Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Ο Γιάννης Σκουρλέτης μιλάει στο texnes-plus για την παράσταση της bijoux de kant «Αντιφώνηση»

Αντιφώνηση: Έρωτας αντί Πίστης

Ο Γιάννης Σκουρλέτης μιλάει στο texnes-plus για την παράσταση της bijoux de kant «Αντιφώνηση», τον Έρωτα, το Γήρας, την Αθανασία…

Τρία χρόνια μετά το «Πολιτισμός: μια κοσμική τραγωδία» ο Γιάννης Σκουρλέτης και η bijoux de kant συναντιούνται ξανά με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Αυτή τη φορά το ραντεβού δίνεται στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής τη Μεγάλη Τετάρτη – για μία και μοναδική παράσταση – με αφορμή το πρώτο σονέτο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Η «Αντιφώνηση», σε κείμενο Δημήτρη Δημητριάδη, με τον ίδιο να συνυπάρχει σκηνικά μαζί με τον Ζώη Ζούτσο, σκιαγραφεί την οδυνηρή περιπλάνηση του ανθρώπου μέσα στο φαινόμενο της ζωής και την αναμέτρηση του με το γήρας.

«Καθώς ο γηραιός θα σήπεται απ’ τους χρόνους,ο τρυφερός του διάδοχος μνημόσυνο του κάνει»

Αυτοί οι δύο στίχοι από το πρώτο σονέτο του κορυφαίου Ελισαβετιανού δημιουργού αποτελούν το σημείο εκκίνησης για την «Αντιφώνηση» του Δημητριάδη, όπως μου αποκαλύπτει ο σκηνοθέτης της παράστασης και ιδρυτής της bijoux de kant, Γιάννης Σκουρλέτης. 

«Στην εκκίνηση  της αναπόδραστης πορείας  προς την ανυπαρξία, ο γέρων ήρωας των σονέτων του Δημητριάδη αναζητά ένα αντίδοτο [κατευνασμού] στο επαχθές γήρας που τον έχει οξειδώσει» μου επισημαίνει ο Σκουρλέτης. Κι αυτό το αντίδοτο δεν είναι άλλο από τον Έρωτα. «Στο  εξιδανικευμένο πρόσωπο του  νεαρού Λυσίμαχου θα βρει ένα αντίδοτο στην μοναχική δυσβάσταχτη καθημερινότητά του».

Με όρους τελετουργίας ο Γιάννης Σκουρλέτης – από τις πλέον ενδιαφέρουσες και κατά κάποιον τρόπο αιρετικές σκηνοθετικές φωνές στη θεατρική μας σκηνή – δημιουργεί ένα θρηνητικό σύμπαν, στο οποίο συνυπάρχουν ο Έρωτας και ο Θάνατος. «Το ερωτικό πάθος που  κατακλύζει τον ήρωα καλύπτει την αδήριτη ανάγκη της επιβίωσης γι’ αυτό και υποκαθιστά την ιερότητα της Πίστης με αυτήν του Έρωτος και του Προσκυνήματος με αυτήν του Ασπασμού. Η προσδοκία του ανεκπλήρωτου αυτού Έρωτα παίρνει διαστάσεις εξαγνισμού αντάξιες της Ιερής Μετάληψης» μου εξηγεί.

bijoux-de-kant.jpg

Κάπως έτσι χαρτογραφείται μία πορεία Μαρτυρίου, που κορυφώνεται με τον επιτάφιο θρήνο, που οδηγεί και στη λύτρωση του ήρωα, η οποία έρχεται «αφού παραδώσει την φθαρτή ψυχή του στο λατρεμένο ον και απαλλαγεί  από το αιώνια γερασμένο του σώμα κερδίζοντας την μόνη δυνατή Αθανασία».

«Δείξ’ οίχτο ή φάτον πια τον κόσμο αυτόνε: ο τάφος να τον φάει κι εσύ, γραφτό ’ναι». Μ αυτή τη φράση τελειώνει το πρώτο σονέτο του Σαίξπηρ. Κάπως έτσι η «Αντιφώνηση», ως παραστασιακή απόπειρα, «διαποτίζεται από την τελετουργική  διάσταση του επιτάφιου θρήνου και στέκεται εκστατική μπροστά  στην ιερότητά του».

bijoux-de-kant1.jpg

Μέσα από τις πολλές και πάντα ενδιαφέρουσες – φιλοσοφικά και εικαστικά – δουλειές της bijoux de kant ο Γιάννης Σκουρλέτης έχει αποδείξει ότι είναι ένας δημιουργός που δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τις μεγάλες έννοιες φτιάχνοντας παραστάσεις ουσιαστικά ποιητικές, μακριά από ένα αυστηρά ρεαλιστικό σύμπαν. Η «Αντιφώνηση» θα είναι άλλη μία τέτοια εμπειρία. Μία παράσταση – τελετουργία.

 «Εσύ πώς στέκεσαι μπροστά στο Γήρας, τον Έρωτα, τον Θάνατο, την Αθανασία;» τον ρωτάω στο τέλος της κουβέντας μας. «Με το μόνο μέσο που έχω, την αγάπη» μου απαντά.

 

bijoux-de-kant4.jpg

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία