπερβολές, με εμβάθυνση και ανάλυση όλων των χαρακτήρων, αν και με οριακά τραβηγμένη διάρκεια. Τα φλας μπακ είναι το χαρακτηριστικό της, και αποτελούν εξαιρετικό σεναριακό τέχνασμα.

δες στην ταινία ελεύθερα εδώ: ertflix

– Ο Κέισι Άφλεκ δικαιούται το όσκαρ, said she. Απίθανος στο ρόλο του κομματιασμένου ανθρώπου. Στο δείχνει με το που τον συναντάς στην οθόνη, χρησιμοποιώντας κάθε εκφραστικό μέσο, αλλά με εσωτερικότητα. Βγαίνει σε κάθε του βλέμμα, κάθε ανάσα, κάθε κίνηση, κάθε αντίδραση στις καθημερινές συναναστροφές. Το μεγάλο «ΓΙΑΤΙ», αιωρείται στο σκοτάδι της αίθουσας και η εξήγηση δίνεται κάπου στη μέση της ιστορίας, με το πιο  σοκαριστικό φλας μπακ.

-Κάποτε στο Μάντσεστερ (Αμερικής) ευτυχούσε ένας Λι, που μόνο στα χαρακτηριστικά θυμίζει τον παραπάνω. Με σύζυγο, παιδάκια, αγαπημένο αδελφό, βάρκα-αγάπη ολούθε.

-Σε αυτή την πόλη που κατοικούν πλέον οι δαίμονές του, αναγκάζεται τώρα να επιστρέψει για να επωμιστεί το βάρος της κηδεμονίας του έφηβου αγαπημένου ανιψιού του από τον λίγο μεγαλύτερο αδελφό του, που μόλις έχει πεθάνει. Εν αγνοία του μέσα από αυτή την κατάσταση, έχει την ευκαιρία να μπορέσει τελικά να λυτρωθεί και να προχωρήσει. Είναι βέβαια και η ευκαιρία του νεαρού Λούκας Χέτζις, να υποδυθεί τόσο φυσικά, υποδειγματικά και σύγχρονα, τον έφηβο που έρχονται τα πάνω-κάτω και στη δική του ζωή, ώστε να κερδίσει την υποψηφιότητα για όσκαρ β’ αντρικού στα 20 του μόλις χρόνια! Μοναδική η χημεία με τον Κέισι Άφλεκ.

–Η Μισέλ Γουίλιαμς με το μπέιμπι φέις και το ξεχωριστό φιζίκ, ανέκαθεν μου άρεσε. Δεν πρωταγωνιστεί σε χρόνο εμφάνισης στην ταινία, αλλά είναι αδιαπραγμάτευτα καθοριστική η παρουσία της στις φάσεις που την βλέπεις. Ο σπαραξικάρδιος διάλογος με τον πρώην σύζυγό της Λι, είναι κορυφαία στιγμή ρεαλιστικού κινηματογραφικού διαλόγου. Θίγεται κάτι που όλοι μισούμε, τα λόγια που φεύγουν προς αγαπημένους ανθρώπους εν ώρα θυμού και στενοχώριας, και μετά μας τρώνε τα σωθικά. Είτε μέχρι την επόμενη μέρα, είτε για χρόνια-αναλόγως.

-Η μουσική και η φωτογραφία μονίμως στο μεταίχμιο συννεφιάς, μεγάλα ατού.

  • Σκηνοθεσία-σενάριο Κένεθ Λόνεργκαν
  • Με τους: Κέισι Άφλεκ,  Λούκας Χέτζις, Μισέλ Γουίλιαμς, Κάιλ Τσάντλερ