Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Ο Δημήτρης Παγώνης ελπίζει ότι ο «Ίκαρός» του θα πετάξει (συνέντευξη) Κύριο

Από τη Μυρτώ Παπαϊωάννου

Φωτογραφίες: Κοσμάς Ινιωτάκης

Συναντήσαμε τον Δημήτρη Παγώνη, ένα ηλιόλουστο απόγευμα στο πάρκο Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης, ακριβώς στον χώρο που του αρέσει να συχνάζει και να κάνει τα ακροβατικά του. Μετά την πρώτη και άκρως επιτυχημένη απόπειρά του στη σκηνοθεσία το 2018 με το «Σημείο Β», θα μας μιλήσει για τη νέα παράσταση που σκηνοθετεί και παίζει, τον «Ίκαρο», αλλά και για άλλα τόσα αστεία και σοβαρά θέματα, σε μια ειλικρινή κι εγκάρδια συνέντευξη.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 24 και 25 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ροές κλείστε τις θέσεις σας εδώ. 

dimitris pagonis 2 texnes plus

Δημήτρη, για αρχή θα ήθελα να μας συστηθείς.

Θα ομολογήσω τα πάντα (γέλια)! Είμαι ο Δημήτρης, 29 χρονών, κατάγομαι από τα Μετέωρα. Έχω τελειώσει τη δραματική σχολή «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη... στη συνέχεια εργάστηκα ως ηθοποιός σε τρεις παραγωγές στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Παράλληλα με την υποκριτική και τη σκηνοθεσία με την οποία ασχολούμαι, σπουδάζω και χορό στην σχολή «Χοροχρόνος» .

Χορός ή υποκριτική; Κλίνεις λιγάκι σε ένα από τα δύο, ή όχι;

Δεν μπορώ να με κατατάξω ακόμα κάπου. Πιο πολύ μ αρέσει να κάνω ακροβατικά και να σκηνοθετώ! Τριγυρνάω γύρω απ ΄αυτά για να γίνομαι καλύτερος σ’ αυτά και μέσα απ΄ αυτά. Και ο χορός και το θέατρο με έχουν βοηθήσει στο να καταλάβω τι είναι ακριβώς αυτό που θέλω να κάνω, που είναι ένα κράμα πραγμάτων.

Κι αυτά, όπως καταλαβαίνουμε, θα συνδυαστούν στη νέα σου παράσταση, στον Ίκαρο!

Όπως και η προηγούμενη παράστασή μου, έτσι και αυτή τώρα ξεκίνησε από μια εργασία στη Σχολή, όπου αφηγούμουν ένα πάρτι γενεθλίων. Εκείνη η ιστορία με είχε συγκινήσει βαθιά τότε κι έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με το παιδικό τραύμα, με αυτό που προκαλεί τον σπαραγμό, αυτό που δεν μπορώ να ελέγξω συναισθηματικά. Συνήθως τέτοιες καταστάσεις συνδέονται με την εφηβεία (που κρύβει και τη λέξη βία!), και τα παιδικά μας βιώματα.

dimitris pagonis 4 texnes plus

Πρόκειται για την προσωπική σου ιστορία;

Αφορά πολλές ιστορίες πάρτι συγκεντρωμένες, όχι δικές μου, με τις οποίες όμως συνδέθηκα. Η καθοριστική στιγμή για να προχωρήσω αυτή την ιδέα, ήρθε όταν θυμήθηκα ένα δικό μου πάρτι γενεθλίων, μεγάλος πια, στα δεκαοχτώ μου, που περίμενα μόνος μου μια ολόκληρη ώρα και δεν εμφανιζόταν κανείς… Παράλληλα, τα επόμενα χρόνια εργάστηκα κι ως κλόουν και έβλεπα τα παιδιά σε κάθε πάρτι και την ανάγκη του «να περάσω οπωσδήποτε καλά», αυτό το μέτρημα της ζωής, αυτή τη βία του να γίνεις αρεστός απ όλους, αποδεκτός, χαρούμενος, το να λες «όλα καλά», ακόμα κι αν δεν είναι.

Σκοπός μου είναι να περάσω τo έργο, την ιστορία αυτή μέσα από εικόνες, χωρίς μεγάλο κείμενο κι επεξήγηση, προσπαθώ να δημιουργήσω έναν φαντασιακό διάλογο με το κοινό, όχι μια γραμμική αφήγηση, όπου ο καθένας θα συνδεθεί με τον δικό του τρόπο κι ανάγνωση σ’ αυτό που παρακολουθεί.

Μίλησέ μου για τους συνεργάτες σου στην παράσταση (τα μάτια του έλαμψαν με το άκουσμα αυτής της ερώτησης).

Αρχικά θέλω να πω αυτό που έχω συνειδητοποιήσει: ότι η συνταγή για την καλή πρόβα, άρα και το καλό έργο, δεν είναι τόσο οι ταλαντούχοι ηθοποιοί, αλλά οι συνεργάσιμοι. Κάθε μέρα νιώθω τυχερός που έχω και τα δύο! Με τον Κωνσταντίνο είμαστε ήδη μαζί από τη δραματική σχολή και το σημείο Β. Με τον Γιώργο, τον «partner in crime» κάνουμε μαζί ακροβατικά, προπονήσεις και όνειρα! Με τον Βασίλη δουλέψαμε μαζί στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, κι ήταν αυτό που φανταζόμουν για τον ρόλο αυτόν που θα υποδυθεί! Τέλος ήρθε και o Περικλής, σα να ήταν το κομμάτι του παζλ που έλειπε και τώρα ολοκληρωθήκαμε! Είναι ηθοποιός και θέλει να ασχοληθεί με τον χορό, είναι σα να βλέπω έναν μικρό Δημήτρη στο πρόσωπό του! Και βέβαια και η Κατερίνα που είναι μαζί μας στα ακροβατικά, έχει το πρακτικό μυαλό που λείπει σε μένα! Επίσης και με την Ιωάννα, που είναι στα φώτα, έχουμε δουλέψει και πάλι μαζί. Είμαστε μια ομάδα που ξέρουμε να επικοινωνούμε, είναι μια εξαιρετική πραγματικά συνθήκη!

Η προηγούμενή σου παράσταση, το Σημείο Β, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, είχε να κάνει αρκετά με τον μελλοντικό εαυτό και τα τραύματά μας. Τώρα στον Ίκαρο βλέπουμε ότι γυρίζεις πίσω στο χρόνο και πραγματεύεσαι το τραύμα στη νεαρή ηλικία. Θέλω να μου πεις τι σημαίνει για σένα το πέρασμα του χρόνου και πόσο επηρεάζεσαι από αυτό.

Για μένα αυτό το κοίταγμα στο μέλλον και στο παρελθόν αποτελεί μια υπαρξιακή αναζήτηση που μου προκαλεί δέος και…. είναι η φάση μου! Το πέρασμα του χρόνου πλέον δεν με τρομάζει όπως παλιά. Ο χρόνος περνάει, αλλά για να κατακτήσεις κάποια πράγματα, μαζί και την αποδοχή του εαυτού μας και της φύσης, απαιτεί χρόνο. Οπότε μου δίνει μια γλυκόπικρη αίσθηση πια.

Σαν άνθρωπος είσαι απαισιόδοξος;

Δεν είμαι. Είμαι ευγνώμων. Ζω το όνειρό μου στο παρόν. Έχω την ευκαιρία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να κάνω παράσταση, κι αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο. Βιώνω τις καλύτερες μέρες μου. Μου αρέσει να κάνω ακριβώς αυτό που κάνω. Δεν με ενδιαφέρει να πάω για καφέ ή κάτι άλλο.

dimitris pagonis 5 texnes plus

Η χρονική στιγμή που επιλέγεις να ανεβάσεις τον Ίκαρο, είναι μια δύσκολη χρονική στιγμή για το θέατρο και τον καλλιτεχνικό κλάδο γενικά. Παρόλα αυτά προχωράς.

Το να κάνω αυτή την παράσταση, ήταν μια ανάγκη που είχα χρόνια. Και γι’ αυτό τον λόγο, μάζευα δυνάμεις και χρήματα. Βέβαια πρόκειται για μια βουτιά στο κενό, αλλά έχω κι άλλους τρελούς μαζί μου που μοιράζονται την ίδια ανάγκη με μένα, κι αυτό με συγκινεί.

Πώς πέρασες το διάστημα της καραντίνας;

Αναγνωρίζοντας βέβαια την τραγικότητα της πανδημίας κι ό, τι αυτή έφερε, σε προσωπικό επίπεδο νιώθω ότι μου έκανε καλό. Με ξεκούρασε, με ηρέμησε. Είχα στο μυαλό μου ένα πρότζεκτ σχετικά με τη μοναξιά…. Αγόρασα λοιπόν έναν σκελετό κι έκανα μόνος μου πρόβες. Μαζί του πέρασα την καραντίνα μου!

dimitris pagonis 6 texnes plus

Βλέπεις τηλεόραση; Θα ήθελες να δουλέψεις σε κάποια τηλεοπτική σειρά;

Ενημερώνομαι ιντερνετικά για τα προγράμματα της τηλεόρασης. Το να δουλέψω, ωστόσο, στον χώρο της τηλεόρασης, δεν είναι κάτι που σκέφτομαι. Δε σου κρύβω ότι φοβάμαι τη δημοσιότητα τέτοιου είδους… δεν ξέρω αν θα μπορέσω να διαχειριστώ τη «διάρρηξη» της ιδιωτικότητάς μου, της προσωπικής μου ζωής. Το να παραμένεις ο εαυτός σου σε συνθήκες μεγάλης προβολής, είναι δύσκολο.

dimitris pagonis 7 texnes plus

Η εξωτερική εμφάνιση πιστεύεις ότι ανοίγει πόρτες;

Ναι. Το πιστεύω. Ωστόσο, η εξωτερική εμφάνιση κερδίζει μόνο την πρώτη ματιά, όχι τη δεύτερη. Ένα όμορφο πνεύμα όμως, είναι πάντοτε πιο σέξι.

dimitris pagonis 8 texnes plus

Σχέδια για το μέλλον;

Σίγουρα ένα από τα όνειρά μου είναι να δημιουργηθεί ένας πυρήνας καλλιτεχνικός, που να εξελισσόμαστε μαζί, να επικοινωνούμε μέσα από το θέατρο. Ιδανικά θέλω αυτούς τους συνεργάτες που έχω ήδη, να πορευτούμε μαζί και στη συνέχεια!! Αν δεν γίνει αυτή η ομάδα τώρα, ξέρω ότι θα γίνει κάποια στιγμή! Είμαι πολύ βέβαιος γι αυτό!

 dimitris pagonis 9 texnes plus

Πληροφορίες για την παράσταση :

«Ίκαρος» - Θέατρο Ροές

Για 2 μοναδικές παραστάσεις 24 και 25 Οκτωβρίου 

Διάρκεια: 60 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων: 10 ευρώ γενική είσοδος / 5 ευρώ ατέλειες και μειωμένα

Σύλληψη-σκηνοθεσία: Δημήτρης Παγώνης

Παίζουν: Κωνσταντίνος Παράσης, Γιώργος Ομηρίδης, Περικλής Σιούντας, Βασίλης Σιδερόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Σκηλογιάννη
Σχεδιασμός φωτισμού/ήχου: Ιωάννα Ζέρβα

 

 

 

 

Πολυμέσα

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία