Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Από την Τόνια Τσαμούρη

Ανάμεσα στις συνέπειες της πανδημίας που συνεχίζει να ταλανίζει την ανθρωπότητα και, κατά συνέπεια, την ανθρώπινη καθημερινότητα συγκαταλέγεται και η σχέση του σημερινού ανθρώπου με το θέατρο. Σε καιρούς πανδημίας, και ενώ το θέατρο προσπαθεί να βρει εκ νέου τον βηματισμό του, θα ήταν ενδιαφέρον να ξαναθυμηθούμε ή ίσως και να γνωρίσουμε σημαντικές και εμβληματικές ταινίες που βασίστηκαν σε θεατρικά έργα. Αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο, ότι το θέατρο είναι και παραμένει ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς της ανθρώπινης φύσης με την καλλιτεχνία, εν γένει.

  • Το Κουκλόσπιτο του Ερρίκου Ίψεν (διασκευασμένο από τον Κρίστοφερ Χάμπτον), σε σκηνοθεσία του Πάτρικ Γκάρλαντ. Η ταινία του 1973 έχει στους βασικούς ρόλους την Κλαιρ Μπλουμ (Νόρα) και τον Άντονι Χόπκινς (Τόρβαλντ). Μια από τις πιο ατμοσφαιρικές εκδοχές του γνωστού ιψενικού κειμένου θέτοντας σε νέα βάση το θέμα της πρώιμης φεμινιστικής επανάστασης.

 koyklospito tainia

  • Η Δεσποινίς Τζούλια του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Λιβ Ούλμαν. Με πρωταγωνιστές την Τζέσικα Τσαστέιν στο ρόλο της ομώνυμης ηρωίδας και τον Κόλιν Φάρελλ στο ρόλο του σαγηνευτικού Ζαν. Μια σύγχρονη παραγωγή (2014) που δίνει την δική της εκδοχή στο νατουραλιστικό κείμενο του Σουηδού θεατρικού συγγραφέα φωτίζοντας τις σκοτεινές και μύχιες ανθρώπινες επιθυμίες και σκέψεις.

 

miss julie 1 620x435

  • Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Από τις πλέον γνωστές κινηματογραφικές εκδοχές της κλασικής ιστορίας αγάπης είναι αυτή που σκηνοθέτησε ο Φράνκο Τζεφιρέλλι το 1968 με πρωταγωνιστές τους Ολίβια Χάσεϊ και Λέναρντ Ουίτινγκ. Η μουσική του Νίνο Ρότα είναι επίσης καλά χαραγμένη στη μνήμη όσων έχουν ήδη παρακολουθήσει την ταινία. Ωστόσο, από τις πιο γνωστές κινηματογραφικές εκδοχές του σαιξπηρικού μύθου είναι αυτή του 1996 σε σκηνοθεσία Μπαζ Λέρμαν, με πρωταγωνιστές τους Κλερ Ντέινς και Λεονάρντο ντι Κάπριο. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ταινίες, ωστόσο τρομερά ενδιαφέρουσες.

 

Romeo Juliet tainia 0 0 0 0 1570393489

  • Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ του Έντουαρντ Άλμπι. Η μυθική, σχεδόν, ταινία του 1966 με πρωταγωνιστές το ,τότε καλλιτεχνικό, και όχι μόνο, ζευγάρι των Ελίζαμπεθ Τέηλορ και Ρίτσαρντ Μπάρτον, έφερε την σκηνοθετική υπογραφή του Μάικ Νίκολς. Η ταινία που έκανε ευρύτατα γνωστό τον Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα, Έντουαρντ Άλμπι, είναι διαθέτει συγκλονιστικό καστ και εξαιρετικά δυνατή πλοκή.

poios fovatai ti virginia goulf

  • Η σημασία να είναι κανείς σοβαρός του Όσκαρ Ουάιλντ. Η γνωστή καυστική κωμωδία του Ιρλανδού συγγραφέα, σε ένα ξέφρενο παιχνίδι ρόλων σκηνοθετημένο από τον Όλιβερ Πάρκερ, το 2002, ο οποίος υπογράφει επίσης και την σεναριακή εκδοχή του έργου. Πρωταγωνιστούν οι Ρούπερτ Έβερετ, Κόλιν Φερθ, Ρις Γουίδερσπουν, αλλά και η Τζούντι Ντεντς. Μια αληθινά απολαυστική ταινία.
  • Ο θάνατος του Εμποράκου του Άρθουρ Μίλλερ. Η καταπληκτική ερμηνεία του Ντάστιν Χόφμαν στο λυρικό κείμενο του Αμερικανού συγγραφέα σκηνοθετημένο από τον Βόλκερ Σλέντορφ, το 1985, είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

ΥΓ Ο Τζον Μάλκοβιτς παίζει στο ρόλο του μεγαλύτερου γιου

 

Poster

  • Λεωφορείον ο πόθος του Τένεσσι Ουίλιαμς. Ο κινηματογράφος αγάπησε τον Τ. Ουίλιαμς, σχεδόν όσο τον αγάπησε και το θέατρο. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα από τα κείμενά του μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη. Από τις πλέον γνωστότερες ταινίες είναι η συγκεκριμένη, του 1951, με τον Μάρλον Μπράντον και την Βίβιαν Λη στους βασικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους.

΄Υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα του Ελίας Καζάν. Πρόκειται για μια ταινία που συγκαταλέγεται πλέον σε αυτές που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

 

leof

  • Λυσσασμένη Γάτα του Τένεσσι Ουίλιαμς. Ο Πολ Νιούμαν και η Ελίζαμπεθ Τέηλορ μαγνήτισαν το κοινό σε αυτή την ταινία. Ομολογουμένως, οι πρωταγωνιστές απογείωσαν ένα, κατά τα άλλα, πιο αδύναμο σενάριο από τα υπόλοιπα έργα του Ουίλιαμς. Του 1957, σκηνοθετημένο από τον Ρίτσαρντ Μπρουκς.
  • Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι του Τένεσσι Ουίλιαμς. Η ταινία του 1959, φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του Τζόζεφ Μάνκιεβιτσ. Η Κάθριν Χέμπουρν, η Ελίζαμπεθ Τέηλορ και ο Μοντγκόμερι Κλιφτ σε μια ταινία με κλασική αξία.
  • Η επιστροφή του Χάρολντ Πίντερ σε σενάριο του ίδιου και σκηνοθετημένο από τον γνωστό σκηνοθέτη Πήτερ Χολ. Το 1973 ένα από τα πιο γνωστά πιντερικά κείμενα μεταφέρεται στις κινηματογραφικές αίθουσες με τον Ίαν Χολμ, τον Σύριλ Κιούζακ και την Βίβιαν Μέρτσαντ μεταξύ άλλων να δίνουν υπόσταση στη σεναριακή εκδοχή ενός από τα σημαντικότερα έργα του Άγγλου συγγραφέα. Αινιγματικό από την αρχή έως το τέλος αποπνέει την ατμόσφαιρα ενός σωστά σκηνοθετημένου πιντερικού κείμενου. Μάθημα για επαγγελματίες του χώρου και μη.

augoustos foto 1

  • Αύγουστος του Τρέισι Λετς σε σενάριο του ίδιου του συγγραφέα και σκηνοθεσία Τζον Γουέλς. Η ταινία του 2013 με την μοναδική Μέρυλ Στριπ, αλλά και τους Τζούλια Ρόμπερτς, Σαμ Σέπαρντ, Γιούαν Μακγκρέγκορ και Κρις Κούπερ αναδεικνύει το υπέροχο αυτό έργο σε ένα μοναδικό οικογενειακό δράμα με έντονες δόσεις «μαύρης κωμωδίας». Αξίζει κάθε λεπτό αυτής της ταινίας.

rozegard

  • Ο Ρόζενκραντς και ο Γκύλντενστερν είναι νεκροί του Τομ Στόππαρντ. Από τα πιο ενδιαφέροντα σύγχρονα θεατρικά έργα του 20ού αιώνα μεταφερμένο στην μεγάλη οθόνη και σκηνοθετημένο από τον ίδιο τον θεατρικό συγγραφέα. το 1990. Μια «μαύρη» κωμωδία με τους υπέροχους Γκάρι Όλντμαν, Τιμ Ροθ και Ρίτσαρντ Ντρέυφους σε ένα ερμηνευτικό ρεσιτάλ.

 

  • Ολεάννα του Ντέιβιντ Μάμετ. Αγωνία, θυμός, εκνευρισμός, λύτρωση είναι μερικά από τα συναισθήματα που προκαλεί η κινηματογραφική εκδοχή του γνωστού θεατρικού έργου του Αμερικανού συγγραφέα. Ο Μάμετ, σε ρόλο σκηνοθέτη το 1994, ενορχήστρωσε καταπληκτικά μια πολύ καλή ταινία με τους Ουίλιαμ Μέισι και Ντέμπρα Άισενσταντ.

 

salem

  • Οι Μάγισσες του Σάλεμ του Άρθουρ Μίλλερ. Όταν ο Μίλλερ μπήκε στην περίφημη λίστα του Μακάρθουρ, απάντησε με αυτό το έργο. Το αλληγορικό και αρκετά προφητικό κείμενο του Αμερικανού συγγραφέα έλαβε σάρκα και οστά και μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα του Ντάνιελ Χάιτνερ με πρωταγωνιστές τους Ντάνιελ Ντέι-Λιούις και Γουινόνα Ράιντερ.

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία