Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

«Belle Equipe»: Τρυπώσαμε στις πρόβες της παράστασης Κύριο

Από τη Σοφία Γουργουλιάνη

Φωτογραφίες: Χριστίνα Δενδρινού 

Οι μεσημεριανές πρόβες κόβουν πάντα τη μέρα στη μέση με έναν δικό τους μαγικό τρόπο. Αφήνεις τη μέρα, για τη νύχτα της θεατρικής αίθουσας και όταν ξαφνικά αποφασίζεις να αποχωριστείς το φωτεινό σκοτάδι του θεάτρου, η πρώην μέρα δεν σου κάνει τη χάρη να διατηρήσει το φως της. Αντίθετα μοιάζει να την έχει κι αυτή καταπιεί η σκοτεινή θεατρική αίθουσα και να της έχει, όμως, παράλληλα χαρίσει κι ένα κομμάτι από τον καλλιτεχνικό ρομαντισμό της.

Βelle Εquipe10 texnes plus

Έτσι, μπαίνοντας στο θέατρο Ελέρ ένα Σαββατιάτικο μεσημέρι για να παρακολουθήσουμε την πρόβα του «Belle Equipe» σε σκηνοθεσία Μάρθας Μπουζιούρη αφήσαμε εκουσίως στην άκρη την παρόρμηση να χωθούμε με τα μούτρα σε ένα παγωτό βολτάροντας στα Αναφιώτικα, για να χωθούμε στη σκοτεινή ιστορία μιας «Ωραίας Ομάδας» (έτσι μεταφράζεται το Belle Equipe στη γλώσσα μας).

Βelle Εquipe1

Η Μάρθα Μπουζιούρη με στιβαρή θητεία στο θέατρο ντοκιμαντέρ εμπνέεται, εδώ, από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.

Καθόμαστε στην άκρη της σκηνής και πάνω που αναρωτιόμαστε πώς τοποθετείται η παράσταση για την καλπάζουσα ακροδεξιά και για την ισχυρή ισλαμοφοβία που ακόμα επικρατεί, η Μάρθα μας λέει ότι «Δεν είναι μια παράσταση για το τρομοκρατικό χτύπημα. Είναι μια βαθιά πολιτική παράσταση. Αυτό που συμβαίνει στη σκηνή είναι το ταξίδι ενός ανθρώπου από το απόλυτο τραύμα στο φως. Της προσπάθειας ενός ανθρώπου να συνειδητοποιήσει τι είδους άνθρωπος έχει γίνει μετά από αυτό».

Βelle Εquipe3 (1)

Κι αν το σκεπτικό μας συνεχίζει να ταξιδεύει στις πολιτισμικές διαφορές ανάμεσα σε ντόπιους και τρομοκράτες, η Μάρθα μας επαναφέρει στη σκληρή πραγματικότητα λέγοντας μας «Δεν είναι ξένοι οι τρομοκράτες. Είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτοί που τα διέπραξαν ήταν Βέλγοι πολίτες. Κάποιοι ίσως να είχαν καταγωγή πολιτισμικά διαφορετική με την έννοια ότι κάποιοι ήταν μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς. Γεννημένοι, όμως, και μεγαλωμένοι στην Ευρώπη».

 Βelle Εquipe4

Η παράσταση της Μάρθας Μπουζιούρη βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του ιδιοκτήτη του καφέ «La Belle Equipe», Γκρεγκ Ρειμπενμπέργκ, το οποίο έπεσε και αυτό θύμα της τρομοκρατίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. «Έπεσε στα χέρια μου κάνοντας έρευνα για την τρομοκρατία και την ριζοσπαστικοποίηση ως ακραία εκδήλωση μισαλλοδοξίας. Ήθελα να καταλάβω τι σημαίνει αυτό το… ποιος γίνομαι μετά από ένα τέτοιο γεγονός. Άραγε ένα τέτοιο γεγονός μετατοπίζει τη ζωή μου προς τη μεριά του φόβου για την ετερότητα και τη διαφορετικότητα;» μας λέει η ίδια.

Βelle Εquipe6 (2)

Ο Γκρεγκ στο τρομοκρατικό αυτό χτύπημα έχασε δέκα δικούς του ανθρώπους με καταγωγή πολιτισμικά ετερόκλητη, από την Αφρική έως τη Ρουμανία. Ένα, λοιπόν, βράδυ εορτασμού των γενεθλίων ενός στενού φίλου, ο Γκρεγκ σηκώθηκε λίγο νωρίτερα από το τραπέζι για να επιστρέψει στην κόρη του. Στην κόρη του που απουσιάζει από το μοιραίο τραπέζι εξαιτίας ενός χτυπήματος σε ένα παιχνίδι μπόουλινγκ. Η Μάρθα με ψυχραιμία μας λέει: «Και τότε είναι που γυρνάς το χρόνο στο what if. Και αναρωτιέσαι τι ρόλο μπορεί να παίξει η τύχη και μπορεί ακόμα και να πιστέψεις ότι υπάρχει μοίρα.». Την ώρα, λοιπόν, που ο Γρεγκ βρίσκεται στον καλόγερο για να πάρει το παλτό και τα κλειδιά του, η βόμβα ισοπεδώνει το μαγαζί του. Και σκοτώνει δέκα φίλους και την μητέρα της κόρης του.

Βelle Εquipe7 texnes plus

Όσο συζητάμε με τη Μάρθα, οι ηθοποιοί της παράστασης έχουν ξεκινήσει να έρχονται και στήνουν τη σκηνή ως σκηνικό εγκλήματος, ως το εργοτάξιο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος ακόμα εν εξελίξει. Η Μάρθα κοιτάζει προς το στημένο σκηνικό «Το σκηνικό του έργου ακολουθεί το under construction του Γρκεγκ και του τόπου. Υπάρχει αυτό το roller coaster ενός ανθρώπου που ξεκινάει από πολύ μαύρες περιοχές, αλλά προσπαθεί παράλληλα να κρατηθεί στη ζωή. Εξάλλου ο Γκρεγκ λέει ότι έγραψε για κρατήσει την ισορροπία του, για να μην πέσει. Δεν είχε ξαναγράψει ποτέ».

Βelle Εquipe8 texnes plus

 

Η πρόβα ξεκινάει και καταλαβαίνουμε αμέσως ότι ο Γρκεγκ, εδώ, θα αποτελέσει υποκριτικό υλικό για το σύνολο της ομάδας που θα εναλλάσσονται ερμηνεύοντας το πρόσωπο του.

Βelle Εquipe9 texnes plus

Βλέπουμε δραματοποιημένη τη σκηνή της άφιξης της αστυνομίας στον τόπο του χτυπήματος, τη στιγμή της ανακοίνωσης του θανάτου της μητέρας στην κόρη του Γκρεγκ και συγκινούμαστε αγνά με την αποτύπωση του σκληρού προσώπου της μισαλλοδοξίας που καταφέρνει να κρατήσει, όμως, ψηλά την ανθρωπιά της. « Εκείνος (Γκρεγκ) δεν πήγε προς τη μεριά του φόβου. Είχε τη δύναμη να διαχωρίσει τη στιγμή που βιώνει το τραύμα του. Αναφέρει, μάλιστα, χαρακτηριστικά, δεν μισώ τους τρομοκράτες, μισώ τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο. Έμεινε πιστός στις ιδέες της αλληλεγγύης, της αποδοχής της διαφορετικότητας. Ίσως ακόμα και να μην είχε συνειδητοποιήσει ότι ζούσε σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον που καταστρατηγήθηκε βίαια. Αυτό ακριβώς είναι το πολιτικό μας statement.» μας λέει η Μάρθα

Βelle Εquipe13 texnes plus

Η σκηνή που μας συγκλονίζει, όμως, βαθύτερα είναι μια σκηνή που εκτυλίσσεται χρονικά λίγο καιρό μετά τα χτυπήματα, όπου ο Γκρεγκ αναλώνεται σε ένα γέλιο ειρωνικό και φαινομενικά αναιτιολόγητο όταν μία φίλη του κλαίει εξαιτίας της ανίατης ασθένειας συγγενικού της προσώπου. Ο ηθοποιός-Γκρεγκ αποτυπώνει εκεί έναν άνθρωπο που κουβαλάει ένα τραύμα που δεν μπορεί επ’ ουδενί να διαχειριστεί με κανέναν από τους ισχύοντες πολιτισμικούς κώδικες. «Στο βιβλίο του, ο Γκρεγκ δεν φοβάται να δείξει τις ρωγμές του. Περιγράφει στιγμές που δεν τον κολακεύουν. Στιγμές όπου έχει γίνει επιθετικός. Οπού κανιβαλίζει φίλους και γνωστούς. Δεν φοβάται να δείξει και το ευάλωτο πρόσωπο του. Όταν θύμωσε, όταν τσακίστηκε, όταν κατέρρευσε και όταν, τελικά, ξανασηκώθηκε».

Βelle Εquipe14 texnes plus

Η πρόβα εξελίσσεται και καταλαβαίνουμε αμέσως ότι πέρα από μια παράσταση είναι μια δουλειά βαθιά βιωματική, μια σχέση πρωτίστως μεταξύ ανθρώπων με αμοιβαίο σεβασμό. Οι ηθοποιοί μοιάζουν με καλοκουρδισμένο κομμάτι ενός όλου που δεν επιθυμεί να διακριθεί ως ατομική προσπάθεια αλλά ως συλλογική αποτύπωση ενός τραύματος και μιας μεταμόρφωσης ενός ανθρώπου και ενός τόπου εν’ εξελίξει.

Βelle Εquipe17 texnes plus

Θυμόμαστε τότε την Μάρθα να μας λέει: «Όταν βρήκα τον Γκρεγκ η αφορμή ήταν το βιβλίο. Είμαστε, όμως, πια φίλοι. Από την πρώτη στιγμή διαισθητικά με ένιωσε και κατάλαβε τι θέλω να κάνω. Και είναι πια ο πρώτος φίλος που θα δω όταν πάω στο Παρίσι. Πάω κατευθείαν στο «Belle Equipe» να πιω ένα καφέ».

Βelle Εquipe18 texnes plus

Και ναι, αν αναρωτιέστε, το «Belle Equipe» ξανάνοιξε μερικούς μήνες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Ο Γκρεγκ βρήκε τη δύναμη, σύμφωνα με τη Μάρθα, να δηλώσει εμπράκτως «Δεν θα περάσει ο φόβος. Να πάτε να γαμηθείτε, δεν μας έχετε καταστρέψει. Θα ξαναγιορτάσουμε στο ίδιο μέρος.»

Βelle Εquipe19 texnes plus

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Πρωτότυπο κείμενο: Grégory Reibenberg

Μετάφραση: Δημήτρης Ντάσκας

Σύλληψη-Έρευνα-Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη

Δραματουργία: Μάρθα Μπουζιούρη – Εύα Οικονόμου-Βαμβακά

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Στρούλια, σε συνεργασία με τη Ζαϊρα Φαληρέα

Σύνθεση – Επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού: Γιώργος Ταϊφάκος

Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου

Συνεργασία στην έρευνα: Μαρία Χούχου

Γραφιστικός σχεδιασμός: Θοδωρής Πετρόπουλος

Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη

Διανομή: Νικολίτσα Αγγελακοπούλου, Γιώργος Κισσανδράκης, Άννα Κλάδη, Βασίλης Λιάκος, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά

Βelle Εquipe12texnes plus

11 Φεβρουαρίου έως 13 Μαρτίου 2022
Κάθε Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή στο Θέατρο Ελεάρ 

Πολυμέσα

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία