Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Ο Βασίλης Κούκουρας έχει περπατήσει 10k.m για μια ανθοδέσμη που τελικά δεν δώρισε ποτέ!

Από τη Δήμητρα Πέτρου 

Φωτογράφιση για το texnes-plus:Κοσμάς Ινιωτάκης  

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας σταδιακά ερημώνουν, η ζέστη και οι μάσκες συνεχίζουν να δυσκολεύουν την καθημερινότητα όσων παραμένουν στο κλεινόν άστυ. Μεταξύ αυτών και ο ηθοποιός Βασίλης Κούκουρας, που ετοιμάζεται από τις 21 Αυγούστου να μας πει από τη «δροσερή» αυλή του θεάτρου Χυτήριο, «Κι εγώ σ'αγαπώ»! 

Το έργο του Βρετανού συγγραφέα Doug Lucie κάνει πρεμιέρα σε λίγες μέρες και ο Βασίλης μοιάζει να το απολαμβάνει, έστω κι αν η παράσταση τον «αναγκάζει» να παραμείνει στην Αθήνα τον Αύγουστο. Σ’ ένα ήσυχο καφέ στους Αμπελόκηπους, ο χρόνος μοιάζει να σταματά όταν πατάω το rec για την ηχογράφηση.  

Και μπορεί η συνέντευξη να έγινε μ’ αφορμή το νέο του θεατρικό εγχείρημα, ωστόσο η κουβέντα δεν θα μπορούσε παρά να πάει και σ’ άλλα σημαντικά μονοπάτια της ζωής του.  

koukouras texnes plu

Πες μας δυο λόγια για την παράσταση 

Πρόκειται για το έργο του Doug Lucie «Κι εγώ σ'αγαπώ». Το κείμενο αναφέρεται στο πόσο έχει εξευτελιστεί η έννοια της αγάπης, πόσο τη χρησιμοποιούμε αλλά και πόσο την εννοούμε.  

Το έργο δεν είναι κωμωδία και αυτό με ιντρίγκαρε πολύ. Είναι από τα πιο δύσκολα έργα που έχω παίξει. Συνεργάζομαι με τρεις νεότερους συναδέλφους και χαίρομαι πολύ γιατί νιώθω ότι μαθαίνω κοντά τους. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιάννης Αϊβάζης. Είναι ένας σκηνοθέτης με φοβερό επαγγελματισμό, ευρηματικός και ταλαντούχος. Εξεπλάγην από τις ικανότητές του και μαθαίνω από αυτόν, όπως και αυτός από εμένα. 

Τι σε γοήτευσε σε όλο αυτό; 

Νομίζω το ότι προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ μας, με κοινό γνώμονα να βγάλουμε αυτό από το οποίο πάσχει αυτή τη στιγμή η κοινωνία. Δηλαδή από δύο λέξεις που αρχίζουν από «α»: την αδιαφορία και την αγάπη. Η μία είναι συνυφασμένη με την άλλη, δηλαδή δρα και επιδρά η μία στην άλλη. Αυτό που κάνουμε είναι να καταθέσουμε στο κοινό ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Νομίζω ότι αυτή η παράσταση θα είναι σταθμός στη θεατρική μου καριέρα.  

 

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στο κοινό; 

Το μήνυμα της αφύπνισης. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει πάθει μια νάρκωση. Και πιστεύω ότι αυτή η παράσταση δεν θα τον ξυπνήσει μόνο κατά τη διάρκειά της, αλλά θα φύγει από το θέατρο με μια γροθιά στο στομάχι.  

Το έργο ανεβαίνει για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Είχες δει την πρώτη εκτέλεση με τη Βάσια Παναγοπούλου; 

Όχι, γιατί είχε παίξει μόνο στη Θεσσαλονίκη. Συνεπώς, κάπου θα ήμουν και δεν θα μπορούσα να πάω. Οι συντελεστές όμως ήταν φανταστικοί τότε. 

Τι σημαίνει για εσένα «σ' αγαπώ»;

Σημαίνει να «βιάσω» το εγώ μου. Αν ο άνθρωπος το καταφέρει αυτό, όχι να το απορρίψει, ούτε να το αγνοήσει, να το «βιάσει», τότε αρχίζει και αγαπά. 

Το έχεις αφήσει ποτέ αναπάντητο;

Ναι, το έχω αφήσει. Και το έχω πει και κοροϊδευτικά. Τα έχω κάνει όλα. Και μου το έχουν αφήσει αναπάντητο. Συνήθως όταν οι άνθρωποι λένε «σ' αγαπώ», περιμένουν ν’ ακούσουν από τον άλλον «και εγώ». Όταν αρχίζεις να «βιάζεις» το εγώ σου, το λες και δεν περιμένεις τίποτα. Και να μην πάρεις απάντηση, δεν σημαίνει τίποτα... 

Έχεις προδώσει ποτέ το «σ' αγαπώ» που έχεις πει; 

Αν προδώσεις την αγάπη, δεν προδίδεις τον άλλον, προδίδεις τον εαυτό σου. Αυτό, όμως, πρέπει να είσαι έτοιμος να το συνειδητοποιήσεις. Η συνείδησή σου πρέπει να στο πει.  

Έχεις κάνει ποτέ κάτι ακραίο για την αγάπη;

Έψαχνα να βρω ένα ανθοπωλείο και πήγα από Φάληρο - Αθήνα με τα πόδια για να πάρω σε κάποια λουλούδια. Και τελικά δεν της τα έδωσα. Έκανα ό, τι έκανα αλλά όταν έφτασα στο σημείο να τα προσφέρω, τελικά τα πέταξα. Αυτή η διαδρομή όμως, με έκανε να σκέφτομαι έτσι όπως σκέφτομαι τώρα. 

koukouras texnes plus sunenteukis

Η παράσταση ήταν να ανέβει λίγο πριν ξεκινήσει η πανδημία αλλά αναβλήθηκε όπως και πολλές άλλες. Τι αντίκτυπο πιστεύεις ότι θα έχει ο κορωνοϊός στο θέατρο από εδώ και πέρα; 

Υπάρχει ήδη ένα πολύ αρνητικό αντίκτυπο, γιατί το πρώτο πράγμα που έκλεισε ήταν το θέατρο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες επαγγελματίες του χώρου να μείνουν άνεργοι.  

Ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός και αυτός ο φόβος νομίζω ότι δεν θα τον αφήσει να συγκεντρωθεί στην εκάστοτε παράσταση. Πιστεύω ότι ο κορωνοϊός «έχει πληγώσει» το θέατρο ανεπανόρθωτα, και σκέψου ότι ακόμα είναι και καλοκαίρι. Φαντάσου τον χειμώνα που θα είμαστε και σε κλειστό χώρο. Η βλάβη είναι μεγάλη και δεν ξέρω πώς και αν θα ξεπεραστεί. 

Το θέατρο ενώνει τους ανθρώπους, τους δυναμώνει. Ανοίγει το μυαλό. Εάν εξαφανιστεί, θα έχουμε πρόβλημα. Μπορεί να είναι λίγο υπερβολικό αυτό που θα πω αλλά θεωρώ ότι επειδή με το θέατρο ανοίγει το μυαλό του κοινού, ανταλλάσει ιδέες, κάποιοι θέλουν να το σταματήσουν αυτό γιατί δεν τους συμφέρει. Υπάρχει μια στοχοποίηση. Σίγουρα όμως δεν μπορούμε να είμαστε πολιτισμένοι, μένοντας κλεισμένοι μέσα στο σπίτι.  

Στην καραντίνα είδαμε και πολλές μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις. Πώς σου φάνηκε αυτή η πρωτοβουλία;

Αυτό υποκαθιστά το θέατρο για να μην χάνουμε την επαφή μας 100% και για να μην αποξενωθούμε. Το υποκαθιστά σε ένα βαθμό κάτω του μετρίου κατά την άποψή μου. Είναι όμως ένας αγώνας. Επομένως, συμφωνώ με αυτό που έγινε, όμως να μην γίνει κανόνας, «να μην κοιμηθεί» το μυαλό του θεατή. Μην γίνει συνήθεια. Η ευκολία του να μπω κάπου και να δω αυτό που μου αρέσει ανά πάσα στιγμή, δεν είναι προετοιμασία πνευματική και ψυχολογική για να γίνουμε διαφορετικοί άνθρωποι.  

koukouras texnes plus ki

Πώς βίωσες το διάστημα της καραντίνας;

Το βίωσα πάρα πολύ άσχημα γιατί αυτός ο υποχρεωτικός εγκλεισμός  ήταν πρωτόγνωρος και δεν μου αρέσει ο περιορισμός. Έχασα τη δουλειά μου, δεν είχα χρήματα, δεν ήμουν δημιουργικός.  

Το «Κι εγώ σ'αγαπώ» θα ήταν η δεύτερη παράσταση που θα επαιζα. Ήμουν στο «Ξενοδοχείον ο Παράδεισος» και θα έκανα και αυτό. Οπότε, βρισκόμουν σε έναν καλλιτεχνικό οργασμό, και μάλιστα με δύο διαφορετικά έργα: μια κωμωδία και ένα δράμα.  

Οπότε, όταν αυτό μου το στερείς και μου λες και «κάτσε και σπίτι» ή «βγες έξω αλλά φόρα μάσκα», με τρελαίνεις. Δεν γίνεται να μην έχουμε επαφή. Η αφή είναι αυτή που θα σε οδηγήσει να νιώσεις τον άλλον. Άμα χάσεις τη μυρωδιά και το φιλί, τι μας μένει; Δεν ξέρω πού θα μας βγάλει όλη αυτή η ιστορία, θεωρώ ότι θα υπάρξουν ριζοσπαστικές καταστάσεις. Τι να πω, κάθε γενιά καλείται να πληρώσει κάτι... Πάντως, βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο της ιστορίας. 

Ανάμεσα σε θέατρο και τηλεόραση, τι προτιμάς;

Η τηλεόραση μού έδωσε μεγάλη ώθηση. Βέβαια, όταν έκανα τηλεόραση, ήμουν ήδη 15 χρόνια στο θέατρο. Η αναγνωρισιμότητα με βοήθησε πολύ. Δεν την απορρίπτω αλλά προτιμώ το θέατρο. Η τηλεόραση είναι ένα πράγμα πάρα πολύ δύσκολο, χρειάζεται ειδική τεχνική, έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα από αυτήν. Είναι ένα πολύ σοβαρό μέσο αρκεί να μην μας βολέψει. Γιατί έτσι και την καταλάβεις, την κάνεις εύκολα και επαναπαύεσαι.  

koukouras texnes plus 2

Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα ήθελες να παίξεις αλλά δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής;

Πολλοί. Μου αρέσουν οι κλασικοί ρόλοι, όπως οι τραγωδίες που τα κείμενά τους είναι «ωκεανοί». Επίσης πολλοί ρόλοι του Τενεσί Ουίλιαμς που είναι ο αγαπημένος μου. Υπάρχουν δεκάδες ρόλοι που θα ήθελα να παίξω. Γιατί δεν μπορείς να πεις, «έπαιξα αυτόν τον ρόλο, άρα εντάξει έκλεισα». Ποτέ δεν κλείνεις. 

Κάποιος ρόλος είτε στην τηλεόραση είτε στο θέατρο που να έχεις «ζηλέψει»;

Συνήθως δεν ζηλεύω, αλλά θα ήθελα να έχω συμμετάσχει σε μεγάλες παραγωγές, όπως το «Νησί» ή οι «Άγριες Μέλισσες». Θέλω να κάνω ρόλους που να είναι ανατρεπτικοί και διαφορετικοί μεταξύ τους.  

Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου με πέντε λέξεις; 

Χαρούμενα λυπημένος, καθαρός, συναισθηματικός, εγωιστής και λαίμαργος. 

Διακοπές θα καταφέρεις να πας;

Ναι, θα πάω επτά ημέρες για να ξεκουραστώ πριν την παράσταση.  

Το έργο του σημαντικού Βρετανού συγγραφέα Doug Lucie, ανεβαίνει στο θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού από τις 21 Αυγούστου μέχρι και τον Οκτώβρη, κάθε Παρασκευή και Σάββατο και ώρα 22.30. 

«Κι εγώ Σ'αγαπώ»

Μετάφραση: Βάσια Παναγοπούλου 

Σκηνοθεσία: Γιάννης Αϊβάζης 

Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης 

Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου 

Μουσική: Βασίλης Κουμεντάκης 

Ενδυματολόγος: Ελένη Μπλέτσα 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Φρίγγας 

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μάλλιαρης 

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Κούκουρας, Παναγιώτης Καρμάτης, Χριστίνα Δαλαμάγκα, Φωτεινή Λεβογιάννη 

Προπώληση εισιτηρίων 10 ευρώ στο https://www.viva.gr/tickets/theater/xytirio-proavlio/ki-ego-s-agapo/

Χυτήριο Σημείο Πολιτισμού, Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός. Τηλ: 210 3412313 – 6951787821. | www.chytirio.gr

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία