Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί τα «Παράσιτα» είναι η καλύτερη ταινία της εβδομάδας

Από τη Σοφία Γουργουλιάνη

 

Αν πιστεύετε με πάθος –ή ακόμα και με μετριοπάθεια- στην αυστηρότητα των ορίων μεταξύ των κινηματογραφικών ειδών, ο Μπονγκ Τζουν-Χο, έρχεται με φόρα να μπλέξει τα μπούτια και τις φόρμες της μαύρης κωμωδίας, του θρίλερ και του κοινωνικού σχολίου. Και να αναζωπυρώσει, τελικά, την πίστη μας στην ύπαρξη ενός σύγχρονου σινεμά που έχει –ακόμα- τη δύναμη να μας εκπλήσσει.

Η ιστορία των 4 μελών μιας φτωχής οικογένειας η οποία με δόλια μέσα καταφέρνει να προσληφθεί σε ένα πλούσιο σπίτι, απεκδύεται την απόλυτη αληθοφάνεια ενός σινεμά βεριτέ, βουτώντας επιδέξια στα ρηχά της υπερβολής. Ενώ, αρνούμενη το –συχνά- επιφανειακό χειρισμό του απόκληρου ως ήρωα στο κοινωνικό-πολιτικό σινεμά, δημιουργεί με γενναιοδωρία χαρακτήρες με σάρκα, οστά και ανθρώπινα πάθη. Αποφεύγοντας πλήρως το διδακτισμό και τη σεναριακά σχηματική ηθική υπεροχή του φτωχού, ο Μπονγκ Τζουν-Χο και ο Jin Won Han παραδίδουν μια ιστορία πεσιμισμού και –μάλλον- αλήθειας για την ανθρώπινη φύση, όπου η ανθρωποφαγία είναι ο κανόνας και η ηθική συνείδηση αυτονόητη απουσία.

Η σκηνοθεσία πιάνει στα χέρια της ένα γλυκόπικρο σενάριο και αξιοποιεί με απόλυτη μαεστρία τον κωμικοτραγικό του χαρακτήρα κινούμενη ,ως λεπτεπίλεπτη κινηματογραφική νεράιδα, ανάμεσα σε είδη, φόρμες και νόρμες για να εκμεταλλευτεί όλα τα όπλα που της έχουν χαρίσει τα σινεφιλικά της παρελθόντα. Ο Μπονγκ Τζουν- Χο, σκηνοθετεί με μια πρέζα σουρεαλισμού, μια πλουσιοπάροχη κουταλιά μαύρου χιούμορ, μια κούπα τρυφερότητας και 100 γραμμάρια θρίλερ. Και, ως κινηματογραφικός σεφ αξιώσεων, παραδίδει μια συνταγή που καταφέρνει με παράδοξους ,πλην απόλυτα λειτουργικούς συνδυασμούς, να τέρψει κάθε κινηματογραφικό ουρανίσκο.

Αν το καλό σινεμά αγαπιέται αυτοστιγμεί, και το υπέροχο σινεμά –προτού εισβάλει απόλυτα σε καρδιές και ψυχές- καταφέρνει να εκπλήξει, ο Μπονγκ Τζουν- Χο δημιούργησε μια ταινία έκπληξη και δώρο στο σύγχρονο σινεμά που βάλει -διακριτικά και αποτελεσματικά- κατά των πάσης φύσεων βαλτωμένων κινηματογραφικών λιμνών.

4,5/5

Πολυμέσα