Εκτύπωση αυτής της σελίδας

5+2 κινηματογραφικές οικογένειες που αξίζει να γνωρίσετε! Κύριο

Είτε τα Χριστούγεννα σας κύλησαν με overdose μελομακάρονων από τα χεράκια της γιαγιάς είτε η γλυκιά προτροπή «μάσκα να πάρεις» δεν ακούστηκε ούτε μία φορά από τα χείλη της μαμάς, οι κινηματογραφικές οικογένειες είναι εδώ για να συντροφεύσουν οικογενειακές ή μοναχικές κινηματογραφικές βραδιές. Και να μας θυμίσουν πως οι αγκαλιές του 2021 δεν μπορεί παρά να είναι περισσότερες από αυτές του 2020.

mystika kai psemata psemata

Μυστικά και ψέματα

Ο Μάικ Λι, το 1996, παρέδωσε στην κινηματογραφική ιστορία μία από τις καλύτερες ταινίες των ‘90s και την ιστορία μιας μία νεότευκτης οικογένειας που ψάχνει την ταυτότητα της. Όταν η θετή ενήλικη κόρη θα συναντήσει την πραγματική της μητέρα, ο νέος αυτός πυρήνας θα κληθεί να κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνιση του και να καλέσει αναπότρεπτα σε αγνή αγάπη και απόλυτη αποδοχή. Μια ταινία για την αγάπη και για τα τείχη που υψώνουμε για να την προστατεύσουμε.

Festen

Πιστός, εδώ, στα «νατουραλιστικά» διδάγματα του Δόγματος 95, ο Βίτενμπεργκ παρέδωσε το 1998 ένα ανατριχιαστικό οικογενειακό δράμα αποφασισμένο να υποβαθμίσει κάθε προσωπική οικογενειακή διένεξη περί πολιτικής ή περί ψησίματος της μπριζόλας. Η αφορμή της οικογενειακής μάζωξης είναι τα εξηκοστά γενέθλια του πατριάρχη και ο λόγος, η αποκάλυψη των πάσης φύσεως μυστικών του οικογενειακού βάλτου.

royal 1080x675

The Royal Tenenbaums

O Γουές Άντερσον, εδώ, μαζεύει κάτω από την ίδια στέγη τα μέλη μίας από τις πλέον ιδιόρρυθμες οικογένειες όλων των κινηματογραφικών εποχών. Μία οικογένεια που αποτελείται από νυν μοναχικούς ενήλικες, πλην τέως παιδιά θαύματα. Όταν ο πατέρας της ευρείας οικογένειας, μετά από μια σύντομη εξαφάνιση, κάνει την εμφάνιση του -εν είδει φαντάσματος για τα συναισθηματικά μεσάνυχτα της οικογένειας- αναδύεται η ατέλειωτη ανάγκη για αγάπη.

nest

The nest

Ο Σον Ντάρκιν, φέτος, μας επιφύλασσε ένα από τα καλύτερα οικογενειακά δράματα του 21ου αιώνα και την ιστορία ενός άντρα και μιας οικογένειας στο αιώνιο κυνήγι της επιχειρηματικής ευκαιρίας. Όταν , όμως, οι επενδύσεις κι οι επιχειρήσεις θα αποδειχτούν άνθρακες, ο κλοιός της ένδειας θα δείξει τα ασφυκτικά του δόντια παρασύροντας σχέσεις και αναδεικνύοντας αδικο-θαμμένες επιθυμίες κι αιώνια απωθημένα.

happy end poster

Happy End

O Μίκαελ Χάνεκε, στην τελευταία του ταινία, πιάνει στα σκηνοθετικά και σεναριακά του δίχτυα την μεγαλοαστική οικογένεια των Laurent. Μια οικογένεια που μοιάζει να κρύβει κάτω από τους βελούδινους καναπέδες της πολύτιμα μυστικά και ακριβά ψέματα. Ο Χάνεκε, εδώ, χαρίζει την ιδιοσυγκρασιακή του ματιά στην αστική υποκρισία και στην ανηλεή της προσπάθεια να διατηρήσει τα ταξικά της κεκτημένα.

All About My Mother 3 1600x900 c default

Όλα για την μητέρα μου

To 1999 o Αλμοδοβάρ κατάφερε το καλλιτεχνικά, σχεδόν, ακατόρθωτο, να ανανεώσει τον ίδιο τον ορισμό της οικογένειας. Εισβάλλοντας, λοιπόν, στα άδυτα της σήψης της πυρηνικής οικογένειας, προσδιόρισε λιτά ,πλην πανηγυρικά, την οικογένεια ως σχέση απέραντης αγάπης μακριά από τα στεγανά των φύλων και των κοινωνικών τάξεων. Ενώ, παραδίδοντας ένα άρτιο μελόδραμα καταφέρνει, ακόμα, να πλημμυρίζει δάκρυα τα πάσης φύσεως μαξιλάρια και χαρτομάντηλα.

likefather

Like father like son

Ο "βασιλιάς" του ιαπωνικού οικογενειακού δράματος, Hirokazu Koreeda, το 2013 μας αφηγείται την ιστορία της ακούσιας ανταλλαγής δύο παιδιών μετά την γέννα τους. Ανταλλαγή που κατέληξε στον «διαμοιρασμό» των παιδιών σε δύο οικογένειας διαφορετικών τάξεων και ηθικών αξιών. Λαμβάνοντας, αφηγηματικά, το μέρος του εργασιομανή πατέρα της μίας εκ των δύο οικογενειών, ο Koreeda δημιουργεί, εδώ, ένα σύμπαν κοινωνικών και πολιτισμικών αντιθέσεων καταλήγοντας εν τέλει σε έναν εμφατικό και αυτονόητο ορισμό της αγάπης ως δύναμης απόλυτης σωτηρίας.