Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Από τη Γιώτα Δημητριάδη

 «Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα» έλεγαν οι παλιότεροι, στην περίπτωσή μας, όμως, όσον αφορά τις θεατρικές παραστάσεις που θα παρακολουθήσουμε τη σεζόν 2019-2020, αυτό δεν ισχύει. Λίγο η κρίση, που επέβαλε καλύτερη οργάνωση, λίγο οι παραγωγοί, οι οποίοι πιέζουν και πιέζονται, πολλές από τις παραστάσεις που θα δούμε έχουν, ήδη, ανακοινωθεί από τον χειμώνα (!)

Όλα, όσα περιλαμβάνει αυτό το αφιέρωμα, προέρχονται τόσο από αποκλειστικές πληροφορίες του texnes-plus, όσο κι από δελτία Τύπου κι ανακοινώσεις των θεάτρων. Πολλές ειδήσεις, όμως, εκμαιεύσαμε από τα ρεπορτάζ άλλων δημοσιογράφων, τα οποία έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Η νέα θεατρική σεζόν μοιάζει να πατάει σε σταθερές βάσεις κι ελάχιστοι παίρνουν το ρίσκο για νέα ή πιο «απαιτητικά» κείμενα. Αυτό αποδεικνύεται από τις πολλές επαναλήψεις περσινών επιτυχιών, αλλά κι από την πίστη στο κλασικό ρεπερτόριο.

Για άλλη μια σεζόν δεν θα λείψουν οι βιογραφίες, μια συνταγή, η οποία όπως φαίνεται συνδέεται με την εμπορική επιτυχία. Αριστοτέλης Ωνάσης, Μαρίκα Κοτοπούλη (επί δύο μάλιστα),Μαρία Κάλλας, Μάρκος Βαμβακάρης (για 3η χρονιά), Τουλούζ-Λωτρέκ, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι είναι μόνο μερικοί.

Εξέχουσα θέση, τη θεατρική χρονιά 2019-2020, θα έχουν και οι Έλληνες συγγραφείς.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά, τι θα δούμε! Σημειώνεται πως ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει το πρόγραμμά τους: το Εθνικό Θέατρο, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Θέατρο Τέχνης, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, για τα οποία έχουμε πληροφορίες, για λίγες παραστάσεις και τις παραθέτουμε.

 

 

masterclass texnes plus

Στο θέατρο «Χορν» μετακομίζει η Μαρία Ναυπλιώτου με το υπέροχο «Master Class», σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλου. Στο ίδιο θέατρο κάθε Δευτέρα-Τρίτη, από τον Οκτώβριο, θα δούμε τους «Ψιθύρους» που κέρδισαν τον περασμένο Μάιο κοινό και κριτικούς στο θέατρο «Αθηνών» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν με τις Μαρίνα Ψάλτη, Μαρίνα Ασλάνογλου κι Αλεξάνδρα Παντελάκη.

Το Μικρό Χορν θα συνεχίσει να βλέπει ουρές στο ταμείο του, καθώς η Ελένη Γκασούκα θα σκηνοθετήσει το έργο της Μαρίλιας Σάμπερ, «Ένας αληθινός καουμπόι», με τον υπέροχο Γιάννη Φέρτη, την Ιωάννα Μαυρέα και τον Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Μια παράσταση για τον  Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ θα δούμε τον Νοέμβριο στο Ίδρυμα Θεοχαράκη με τίτλο «Toulouse-Lautrec: Η φαντασία της αμαρτίας» του Χριστόφορου Χριστοφή, σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Γεωργούλα.

Για πρώτη φορά μεταφέρεται στη σκηνή το αριστούργημα του Στρατή Μυριβήλη «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια». Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Πέτρος Ζούλιας, ενώ τη δασκάλα Σαπφώ Βρανά υποδύεται η Λένα Παπαληγούρα. Η πρεμιέρα αναμένεται τον Οκτώβριο στο Θέατρο Βέμπο. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιούλικα Σκαφιδά, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Χριστίνα Τσάφου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Μαζί τους οι: Αλμπέρτο Φάϊς, Ντίνος Σπυρόπουλος, Σταύρος Μερμύργκης, Πατρίκιος Κωστής, Αλεξία Μουστάκα, Χρήστος Ζαχαριάδης, Ευφροσύνη Σακελλαρίου, Βασίλης Λέμπερος, Βαγγέλης Κρανιώτης, Όλγα Σκιαδαρέση, Άννα Κωνσταντίνου, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Αντρέας Λόντου.

i lena papaligoura ginetai i daskala me ta xrusa matia.w l

Με καθυστέρηση ενός χρόνου δίνει ραντεβού η Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν με το έργο του Άρτουρ Σνίτσλερ, το οποίο είδαμε πέρσι με άλλο τίτλο («Το γαϊτανάκι του έρωτα») στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αλλά και στο Αγγέλων Βήμα. Μετά την περσινή ακύρωση της παράστασης η σκηνοθέτις επανέρχεται στο Θέατρο Θησείον, ανεβάζοντας το έργο με τίτλο «Reigen- δέκα διάλογοι για σεξ» με τους Γιώργο Χρανιώτη και Θεοδώρα Τζήμου στους πρωταγωνιστικούς ρόλου.

regain

Στο Θέατρο της οδού Τουρναβίτου θα δούμε και τη «Μήδεια» του Μποστ, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, κάνει πρεμιέρα στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες, στις 13 Νοεμβρίου. Στον κεντρικό ρόλο της παιδοκτόνου μάνας, ο εξαίρετος Μάκης Παπαδημητρίου. Μαζί του στη σκηνή ένας δυνατός θίασος: Μίνα Αδαμάκη, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιάννης Δρακόπουλος, Νίκος Πουρσανίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Μπέτυ Αποστόλου και Άννα Κλάδη.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην συνεχίσει η μεγάλη περσινή επιτυχία του Νικορέστη Χανιωτάκη, «H Γίδα ποια είναι η Σύλβια;» του Έντουαρντ Άλμπι με το δυνατό καρέ: Κουρής, Μιχαλοπούλου, Δρακόπουλος και Ταμπακάκης.

vissinokipos

Επιπλέον, απο τις 16 Σεπτεμβρίου, η παράσταση της ομάδας Nunc, εμπνευσμένη από τον Βυσσινόκηπο του Άντον Τσέχοφ και το Quizoola! των Forced Entertainment, ξεκινά με ένα παιχνίδι ερωτοαποκρίσεων μεταξύ των ηθοποιών.Το έργο έχει τίτλο: «Ένας κάποιο βυσσινόκηπος» και στη σκηνή θα δούμε τους:Θράσο Αρβανίτη, Ορφέας Γεωργίου, Μαριάννα Δεβετζή, Ελένη Ζαφείρη και Μάρια Φλωράτου.

 

teliki photo pateras

Λίγα μέτρα, πιο κάτω στο θέατρο Αποθήκη «Πατέρας» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ δια χειρός Βασίλη Μπισμπίκη με πρωταγωνιστές τον Τάσο Ιορδανίδη και τη Μαρίνα Ασλάνογλου. Το σκηνοθετικό στοίχημα είναι η μεταφορά του κλασικού έργου (γραμμένο το 1887) στην Αθήνα του 2019.

Παράλληλα, ο Τάσος Ιορδανίδης θα συνεχίσει και τον μονόλογο Ντάλτον Τράμπο, «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» σε νέα θεατρική στέγη στο Θέατρο Επί Κολωνώ, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, σε σκηνοθεσία της Θάλειας Ματίκα.

 

Η ίδια, μετά την περσινή της επιτυχία με το «Beginning» του Ντέιβιντ Έλντριτζ, μαζί με τον Γιάννη Δρακόπουλου θα συνεχίσουν για δεύτερη σεζόν, αυτή τη φορά από τη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αθήναιον και στη συνέχεια, από τα μέσα Οκτωβρίου, στην περσινή τους στέγη, το Θέατρο 104.

o pateras 07

Τον «Πατέρα» του Σουηδού συγγραφέα, όμως, θα δούμε και στο  Θέατρο Άλφα-Ιδέα, σε σκηνοθεσία Άκι Βλουτή με τον ίδιο και τη Δήμητρα Χατούπη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μαζί τους κι οι: Λουκία Πιστιόλα, Πέτρος Παπαζήσης, Αντωνίνα Βλουτή και Αλέξης Διαμαντής.

Δια χειρός Νικορέτη Χανιωτάκη θα είναι και το «Children» με πρωταγωνιστές τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση και τη Ρένια Λουϊζίδου στο Θεάτρο Ιλίσια.

arximastoras solnes

Εκεί, επιστρέφει κι ο Γρηγόρης Βαλτινός με τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Μαζί του στη σκηνή η Κατερίνα Λέχου, ο Αντίνοος Αλμπάνης, η Ιώβη Φραγκάτου, ο Μιχάλης Αεράκης, η Κατερίνα Κρέπη κι ο Κώστας Καστανάς.

Το ίδιο έργο θα δούμε και στο θέατρο Εκάτη, σε σκηνοθεσία Βαλεντίνης Λούρμπα, όπου θα παρουσιαστεί και το «Βάρος του σώματος» του Φώτη Καγγελάρη, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Μαριανού.

aeras tsaliki texnes plus

Στο μικρό Ιλίσια Βολανάκης θα φυσήξει δυνατός «Αέρας» φέρνοντας στη σκηνή, για πρώτη φορά, μαζί τη Ναταλία Τσαλίκη και την Όλια Λαζαρίδου. Μια «αέρινη» κωμωδία του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη για την πολυπλοκότητα των σχέσεων, το μίσος και την αγάπη, το ψέμα και την αλήθεια σε σκηνοθεσία του Μανώλη Δούνια. Το έργο είχαμε απολαύσει και στο θέατρο Πόλη με τις εξαιρετικές Ράνια Οικονομίδου και Ρενή Πιττακή.

Στον ίδιο χώρο, θα δούμε και τα «170 τετραγωνικά»του Γιωργή Τσουρή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, που μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία τους στο Από Μηχανής επιστρέφουν.

roouz texnes plus

Η σπουδαία Δέσποινα Μπεμπεδέλη έρχεται στην Αθήνα για να ερμηνεύσει τη «Ρόουζ», την επιζήσασα Εβραία του Martin Sherman. Μια συγκλονιστική θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραγέωργου, από τις 9 Νοεμβρίου, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο για λίγες παραστάσεις.

Μετά τον μονόλογο του Μπέκετ, «Τέλος», ο Δημήτρης Καταλειφός ανανεώνει τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Γιώργο Σκεύα και ανεβάζει τον «Θάνατο του Εμποράκου»του Άρθουρ Μίλλερ, στο θεατρικό του σπίτι,το οποίο δεν είναι άλλο από το Θέατρο Εμπορικόν.Στη σκηνή μαζί του θα δούμε την Μαρία Καλλιμάνη, τον Γιώργο Ζιόβα, την Χαρά-Μάτα Γιαννάτου κ.α

Έργο του ίδιου συγγραφέα, και πιο συγκεκριμένα,το «Σπασμένο Γυαλί», θα ανέβει για δεύτερη χρονιά, στη σκηνή του θεάτρου Πόλη, από τις 3 Οκτωβρίου,σε σκηνοθεσία της Άσπας Καλλιάνη, με ανανεωμένη διανομή,έτσι,μαζί με τον Γιάννη Βούρο και την Παναγιώτα Βλαντή θα δούμε στη σκηνή:τον Χάρη Σώζο,την Βάσω Γουλιελμάκη και την Ελίνα Μάλαμα.

Στο Θέατρο  Επί Κολωνώ, εκτός από τον μονόλογο του Τάσου Ιορδανίδη, από τον Οκτώβριο θα συνεχιστεί  για 6η χρονιά, «ο Άγριος Σπόρος» με τον Σταμουλακάτο Στάθη, τη Χριστίνα Μαριάννου και τον Χρήστο Κοντογεώργη.

Στα μέσα  Δεκεμβρίου θα ανέβει και το έργο «Η βασίλισσα της ομορφιάς» του Λιλέιν -ο τίτλος μπορεί να αλλάξει- με τη Σοφία Σειρλή, την Αγορίτσα Οικονόμου, τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλου και τον Γιώργο Κατσή σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη.

Εν τω μεταξύ, στο Σύγχρονο Θέατρο η Ελένη Σκότη θα σκηνοθετήσει τους «Dishwashers» του Καναδού Morris Panych. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Γιάννης Μποσταντζόγλου, Γιάννης Σαρακατσάνης, Κώστας Λάσκος

Στον ίδιο χώρο θα συνεχιστεί και το «Δείπνο» του Χέρμαν Κοχ,  που σκηνοθέτησε πέρσι η Λίλλυ Μελεμέ. Θα υπάρξουν, όμως, αλλαγές στο καστ.

enta gabler

Ίψεν και συγκεκριμένα «Έντα Γκάμπλερ» ψηφίζει κι ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής, ο οποίος θα ανεβάσει την παράσταση στο θεατρικό του σπίτι, το θέατρο «Τόπος Αλλού». Με πρωταγωνίστρια τη Μάνια Παπαδημητρίου και τους: Όμηρο Πουλάκη, Λαμπρινή Θάνου Νίκο Καραστέργιο, Παναγιώτα Χαϊδεμένου και Άντα Κούγια.  Στη σκηνή, όμως, θα δούμε και τον ίδιο τον σκηνοθέτη, Νίκο Καμτσή μετά από πολλά χρόνια.

Το ίδιο έργο θα δούμε και στο Θέατρο Άλμα σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη με την Ιωάννα Παππά στον ομώνυμο ρόλο. Στον ίδιο θίασο θα δούμε και τη Λένα Δροσάκη. Μ’ έναν πρόχειρο υπολογισμό μετράω, τουλάχιστον, 10 ανεβάσματα του έργου την τελευταία τριετία!

Στο Άλμα επιστρέφει, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, κι η Κατερίνα Μαραγκού, ως Ελισάβετ, στη «Μαρία Στούαρτ» του Σίλερ, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου.

Ένα ακόμη έργο του Νορβηγού συγγραφέα θα δούμε, αυτή τη φορά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο Μέγαρο Μουσικής, στα μέσα της σεζόν. Ο λόγος για τον «Ιωάννη Γαβριήλ Μπόρκμαν», όπου τον ομώνυμο ρόλο θα κρατήσει ο Νίκος Καραθάνος, έχοντας πλάι του, μεταξύ άλλων, τις υπέροχες Λυδία Φωτοπούλου και Ρένη Πιττακή.

Στο θέατρο του Νέου Κόσμου, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος θα ανεβάσει το έργο «Ο γιος» του Γάλλου Florian Zeller (είχαμε δει τον «Μπαμπά» με τον Σταμάτη Φασουλή, τμήμα της ίδιας τριλογίας). Στην παράσταση θα πρωταγωνιστήσουν ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, ο Δημήτρης Κίτσος, η Δέσποινα Κούρτη κι η Άννα Καλαϊτζίδου.

Στον ίδιο χώρο θα ανέβει το υπέροχο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τ. Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου, με πρωταγωνίστρια τη Θέμιδα Μπαζάκα και τη Μαίρη Μηνά. Η τελευταία έκλεψε, πέρσι, τις εντυπώσεις στο «Με λένε Έμμα».

Το πράσινο φως για τη δεύτερη σεζόν έχουν πάρει, ήδη, το «Γελώντας Άγρια» και το «Ξύπνημα της Άνοιξης».

Top Girls

Το διάσημο θεατρικό έργο «Top Girls» (1982), της σπουδαίας Caryl Churchill, έρχεται τον Νοέμβριο στο θέατρο ΠΟΡΤΑ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Παίζουν επτά απ’ τις πιο σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιούς της γενιάς τους: Μαρία Καβογιάννη, Βίκυ Βολιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Σίσσυ Τουμάση κι Ειρήνη Μακρή.

Μια ακόμη υπερπαραγωγή ετοιμάζει η Μιμή Ντενίση στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με τίτλο «Από Σμύρνη ... Σαλονίκη». Είναι το πρώτο ελληνικό θεατρικό sequel, καθώς αποτελεί συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη», που συγκλόνισε χιλιάδες θεατές κι έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.

Η Μιμή Ντενίση θα πρωταγωνιστεί και σ’ αυτήν την παράσταση μ’ έναν δυνατό θίασο: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Νικολέτα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Όλγα Πολίτου, Δήμητρα Σιγάλα, Αναστασία Σκοπελίτη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αντιγόνη Ψυχράμη, Κατερίνα Αντωνιάδου, Χρήστος Βελιάνο, Νικόλας Γκιούλης, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Μαρίλια Μητρούση, Νικόλας Παπακωνσταντινου, Ηλίας Νομικός, Έφη Σταυροπούλου, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη.

Στον ίδιο χώρο η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει τον «Όλιβερ Τουίστ», για να ψυχαγωγήσει τους μικρούς μας φίλους.  Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Ρένος Χαραλαμπίδης, Τάσος Κωστής, Κωνσταντίνος Κάππας, Μαρία Αντουλινάκη και 15 ακόμα ηθοποιοί.

Στη σκηνή Ιφιγένεια, η Χρύσα Ρώπα μεταμορφώνεται σε Φλοράνς Φόστερ Τζένκινς στο «Glorious» του Peter Quilter. Μαζί της στη σκηνή: οι Παύλος Κοντογιαννίδης η  Μαρία Ανδρούτσου και η Νεφέλη Ορφανού. Την παράσταση θα σκηνοθετήσει ο  Ιβάιλο Χρίστοφ, ο οποίος δουλεύει για πρώτη φορά στη χώρα μας.

 Ένας νέος θεατρικός χώρος, ο πρώην κινηματογράφος «Αλκυονίς», μεταμορφώνεται σε θεατρική σκηνή. Εκεί, θα απολαύσουμε τη «Μεθυσμένη Πολιτεία» του Σωτήρη Πατατζή, σε σκηνοθεσία Άρη Τρουμπάκη με έναν εκλεκτό θίασο: Δημήτρης Ήμελλος, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Κατερίνα Μισιχρόνη, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Νίκος Αλεξίου, Βαγγέλης Ψωμάς, Ερατώ Πίσση και Παναγιώτης Κατσώλης.

 

onasis pallas

Στο Θέατρο Παλλάς, ο Σταμάτης Φασουλής, ως Αριστοτέλης Ωνάσης, «Τα θέλει όλα». Ο ίδιος υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες της ζωής του, τη Τζάκι Κένεντι υποδύεται η Δήμητρα Ματσούκα, τη Μαρία Κάλλας η Κατερίνα Παπουτσάκη και την Τίνα Λιβανού η Ευγενία Δημητροπούλου. Στον ρόλο του δαιμόνιου δημοσιογράφου, ο οποίος ερευνά και καταγράφει τη ζωή του, ο Μέμος Μπεγνής. Τον Ωνάση σε νεαρή ηλικία ερμηνεύει ο Αγησίλαος Μικελάτος. Επίσης, στη σκηνή θα δούμε ένα 25μελή θίασο.

Στο ίδιο θέατρο, θα ανέβει και το παιδικό μιούζικαλ «Βουτιά στη Βυθούπολη», με πρωταγωνιστή (έκπληξη!) τον Φώτη Σεργουλόπουλο σε σκηνοθεσία και χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει ο Γιάννης Κακλέας, ο οποίος θα σκηνοθετήσει το «Moby Dick» σε λιμπρέτο του Δημήτρη Παπαδημητρίου με πρωταγωνιστή τον Αιμιλιανό Σταματάκη.

Στο Μικρό Παλλάς, ο Μιχάλης Οικονόμου αντικαθιστά τον Γιώργο Πυρπασόπουλο και συμπληρώνει τη δυνατή τριάδα με τους Θοδωρή Αθερίδη και Άλκι Κουρκουλο. Το «Art» της Γιασμίνα Ρεζά, μετά την περσινή επιτυχία, βάζει πλώρη για δεύτερη σεζόν. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θοδωρής Αθερίδης.

Στο κοντινό Αλίκη μας δίνουν ραντεβού κι αυτήν τη χρονιά ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κι η Βίκυ Σταυροπούλου με τη φάρσα του Ρουσσέν «Μάμα Ρόζα», σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου και διασκευή του καίριου Θοδωρή Πετρόπουλου.

Στην απέναντι θεατρική σκηνή ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης επιστρέφει δριμύτερος στο Θέατρο Αθηνών με το αριστούργημα του Έντουαρντ Άλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γούλφ». Μαζί του στη σκηνή η υπέροχη Μαρία Πρωτόπαππα κι οι ταλαντούχοι: Προμηθέας Αλειφερόπουλος και Ντάνυ Γιαννακοπούλου.

vasilis palaiologos terror

Στο ίδιο θέατρο, τα Δευτερότριτα, θα απολαύσουμε το συγκλονιστικό έργο του Γερμανού συγγραφέα Φέρντιναντ φον Σίραχ , «Terror», το οποίο έχοντας γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε εβδομήντα και πλέον σκηνές σε Ευρώπη, Αμερική κι Ασία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, μετάφραση Ευαγγελίας A. Νάνου και διασκευή Μιρέλλας Παπαοικονόμου, με έναν εξαιρετικό θίασο πρωταγωνιστών: Κώστας Ανταλόπουλος, Στέλιος Δημόπουλος, Βάσω Καβαλιεράτου, Νάνσυ Μπούκλη, Βασίλης Παλαιολόγος και Γιάννης Στεφόπουλος.

Και στο θέατρο της διπλανής πόρτας, στο «Βρετάνια», θα δούμε την κωμωδία «Βρε καλώς τους», σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη με τους:  Λάκη Λαζόπουλο, Παύλο Χαϊκάλη, Μαρία Σολωμού κ.α

Ο Χάρης Ρώμα συνεχίζει για δεύτερη χρονιά, με τον «Βαφτιστικό της Κυρίας»,στον πολυχώρο πολιτισμού Αθηναΐς.Μαζί του στη σκηνή οι:Σωτήρης Καλυβάτσης, Θεοφανία Παπαθωμά, Κατερίνα Τσάβαλου, Βαγγέλης Δουκουτσέλης, Αντώνης Καλομοιράκης και Εύη Κολιούλη.Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο Όθωνας Μεταξάς.

Στο θέατρο Βεάκη θα μετακομίσει, μετά την καλοκαιρινή του περιοδεία, «Το όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μάνου Δούνια. Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει ο Δημήτρης Καρατζάς, ο οποίος θα σκηνοθετήσει το αγαπημένο έργο του Τσέχωφ «Τρεις Αδερφές» μ’ έναν υπέροχο θίασο μεταξύ των οποίων: η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Αθηνά Μαξίμου, ο Χρήστος Λούλης, η Μαρία Κεχαγιόγλου, ο  Δημήτρης Πιατάς, ο Ορφέας Αυγουστίδης, ο Αινείας Τσαμάτης κ.α

Στο ίδιο θέατρο, ο Γιώργος Νανούρης θα πειραματιστεί πάνω στο αρχαίο δράμα την παράσταση «Αίαντας-Μια σπουδή» με τον ταλαντούχο Μιχάλη Σαράντη στη σκηνή.

skylos

Από την παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», όμως, θα απουσιάζει ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ο οποίος έχει κλείσει να επιστρέψει στο θεατρικό του στέκι, της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Έτσι στο Ζήνα θα δούμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την κωμωδία «Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει». Πρόκειται για το έργο της Γαλλίδας συγγραφέως Carole Greep «Μου αρέσει πραγματικά τι κάνεις». Στη σκηνή μαζί του θα απολαύσουμε τον Κρατερό Κατσούλη, τη Ναταλία Δραγούμη και την Ευαγγελία Μουμούρη.

hair spray

Η Θέμις Μαρσέλλου,στη σκηνή του Ακροπόλ, όπου την παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια, θα σκηνοθετήσει το μιούζικαλ «Hairspray» με το Μάρκο Σεφερλή στον ρόλο της Edna, που στην ομώνυμη ταινία είχαμε δει τον Τζον Τραβόλτα. Τον Δεκέμβριο, θα επαναλάβει μια παλιά της επιτυχία το μιούζικαλ  «Άννυ», σε χώρο που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί. 

 

 

dandoulaki texnes plus

Στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη θα συνεχιστεί η επιτυχία «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» της Αγκάθα Κρίστι,σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη, με κάποιες μικρές αλλαγές στο καστ.

Αγκάθα Κρίστι και πιο συγκεκριμένα:«Απρόσκλητο επισκέπτη» θα παρακολουθήσουμε στο θέατρο Eliart, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Φρατζεσκάκη, ο οποίος θα παίζει και στην παράσταση μαζί με τους: Νίκο Ορφανό, Αννέτα Παπαθανασίου, Σοφία Μανωλάκου, Κώστα Ζέκο κ.α

Tο  «Leopold», του Θανάση Τριαρίδη,σε σκηνοθεσία Μαρίας Τζομπανάκου, θα παρουσιαστεί στο θέατρο Avaton, για δεύτερη χρονιά με τη Μαίρη Ξένου στη σκηνή.

Το«LEBENSRAUM (ΖΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ)»  του ίδιου συγγραφέα, θα παρουσιάσει και η Πηγή Δημητρακοπούλου, σε νέο θεατρικό χώρο, στο Ίσον, στον Κεραμεικό. Την παράσταση είχε ανεβάσει και τη  σεζόν 2016-2017 στην Αθήνα και στη συνέχεια περιόδευσε σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας, με πρωταγωνιστές και τότε τον Σήφη Πολυζωίδη και τον Πάνο Ζουρνατζίδη.

Ένα από τα πιο γνωστά του έργα του Τριαρίδη το «Zyklon ή το πεπρωμένο» με τους Μάξιμο Μουμούρη και Μαρίζα Παπαδημητρίου θα ανέβει κι αυτό στη σκηνή, σε χώρο που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Χριστίνα Πλατανιώτη.

 

 exthrostoulaou texnesplus3

Στο Studio Μαυρομιχάλη θα επαναληφθεί το «Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου, αλλά και το έργο του Ίψεν  «Ένας εχθρός του λαού». Για καινούργια παραγωγή ο Φώτης Μακρής επέλεξε τις «Ψευδοεξομολογήσεις» του Πιέρ Μαριβό. Η Στέλλα Κρούσκα θα ερμηνεύσει το ρόλο της Αραμίντ κι ο Φώτης Μακρής τον ρόλο του Ντιμπουά. Η πρεμιέρα στο Studio Μαυρομιχάλη έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου.

Στον ίδιο χώρο, θα δούμε, και μάλιστα για πρώτη φορά στη σκηνή, το «Χειμωνιάτικο ταξίδι» του Σταμάτη Πολενάκη, σε σκηνοθεσία Έφης Ρευματά με τους Δημήτρη Φραγκιόγλου, Μάρω Μελισσάρη και Βασίλη Μπατσακούτσα.

Τον Οκτώβρη, ο Γιάννης Αγγελάκης θα σκηνοθετήσει το «Μέχρι να μας ενώσει ο θάνατος», ένα δικό του έργο, ένα σκοτεινό παραμύθι για εφήβους κι ενήλικες, που μιλάει για την αγάπη, τη μοναξιά και τις ανθρώπινες σχέσεις. Στη σκηνή θα δούμε τους: Κατερίνα Γεωργούση, Μάιρα Γραβάνη, Θανάσης Καφενταράκης, Γιώργος Κυριαζόπουλος.

Ενώ το «Football -Το παιχνίδι της ανθρωπότητας» συνεχίζεται,για δεύτερη χρονιά, στο Stydio Μαυρομιχάλη. Εκεί, ο Τριαντάφυλλος Δελής «παίζει μπάλα» με τον Σήφη Πολυζωΐδη. Ένα βαθιά πολιτικό κείμενο, όπου μέσα από το δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου και με χιούμορ, ανακαλύπτεις την τραγική πορεία του ανθρώπου μέσα στην ιστορία.

Στην συνέχεια, την  Άνοιξη, ο Τριαντάφυλλος Δελλής θα έρθει πάλι αντιμέτωπος με τον κόσμο του συγγραφέα ανεβάζοντας στο Studio Μαυρομιχάλη, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα τον «Νανουριστή» (γραμμένο το 2005).

Η Θεατρική Σκηνή θα παρουσιάσει, την ερχόμενη χειμερινή περίοδο, το έργο του David Mamet «Παραλλαγές Πάπιας», σε σκηνοθεσία του Αντώνη Αντωνίου με τον ίδιο, την Νατάσα Ασίκη και τον Θέμο Γεωργίου στο θεατρικό τους σπίτι στην οδό Νάξου.

 

Αρχές Νοεμβρίου ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «ΠΡΟΒΑ», η σύγχρονη κωμωδία «Η Μέση Διάρκεια Ζωής των Πλυντηρίων» της νέας και πολυβραβευμένης Ρουμάνας θεατρικής συγγραφέως Ελίζε Βίλκ.

Τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν η Μαίρη Ραζή κι ο Σωτήρης Τσόγκας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Σακαλίδης και τη μετάφραση ο Βαγγέλης Δουκουτσέλης.

harlo mond texnes plus

Με χαρά ακούσαμε την επιστροφή της Τάνιας Τσανακλίδου στη σκηνή και, μάλιστα, στο πλευρό του Θανάση Τσαλταμπάση στο συγκινητικό αριστούργημα του Κόλιν Χίγκινς «Χάρολντ και Μοντ», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη σε πρωτότυπη μουσική Κωνσταντίνου Βήτα. Η πρεμιέρα αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου στο Νέο Ακάδημο, της οδού Ιπποκράτους.

 10 negroi

Στο ίδιο θέατρο, η Ρέινα Εσκανάζι θα σκηνοθετήσει τους «10 Μικρούς Νέγρους» , το πιο πολυδιαβασμένο αστυνομικό μυθιστόρημα όλων των εποχών, μ’ έναν δυνατό θίασο πρωταγωνιστών: Αργύρης Αγγέλου Παύλος Ευαγγελόπουλος, Βασίλης Ευταξόπουλος, Άρης Λεμπεσόπουλος, Νικόλας Μπράβος, Γωγώ Μπρέμπου, Πολυξένη Μυλωνά, Δημήτρης Ραφαήλος, Φίλιππος Σοφιανός και Τζούλι Τσόλκα. Το αριστούργημα της Αγκάθα Κρίστι είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, πριν μερικά χρόνια, στο θέατρο Ελιάρτ σε σκηνοθεσία Γιώργου Φρατζεσκάκη.

Τα παιδιά θα απολαύσουν το έργο της  Κέλλυ Σταμουλάκη και μαζί με την μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα θα ταξιδέψουν «Ως την άκρη του ονείρου». Το κείμενο ανεβαίνει για 3η φορά στη σκηνή. Την παράσταση σκηνοθετεί η ίδια, η συγγραφέας και παίζουν οι: Βασίλης Λέκκας, Νέλλη Γκίνη, Νικόλας Μπράβος, Τζερόμ Καλούτα, Έλενα Δελακούρα, Παύλος Εμμανουηλίδης, Ελένη Καρβέλη, Νίκος Παρασκευόπουλος, Έλενα Παπαδημητρίου, Ευγενία Μανούσου και Φώτης Λάμαρης.

rantou texnes plus

Λίγο πιο κάτω, στον ίδιο δρόμο, στην Ιπποκράτους και στο «Διάνα» η Ελένη Ράντου επιστρέφει στην περσινή της επιτυχία «Τζασμίν» με μικρές αλλαγές στο θίασο (Μάξιμος Μουμούρης, Παντελής Δεντάκης, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Ορέστης Καρύδας και Δημήτρης Καπετανάκος).

Μετά τις 19 Ιανουαρίου η παράσταση μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Ράδιο Σίτυ και τη σκυτάλη στο θέατρο Διάνα θα πάρει η καινούρια παράσταση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε κείμενα Οδυσσέα Ιωάννου και σκηνοθεσία της Ελένης Ράντου.

Ενώ τα Δευτερότριτα, στο θέατρο της Ιπποκράτους, η Μαρίαννα Τουμασάτου και η Ανδριάνα Μπάμπαλή θα παίζουν την μάνα και την κόρη, στο «Νούρα ενα πένθιμο μπλούζ» της Βάσιας Αργέντη με τη δική της σκηνοθετική υπογραφή.

Ο Ζώρζ Φεϋντώ δεν θα απουσιάσει, ούτε φέτος, από τις σκηνές της πόλης.

Με τον Πέτρο Φιλιππίδη να σκηνοθετεί τους «Ψύλλους στα αυτιά» στο θέατρο Μουσούρη. Μαζί του στη σκηνή θα θαυμάσουμε τους: Θανάση Ευθυμιάδη, Μυρτώ Αλικάκη, Φαίη Ξυλά, Μάνο Βακούση, Σταύρο Σβήγκο, Θανάση Πατριαρχέα, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Θοδωρή Ρωμανίδη, Ευγενία Παναγοπούλου, Χάρη Χιώτη, Αντώνη Στάμο και Βαγγέλη Κυπαρίσση.

Στο Alhambra Art Theatre, νέο θεατρικό στέκι, στην οδό Στουρνάρη, θα ανέβει μια από τις πιο γνωστές του φάρσες, το «Ξενοδοχείο ο παράδεισος», σε σκηνοθεσία και μετάφραση της Βάσιας Παναγοπούλου. Η ίδια θα πρωταγωνιστεί στην παράσταση μαζί με τους: Γιώργο Παρτσαλάκη, Κώστα Αποστολάκη, Σοφία Βογιατζάκη, Τζένη Διαγούπη, Κώστα Φλωκατούλα, Παντελή Καναράκη, Βασίλη Κουκουρα και Χρύσα Κλούβα.

Κι ο Θωμάς Μοσχόπουλος ετοιμάζεται να ανεβάσει στο Εθνικό θέατρο το «Κυρία του Μαξίμ» με πρωταγωνίστρια την  Έμιλυ Κολιανδρή.

ivi kapoutzidis

Στη γειτονιά του Ψυρρή, το φθινόπωρο, θα φέρει έρωτες, απιστίες, ανατροπές, αποκαλύψεις και πολύ γέλιο στο Θέατρο ΗΒΗ, με τον πολυτάλαντο Γιώργο Καπουτζίδη να παρουσιάζει το πρώτο του θεατρικό έργο, με τίτλο: «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!», στο οποίο συναντά ξανά την Κατιάνα Μπαλανίκα μαζί με έναν θίασο νέων ταλαντούχων ηθοποιών.

kipos ivi texnes plus

Στην ίδια σκηνή, θα ανθίσει για τους μικρούς μας φίλους ο  «Κήπος των ονείρων» της Ευαγγελίας Βασιλείου, σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ, που θα στεγάζεται για φέτος στο θέατρο Ήβη. Την μουσική και τα τραγούδια γράφει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο οποίος για πρώτη φορά δημιουργεί για θεατρική παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά.

falaines

Τον Οκτώβριο στο Θέατρο Χώρα, ο Πέτρος Ζούλιας θα ανεβάσει τις «Φάλαινες του Αυγούστου», του David Berry με τους Τζένη Ρουσσέα, Έρση Μαλικένζου και Νίκο Γαλανό στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

maria kotopouli menti4

Από τον Δεκέμβριο στο ίδιο θέατρο, ο Πέτρος Ζούλιας θα σκηνοθετήσει την υπέροχη Νένα Μεντή κι έναν θίασο δέκα ηθοποιών, οι οποίοι συναντούν  επί σκηνής τη «Μαρίκα» και ταξιδεύουν στον πολυδιάστατο και αντιφατικό κόσμο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Στη σκηνή του Θεάτρου Χώρα θα δούμε τη ζωή της σπουδαίας θεατρίνας. Το κείμενο υπογράφει ο Πέτρος Ζούλιας κι η πρεμιέρα αναμένεται τον Δεκέμβριο.

papadima texnes plu

Η ζωή της Μαρίκας Κοτοπούλη, όμως, φαίνεται ότι γοήτευσε και τη  Δήμητρα Παπαδήμα, η οποία γράφει το κείμενο, συν - σκηνοθετεί και παίζει με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου, στην παράσταση με τίτλο «Μαρίκα Κοτοπούλη-Το αγρίμι». Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο και, στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και στο θέατρο Olvio.

H Δήμητρα Παπαδημα οργανώνει τη δική της παραγωγή και δίνει σάρκα και οστά στην μεγάλη ηθοποιό του ελληνικού θεατρου. Βάζοντας σε πρώτο πλάνο πλάνο, την  πιο άγνωστη ισως περίοδο της ζωής της,αμέσως μετά τον θάνατο της μεγάλης της αγάπης του Ίωνα Δραγούμη.

koniordou

Δύο έργα της ωριμότητας του Ντοστογιέφσκι, τον μύθο του μεγάλου Ιεροεξεταστή (απόσπασμα από τους Αδελφούς Καραμάζοφ) και τους Δαιμονισμένους θα παρουσιάσει από τις 4 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ο Κωνσταντίνος Χατζής. Οι παραστάσεις θα παρουσιάζονται εναλλάξ και κάθε Κυριακή μαζί, ενώ τον ρόλο του Ιεροεξεταστή έχει αναλάβει η Λυδία Κονιόρδου.

Lulu texnes plus

Στο ίδιο θέατρο θα δούμε και την  «Lulu», σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά και σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα. Γνωστοί και σημαντικοί ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στη νέα παράσταση. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιώργος Μπινιάρης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Άκης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης, Χάρης Φραγκούλης, Νίκος Χατζόπουλος.

istoria xwris onoma

Τον Ιανουάριο, αφού κάνει πρώτα πρεμιέρα στο Αριστοτέλειον της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να ανέβει η μεταφορά του βιβλίου του Στέφανου Δάνδολου «Ιστορία χωρίς όνομα». Τη θεατρική διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Γάκης και στη  σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης θα δούμε μεταξύ άλλων τον Τάσο Νούσια και τη Μπέττυ Λιβανού.

Λίγο αργότερα, στα μέσα της σεζόν, η Μαρλέν Καμίνσκι θα σκηνοθετήσει τη Στεφανία Γουλιώτη, τη Λουκία Μιχαλοπούλου και τον Στάθη Μαντζώρο στη δεύτερη «Μαρία Στιούαρτ» της χρονιάς.

prin tin apoxwrisi

Για δεύτερη φορά στη μακρά διαδρομή τους το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας κι η Μπέτυ Αρβανίτη παρουσιάζουν το έργο του Thomas Bernhard «Πριν την αποχώρηση», του κορυφαίου Αυστριακού συγγραφέα, ο οποίος με το συνολικό έργο του σφράγισε τη γερμανόφωνη λογοτεχνία το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη πολύ επιτυχημένη και βραβευμένη παρουσίασή του στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (με 15.000 θεατές) σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, το έργο θα κάνει πρεμιέρα στις 30 Οκτωβρίου σε μετάφραση Βασίλη Πουλαντζά και σκηνοθεσία, αυτή τη φορά, του Νίκου Μαστοράκη. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν: η Μπέτυ Αρβανίτη, η Σμαράγδα Σμυρναίου κι ο Περικλής Μουστάκης.

Το Θέατρο ΕΝ-Α παρουσιάζει για τη χειμερινή περίοδο 2019-2020 το έργο του Γιάννη Παπάζογλου «Ταξίδι στην έρημο…Προς Βορ(ρ)ά» σε σκηνοθεσία Ελπίδας Αμίτση. Ένα σύγχρονο ελληνικό έργο με μοντέρνα γραφή, που επικεντρώνεται στο πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών.

Στο «Άνεσις» θα γίνει προσπάθεια να αναβιώσει μια μεγάλη επιτυχία του Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου. Ο λόγος για τη «Μέθοδο Gronholm», μάλιστα, στη σκηνή θα δούμε τρεις από τους ηθοποιούς εκείνης της διανομής, τη Βίκυ Παπαδοπούλου, τον Χρήστο Σαπουντζή και τον Πέτρο Λαγούτη. Τον ρόλο του Γιώργου Καραμίχου θα ερμηνεύσει ο Ορφέας Αυγουστίδης.

Στον ίδιο χώρο θα συνεχιστεί για 3η σεζόν κι ο «Αρίστος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου.

xelidoni texnes plus

Στη Β΄ σκηνή του Άνεσις, που θα εγκαινιαστεί τη νέα θεατρική σεζόν, θα δούμε δύο παραστάσεις που ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για το «Χελιδόνι» σε σκηνοθεσία Ελένης Γκαζούκα, και τον «Μάρκο Βαμβακάρη» σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου. Επίσης, θα φιλοξενηθεί και το «Τάβλι» που περιοδεύει ανά την Ελλάδα με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση.

Μια ακόμη παλιά επιτυχία το «Σλουθ» του Άντονι Σάφερ, που είχε σπάσει ταμεία στο Αθηνών με τον Μαρκουλάκη και τον Κιμούλη, θα ανέβει για άλλη μια φορά. Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται για αναβίωση παράστασης, αλλά για μια νέα σκηνοθετική ματιά του Σωτήρη Χατζάκη, ο οποίος και θα πρωταγωνιστεί στην παράσταση με τον Γιώργο Παπαπαύλου στη σκηνή του θεάτρου Ροές.

Την «Παριζιάνα», θα σκηνοθετήσει ο Αντώνης Λουδάρος, με παραγωγό τον Μαυρίκιο Μαυρικίου στο θέατρο «Broadway» Στον ρόλο της Μαντάμ Πελαζί η Μπέσυ Μάλφα. Η Λένα Αλκαίου θα ερμηνεύσει τα τραγούδια που απολαύσαμε στην ταινία από τη Μαρινέλλα.Η σπουδαία μουσική κωμωδία των Γιάννη Δαλιανίδη και Μίμη Πλέσσα κλείνει φέτος 50 χρόνια. 

tou koutrouli

Στο Θεάτρο Βασιλάκου θα λάβει χώρα η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Σμαράγδας Καρύδη. Η ίδια μαζί με τον Νίκο Κουρή κι έναν ταλαντούχο θίασο θα πρωταγωνιστήσει στο έργο του Ρίζου Ραγκαβή Αλέξανδρο «Του Κουτρούλη ο γάμος».

mama Photo 1 8

Τα Δευτερότριτα θα συνεχιστεί, μετά τα περσινά sold-out, το «Μαμά®» της Marta Barcelo, που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Σουλεϊμάν με τις Ελένη Καστάνη-Ευγενία Σαμαρά.

Tο θεατρικό έργο «The River» του Jez Butterworth, που έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε Λονδίνο και Broadway, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από 18 Οκτωβρίου 2019 στο θέατρο Από Μηχανής, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θάνου, ο οποίος και πρωταγωνιστεί μαζί με τη Μαρία Ζερβού και τη Μελίνα Κατσακούλη.

Η σεζόν, πάντως, θα ανοίξει με Αριστοφάνη από νέες ομάδες, και πιο συγκεκριμένα με τις «Θεσμοφοριάζουσες», σε σκηνοθεσία Πάνου Λουκαΐδη και τη «Λυσιστράτη», σε σκηνοθεσία Άρη Ηλία Τοπάλογλου.

Τον Οκτώβριο θα επιστρέψει και «Το Φινιστρίνι» του Βασίλη Ρίσβα, με τον Αντίνοο Αλμπάνη σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη.

aksyrista pigounia

Το βραβευμένο θεατρικό έργο «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου, το οποίο τιμήθηκε με το A΄ βραβείο νέου συγγραφέα το 2004, από το ΥΠΠΟ ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο τον Οκτώβριο του 2019, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη. Το καρέ των πρωταγωνιστών είναι ο Κλέων Γρηγοριάδης, ο Ηλίας Βαλάσης , ο Στέλιος Δημόπουλος και η Μαρία Νεφέλη Δούκα.

Στον ίδιο χώρο, επιστρέφει κι η περσινή επιτυχία «Προσωπική Συμφωνία» του Ρόναλντ Χάργουντ με τους : Νικήτα Τσακίρογλου, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Άννα Ελεφάντη, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου κ.α

Τον Ιανουάριο, στην επάνω σκηνή, θα ανέβει το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Ο δρόμος περνάει από μέσα» με τους: Γιώργο Κέντρο, Πάρη Θωμόπουλο, Κωνσταντίνα Κλαψινού και Αλέξανδρο Βάρθη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά.

Στο στενό του Μεταξουργείου μεταφέρεται και το έργο «Ζιλ και η νύχτα» του Hugo Claus, που χαρακτηρίστηκε ως «απόλυτος υποκριτικός άθλος», σε σκηνοθεσία – ερμηνεία Νίκου Χατζηπαπά.

Προς το τέλος της χρονιάς, τον Απρίλιο του 2020, ο Δημήτρης  Μυλωνάς θα σκηνοθετήσει τον  «Μάκμπεθ – Λαίδη Μάκμπεθ» του Σαίξπηρ με τον Μελέτη Ηλία και την Άννα Ελεφάντη.

Την ίδια περίοδο επιστρέφει στη σκηνή του Από Μηχανής κι η Όλια Λαζαρίδου για να σκηνοθετήσει  την «Ιστορία της Αντιγόνης», βασισμένη στην τραγωδία του Σοφοκλή. Η ίδια πρωταγωνιστεί μαζί με τους: Θεμιστοκλή Καρποδίνη, Νίκο Χαλδαιάκη και Μιχάλη Νικόπουλο.

Στην επάνω σκηνή, ο Σωτήρης Μεντζέλος επιστρέφει κι αναρωτιέται «Ποιον κοροϊδεύω;», ένα ακόμη «One Man Show», όπου αναμένουμε, για να γελάσουμε μέχρι δακρύων.

Στο ίδιο θέατρο ο Γιώργος Χριστοδούλου θα σκηνοθετήσει και θα πρωταγωνιστήσει στο  «Νυφικό κρεβάτι» του Γιαν Ντε Χάρτογκ. Μαζί του στη σκηνή η σύζυγός του και στη ζωή, Μαρία Προϊστά.

 

Τον ταλαντούχο ηθοποιό θα δούμε και στις «Μεγάλες προσδοκίες» σε σκηνοθεσία Λιλλύς Μελεμέ μαζί με την αγαπημένη Φιλαρέτη Κομνηνού στο Σύγχρονο Θέατρο.

anni salival

Το έργο «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν», του συγγραφέα Γουίλιαμ Γκίμπσον, σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, θα ανεβάσει το  Θέατρο «Μεταξουργείο» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη και με την Γιασεμί Κηλαηδόνη, στον ρόλο της δασκάλας Άννυ Σάλιβαλ. 
 
 

katerina evanggelatou amlet 2 5118ccr1mb1 copy 1

Το εμβληματικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε μια φιλόδοξη παραγωγή με σπουδαίους πρωταγωνιστές θα ανοίξει τον κλειστό, εδώ κι οκτώ χρόνια, θεατρικό χώρο, το  Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, μία από τις σημαντικότερες σκηνές της χώρας, η οποία σφράγισε τη θεατρική ιστορία του τόπου από τη μεταπολίτευση και για 36 συναπτά έτη. Ιδρύθηκε το 1975 κι ανέστειλε τη λειτουργία του το 2011. Στην οδό Αδριανού 111 στην Πλάκα στεγάστηκε από το 1985 ως το 2011 αποτελώντας σταθερό σημείο αναφοράς για το θεατρόφιλο κοινό.

Φέτος, οκτώ χρόνια μετά το κλείσιμό του, η Κατερίνα Ευαγγελάτου με τους συνεργάτες της κατάφεραν να εξασφαλίσουν την επαναλειτουργία της ιστορικής σκηνής. Η παράσταση θα αποτελέσει μία site-specific πρόταση, 28 χρόνια μετά την παράσταση του «Άμλετ» σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, ενώ θα διατηρηθεί η φυσική φθορά του χώρου. Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Άμλετ), Νίκος Ψαρράς (Κλαύδιος), Άννα Μάσχα (Γερτρούδη), Δημήτρης Παπανικολάου (Πολώνιος), Αμαλία Νίνου (Οφηλία), Γιώργος Ζυγούρης, Μιχάλης Μιχαλακίδης.

Σαίξπηρ θα απολαύσουμε και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου ο Δημήτρης Λιγνάδης θα σκηνοθετήσει τον «Μάκβεθ» μ’ έναν εξαιρετικό θίασο ανάμεσά τους:  η Ράνια Οικονομίδου, η Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, ο Ορέστης Τζιόβας, ο Γιώργος Μπινιάρης, η Κατερίνα Πατσάνη, ο Βασίλης Καραμπούλας, ο Γιώργος Χαρτοδιπλωμένος, ο Κώστας Νικούλι κι ο Αναστάσης Λαουλάκος. Η πρεμιέρα αναμένεται τον Φεβρουάριο.

Νωρίτερα, ο ταλαντούχος Άρης Μπινιάρης, ο οποίος έχει ανεβάσει πολύ τον πήχη με τις τελευταίες δουλειές του, γράφει και σκηνοθετεί στο ίδιο θέατρο, μια παράσταση ενθύμησης μέσα από τη μουσική, την κίνηση και την αναπαράσταση, με τίτλο «Ο χορός της φωτιάς». Ο σκηνοθέτης θα πρωταγωνιστεί στην παράσταση μαζί με τους: Χρήστο Λούλη, Ιωάννα Παππά, Δώρα Ξαγοράρη, Λεωνή Ξεροβάσιλα ,Κώστα Σεβδαλή, Γρηγορία Μεθενίτη, Ελένη Μπούκλη, Κατερίνα Δημάτη, Μάνο Πετράκη, Νίκο Τσολερίδη κι Ορέστη Χαλκιά. Η πρεμιέρα αναμένεται για τις 30 Οκτωβρίου.

polemos texnes plus

Η Ιόλη Ανδρεάδη θα ανεβάσει στο ίδιο θέατρο, τα Δευτερότριτα,  το «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι με πρωταγωνιστή τον Κώστα Καζάκο και τους: Γεράσιμο Γεννατά, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Τζένη Κόλλια, Νεφέλη Κουρή, Κωνσταντίνο Μπιμπή, Κώστα Νικούλι, Ρούλα Πατεράκη, Βασιλική Τρουφάκου, Ανδρέα Κανελλόπουλο κι Εστέλλα Κοπάνου.

Οι παραστάσεις, όμως, για την Ιόλη Ανδρεάδη δεν τελειώνουν εδώ, καθώς θα ανεβάσει το  «Περηφάνια και προκατάληψη» στην «Αλκυονίδα», ενώ μετά το Πάσχα, θα δούμε και τον «Βασιλιά Ληρ» με τον Πέτρο Φιλιππίδη στον ομώνυμο ρόλο.

Ο Καλλιτχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Νίκος Διαμαντής θα σκηνοθετήσει τον «Ματωμένο γάμο» του Λόρκα. Η πρεμιέρα θα γίνει τη δεύτερη σεζόν και στη σκηνή θα απολαύσουμε τους : Λήδα Πρωτοψάλτη,η Λένα Δροσάκη,Ιωάννη Παπαζήση, Δημήτρη Λάλο και άλλους. 

 
 Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα φροντίσει να μην μείνουν παραπονεμένοι, ούτε οι μικροί μας φίλοι παρουσιάζοντας το  έργο του Μάικ Κένι «Ένα Αλλιώτικο Καλοκαίρι» από το Θέατρο Ρετρό. Η ομάδα έκανε και πέρσι εξαιρετική δουλειά στο Skrow, με την παράσταση «Γιε-χσιέν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα».

Ενώ στο Φουαγιέ του θα δούμε την συνέχεια της περινής παράστασης «Οι Kούκλες», πάλι σε διασκευή και σκηνοθεσία του Νικόλα Ανδρουλάκη. Η παράσταση είναι βασισμένη στο Κουκλόσπιτο του Ίψεν. 

Στον αγαπημένο βράχο της οδού Αρχελάου, στο Skrow θα επαναληφθεί η μεγάλη περσινή επιτυχία που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Μαυρογεωργίου «Η αρχή του Αρχιμήδη», αλλά κι οι «Λουόμενες» σε σκηνοθεσία- κείμενο της Κατερίνας Μαυρογεώργη.

pinter mbip

Στο θέατρο Μπιπ στην Κυψέλη θα συνεχιστεί, για δεύτερη χρονιά, το αριστούργημα του Πίντερ,  «Ένας Ανεπαίσθητος Πόνος» με τους Δημοσθένη Φίλιππα, Μαρία Μπρανίδου και Κωσταντή Μιζάρα. Την εμπνευσμένη σκηνοθεσία υπογράφει η Χριστίνα Χριστοφή.

kopse kopse

Στον ίδιο φιλόξενο χώρο ο Παναγιώτης Γεωργουλάς θα σκηνοθετήσει το «Κόψε-Κόψε ή όταν οι γκοτζίλες εξανθρωπίζονται» του Θανάση Τριαρίδη με τη Μαρίτα Τζατζαδάκη και την Κέλλυ Νικηφόρου.

Επιβεβλημένη η επανάληψη στο Cartel για το «Άνθρωποι και ποντίκια», την «Εθνική Ελληνορώσων» και τον «Άρη».

mideia 759x500

Το ίδιο συμβαίνει και με τη «Μήδεια» που σκηνοθέτησε στο τέλος της σεζόν ο Δημήτρης Γεωργαλάς κι επιστρέφει στο «Μπάγκειον», για λίγες παραστάσεις, με την Τζούλη Σούμα, στον ομώνυμο ρόλο.

 Lemon Photo 7 01

Στο ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο θα απολαύσουμε για δεύτερη σεζόν και το «Lemon»,από την ομάδα Experimento. Στην πλατεία Ομονοίας,θα ζωντανέψει η ιστορία του θρυλικού πιανίστα 1900, σε διασκευή,σκηνοθεσία και κίνηση της Γεωργίας Τσαγκαράκη με τον Μελαχρινό Βελέντζα και Γιώργο Δρίβας στο τιμόνι του πλοίου. 

Το Cartel, το 2020 θα μεταμορφωθεί στην Τρούμπα του 1960, καθώς θα ζωντανέψουν τα «Κόκκινα Φανάρια» του Αλέκου Γαλανού. Ο  Βασίλης Μπισμπίκης επιλέγει και πάλι την ομάδα της παράστασης «Άνθρωποι και ποντίκια» (τους: Δημήτρη Δρόσο, Νικολέτα Κοτσαηλίδου,  Στέλιο Τυριακίδη, Μάνο Καζαμία,  Γιώργο Σιδέρη, Γιανμάζ Ερντάλ, Θάνο Περιστέρη, κι Αγγέλα Πατσέλη). Στην πετυχημένη ομάδα θα προστεθεί η Ελεωνόρα Αντωνιάδου. Ο Βασίλης Μπισμπίκης, εκτός από τη σκηνοθεσία, θα κρατήσει και τον ρόλο της Μαντάμ Παρί – ρόλο που στο φιλμ κρατούσε η Δέσπω Διαμαντίδου.

Η Σοφία Αδαμίδου, στενή συνεργάτις του σκηνοθέτη στις διασκευές των έργων του, εμπνέεται από την πλούσια επιστολογραφία του Μάρξ με τη σύντροφό του και γράφει το «Τζένη και Μάρξ», που θα σκηνοθετήσει η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου στο Olvio, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κανελλοπούλου.

rinokeros

Ο Γιάννης Κακλέας παραμένει στο θέατρο Κιβωτός, όπου θα παρουσιάσει τον  «Ρινόκερο» του Ιονέσκο με πρωταγωνιστή του τον  Άρη Σερβετάλη και την Έλλη Τρίγγου.

Στην ίδια σκηνή θα δούμε και τη σατιρική νουβέλα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, «Η καρδιά του σκύλου» σε σκηνοθεσία Άρη Σερβετάλη και τον ίδιο στη σκηνή μαζί με τον Χάρη Φραγκούλη.

yougerman 2 kritiki texnes plus

Μετά από 150 sold-out παραστάσεις και 35.000 θεατές, ο «Γιούγκερμαν», το εμβληματικό μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση επαναλαμβάνεται από τις 9 Οκτωβρίου στο θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου με τον Γιάννη Στάγκογλου στον ομώνυμο ρόλο.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου, η μουσικοθεατρική παράσταση του Άρη Μπινιάρη «Ύψωμα 741» επιστρέφει κι αυτή στο στενό της Τρικόρφων.

Στο Καρέζη, πλώρη για δεύτερη σεζόν, βάζει το «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Στην ίδια σκηνή θα παρακολουθήσουμε κάθε Δευτέρα και Τρίτη την παράσταση «Himmelweg- ο δρόμος για τον ουρανό» του Juan Mayorga, σε σκηνοθεσία Έλενας Καρακούλη, η οποία ξεχώρισε στο φετινό φεστιβάλ Αθηνών. (Διαβάστε εδώ την αναλυτική κριτική της παράστασης)

66852420 908252739558080 1013782813532487680 o

Στο θέατρο της οδού Ακαδημίας, όμως, περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε το θεατρικό ανέβασμα των παραμυθιών «Λέγε ο ένας, λέγε ο άλλος» του Θάνου Μικρούτσικου και της Μαρίας Παπαγιάννη από τη νέα και με εξαιρετικά δείγματα δουλειάς ομάδα C for Circus.

Μουσικοθεατρική παράσταση, σε διαφορετικό ύφος, για τους μικρούς μας φίλους θα δόύμε και στο θέατρο Χυτήριο. Εκεί, η Χρύσπα θα μας ταξιδέψει στον «θαυμαστό κόσμο της Μαργαρίτας» που γράφει και σκηνοθεσία η Βάσια Αργέντη. Μαζί με την τραγουδίστρια θα δούμε στη σκηνή και τους: Σταύρο Νικολαΐδη, Άρη Πλασκασσοβίτη και Νίκη Σκιαδαρέση.

Μαρτυρίες παιδιών απ’ όλον τον κόσμο, στοιχεία από έγκυρους οργανισμούς, γραπτά σημαντικών ανθρώπων για το παιδί, ιστορικά ντοκουμέντα των τελευταίων εβδομήντα ετών, συνθέτουν το θεατρικό έργο «Κατανόησέ με ή σε καταβροχθίζω», που θα παρουσιαστεί στο  Vault  από τη Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα.

Στον ίδιο χώρο, από τον Δεκέμβριο, θα ζωντανέψει μια αληθινή ιστορία αγάπης, που έγινε αστικός μύθος, βιβλίο και ταινία, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή. Πρόκειται για το «Φελίτσε και Λίλυ», της Ελένης Καρασαββίδου, την οποία θα σκηνοθετήσει η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου με τη Δήμητρα Σύρου και την Έλενα Τυρέα.

psilikatzou 6

Για δεύτερη φορά στον ίδιο χώρο θα δούμε και την «Ψιλικατζού» με την Ελένη Ουζουνίδου, αλλά και το «Χορεύοντας στο σκοτάδι» και τα δύο σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά.

7 grammata texnes plus

Στον ίδιο χώρο θα δούμε και τα «Επτά Γράμματα» του Δημήτρη Πλαβούκου, υπό την αιγίδα του Tunnel of Oppression και της Eä - Ενημέρωση, Κατανόηση, Αποδοχή, από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:30. 
Στη σκηνή μαζί με την Νάνσυ Πλαβούκου και την Ανδρομάχη Σόμπολα, θα δούμε και τους:Σταυριάννα Γούση, Αμαλία Δόξα, Δήμητρα Καλαβρέζου, Δημήτρη Κουλουμπή, Αντρέα Λαζαράκο, Γιάννης Παπαϊωάννου, Ντόνα Πετροπούλου, Ντιάνα Πουτκαράτζε, Αντώνη Σουπιτσή, Δημήτρη Τριανταφύλλου, Αντώνη Τσουρουνάκη και τον ίδιο τον συγγραφέα. 
 

Στο θέατρο Σταθμός το πράσινο φως, για δεύτερη σεζόν, πήραν «Οι φυλές» σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαριά. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Μάνος Καρατζογιάννης μ’ αφορμή τα  75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς, γράφει και σκηνοθετεί το έργο «Μάρτυρες Αθηνών». Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Όλες τις Πέμπτες του Οκτωβρίου,ο Δημήτρης Χριστοφορίδης στον ίδιο χώρο, μας προειδοποιεί ότι «θα γίνει μαλακία» σ' ένα One Man Show, το οποίο υπόσχεται άφθονο γέλιο. 

mathima

«ΤΩ ΜΑΘΕΙΜΑ» - η ελεύθερη διασκευή της ομάδας 90οC, πάνω στο ομώνυμο έργο του Ε. Ιονέσκο, που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία τον Μάιο, επιστρέφει στο BIOS τον Οκτώβρη, για 20 μοναδικές παραστάσεις, σε σκηνοθεσία-διασκευή Δημήτρη Κομνηνού.

 Στη συνέχεια η ομάδα θα ανεβάσει στο θέατρο Σημείο το «Αίνιγμα» του πολυβραβευμένου συγγραφέα Hugh Whitemore, που αφορά στην αληθινή ιστορία του σπουδαίου Βρεττανού μαθηματικού Άλαν Μάθισον Τούρινγκ, με τον Στέλιο Ψαρουδάκη στον ομώνυμο ρόλο και τους: Κωνσταντίνο Τσονόπουλο, Ανατολή Αθανασιάδου,Πέτρο Λιόντα και Ειρήνη Βαλατσού. Η σκηνοθεσία και η δραματουργική επεξεργασία θα είναι του Δημήτρη Κομνηνού. 

 

Στο Αγγέλων Βήμα, επιστρέφει ο Θοδωρής Βουρνάς, όπου θα ανεβάσει το έργο του Peter Straughan «Ζαριά» με πέντε νέους άνδρες ηθοποιούς τους: Μάριο Δερβιτσιώτη, Μανώλη Κλωνάρη, Γιώργο Μπανταδάκη, Αλέξανδρο Νταβρή, Τάκη Παρασκευόπουλο.

12enorkoi

Τρεις νέοι ένορκοι ενσωματώνονται στον θίασο φέτος: ο Κώστας Καζανάς, ο Δημήτρης Δεγαΐτης και ο Λευτέρης Βασιλάκης.

Στο θέατρο Αλκμήνη επιμένουν οι «12 ένορκοι» με αλλαγές στο καστ. Επίσης, επιστρέφουν οι: Γιώργος Γαλίτης και Θανάσης Κουρλαμπάς, ξετυλίγοντας,  για άλλη μία χρονιά, όλη την υποκριτική τους γκάμα επί σκηνής στον «Θάνατο του Ιβάν Ιλιτς». Και στις δύο παραστάσεις τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη. Πλώρη για δεύτερη χρονιά βάζει κι η παράσταση «Τι Με Κοιτάς Έτσι;» των Ρόδη –Κυφωνίδη, με την Αθηνά Παππά.

Bσισμένη στο ομώνυμο best seller του Χρήστου Δασκαλάκη, «Η Χιονονιφάδα που αγάπησε το Καλοκαίρι» επιστρέφει για δεύτερη χρονιά  και για 12 μόνο Κυριακές, στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Αλκμήνη.

Παράλληλα,οι Κωνταντίνος Τζούμας, Ζαχαρίας Ρόχας, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου και Άρης Παπαδημητρίου πιάνουν τις κουτάλες και είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις «Επικύνδινες Μαγειρικές» του Ανδρέα Στάικου, με σεφ-σκηνοθέτη, την Κερασία Σαμαρά. Η θεατρική εκδοχή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Ανδρέα Στάικου που έχει μεταφραστεί σε 34 γλώσσες, έχει ανέβει στην Comédie-Française στο Παρίσι, καθώς και σε πολλά άλλα θέατρα του κόσμου και έχει μεταφερθεί με επιτυχία στον κινηματογράφο.

Ενώ, η Αθηνά Παππά για δεύτεη σεζόν θα αναρωτηθεί «Τι Με Κοιτάς Έτσι;» στο θέατρο Αλκμήνη από τις 16 Οκτωβρίου 2019 και κάθε Τετάρτη. Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία σε κείμενο των Κωνσταντίνου Ρόδη & Ιωάννη Κυφωνίδη, με τον πρώτο να αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία. 

Από τον  Θίασο Μοντέρνοι Καιροί θα ανέβει στον ίδιο χώρο, η σπαρταριστή, μαύρη κωμωδία «Ο Βασιλιάς πεθαίνει» του Ευγένιου Ιονέσκο, που θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερό του έργο .Πρόκειται για ένα ιδιότυπο, αιχμηρό έργο με αδυσώπητο χιούμορ, που παρουσιάζει με κωμικό τρόπο, τον αναγκαίο θάνατο ενός γερασμένου συστήματος ιδεών, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στη ζωή. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Νταλιάνη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Γεωργοσόπουλος, Εβίτα Παπασπύρου, Αντωνία Πίντζου, Γιάννης Πετρίδης, Αγγελική Λυμπεροπούλου και Αντρέας Βελέντζας

 

asximos

Ο Δημήτρης Λάλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Tempus Verum-Εν Αθήναις μεταφράζει και σκηνοθετεί, για δεύτερη χρονιά, τη μαύρη κωμωδία του Γερμανού Marius Von Mayenburg, «Ο Άσχημος» που την περσινή χρονιά απέσπασε τα καλύτερα σχόλια. Με μια ταλαντούχα ομάδα ηθοποιών: Θανάσης Δόβρης, Βάσω Καβαλιεράτου, Συμεών Τσακίρης και Μιχάλης Βρεττος. Στην ίδια σκηνή επιστρέφει και «Lolita Reversed» του Χρήστου Καρασαββίδη με τους: Τάσο Δέδε, Κρίστελ Καπερώνη, Τζωρτζίνα Λιώση, Στέφανο Λώλο, Μάρω Παπαδοπούλου, Δώρα Παρδάλη.

ΓΟΥΟΤΕΡΛΑΝΤ 

Στο Θέατρο 104, θα ανέβει το «ΓΟΥΟΝΤΕΡΛΑΝΤ», της Ηρούς Κισσανδράκη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Θάλεια Γρίβα και στην παράσταση παίζουν οι: Ηρώ Κισσανδράκη, Κωνσταντίνος Δανίκας, Έλενα Μεγγρέλη και Δημήτρης Γερολυμάτος.

Στον ίδιο χώρο θα δούμε και το ψυχολογικό δράμα «Tape» του Stephen Belber, που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη, το 2001, ο Τεξανός Richard Linklater με πρωταγωνιστές τους Ίθαν Χοκ, Ούμα Θέρμαν και Ρόμπερτ Σον Λέοναρντ, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά με τους: Αποστόλη Τότσικα, Δημήτρη Λιακόπουλο κι Εμμανουέλα Αλεξίου.

Επιπλέον, ένα  από τα πιο εμβληματικά έργα του Άλαν Μπένετ θα μας παρουσιάσουν τη νέα θεατρική σεζόν η Πηνελόπη Σταυροπούλου κι οι συνεργάτες της στο θέατρο 104, το «Talking Heads»: Τρείς Μονόλογοι, με την ίδια, μόνη στη σκηνή.

Πλώρη για δεύτερη σεζόν, βάζει και ο «Παίκτης»του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη και τους:Βασιλική Διαλυνά, Κορίνα Θεοδωρίδου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης και Αλέξανδρο Τούντα.

Από τον Γιάννη Ρίτσο εμπνέεται η Νάντια Δαλκυριάδου κι ανεβάζει τις «Γειτονιές του κόσμου», στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής. Στη σκηνή θα δούμε τους: Λάζαρο Βαρτάνη, Στέφανο Παπατρέχα, Βασιλική Σαραντοπούλου και Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη.

Στην ίδια σκηνή συνεχίζεται, για δεύτερη χρονιά,  το αυτοβιογραφικό κείμενο «Ο Μαγιακόφσκι», γραμμένο από τον ίδιο τον Ρώσο ποιητή Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι σε σκηνοθεσία Κώστα Νταλιάνη με την Εβίτα Παπασπύρου.

kalinixta mitera rantar mikrofwno

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο της Μάρσα Νόρμαν, «Καληνύχτα Μητέρα» παρουσιάζεται για 2ο χρόνο, από τις 11 Οκτωβρίου 2019, στο θέατρο Radar. Τη μετάφραση και σκηνοθεσία του έργου υπογράφει η Αναστασία Παπαστάθη, η οποία ερμηνεύει και τον ρόλο της Kόρης, ενώ τον ρόλο της Mητέρας ερμηνεύει η  Μαρία Σκούντζου.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει το νέο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, «Good Luck», σε σκηνοθεσία Μαργαρίτας Γερογιάννη.

Την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σκηνοθέτησε ο Σάββας Στρούμπος, την περασμένη σεζόν, στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος. Η παράσταση γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μετά την καλοκαιρινή της περιοδεία από τις 7 Νοεμβρίου επιστρέφει με έναν εξαιρετικό θίασο: Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη και Στέλιος Θεοδώρου – Γκλίναβος

Η νέα παραγωγή του θεάτρου, που θα κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβρη, είναι οι «Ευτυχισμένες Μέρες», του Σάμουελ Μπέκετ με τον Σάββα Στρούμπο, όχι μόνο να σκηνοθετεί αλλά να αναλαμβάνει τον ρόλο του Γουίλλυ με Γουίνη την Ανέζα Παπαδοπούλου.

prigipas1

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Antoine de Saint-Exupéry θα ψάξει για το λουλούδι του στο Θέατρο Altera Pars από τα μέσα Οκτωβρίου. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Άννα Παπαμάρκου, η οποία με την ομάδα της Λώτινος Ήλιος έχει δώσει πολλά ωραία δείγματα γραφής. Η Αελλώ Βαρδοπούλου-Γαλάνη, η  Χαρά Αδαμίδου κι ο  Μάριος Σακκάς θα ταξιδέψουν τους μικρούς μας φίλους στον μαγικό πλανήτη.

Στην παιδική σκηνή του θεάτρου Κάππα θα ζωντανέψει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, το αριστούργημα του Edmond Rostand «Συρανό ντε Μπερζεράκ«, στην ευρηματική διασκευή για παιδιά του Jo Roets, σε απόδοση – προσαρμογή της Χαράς Γιαννακοπούλου σε σκηνοθεσία Ηλίας Καρελλά. Ο τελευταίος  δημιουργεί μια παράσταση – πρόταση με ηθοποιούς, χορευτές, ζωντανή μουσική και σύγχρονο θέατρο σκιών, για παιδιά και νέους, με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την έννοια της διαφορετικότητας.

Στην κεντρική σκηνή, ο Σπύρος Παπαδόπουλος θα στήσει για 4η χρονιά τραπέζι με το «Το Δείπνο Ηλιθίων» του Φράνσις Βεμπέρ. Μια απολαυστική κωμωδία που σίγουρα θα ξαναδούμε. Μαζί του μια ταλαντούχα ομάδα ηθοποιών: Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης,Βασίλης Ρίσβας,Άννα Μενενάκου, Χρήστος Σπανός,Ξανθή Γεωργίου και Δημήτρη Μαυρόπουλος.

 
 
photo1
 
Στο Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 23 του χρόνια,ο Νίκος Δαφνής σκηνοθετεί το το έργο της ανατρεπτικής Βρετανίδας Caryl Churchill, «CLOUD NINE» (Στον έβδομο ουρανό),με τους: Κώστα Κλάδη, Κων/να Σαραντοπούλου, Χριστία Σιώμου, Αυγουστίνο Ρεμούνδο. Ο τελευταίος θα σκηνοθετήσει το έργο του Ερμόλαου Ματθαίου, «Για το νόημα της ζωής, καλά πάω;»στο οποίο μαζί με τον συγγραφέα θα πρωταγωνιστεί και η Καλή Δάβρη. 
 
Για τους μικρούς θεατρόφιλους, θα ανέβει  το έργο του Michael Ente,«Το αλκοολικοσαταναρχαιολογικόψευτομεγαλοφυές μαγικό φίλτρο»,σ' ελεύθερη θεατρική μεταφορά του Γιάννη Θ. Οικονομίδη και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Σαραντοπούλου.
 
xronos stamata texnes plus
 
Η σεζόν, θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη, όπου τον Πίσω Χώρο θα ανέβει ξανά το αριστούργημα του βραβευμένου με Pulitzer Αμερικανού Donald Margulies Η σεζόν, θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη, όπου τον Πίσω Χώρο θα ανέβει ξανά το αριστούργημα του βραβευμένου με Pulitzer Αμερικανού Donald Margulies «Ο χρόνος σταματά» σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή με τους: Κώστα Κλάδη, Αυγουστίνο Ρεμούνδο, Έλενα Τυρέα και Χριστίνα Σιώμου.
 
Τέλος το «Σημεία και … κέρατα» της Ρία Παπά (ψευδώνυμο) σε θεατρική μεταφορά και σκηνοθεσία του Νίκου Δαφνή αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Φεβρουάριο. 
to palto
 
«Το Παλτό» του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ επιστρέφει στο Θέατρο Αργώ για δεύτερη χρονιά, από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Χουλιάρα. Ο ίδιος πρωταγωνιστεί μαζί με τους.Ευθύμη Μπαλαγιάννη,  Γιώργο Κουσκουλή, Λήδα Μανουσάκη, Μιχάλη Δελή, Ευστρατία Λυρατζοπούλου και Ειρήνη Χατζηνίκου.
 
 

apopse autosxediazoume

Για το Εθνικό Θέατρο, ξέχωρα από τη σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου στο έργο του Φεϋντό, θα δούμε σ’ επανάληψη τα πετυχημένα: «Ξύπνα Βασίλη» που έσπασε ταμεία, αλλά και το «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» ,τη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία», «Τον άνθρωπο που γελά»αναμένοντας με αγωνία την ανακοίνωση του προγράμματος. (Για πληροφορίες σχετικά με τις παραστάσεις, κάντε κλικ στους τιτλους).

Επιπλέον με τον Δημήτρη Λιγνάδη στο τιμόνι του Εθνικού Θέατρου θα δούμε και το νέο έργο των Ρέππα-Παπαθανασίου αλλά και την ομάδα τουΓιάννη Σκουρλέτη , Bijoux de kant.

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα επιστρέψει η επιτυχία του Νίκου Καραθάνου «Όρνιθες» με διαφορετικό κάστ. 

Η Βίκυ Μαστρογιάννη και η Oμάδα 7, μετά την συμμετοχή τους στο Stockholm Fringe Festival, στις 3 και 5 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιάσουν και φέτος την παράσταση «Αντιγόνη, μια Ύβρις»στην Αθήνα, σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα. 
Στη σκηνή την ιστορία του Σοφοκλή παρουσιάζουν τρεις performers: η Έλσα Λουμπαρδιά, η Ελένη Μπαμπασάκη και η Ευάγγελη Φίλη.
 
Το νέο έργο της Έλλης Παπακωνσταντίνου (Fulbright Artist’s Award 2018-20) & της ομάδας ODC Ensemble «Oedipus: Sex with Mum Was Blinding» σε μουσική σύνθεση των Τηλέμαχου Μούσα και Julia Kent κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 για πέντε μόνο παραστάσεις σε μία από τις ωραιότερες σκηνές του κόσμου, το BAM FISHER (Ακαδημία Μουσικής του Μπρούκλιν) της Νέας Υόρκης. Στην Αθήνα, θα έχουμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε από τις 11/10 έως και 20/10 για λίγες παραστάσεις στο θέατρο Σφενδόνη.
 
Με δύναμη από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Βερολίνο και η  Έλενα Σωκράτους, η οποία με πρωταγωνίστρια τη  Βασιλική Κυπραίου θα παρουσιάσει το «HIV», του Θανάση Τριαρίδη ,για λίγες παραστάσεις 9-15 Σεπτεμβρίου, στο Faust.
 
Στην ίδια σκηνή, θα ανέβει ένα ακόμη έργο του Θανάση Τριαρίδη, το «Περίσσιο παιδί» από την ομάδα Ich Bebe και τους:  Γιάννη Βερβενιώτη, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Αντιγόνη Σταυροπούλου. Οι τρεις τους παίζουν και σκηνοθετούν στην παράσταση, που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 14 Νοεμβρίου.
 
Στο Faust, επιστρέφει  ο Σταμάτης Πακάκηςμε την κοινωνική κωμωδία «550», στην οποία υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία.
 Τι μπορεί να συμβεί, εάν αρχίσουμε να παρατηρούμε και να αποκωδικοποιούμε τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Τι μπορεί να συμβεί, εάν κοιτάξουμε πίσω από τις συμπεριφορές των διπλανών μας; Τι θα γίνει, εάν μπορέσουμε να μπούμε ελάχιστα στη θέση τους; Απαντήσεις θα δώσουν από τη σκηνή οι:Κων/να Αλεξανδράτου, Φαίη Βέβη, Αλέξανρος Ζουριδάκης, Ειρήνη Μελά, Σταμάτης Πακάκης, Φανή Παλιούρα, Βλάσης Πασιούδης και Βασίλης Φακανάς.
 
HOTEL 1
 
Για δεύτερη χρονιά αλλά σε νέες θεατρικές στέγες θα δόυμε και το «Hotel Marina», σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη με τους:Ιερώνυμο Πολλάτο,Γεράσιμο Μιχελή και Σέβη Ματσακίδου στο Μικρό Γλόρια, αλλά και το «Σχόλιο για την Ηλέκτρα»,στο οποίο μ' αφορμή την Ηλέκτρα του Σοφοκλή και έχοντας ως αφετηρία την αρχή των τριών υποκριτών, τρεις άντρες ηθοποιοί αναλαμβάνουν να γίνουν φορείς του πιο αιματοβαμμένου μύθου.Στη σκηνή του Θεάτρου Δεκατέσσερα, στην Καλλιρόης θα δούμε:τον Κωνσταντίνο Γιουρνά, τον Φώτη Κουτρουβίδη και τον  ΓιώργοΜατζιάρη. Ο τελευταίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία.
 
pazolini
 
Ο Ένκε Φεζολλάρι θα ενσαρκώσει για δεύτερη σεζόν - από τις 5 Οκτωβρίου του 2019 στο θέταρο Φούρνος- τον ρόλο του σπουδαίου καλλιτέχνη Πιέρ Πάολο Παζολίνι σε σκηνοθεσία Αγγελικής Καρυστινού.
 Η παράσταση «Πιέρ Πάολο Παζολίνι» είναι βασισμένη στο βιβλίο του Γιάννη Σολδάτου «Όταν ο Παζολίνι συνάντησε το αγόρι που του πρόσφερε το θάνατο» με αρχεία ντοκουμέντα, κείμενα και συνεντεύξεις του ίδιου του Παζολίνι.
 
Στο Θεάτρο Τέχνης η Νατάσσα Τριανταφύλλη ανεβάζει για πρώτη φορά στη σκηνή το διεθνές εκδοτικό φαινόμενο «Το χρονικό του χρόνου » το πιο διάσημο βιβλίο του Χόκινγκ, το οποίο σήμερα θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο. Στη σκηνή θα δούμε τον Μελέτη Ηλία και τον Δημήτρη Πασσά. Η πρεμιέρα αναμένεται  την Άνοιξη του 2020. 
 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία