Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Είδα το «Γεφύρι της Άρτας και τις λυγερές του Κάτω κόσμου», σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη

Από τη  Μυρτώ Παπαιωάννου

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Το γεφύρι της Άρτας», η γνωστότατη αυτή ιστορία που γνωρίζουμε μέσα από το ελληνικό δημοτικό τραγούδι για την αδικοχαμένη γυναίκα του πρωτομάστορα, αλλά και ακόμη τρεις ιστορίες για τις «ατυχήσασες» λυγερές της παράδοσης, για πήρε σάρκα και οστά το καλοκαίρι αυτό, σε μια εποχή όπου η συζήτηση για τη γυναικεία κακοποίηση και καταπίεση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη και σε πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Αμπατζή, η ομάδα του Θεάτρου Τέχνης έδωσε ένα συγκινητικό αποτέλεσμα. Η παράσταση μάλιστα πρωτοανέβηκε στις 20 Ιουλίου στο ίδιο το Γεφύρι της Άρτας και συνέχισε με λίγες ακόμη στάσεις.

gefuritisaetastexnes plusjpg

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο μέσα από μια δραματοποιημένη αφήγηση αρχικά μας παρουσιάζει σε τρεις πράξεις τις ιστορίες των λυγερών του Κάτω Κόσμου, ιστορίες βγαλμένες από την παράδοση, όπου κάθε μια από αυτές τις γυναίκες βασανίστηκε και θανατώθηκε για τις επιταγές της κοινωνίας, για ένα κούτελο καθαρό, για να καταλήξει στην τελευταία πράξη: στη γυναίκα του γεφυριού της Άρτας. Είναι ιστορίες γνωστές στο κοινό, καθώς έχουν διαβαστεί και έχουν τραγουδηθεί μέσα στα χρόνια.

Η πρώτη όμορφη μικρή λυγερή μαχαιρώθηκε από τον αρραβωνιαστικό της γιατί φημολογήθηκε στο χωριό ότι έδωσε το μαντήλι της σε κάποιον άλλον με αποτέλεσμα να ατιμώσει το όνομά του. Η δεύτερη κοπέλα ατίμωσε το όνομα της οικογένειάς της, επειδή χάρισε δύο ρόδα σε έναν ξένο. Έτσι η μάνα της, ο πατέρας της, τα αδέρφια της και τα ξαδέρφια της, δεν μπόρεσαν ν ανεχτούν τέτοια ντροπή. Τη λοιδόρησαν, και τη χτύπησαν μέχρι θανάτου. Στο γνωστό μοιρολόι το κορίτσι ρωτούσε κι απορούσε από τον Κάτω Κόσμο, αν τη σκέφτονταν οι δικοί της, αλλά ήταν μάταιο.

Πάρτε με, αντρειωμένοι μου, να βγω 'ς τον Πάνω κόσμο,
να πάω να ιδώ τη μάννα μου ως χλίβεται για μένα.
-Κόρη μου, εσένα η μάννα σου 'ς τη ροϋγα κουβεντιάζει.
-Να ιδώ και τον πατέρα μου πως χλίβεται για μένα.
-Κόρη μου, κι' ο πατέρας σου 'ς το καπελειό ειν' και πίνει.
-Να πάω να ιδώ ταδέρφια μου πως χλίβονται για μένα.
-Κόρη μου, εσέν' ταδέρφια σου ριχτούνε το λιθάρι.
-Να ιδώ και τα ξαδέρφια μου πως χλίβονται για μένα.
-Κόρη μου, τα ξαδέρφια σου μέσ' 'ς το χορό χορεύουν

Η τρίτη η λυγερή τόλμησε να καυχηθεί και είναι αμαρτία για μία γυναίκα να περηφανεύεται. Είπε με χαρά και τόλμη ότι κανείς άνδρας μέχρι τότε δεν είχε μπορέσει να την κατακτήσει. Στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης, ένας άντρας δεν μπορούσε να μείνει άπραγος. Έψαξε και βρήκε την όμορφη κοπέλα κάτω από μία μηλιά, άρπαξε με τη βία όλη της νιότη τα κάλλη και τη χάρη της και έτσι έχοντας πράξει το καθήκον του τη φύτεψε κάτω από τη μηλιά εκείνη.

 

 

Η τελευταία λυγερή δεν είναι άλλη παρά η γυναίκα του Γεφυριού της Άρτας, η γυναίκα του πρωτομάστορα.


"Αν δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνει,
και μη στοιχειώσετε ορφανό, μη ξένο, μη διαβάτη,
παρά του πρωτομάστορα την όμορφη γυναίκα,
που έρχεται αργά τ' αποταχύ και πάρωρα το γιόμα."

Είναι γνωστό μέσα από τη λαϊκή μας παράδοση από τα αρχαία χρόνια ότι για να φτιαχτεί ένα μεγάλο έργο χρειάζεται κάποια θυσία και πολλές φορές ανθρωποθυσία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κατασκευή του γεφυριού ήταν ένα μεγάλο έργο και ο πρωτομάστορας έπρεπε να το εκτελέσει. Κι ο άντρας είναι για μεγάλα έργα όπως επαναλαμβάνεται στο έργο από την αρχή του. Κάποιος όμως πρέπει να μένει στα μετόπισθεν..Καθώς λοιπόν το γεφύρι καθημερινά χτιζόταν όμως το βράδυ γκρεμιζόταν, ίσως η κατάρα που έδερνε το γεφύρι έπρεπε να λυθεί. Ύστερα από τις προτροπές και τις πιέσεις των υπολοίπων μαστόρων για να μη χαθεί και ο κόπος τους και να γίνει το πολυπόθητο έργο, αποφάσισε να τη θυσιάσει την όμορφη γυναίκα του. «Μια γυναίκα οφείλει να θυσιάζεται». Ο πρωτομάστορας την ξεγέλασε ώστε να τη ρίξει μέσα κι ύστερα όλοι μαζί την τσιμέντωσαν. Συγκλονιστικό το σημείο εκείνο της προσπάθειας όλων των υπολοίπων να αφήσουν τελευταίο το ένα της στήθος για να μπορεί μέχρι και την ύστατη τη στιγμή να δίνει γάλα στο μωρό της. Η γυναίκα του πρωτομάστορα στην αρχή δεν μπορούσε να πιστέψει τι συνέβαινε, κι όταν συνειδητοποιεί ότι τη σκοτώνουν για αυτό το καταραμένο γεφύρι πεθαίνει, και σαν ένα φάντασμα πια, μια αιωρούμενη κατατρεγμένη νύφη, καταριέται όποιον περάσει πάνω από το γεφύρι, να πεθαίνει. Στο τέλος όμως πείθεται από τις φωνές που την παρακαλάνε να ανακαλέσει, γιατί συλλογίζεται τον αδερφό της και αποσύρει την κατάρα της.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Παρακολουθήσαμε την παράσταση στο Βεάκειο θέατρο. Στο κέντρο σκηνής ήταν τοποθετημένη μια ψηλή σκαλωσιά ως φόντο, το μοναδικό σκηνικό της παράστασης που θα εξυπηρετούσε στα ακροβατικά και στα αριστερά αυτής οι δύο μουσικοί που με το σαντούρι και το σαξόφωνο έμελλε να μας εντυπωσιάσουν με τη μουσική τους.

Η Μαριάννα Κάλμπαρη ανέλαβε τη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία και τη δραματουργία της παράστασης, πετυχαίνοντας και στα τρία ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Η δουλειά της με τους ηθοποιούς καθόλη τη διάρκεια της σκηνικής τους παρουσίας ήταν φανερά επιμελημένη. Το κείμενο με τις δικές της προσθήκες ήταν καίριο, έδενε φυσικά στη συνεχή αλλαγή ρόλων, κι αυτό ήταν δύσκολο εγχείρημα. Οι ηθοποιοί επίσης είχαν έναν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας γιατί κινούνταν συνεχώς στον χώρο και τραγουδούσαν παράλληλα.

Τη μουσική διδασκαλία των ηθοποιών και την υπέροχη σύνθεση ανέλαβε ο Θοδωρής Αμπατζής, χωρίς τον οποίο θα ήταν δύσκολο να αναδειχθεί το έργο. Οι μουσικοί Στέλλα Αραμπατζόγλου( σαξόφωνο) και Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι) έπαιξαν εξαιρετικά και έντυσαν με τους παραδοσιακούς τους ήχους την παράσταση . Από την ομάδα των τεσσάρων ηθοποιών ξεχώρισε η ερμηνεία και η μελωδικότητα της Αμαλίας Τσέκουρα και του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Ήταν μια ομάδα που λειτουργούσε δεμένα, με εξαίρεση την τραγουδιστική ερμηνεία της Κατερίνας Λυπηρίδου, που ακουγόταν πολύ πιο δυνατά και σκληρά από τις υπόλοιπες φωνές και συχνά σε έβγαζε από το κλίμα. Η γυναίκα του Πρωτομάστορα στην παράσταση εκπροσωπείται από μια νέα γυναίκα στα λευκά, που χτυπά ένα ταμπούρλο (Μαριλένα Μόσχου) και μια γυναίκα, ντυμένη στα κόκκινα ,η Χριστίνα Σουγιουλτζή, η οποία μέσα από τις χορευτικές και ακροβατικές της ικανότητες σε όλη τη διάρκεια του έργου, κρεμώμενη σε σκοινιά και κόκκινα και λευκά πανιά, έδινε νόημα σε κάθε φράση των ηθοποιών. Ζωντάνευε στα μάτια μας κάθε λυγερή που μέσα από αυτόν τον κυκεώνα κυνηγητού και μίσους τραυματίζεται και βουτάει ξανά και ξανά στον Κάτω Κόσμο.. Μαζί με τους μουσικούς, έκλεψε την παράσταση.

Η λυγερή που θυσιάζεται, η αδικοχαμένη γυναίκα που κάθε φορά θυσιάζεται για τους άλλους, γίνεται βορά, βρίσκεται στα τραγούδια της λαϊκής μας παράδοσης αλλά όχι μόνο. Είναι παρούσα σε κάθε κοινωνία που υποτιμά, βιάζει και κακοποιεί τις γυναίκες με κάθε πρόσχημα.

 

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία