Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 
Από τη Γιώτα Δημητριάδη
 
Κυριακή των Βαΐων προ των πυλών και, παραδοσιακά, η θεατρική σεζόν ρίχνει αυλαία. Έτσι, τουλάχιστον συνέβαινε πριν μερικά χρόνια, γιατί την τελευταία πενταετία, παρατηρείται ένας οργασμός από πρεμιέρες μετά το Πάσχα, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χειμερινή σεζόν σε τρεις φάσεις (παραστάσεις που ξεκινούν τον Οκτώβριο, παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα τον Φεβρουάριο κι άλλες που ξεκινούν μετά το "Χριστός Ανέστη").
 
 
Ακολουθώντας τη θεατρική παράδοση, λοιπόν, έχουμε στο νου μας μερικές γυναικείες ερμηνείες που θα θυμόμαστε, όσες σεζόν και να περάσουν. Ελπίζουμε να δούμε τόσες κι άλλες τόσες και μετά το Πάσχα.
 
 mastrer class
 
Μαρία Ναυπλιώτου – «Master Class», στο Μικρό Χορν
 
 Στην πιο ώριμη υποκριτική της στιγμή, η Μαρία Ναυπλιώτου συναντά στο Μικρό Χορν, τη σπουδαία υψίφωνο Μαρία Κάλλας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Οδυσσέας Παπασπηλιώπουλος. Δεν είναι τυχαίο, ότι η παράσταση έγινε αμέως talk of the town και σημείωσε απανωτά sold-out! Η προπώληση για τη δεύτερη σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει κι η παράσταση θα μεταφερθεί στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου. Μια ερμηνεία σπαρακτικά εσωτερική, που εντυπωσιάζει για την αρτιότητα της τεχνικής και τις κατάλληλες δόσεις συγκίνησης. 
 
 fay ksyla
 
Φαίη Ξυλά – «Φαλακρή Τραγουδίστρια», στη Β' σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας
 
 Ίσως η καλύτερη ερμηνεία της ηθοποιού, η οποία φαίνεται να έχει βρει τη σκηνοθέτη της, στο πρόσωπο της Μαρίας Ξανθοπουλίδου. Το αριστούργημα του Ιονέσκο ζωντανεύει σε μια εύρυθμη παράσταση κι η Φαίη Ξυλά με τον Αλέξανδρο Μυλωνά γίνονται το πιο σουρεάλ και κωμικό ζευγάρι της σεζόν.
 
 murtos garbi
 
 Χρηστίνα Γαρμπή – «Μύρτος», στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
 
 Η ομάδα 4Frontal είναι γνωστή για την αγάπη της στη λογοτεχνία. Αυτή τη σεζόν σειρά έχει ο "Μύρτος" του Παύλου Μάτεσι. Η παράσταση που ανέβηκε στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, φώτισε με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του Μάτεσι. Οι ηθοποιοί σε εξαιρετική φόρμα και με τη σκηνική επικοινωνία που σε κερδίζει άμα τη εμφανίση τους, υπάρχουν στιγμές που σε καθηλώνουν. 
 
Ξεχωρίζει η Χρηστίνα Γαρμπή σ' όλους τους ρόλους που ερμηνεύει. Η νεαρή ηθοποιός είναι σπαρακτική στην τελευταία σκηνή αντιμετωπίζοντας, με μοναδική μαεστρία, τις εναλλαγές των χαρακτήρων από την ανάπηρη κόρη της οικογένειας μέχρι το κορίτσι – πειρασμό, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο διάβα του. 
 
 xypna vasili1
 Ελισάβετ Κωνσταντινίδου – «Ξύπνα Βασίλη», στο Εθνικό Θέατρο
 
Δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο cast ο ταλαντούχος Άρης Μπινιάρης, για να μας χαρίσει ένα μοναδικό ανέβασμα της γνωστής από τον κινηματογράφο επιτυχίας του Δημήτρη Ψαθά. Η παράσταση ξεχώρισε τη φετινή σεζόν, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν "παλιά" ή " ξεπερασμένα" έργα, παρά μόνο ανέμπνευστοι σκηνοθέτες. Η  Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, στην πρώτη της συνεργασία με τον σκηνοθέτη, εντυπωσιάζει με τον άρτιο έλεγχο των εκφραστικών της μέσων, σε μια παράσταση που παντρεύει τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, με τη ζωντανή μουσική και τη θεατρική πράξη. Για όσους δεν προλάβατε να το δείτε, θα συνεχιστεί και για δεύτερη σεζόν.
 
gida
 
 
Αν και κλήθηκε λίγο πριν την πρεμιέρα να αντικαταστήσει την Ελένη Ράντου, η βραβευμένη ηθοποιός κατάφερε, όχι μόνο να ανταποκριθεί στο υποκριτικό στοίχημα, αλλά να περάσει στην πλατεία και να κινητοποιήσει την ενσυναίσθηση του θεατή, με  το αδιέξοδο μιας γυναίκας, όταν ο σύζυγός της (Νίκος Κουρής) ομολογεί τον έρωτά του για...μια γίδα! Στο τελευταίο έργο, του βραβευμένου με τέσσερα Πούλιτζερ Αμερικάνου συγγραφέα, Έντουαρντ Άλμπι, οι υποκριτικές ισορροπίες είναι πολύ λεπτές κι ο Νικορέστης Χανιωτάκης επέλεξε τους κατάλληλους ηθοποιούς για να απογειώσουν τους ρόλους τους. 
 
 
 H Arxi tou Arximidi photo by Yiannis Karabatsos 7
 Το «El Principio de Arquímedes» (Η αρχή του Αρχιμήδη) του Josep Maria Miro ανεβαίνει, για μόλις δεύτερη φορά σε ελληνική σκηνή, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανούηλ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Μαυρογεωργίου χαρίζοντάς μας μια καθηλωτική παράσταση με μπόλικες δόσεις σασπένς κι ανατροπών. Η Μαρία Φιλίνη είναι η διευθύντρια του κολυμβητηρίου. Αυστηρή, προστατευτική, τελειομανής, αλλά μ' ένα κρυμμένο δράμα στην ψυχή, καταφέρνει να χτίσει έναν απόλυτα ειλικρινή χαρακτήρα που αν κι έρχεται στη δύσκολη θέση να ανακρίνει έναν συνάδελφό της γίνεται συμπαθής στον θεατή. Η ηθοποιός καταφέρνει να συνθέσει σκηνικά, πολλές πτυχές της ψυχοσύνθεσης της γυναίκας που βάζει πάνω απ'όλα το καθήκον. Είναι ο ρόλος-καταλύτης της παράστασης, καθώς αντιπροσωπεύει τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του ίδιου του θεατή. 
 
 mairi mina
 
 
 Η Μαίρη Μηνά ερμήνευσε την "Έμμα" στο έργο  του Ντάνκαν ΜακΜίλαν, «People, places & things», το οποίο στη λειτουργική μετάφραση του Γιώργου Χατζηνικολάου μεταφράζεται ως «Με λένε Έμμα» και κατάφερε να κάνει όλη τη θεατρική Αθήνα να μιλάει για εκείνη. Σ' έναν απαιτητικό ρόλο έδειξε το υποκριτικό της ταλέντο, συγκινώντας τόσο το κοινό, ώστε να βιώσει στο μεδούλι του την απελπισία της. 
 
Κρατάω τη σκηνή, όπου εξομολογείται τη μεγάλη της αγάπη στο θέατρο, που «σου δίνει την ευκαιρία να μιλάς ποιητικά και να λες λέξεις, που δεν θα έλεγες ποτέ» και λειτουργεί, για εκείνη, σαν ναρκωτικό. Ένα κορίτσι, το οποίο αν δεν βρίσκεται στη σκηνή «είμαι νεκρή δεν ζω», όπως δηλώνει με αφοπλιστική αλήθεια.
 
 
 
Το αφιέρωμα συνεχίζεται και με τις ανδρικές ερμηνείες
 
 
 
 
 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία