Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ



 
Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρολόγος και Υποψήφιος Διδάκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο πάνω στην πολιτιστική διαχείριση Αστέριος Πελτέκης είναι ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Ακολουθεί η δήλωσή του για τα νέα του καθήκοντα:

«Καταρχάς θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου για την τιμή που μου έγινε να αναλάβω το τιμόνι αυτού του ιστορικού φορέα, ο οποίος υπήρξε το εφαλτήριο στη θεατρική μου διαδρομή. Είναι ο χώρος, μέσα στον οποίο γαλουχήθηκα και αναπτύχθηκα έως ότου ανοίξω τα φτερά μου σε νέες περιπέτειες, για να ξαναγυρίσω με εφόδιο την εμπειρία όλων αυτών των ταξιδιών με τις καλές και τις δύσκολες στιγμές τους. Λυπάμαι που δεν μπορώ να χαρώ όσο θα ήθελα, λόγω της συγκυρίας της πολεμικής σύρραξης, που αμαυρώνει και σκιάζει με τα σύννεφά της κάθε προσωπική ή συλλογική επιτυχία ή χαρούμενη στιγμή. Οδηγούμαι, έτσι, αναπόφευκτα στη σκέψη ότι η τέχνη οφείλει να στέκεται απέναντι σε κάθε μορφή βίας με όπλο στη φαρέτρα της τον πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, πήρα την απόφαση ένας από τους βασικούς άξονες του ρεπερτορίου του θεάτρου να είναι το αντιπολεμικό έργο και οι αντιπολεμικές δράσεις, που σε συνδυασμό με το ουμανιστικό στοιχείο και τα κοινωνικοϋπαρξιακά ζητήματα θα συγκροτήσουν μια πιο ολιστική προσέγγιση της θεατρικής πράξης, προκειμένου να εγείρει συζήτηση και προβληματισμό αφενός, ψυχαγωγία και αποφόρτιση από τις πιέσεις της δύσκολης, σε πολλά επίπεδα, περιόδου που διανύουμε, αφετέρου.

 
D00032v11
 

Επίσης, μέσα στους βασικούς στόχους είναι η αναγέννηση του ΚΘΒΕ και της Δραματικής Σχολής του, η εξωστρέφεια τόσο προς την υπόλοιπη

Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, με άνοιγμα και συνεργασίες στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και όπου αλλού θα μπορούσε να ταξιδέψει ο πολιτισμός.

Εξίσου σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η συγκέντρωση χορηγιών και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που θα επιτρέψουν στον οργανισμό μεγαλύτερες και σημαντικότερες δράσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και παραγωγή σημαντικού καλλιτεχνικού αποτελέσματος τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω και να επισημάνω τη συμβολή της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής, που μέσα από μια διαδικασία που ακολουθήθηκε για πρώτη φορά για την επιλογή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο ΚΘΒΕ με τίμησε με την επιλογή της εξαίροντας το όραμά μου για το θέατρο και τη συνολική υποψηφιότητά μου. Θα ήταν παράλειψη να μην απευθύνω τις ιδιαίτερες θερμές μου ευχαριστίες στην Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό κ. Νικόλα Γιατρωμανωλάκη που αποδέχτηκαν την πρόταση της επιτροπής και την επικύρωσαν.

Θα ήθελα επίσης να υποσχεθώ στους βασικούς πρωταγωνιστές αυτού του θέατρου, που δεν είναι άλλοι από τους εργαζομένους του σε όλους τους τομείς, αλλά και στο κοινό της πόλης, που χωρίς αυτό δεν έχει λόγο ύπαρξης το θέατρο, ότι θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να είναι το Κρατικό Θέατρο μια σημαντική κοιτίδα πολιτισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Σε δήλωσή της η Πρόεδρος του ΚΘΒΕ Γιαννούλα Καρύμπαλη- Τσίπτσιου τονίζει ότι «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος καλωσορίζει και συγχαίρει τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Θεάτρου, κ. Αστέριο Πελτέκη, και του εύχεται καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει, προσδοκώντας σε μια γόνιμη συνεργασία προς επίτευξη των υψηλών στόχων του Οργανισμού».