Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Παύλος Κουρτίδης: «Μετά τον κορωνοϊό το μόνο πράγμα που δεν έχω βιώσει είναι να πέσει ο ουρανός» Κύριο

Από τη Δήμητρα Πέτρου

Φωτογραφίες Χριστίνα Δενδρινού 

Τέλος Αυγούστου και ο Παύλος Κουρτίδης δεν βρίσκεται σε κάποιο καλοκαιρινό προορισμό αλλά στο κέντρο της Αθήνας, όπου ετοιμάζεται πυρετωδώς για την παράσταση «Τα ρούχα». Πρόκειται για το ομώνυμο μυθιστόρημα της Ευσταθίας Ματζαρίδου, σε σκηνοθεσία Εμμάνουελ Μανιού, που θα ανέβει το φθινόπωρο στο θέατρο ΠΚ. 

Μαζί του στη σκηνή και η Δήμητρα Παπαδήμα.  

Πάντα ευδιάθετος, με υποδέχεται στον φιλόξενο χώρο του ΠΚ, ένα θέατρο που θεωρείται ευλογία που υπάρχειστην αθηναϊκή σκηνή. 

Η συζήτησή μας ξεκινά από την παράσταση αλλά δεν μένει μόνο εκεί. Άλλωστε, με τόσα πράγματα που ασχολείται αυτό το διάστημα, δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς. 

Ανάμεσα στις κουβέντες μας, φυσικά η παράσταση αλλά και η αγγλόφωνη ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί με θέμα τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου, και φυσικά οι «Άγριες Μέλισσες».

 

kourtidis texnes plus

Από τον Νοέμβριο θα πρωταγωνιστείς στην παράσταση «Τα ρούχα» στο θέατρο ΠΚ. Μίλησέ σε μας λίγο για το έργο.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 28 Νοεμβρίου και βασίζεται στο μυθιστόρημα της Ευσταθίας Ματζαρίδου. Τη σκηνοθεσία και τη διασκευή έχει κάνει ο Εμμάνουελ Μανιός. Επίσης έχω τη χαρά να μοιράζομαι τη σκηνή με την εξαιρετική ηθοποιό Δήμητρα Παπαδήμα. Η υπόθεση αφορά  ένα ζευγάρι, το οποίο έχει ζήσει ό,τι ήταν να ζήσει, και ενώ πια βρίσκονται στον ίδιο χώρο, δεν έχουν καμία επαφή. 

 Οι αναμνήσεις τους φέρνουν στην επιφάνεια όλα όσα έχουν βιώσει. Επίσης, στο έργο βλέπουμε και το «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε», που κάποια στιγμή έρχεται και σε πνίγει και δεν μπορείς πια. Είναι μια κατάσταση, με την οποία νομίζω ταυτίζεται οποιοσδήποτε έχει κάνει μια μικρή ή μια μεγάλη σχέση. Πόσω μάλλον μια σχέση ζωής όπως είχε αυτό το ζευγάρι. Είναι ένα μουσείο αποτύπωσης της μεγάλης τους περιπέτειας. 

 Έχεις βιώσει κάτι ανάλογο;

Ναι, έχω βιώσει. Έχω ταυτιστεί πάρα πολύ. Γι' αυτό και ήμουν θετικός από την αρχή στο συγκεκριμένο έργο. 

Τι πιστεύεις ότι θα μείνει στον θεατή, φεύγοντας από την παράσταση; 

Θα ταυτιστεί σίγουρα, είτε λιγότερο είτε περισσότερο. Θα μπορέσει ίσως να αναθεωρήσει πράγματα και να δει αλήθειες που δεν ήθελε να δει. 

Ποιες δυσκολίες υπάρχουν όταν μεταφέρεις ένα μυθιστόρημα στο θεατρικό σανίδι;

Έχει μια δυσκολία το να διασκευάσεις ένα μυθιστόρημα γιατί επί της ουσίας δεν έχει βασιστεί καν σε θεατρικό διάλογο, οπότε εξαρχής δεν υφίσταται η παράσταση. Η διασκευή θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να υπάρχει ένα ντόμινο, ειδικά για το συγκεκριμένο, γιατί μιλάμε για έναν άντρα και μια γυναίκα. Οπότε οι δυσκολίες υπάρχουν. Επίσης το μυθιστόρημα έχει έναν «όγκο» και όταν μεταφερθεί στο θέατρο, πρέπει να κοπεί σε πιο μικρά κομμάτια. 

 Τι συμβολίζουν τα ρούχα στο έργο;

Είναι το μουσείο κατάθεσης των εμπειριών τους. Μια αναφορά ας πούμε στο κίτρινο μαγιό, σε κάνει να σκέφτεσαι στιγμές και τι ήταν αυτό που σε έκανε να το θυμάσαι μέσα σε όλη τη διαδρομή της ζωής σας. Είναι συμβολισμοί. Είναι σαν να έχεις ένα τετράδιο που δεν θες ποτέ να χάσεις γιατί για σένα σημαίνει κάτι. Είναι αναμνήσεις θετικές ή αρνητικές. 

Έχεις ξεχωρίσει επίσης στο χώρο του χοροθεάτρου. Πώς συνδέεται το θέατρο και ο χορός; Ποια είναι η μεταξύ τους σχέση; 

Η κίνηση βοηθάει τον ηθοποιό να εντρυφήσει περισσότερο στο ρόλο. Εγώ τον χορό τον εκμεταλλεύτηκα για να μπορέσω να κάνω επί σειρά ετών χοροθεατρικές παραστάσεις. Οπότε, είναι ένα εργαλείο για να υπάρξει μια σμίλευση και να βγει ένα πιο μεταμοντέρνο θέατρο, το οποίο μπορεί να υποδηλώνει κάτι μέσα από λόγο ή μέσα από κίνηση. Ο μεγαλύτερος ηθοποιός όλων των εποχών, κατά την άποψή μου, ο Τσάρλι Τσάπλιν, σχεδόν ποτέ δεν είπε κουβέντα και έλεγε τόσα πολλά! Η κίνηση είναι λυτρωτική πολλές φορές. 

Από πού εμπνέεσαι για τις θεατρικές σου δουλειές; 

Η έμπνευση μπορεί να είναι παντού. Πολλές φορές ανακαλώ τη μνήμη μου και βρίσκω την έμπνευση τρία χρόνια πριν. Μπορεί να δημιουργηθεί από το φαγητό που τρώω στην κουζίνα μέχρι την τουαλέτα.  

 

 

 pavlos kourtidis 24

 Τι σημαίνει χορός για εσένα και τι υποκριτική; Ποια «κενά» σου καλύπτει το καθένα; 

Στην υποκριτική νιώθω ότι μπορώ να εντάξω τον εαυτό μου και να ζήσω τη ζωή κάποιου άλλου. Και αυτό για εμένα είναι λυτρωτικό. Μου δίνει αυτό που ίσως μικρός θα ήθελα να έχω ως περιπέτεια. Ο χορός είναι κάτι άλλο. Και τα δύο είναι τόσο όμορφα. Σίγουρα ο χορός με έχει βοηθήσει στο να εκφράζομαι με έναν διαφορετικό τρόπο. 

Το φθινόπωρο θα κάνει πρεμιέρα και η αγγλόφωνη ταινία «Μan of God», στην οποία συμμετέχεις. Μίλησε μας λίγο γι' αυτό.

Στην ταινία βλέπουμε τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου και εγώ υποδύομαι έναν άνθρωπο, ο οποίος δέχεται μια οικονομική καταστροφή πάνω του, και μην έχοντας πού να βρει κάπου να ακουμπήσει για να σωθεί, η μόνη του λύτρωση είναι να απευθυνθεί στον Άγιο Νεκτάριο. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε μια τέτοια ταινία με ένα καστ εξαιρετικών ηθοποιών και είμαι σίγουρος ότι θα αρέσει πολύ στο κοινό. 

 Η δική σου σχέση με την πίστη;

Εγώ πιστεύω αλλά με έχω πιάσει πολλές φορές να θέλω να σταματήσω να πιστεύω. Γιατί ένιωσα ότι δεν έχω τη στήριξη. Αλλά νομίζω ότι ήταν δικιά μου αδυναμία. Οπότε μετά ξαναγύρισα στην πίστη. Έχω έναν δικό μου τρόπο να πιστεύω. Δεν είμαι ο άνθρωπος, ο οποίος πηγαίνει στην εκκλησία. Δεν πιστεύω τόσο στην εικόνα.  

 Πριν λίγο καιρό σε είδαμε και ως «Λια» στις «Άγριες Μέλισσες». Πώς ήταν όλη αυτή η εμπειρία;

Ο «Λιας» είναι ο άνθρωπος, ο οποίος πατάει πόδι. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί τέτοιοι και σήμερα, αλλά αυτός ο άνθρωπος έπρεπε να δείξει το πόσο μπορούσε να διαχειριστεί αυτός τα πάντα. Έχει αφήσει ανοικτούς λογαριασμούς. Έχει φάει δύο χρόνια φυλακή και μπορεί να επιστρέψει. 

pavlos kourtidis 233

 Η σειρά κάνει τεράστια επιτυχία. Γιατί κέρδισε τους τηλεθεατές; 

Προσωπικά με την τηλεόραση δεν τα πάω καλά. Οπότε, δεν έβλεπα πολλές σειρές. Όταν πια αναθεώρησα όλο αυτό, από τη στιγμή που μπήκαν στη ζωή μου οι «Άγριες Μέλισσες», άρχισα να έχω λίγο τα μάτια μου ανοιχτά και στις προηγούμενες σειρές. Κατέληξα λοιπόν στο ότι αυτή η σειρά έκανε επιτυχία, γιατί δημιούργησε μια εποχή με την οποία ο σημερινός Έλληνας ήθελε να ταυτιστεί. 

Η εποχή του 50 και του 60 είναι πολύ κοντά στους ανθρώπους. Οπότε, όλο αυτό ήταν αρκετά οικείο. Το σκηνικό περιβάλλον και η εποχή, λοιπόν, νομίζω ότι έκαναν τη διαφορά. Το ότι υπάρχει δηλαδή κάποιος, ο οποίος λέγεται ενωμοτάρχης και δεν είναι ο αστυνομικός έχει τη δικιά του μαγεία. Όλα αυτά νομίζω ότι κέρδισαν το κοινό. Είναι ένα τέλειο σενάριο, πολύ έξυπνο και νομίζω ότι ο τρόπος που ξεκίνησε, με μια ηρωίδα η οποία είναι η μειονότητα, έκανε πολύ κόσμο να ταυτιστεί. Ήταν μονόδρομος η επιτυχία. 

Είσαι και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου ΠΚ. Πώς ξεκίνησε αυτό το ταξίδι;

Το θέατρο ΠΚ για μένα ήταν το μεγαλύτερο ρίσκο της ζωής μου. Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2009. Δεν σου κρύβω ότι το έκανα λίγο αυθόρμητα. Δεν είχα αντιληφθεί την ευθύνη που μπορεί να έχει ένα θέατρο, το κατάλαβα λίγο αργά. Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα, νιώθω γεμάτος, έχω αποκομίσει πολλά πράγματα και αυτός ο χώρος με έκανε καλύτερο. Για μένα είναι ευλογία που άνοιξα το θέατρο ΠΚ. Ένιωθα την ανάγκη να έχω έναν χώρο που να μπορώ να δημιουργώ δικά μου πράγματα.  

pavlos kourtidis 17

Πώς βίωσες το διάστημα της καραντίνας;

Η καραντίνα για μένα προσωπικά ήταν κάτι οικείο. Το να μένω απομονωμένος. Είμαι ένας άνθρωπος που κλείνομαι πάρα πολύ. Δεν ήταν κάτι λοιπόν τόσο ξένο. Σε αυτό όμως που στοίχησε ήταν στο ίδιο το θέατρο. Το θέατρο αδρανοποιήθηκε από τον Μάρτιο του 2020 και είμαστε ακόμα κλειστοί. Πέρασε τη μεγαλύτερη δοκιμασία. Θα παρακαλούσα να έχω μια συνέχεια της οικονομικής κρίσης παρά τον κορωνοϊό. Η κρίση πια φαντάζει παράδεισος μπροστά σε αυτό. Είναι λίγο παράξενο. Περνάς κρίση και λες «πού έφτασα», και μετά την ξεπερνάς και νιώθεις δυνατός. Μετά έρχεται ο κορωνοϊός και βλέπεις ότι είναι πολύ χειρότερο. Τότε όμως υπέφερες. Εάν αύριο μεθαύριο έρθει κάτι πολύ χειρότερο, τότε ίσως να λέμε «μακάρι να γυρνάγαμε πίσω που φοράγαμε μάσκες». Μετά από αυτή την εμπειρία, σου μιλάω ειλικρινά, το μόνο πράγμα που δεν έχω βιώσει είναι να πέσει ο ουρανός. Έχουν γίνει τα πάντα. Για τους ηθοποιούς και τους καλλιτέχνες, ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία που έχουν περάσει ποτέ μέχρι σήμερα. 

 kourtidis texnes plus 26

 Τι αντίκτυπο πιστεύεις ότι θα έχει από εδώ και πέρα στο θέατρο ο κορωνοϊός;

Οι συνέπειες υπάρχουν ήδη. Η ζωή μας έχει αλλάξει. Το θέατρο πια δεν θα είναι όπως παλιά. Θα χρειαστεί χρόνο για να ενταχθούμε σε αυτή την καινούρια πραγματικότητα και πια νομίζω ότι θα μας γίνει δεύτερη φύση και θα το συνηθίσουμε. Σίγουρα για να ξαναϋπάρξει η εποχή προ κορωνοϊού, θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια. 

pavlos kourtidis 33

 

 

 

pavlos kourtidis 19

 «Τα Ρούχα» της Ευσταθίας Ματζαρίδου

Πρεμιέρα 28/11/2020 

Κάθε Σάββατο & Κυριακή 

Με τους: Δήμητρα Παπαδήμα & Παύλο Κουρτίδη 

Σκηνοθεσία-διασκευή: Εμμάνουελ Μανιός 

Παραγωγή: Abysson Theatrical Production & Θέατρο ΠΚ 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία