Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Για τα καλοκαίρια που πίστεψες πως όσα γεννιούνται πεθαίνουν. Και για εκείνα που το ξέρες ότι θα σαι για πάντα.

Για τα ζεστά μεσημέρια που τα πέρασες με ίσκιο και φιλιά κάτω από αρμυρίκια. Και για τον ήλιο που (σου) έκαψε τις πατούσες.

Για κάτι παιχνίδια μέσα στη θάλασσα. Για μπράτσα που φουσκώνανε. Για μάτια που ζωντανεύανε. Για κύματα μπλε που ποτέ δεν τα έκανες πράσινα. Γιατί το πράσινο –εσύ- το αγαπούσες.

Για τον Λέοναρντ Κοένπου ποτέ δεν χόρεψες. Και για την Μαριάν που αποχαιρέτησες -κι εσύ.

Για τα φθινόπωρα που ποτέ δεν (σου) ήρθανε. Και για τη δροσιά που δεν λέει να σε δροσίσει.

summer with monika texnes plus

Το καλοκαίρι με τη Μόνικα

ΣΟ Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, εν έτει 1953, πριν –ακόμα- αλλάξει τον ρου της κινηματογραφικής ιστορίας, αφηγήθηκε την ιστορία ενός καλοκαιρινού έρωτα που βάλθηκε να τα βάλει με τα φθινόπωρα και τους χειμώνες που –πεισματικά- έρχονται. Η εφηβική ορμή και το αυτονόητο της απόρριψης των πάσης φύσεως χθες ως συστατικό στοιχείο του έρωτα, οδηγούν το κορίτσι και το αγόρι σε μια θερινή απόρριψη των πάσης φύσεως κατεστημένων που, όμως, θα μετατραπεί σε αιώνια επιστροφή στην καθημερινότητα ως οριστική καταδίκη του πάθους.

Ένας –ακόμα- εφηβικός έρωτας που πίστεψε στο για πάντα. Κι ένα για πάντα που αποφάσισε να εκτελέσει στυγνά την αυτονόητη απάντηση του. Κι ένας Μπέργκμαν που βάλθηκε να αποδομήσει τα καλοκαιρινά μας πάθη και να μας ρίξει με δύναμη τη σφαλιάρα του οριστικού τέλους τους.

le rayon vert texnes plus

Η πράσινη αχτίδα

Είναι Ιούλιος και τριγυρνάς μόνη στο Παρίσι. Ο Ερίκ Ρομέρ σε πετυχαίνει στα Ηλύσια Πεδία ή στη Μονμάρτη. Εσύ πλήττεις και ο ήλιος βαράει κατακούτελα. Ο Σηκουάνας είναι όμορφος. Ο Ρομέρ σε έχει πάρει στο κατόπι. Δεν τον βλέπεις. Ούτε και θα τον δεις. Θα σε κάνει ταινία. Είσαι η Ντελφίν και δεν είσαι καλά. Γιατί είναι Ιούλιος και τριγυρνάς μόνη στο Παρίσι.

OΕρίκ Ρομέρ, επιστρέφει, το 1986, με μία ακόμα ταινία αφιερωμένη σε μία από τις τέσσερις εποχές. Και επιλέγοντας, εδώ, το καλοκαίρι, μας αφηγείται την ιστορία της Ντελφίν. Μια ιστορία θερινής ραστώνης και αναζήτησης του έρωτα ως αντίδοτο στην καλοκαιρινή πλήξη.

Αν οι (θερινές) ελπίδες πεθαίνουν πάντα τελευταίες κι αν οι καλοκαιρινοί έρωτες είναι για να γίνονται, ο Ερίκ Ρομέρ και τα παρισινά στενά είναι εδώ για να μας πείσουν πως τα παράλληλα σύμπαντα κάπου συναντιούνται. Και πως οι άδειες πόλεις και οι θερινές μοναξιές υπάρχουν μόνο για να τις μοιράζεσαι.

picnic at hanging rock texnes plus

Το μυστικό του βράχου των κρεμασμένων

Ένας από τους σκηνοθέτες-άρχοντες της εξισορρόπησης του αποκαλούμενου εμπορικού σινεμά με την –όσο το δυνατό- αντικειμενική ποιότητα, ο Peter Weir, το 1975, μας παρέδωσε μία από τις πλέον ατμοσφαιρικές και αινιγματικές του ταινίες. Ξεκινώντας εδώ, από την εξαφάνιση ενός γκρουπ έφηβων μαθητριών σε σχολική εξόρμηση για πικνίκ στη φύση, ο Weir καταλήγει εδώ σε έναν στοχασμό για τη φύση της εφηβικής ψυχής και των ερωτικών (μας) ξυπνημάτων.

Ένα καλοκαιρινό εφηβικό πικνίκ, όμορφα κορίτσια και σεξουαλικότητα που (πρωτο) φουντώνει. Κι όσα δεν πρόδωσαν τα εφηβικά ξυπνήματα, τα κατάπιε –εδώ- η φύση. Τα κορίτσια εξαφανίζονται και ο Peter Weir μας κοιτάζει στα ενήλικα (μας) μάτια και μας μιλάει για το σκληρό πρόσωπο όλων εκείνων των πόθων που –μόνο- κυοφορήσαμε.

le mepris texnes plus

Η περιφρόνηση

Το 1963, ο Γκοντάρ αφηγήθηκε στην 7η τέχνη την ιστορία του τραγικού έρωτα της Καμίλ και του Πολ με φόντο την ιταλική ακροθαλασσιά. Ο Πολ (Μισέλ Πικολί) και η Καμίλ (Μπριζίτ Μπαρντό) βρίσκονται στο Κάπρι για τα γυρίσματα ταινίας της οποίας το σενάριο υπογράφει ο Πολ. Και ό,τι ξεκινάει σαν απόλυτο «κούμπωμα» σωμάτων κι επιθυμιών, αποδομείται με διαδικασίες συνοπτικές, όταν ο Πολ θα μπλέξει την τέχνη με τον έρωτα. Και η Καμίλ, το αντικείμενο των παροντικών πόθων, Πολ, με ένα κάποιο ερωτικό μέλλον στα χέρια του παραγωγού της ταινίας.

Ο άντρας, η γυναίκα, ο επίδοξος εραστής, το Κάπρι, η μισοτελειωμένη ταινία και ο Γκοντάρ ως ο απόλυτα ομαλός κινηματογραφικός μπανιστιρτζής. Μισέλ Πικολί και Μπριζίτ Μπαρντό στο ρόλο του ερωτευμένου ζεύγους, προσπαθούν να βγάλουν καθαρό το μέλλον του έρωτα τους σε ένα απόλυτα θερινό σκηνικό. Μια ταινία για το άπειρο της καλοκαιρινής ομορφιάς και το πεπερασμένο του τραγικού έρωτα.

call me by your name texnes plus

Να με φωνάζεις με το όνομα σου

Ο Λούκα Γκουαντανίνο, τρία χρόνια πριν, με άξιους συμμάχους το σενάριο του Τζέιμς Άιβορι και τους Τιμοτέ Σαλαμέ και Άρμι Χάμερ, μας χάρισε έναν από τους πλέον όμορφους κινηματογραφικούς θερινούς έρωτες. Χρησιμοποιώντας ως ιδανικό σκηνικό ένα περιβάλλον αστικό και μια εκπάγλου καλλονής βίλα, ο σκηνοθέτης, εδώ, μιλά ανοιχτά για τον έρωτα ως θερινή παράδοση άνευ όρων στην αλήθεια (μας).

Έφηβος ερωτεύεται ενήλικο μαθητή του πατέρα του στην απόλυτη ομορφιά της ιταλικής επαρχίας. Ο Λούκα Γκουαντανίνο, εδώ, παρέδωσε στην κινηματογραφική ιστορία ένα ταξίδι σε ένα μπαρόκ ερωτικό σκηνικό. Και έπλασε, τελικά, μια ταινία για όλα τα εκείνα τα θερινά πάθη που ενδώσαμε και τελικά –αναπόδραστα- προδώσαμε.

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία