Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Φωτεινή Ντεμίρη: «Οι επαναλήψεις και η μεγάλη επιτυχία σε χαρακτηρίζουν. Ήμουν και είμαι η Κανέλλα του ‘‘Καφέ της Χαράς’’»

Από τη Δήμητρα Φίλη

Συνάντησα τη Φωτεινή Ντεμίρη λίγο μετά το τέλος της παράστασης «Δουλειές με φούντες» στις άδειες θέσεις της θεατρικής σκηνής «Ζωή Λάσκαρη». Το άρωμα της σπουδαίας πρωταγωνίστριας μοιάζει να είναι ακόμη εκεί, εξάλλου η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της.

Η συγκίνηση είναι διάχυτη σε κάθε λέξη της Φωτεινής Ντεμίρη, που συνεργαζόταν μαζί της όλο το καλοκαίρι γι’ αυτή την παράσταση.

Στα άνετα μοβ καθίσματα λοιπόν, με το βλέμμα της στραμμένο πότε στο σκηνικό της παράστασης και πότε στους συμπρωταγωνιστές της που αποχωρούσαν σταδιακά, μιλήσαμε για τα ευαίσθητα θέματα που θίγει η παράσταση, την αντιμετώπιση της σεξουαλικής διαφορετικότητας αλλά και για το πόσο την επηρέασε η μεγάλη επιτυχία του «Καφέ της Χαράς» που ακόμη προβάλλει ο Ant1.

 

Μιλήστε μας λίγο για την παράσταση «Δουλειές με φούντες» και για το ρόλο σας.
Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο έργο, που το έγραψε με μεγάλη ευαισθησία και εξυπνάδα ο Χάρης Μπόσινας και μιλά για τις δύσκολες συνθήκες της ζωής και για το πώς μπορείς να κάνεις ένα λάθος αν βρεθείς στριμωγμένος. Θίγει επίσης το ζήτημα της διαφορετικότητας και πώς αντιμετωπίζεται καθώς και άλλα ευαίσθητα θέματα. Η δική μου ηρωίδα, η Λούσι, έχει ζήσει όλη τη ζωή της πολύ ωραία, χωρίς να σκέφτεται, και ξαφνικά από τις δυσκολίες τις ζωής ωριμάζει και ανακαλύπτει ουσιαστικά πράγματα.

Τι σας έκανε να ενδώσετε σε ένα νέο θεατρικό έργο;
Το ναι γι’ αυτή την παράσταση με έκανε να το πω η αξέχαστη Ζωή Λάσκαρη. Διάβασα το έργο και αφέθηκα εν λευκώ. Αυτή η δουλειά έγινε με τη φροντίδα της κόρης της, της Μαρίας-Ελένης Λυκουρέζου, η οποία, παρά την ξαφνική απώλεια της μητέρας της, συνέχισε και όλοι μαζί καταφέραμε να ανεβάσουμε την παράσταση και είμαστε πολύ χαρούμενοι που τελικά τα καταφέραμε.

Τον Αντώνη Λουδάρο τον ξέρουμε ως ηθοποιό. Εδώ τον βλέπουμε στο τιμόνι του σκηνοθέτη. Πώς είναι να σας σκηνοθετεί ένας συνάδελφος;
Είναι καταπληκτικός, είναι ένα πάρα πολύ ταλαντούχο πλάσμα. Έχει τρομερό ένστικτο, εξυπνάδα και κάναμε την υπέρβαση και εμείς και ο Αντώνης και σε είκοσι μέρες και με πολύ λίγες πρόβες ανεβάσαμε αυτό το έργο. Δεν μας πανικόβαλε, δεν μας άγχωσε και με ηρεμία, σιγουριά και σταθερότητα μας οδήγησε και βγάλαμε αυτό το αποτέλεσμα, που, όπως πληροφορούμαστε, αρέσει πολύ.

Στην παράσταση σας βλέπουμε σε αρκετά σημεία να μονολογείτε. Είναι πιο δύσκολο για έναν ηθοποιό να διαχειρίζεται αυτό το κομμάτι στη σκηνή;
Όταν ήμουν μικρή, στο ξεκίνημά μου, είχα κάνει το μονόλογο του Στρίντμπεργκ
«Η πιο δυνατή», που ήταν από τις πρώτες παραστάσεις μου. Τότε λοιπόν είχα λιώσει από το άγχος, είχα αδυνατίσει, δεν έτρωγα τίποτα. Τώρα, έπειτα από τόσα χρόνια, είναι κάτι δύσκολο, αλλά, αν έχεις λίγη πείρα και έχεις δουλέψει αρκετά και έχεις τριφτεί πάνω στη σκηνή, δεν είναι κάτι τρομερό. Εξάλλου, βοηθά το ότι δεν είναι ακριβώς μονόλογος, γιατί είμαστε όλοι πάνω στη σκηνή και εγώ απλώς εξηγώ κάποια πράγματα. Γιατί ο μονόλογος έχει μια μοναξιά, ενώ αυτό δεν έχει μοναξιά.

Το έργο θίγει έμμεσα τη σχέση ανθρώπου-χρήματος. Εσείς μέχρι πού μπορείτε να φτάσετε στην προσωπική σας ζωή για τα χρήματα;
Δεν φτάνω καθόλου μακριά για το χρήμα. Βάζω πάνω από όλα τις προσωπικές σχέσεις, τις προσωπικότητες, και το χρήμα, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν το έχω σε πρώτη μοίρα. Έτσι έχω μάθει από την οικογένειά μου.

Έχετε πει ποτέ ναι σε κάποια δουλειά που δεν σας εκφράζει μόνο και μόνο γιατί χρειαζόσασταν χρήματα;
Φυσικά, γιατί έχω μια οικογένεια να θρέψω, και εγώ και ο άντρας μου. Ζούμε και οι δύο από αυτή τη δουλειά, καλώς ή κακώς, ευτυχώς ή δυστυχώς, οπότε υπήρξαν στιγμές που είπα το ναι σε μια δουλειά που δεν με εξέφραζε και τόσο.

Το έργο θίγει και το θέμα της σεξουαλικής διαφορετικότητας. Ποια είναι η δική σας άποψη γι’ αυτό;
Εγώ δεν διαχωρίζω τους ανθρώπους, με διαφέρει να ζούμε όλοι αρμονικά μεταξύ μας, χωρίς να βλάπτουμε ο ένας τον άλλο, και να υπάρχει αγάπη. Όλα τα άλλα είναι δικαιώματα του καθενός, να διαχειρίζεται τον εαυτό του και την προσωπικότητά του όπως θέλει, εφόσον δεν βλάπτει τον άλλο.

Φέτος συμμετέχετε και στην «Παρθένα Ζωή» στον ANT1. Πώς επιλέξατε να κάνετε αυτή τη δουλειά;
Στην αρχή μού φάνηκε κάπως περίεργο που θα έκανα ένα καθημερινό. Στη συνέχεια συζήτησα με τον κύριο Καραγιάνη, είδα τους συντελεστές, που ήταν επιλεγμένοι με προσοχή, και ένας σημαντικός παράγοντας ήταν και ο Πιερό Δρακάκης, που είναι στη σκηνοθετική επιμέλεια, ο οποίος με έκανε να πω το ναι. Επίσης, οι σκηνοθέτες, ο Αλέξανδρος Πανταζούδης και ο Σπύρος Μιχαλόπουλος, που εγγυώνται ένα ωραίο αποτέλεσμα. Είδα ότι όλο το 
team ήταν επιλεγμένο με μεγάλη προσοχή, ότι δεν ήταν μια αρπαχτή, ότι ήταν μια δουλειά στην οποία όλοι είχαν πέσει με τα μούτρα για να είναι καλή. Και φυσικά δεν το συζητώ και για τους ηθοποιούς. Ενώ στην αρχή λοιπόν ήμουν διστακτική, μετά είχα μεγάλη χαρά που συμμετείχα σε αυτό και όντως είναι πάρα πολύ ωραία η συγκεκριμένη συνεργασία έτσι όπως κυλάει και εύχομαι να κυλήσει.

Τι πιστεύετε ότι έχει αλλάξει στο τηλεοπτικό τοπίο;
Η κρίση έχει επηρεάσει οπωσδήποτε την τηλεόραση. Τότε υπήρχαν πιο πολλά χρήματα, εννοείται, αλλά και πιο πολύς χρόνος, ενώ τώρα πρέπει να γίνουν όλα πιο γρήγορα και με λιγότερα μέσα. Τεχνικά ο καθένας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, δεν υπάρχει έκπτωση στο καλλιτεχνικό. Φυσικά οι μισθοί έχουν πέσει, δεν το συζητώ αυτό, αλλά δεν μπορείς να κάνεις έκπτωση στην τέχνη σου. Πέσανε πράγματα που δεν έχουν σχέση με την τέχνη. Ίσως κάποιοι να επιλέγουν πλέον πιο νέους ηθοποιούς που έχουν λιγότερες απαιτήσεις, όμως και αυτοί είναι πάρα πολύ καλοί, μπορεί να μην έχουν πείρα, αλλά και αυτοί κάπως πρέπει να αναδειχθούν.

Το «Καφέ της Χαράς» προβάλλεται συνεχώς σε επανάληψη. Η τόση προβολή πόσο έχει επηρεάσει την εικόνα σας και την καλλιτεχνική σας πορεία;
Είμαι ευγνώμων για το «Καφέ τη Χαράς», γιατί με γνώρισε ο κόσμος και μας αγάπησε. Δεν είχα δουλέψει μέχρι τότε στην τηλεόραση, είχα κάνει μόνο κάτι 
guest εμφανίσεις σε κάτι αυτοτελή. Ήμουν πολύ τυχερή, γιατί ήταν πολύ καλή δουλειά, με πολύ καλούς συνεργάτες. Ο Χάρης Ρώμας και η Χατζησοφιά ήταν όλοι καταπληκτικοί, όλο το team. Οι περισσότεροι είχαμε συνεργαστεί και στο θέατρο πριν και έτσι έβγαινε μια πολύ ωραία σχέση μεταξύ μας. Ο Χάρης είχε κάνει και ένα πολύ έξυπνο cast και σε καθένα ταίριαζε πάρα πολύ αυτό που έδωσε. Φυσικά οι επαναλήψεις και η μεγάλη επιτυχία σε χαρακτηρίζουν. Ήμουν και είμαι η Κανέλλα του «Καφέ της Χαράς» και αυτό μου έχει στερήσει κάποιες δουλειές, περισσότερο στον κινηματογράφο. Ωστόσο με έχει βοηθήσει στο θέατρο ίσως περισσότερο και στο να με γνωρίσει και να με αγαπήσει ο κόσμος. Πάντα κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις. Δεν μου ταιριάζει να παραπονιέμαι.

Πώς έχει επηρεάσει την καθημερινότητά σας το γεγονός ότι είστε παντρεμένη με έναν άνθρωπο που κάνει το ίδιο επάγγελμα;
Δεν έχουμε πρόβλημα, ούτε όταν τα παιδιά μας ήταν μικρά, το ρυθμίζαμε. Αν δουλεύαμε και οι δύο στο θέατρο, είχαμε κάποιον να κρατάει τα παιδιά. Στην καθημερινότητά μας είναι ωραία, μας αρέσει γιατί και οι δύο είμαστε παθιασμένοι με τη δουλειά μας, το επάγγελμα που κάνουμε είναι ο εαυτός μας. Υπήρξαν κάποιες δυσκολίες μετά την κρίση, που είχαμε μείνει και οι δύο χωρίς δουλειά, ήταν μια δύσκολη περίοδος. Όμως τώρα, στην κρίση, ποιος μπορούμε να πούμε ότι έχει σταθερή δουλειά; Αυτή η ανασφάλεια που αφορά και τους δύο μας δυσκολεύει, αλλά αγαπάμε τόσο πολύ την τέχνη μας, που είναι πάνω από όλα το να μπορούμε να επικοινωνούμε μέσω αυτής και να βοηθάμε ο ένας τον άλλο.

 

 

 

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία