Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

''Έφυγε" ο Λεωνίδας της Επιδαύρου

Ένα παραδοσιακό καφενείο στη καρδία ενός χωριού ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1953. Ιδιοκτήτες του ο Λεωνίδας Λιακόπουλος και ο πατέρας του. Εκεί στο Λυγουριό, οι θίασοι των παραστάσεων καταφθάνουν μετά από εντατικές πρόβες που κάνουν για να παρουσιάσουν αρχαία δράματα τα καλοκαίρια στην Επίδαυρο. Προκύπτει ανάγκη για τον καθημερινό επισιτισμό τους. Ένα μόλις χρόνο αργότερα το καφενείο γίνεται ταβέρνα και υποδέχεται τους καλλιτέχνες. Οι θεατρικές ιστορίες πολλές. Μύθοι του θεάτρου μας έχουν επισκεφτεί από τότε το μέρος και έχουν γνωρίσει την οικογένεια και έχουν συνάψει στενούς δεσμούς μαζί της. Μέχρι και κουμπαριές έχουν προκύψει. Ακόμη και σήμερα το ραντεβού στου "Λεωνίδα" μετά από κάθε παράσταση επιβάλλεται. Εκεί γίνονται οι αναλύσεις για όσα είδαμε αλλά, συχνά, όταν η κουβέντα φουντώνει πέφτουν ακόμη και πιρουνιές ανάμεσα στα πιάτα που οι συνταγές τους είναι ίδιες μ' αυτές που η Κατίνα Παξίνου, σπουδαία και στη μαγειρική, δίδαξε στην κ. Κάκια σύζυγο του Λεωνίδα από εκείνα τα χρόνια.

leodidas_2.jpg

Αρκεί μια περιπλάνηση των ματιών στους τοίχους της ταβέρνας που περισσότερο μοιάζει με μουσείο. Από εκεί δεν απουσιάζει κανένας σπουδαίος θεατράνθρωπος, καμιά κορυφαία επιδαύρια στιγμή. Η "Αντιγόνη" της Άννας Σινοδινού που είχε φέρει 20.000 άτομα στη γη της Αργολίδας το 1956, Ο "Οιδίπποδας" του Μινωτή που για τον Λεωνίδα ήταν ο καλύτερος που θα υπάρξει ποτέ, ο Χριστόφορος Νέζερ,Κουν, Ελένη Χατζηαργύρη, η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη,η Τζένη Καρέζη, ο Μορίς Μπεζάρ, η Πίνα Μπάους, ο Ίθαν Χοκ και ο Kέβιν Σπέισι, η Έλεν Μίρεν, ο Πίτερ Χολ, ο Μπέρνσταϊν, η Φιόνα Σο και τόσοι άλλοι. 

Ο κύριος Λεωνίδας την επόμενη φορά δεν θα είναι εκεί, να μας περιποιηθεί. Θα είναι όμως κοντά στις πρώτες μυρωδιές από τα πιάτα τις Κατίνας Παξινού, δίπλα στον Αλέξη Μινωτή που τόσο θαύμαζε και πλέον δεν θα διηγείται τις ιστορίες θα τις θυμάται μαζί με τους φίλους του. Σήμερα στις 4 θα γίνει η κηδεία του (Τρίτη 18/7)από τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στο Λυγουριό.

 (Κεντρική Φωτογραφία: Μάρω Δούκα)

 

*Το Φεστιβάλ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "To Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον Λεωνίδα Λιακόπουλο, το αγαπημένο Λεωνίδα του Λυγουριού, που η ζωή του ταυτίστηκε με την ιστορία του αρχαίου θεάτρου. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Στην κηδεία του θα παραστεί ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, τιμώντας τη μνήμη του αλλά και την προσφορά του στο ελληνικό θέατρο και το φεστιβάλ της  Επιδαύρου ιδιαιτέρως."

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία