Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Μάνος Βαβαδάκης: «Δεν δίνουμε χρόνο στον έρωτα να οδηγηθεί στην ωριμότητα»

Το Φεστιβάλ της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού έδωσε το έναυσμα και ο Μάνος Βαβαδάκης με τη Χαρά-Μάτα Γιαννάτου και τον Γιάννη Νιάρρο είχαν μια πρωτότυπη ιδέα: να μιλήσουν για τον έρωτα στην εποχή των μνημονίων ιδωμένο από την οπτική της επιθεώρησης.

Το πώς θα συνδυαστούν σκηνικά θα το ανακαλύψουμε στις 20 Απριλίου, στην  πρεμιέρα της παράστασης «Το Μεγάλο Κρεβάτι», με την οποία ξεκινά το Φεστιβάλ «7 χρόνια φαγούρα – Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων».

Εμείς μιλήσαμε με το σκηνοθέτη, συγγραφέα και ηθοποιό του εγχειρήματος, Μάνο Βαβαδάκη, για να πάρουμε μια πρώτη γεύση και να ανακαλύψουμε, μεταξύ άλλων, αν η Αθήνα είναι τελικά ένα… Μεγάλο Κρεβάτι.

manos_vavadakis2.jpg

«Το Μεγάλο Κρεβάτι»: Πώς σκεφτήκατε να συνδυάσατε την επιθεώρηση με τον έρωτα;
Το φεστιβάλ της Πειραματικής έχει ως θέμα τον έρωτα στα τελευταία εφτά χρόνια των μνημονίων. Έχει να κάνει δηλαδή με το εδώ και το τώρα. Έτσι σκεφτήκαμε με τον Γιάννη και τη Χαρά ότι η επιθεώρηση είναι καλή λύση όταν θες να μιλήσεις γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα, χωρίς να προσπαθείς με το ζόρι να κάνεις επίκαιρο ένα θεατρικό έργο. Στόχος μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε τη δομή και κλισέ στοιχεία αυτής της φόρμας, ασκώντας όμως κριτική στην ιστορία της. Εξαρχής τέθηκαν δύο πυλώνες σκέψης. Ο ένας ασφαλώς είναι ο έρωτας και ο δεύτερος η Αθήνα και η καθημερινότητά της. Έτσι βρέθηκε και ο τίτλος. Το Μεγάλο Κρεβάτι το άκουγα για την Αθήνα από τότε που ήρθα φοιτητής και έπειτα από 13 χρόνια εδώ μπορώ να το επιβεβαιώσω.

Η κρίση την οποία βιώνουμε έχει αλλάξει τον τρόπο που ερωτευόμαστε;
Ο τρόπος που ερωτευόμαστε δεν έχει αλλάξει εδώ και αιώνες. Δύο άνθρωποι συναντιούνται και δημιουργείται δόνηση. Τουλάχιστον εμένα έτσι μου συμβαίνει. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος προσέγγισης, το φλερτ, το κόρτε. Όλα κινούνται πιο γρήγορα. Όμως αυτό δεν έχει να κάνει με την κρίση αλλά με τον τρόπο παραγωγής. Η κατάσταση απλώς έχει εντείνει την προσμονή για το καινούργιο και έτσι δεν δίνουμε χρόνο στον έρωτα να οδηγηθεί στην ωριμότητα.

Στις τελευταίες παραστάσεις είσαι υπεύθυνος (συν-υπεύθυνος) τόσο για τη συγγραφή (ή διασκευή) όσο και για τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία. Πόσο δημιουργικό είναι αυτό; Σε ποια ιδιότητα αισθάνεσαι πιο κοντά;
Για μένα η σκηνοθεσία είναι το πιο δημιουργικό κομμάτι του θεάτρου. Σε κάθε παράσταση φτιάχνεις ένα μικρό τμήμα του προσωπικού σου σύμπαντος, συμπληρώνοντας κομμάτια στο παζλ της ιδεατής εικόνας της ζωής. Ναι, ίσως απολαμβάνω να γίνομαι θεός. Ωστόσο δεν αντέχω να μην είμαι κομμάτι αυτού του κόσμου και να μην τον χαίρομαι κάθε βράδυ μαζί με φίλους, οπότε επιδιώκω, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, να συμμετέχω και ως ηθοποιός.

Θα μπορούσε η επιθεώρηση να διαδραματίσει ένα διαφορετικό ρόλο σήμερα, αν δεν ήταν ένα «παρεξηγημένο» είδος;
Καθόλου παρεξηγημένο δεν είναι. Η κριτική που της ασκείται είναι ορθή. Η αθηναϊκή επιθεώρηση άνθησε τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και στην πορεία άρχισε να παρακμάζει. Έχασε τον πολιτικό της χαρακτήρα λόγω της λογοκρισίας. Ακόμα και σε αυτά που αποκαλούνταν «πολιτικά νούμερα» είχε υιοθετήσει ένα λαϊκιστικό πλαίσιο επιδερμικής κριτικής. Έγινε ένα καθαρά ψυχαγωγικό είδος, οπότε, όταν η ψυχαγωγία μετατοπίστηκε σε πιο σύγχρονα μέσα, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, έχασε την απήχηση που είχε. Σήμερα, αν στρεφόταν στη σκληρή και έξυπνη κριτική της επικαιρότητας, θα μπορούσε να ανακάμψει, αναπληρώνοντας το κενό κριτικής που αφήνουν τα ΜΜΕ. Αρκεί να κινηθεί σε καθαρή θεατρική φόρμα και να αφήσει την τηλεόραση εκτός.

Αν ο έρωτας για σένα ήταν θέατρο τι είδος θεάτρου θα ήταν;
Το θέατρο που κάνω. Στο οποίο δεν μπορώ να βάλω ταμπέλα.

 

megalo_krevati-sosti

 

 

«Το Μεγάλο Κρεβάτι», 20 και 22 Απριλίου 19: 00 / 21 και 23 Απριλίου 21:30 στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

 

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη: Μάνος Βαβαδάκης, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Γιάννης Νιάρρος

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης

Συνεργασία στο κείμενο: Πάνος Παπαδόπουλος, Κατερίνα Παπανδρέου, Θάνος Τασσόπουλος

Σκηνογραφία: Μαριέττα Παυλάκη, Κυβέλη Ζωή

Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού

Μουσική: Γιάννης Νιάρρος

Χορογραφίες: Τάσος Ξιαρχογιαννόπουλος

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Ενορχήστρωση: Χρήστος Μαστρογιαννίδης

Μουσική παραγωγή: Βασίλης Μάλαμας

Βοηθός ενδυματολόγου: Κάτια Κουμαριανού

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Μάνος Βαβαδάκης, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζησούδη, Μαρία Μοσχούρη, Γιάννης Νιάρρος, Πάνος Παπαδόπουλος, Νάνσυ Σιδέρη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

 

 

 

 

 

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία