Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Η Ναζιστική ρατσιστική ιδεολογία εμπνέει τη θεατρική Αθήνα (5+1 παραστάσεις) Κύριο

Περίπου δύο στους τρεις Εβραίους, οι οποίοι ζούσαν στην Ευρώπη πριν από τον πόλεμο, σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Όταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε το 1945, έξι εκατομμύρια Εβραίοι της Ευρώπης ήταν νεκροί. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο των θυμάτων ήταν παιδιά. Οι Γερμανοί κι οι συνεργοί τους υπήρξαν αδυσώπητοι στη δίωξη κι εξόντωση Εβραίων στις περιοχές της Ευρώπης που ήταν υπό τον έλεγχό τους. Οι θηριωδίες του Χίλτερ και το όραμά του για την "άρια φυλή" ενέπνευσαν εκατομμύρια συγγραφείς ανά τον κόσμο.

Αλλά και το ίδιο το καθεστώς χρησιμοποίησε ακόμα και την Τέχνη για την προπαγάνδα του. Στην κυβέρνηση του Τρίτου Ράιχ, η καλλιέργεια των τεχνών είχε μεγαλύτερη και πιο διαρκή σημασία, ακόμα κι από την ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών των ανθρώπων. Ο ίδιος ο Φύρερ δήλωσε χαρακτηριστικά το 1936 στη Νυρεμβέργη: «Η τέχνη είναι η μόνη πραγματικά διαχρονική επένδυση της ανθρώπινης εργασίας».

Δεκαετίες μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, θεατρικά έργα εμπνευσμένα από τις τραγωδίες του, ελκύουν το ενδιαφέρον σκηνοθετών και κοινού. Εστιάζουμε σε έξι παραστάσεις, οι οποίες ζωντανεύουν ιστορίες από το φρικαλέο ιστορικό παρελθόν στις θεατρικές σκηνές της πόλης. Ενώ, μια ακόμη το  "Himmelweg (Ο δρόμος για τον ουρανό)" του Χουάν Μαγιόργκα, σε σκηνοθεσία Ελένης Καρακούλη έριξε αυλαία πριν λίγες μέρες. 

 

 

«Πριν την αποχώρηση»: Μία πολιτική σάτιρα που αποκαλύπτει την «αρρώστια» του δυτικού πολιτισμού

Για δεύτερη φορά, το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας κι η Μπέττυ Αρβανίτη, παρουσιάζει το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ ( 1931 – 1989 )  «Πριν την αποχώρηση», του κορυφαίου Αυστριακού συγγραφέα που με το συνολικό του έργο σφράγισε τη γερμανόφωνη λογοτεχνία το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Μαστοράκης. Στο  «Πριν την αποχώρηση» ο συγγραφέας δίνει πολιτικές διαστάσεις σ΄ ένα ψυχολογικό οικογενειακό δράμα. Σύμφωνα με την υπόθεση: ο  δικαστής Χέλλερ, ένας πρώην ναζί που κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη και να αναλάβει ανώτατο κρατικό αξίωμα στη Γερμανία μετά τον πόλεμο, ζει με τις δύο αδελφές του, προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή την ανάμνηση του ζοφερού παρελθόντος…Στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου της Κυψέλης, τρεις σπουδαίοι ηθοποιοί: η Μπέττυ Αρβανίτη, ο Περικλής Μουστάκης κι η Σμαράγδα Σμυρναίου.

bf78fd994de97ba73af95eb508b9b518 XL


«Ρίττερ, Ντένε, Φος»: Ένα δείπνο με φόντο, ένα μαυσωλείο 

Στο δεύτερο έργο του Αυστριακού δραματουργού που παρουσιάζεται αυτή τη σεζόν στη θεατρική Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, ο Μπέρνχαρντ αναφέρεται εμμέσως αλλά σαφώς στους Ναζί. Στο συγκεκριμένο θεατρικό καυτηριάζει αλληγορικά την εθελοτυφλία, όσον αφορά τη συμμετοχή των συμπατριωτών του στα τερατώδη εγκλήματα των ναζί.

Στην εξαιρετική παράσταση, που σκηνοθέτησε η Μαρία Πρωτόπαππα, το σκηνικό του Σάκη Μπιρπίλη είναι μια σαφή αναφορά σε μαυσωλείο, ένα  εντυπωσιακό μεταλλικό μνημείο πεσόντων 

αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ιστορία έχει πρωταγωνιστές τρία αδέρφια.  Όλα ξεκινάνε όταν ο Λούντιβιχ, επιστρέφει στο πατρικό του, μετά από μήνες σε ψυχιατρική κλινική. Η Λουκία Μιχαλοπούλου, η Στεφανία Γουλιώτη κι ο Αργύρης Ξάφης  δίνουν σάρκα και οστά στα τρία αδέρφια και μας χαρίζουν τρεις απολαυστικές ερμηνείες. 

 

 FelitseLily 6 insert

«Φελίτσε και Λίλυ: Ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους», μια αληθινή ιστορία αγάπης, από το Βερολίνο του 1942

Μια Γερμανίδα παντρεμένη με αξιωματικό των Ναζί και μια Εβραία συναντιούνται στο Βερολίνο του 1942 και μια μεγάλη αγάπη γεννιέται στη σκιά του ναζισμού και μιας πόλης που βομβαρδίζεται στο όνομα του «πολιτισμού και της τάξης». Σε μια σκοτεινή εποχή, όπου Εβραίοι, ομοφυλόφιλοι, διαφορετικοί, άνθρωποι με αναπηρία δολοφονούνταν, περιουσίες καταστρέφονταν, παιδιά σκοτώνονταν γιατί είχαν την ατυχία να γεννηθούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σ’ αυτό τον τόπο.

Μια αληθινή ιστορία που ενέπνευσε την Ελένη Καρασαββίδου, ερευνώντας την μέσα από το βιβλίο της Erica Fischer, την ταινία Aimee and Jaguar αλλά και την επικίνδυνη άνοδο της ναζιστικής απειλής και των ρατσιστικών επιθέσεων παγκοσμίως. Επιθέσεις εναντίον γυναικών, ομοφυλόφιλων, ανθρώπων με αναπηρία, ανθρώπων με κάθε είδους ιδιαιτερότητα. Η άρρωστη μανία για εξουσία και κέρδος κάποιων, διαμορφώνει συνειδήσεις εκπαιδεύοντας ανθρώπους να σκοτώνουν συνανθρώπους τους, να ασκούν κάθε μορφής βία χωρίς να σκέφτονται πως αύριο θα έρθει κι η δική τους σειρά. Διαστρεβλώνουν την αλήθεια φανατίζοντας, χειραγωγώντας.

Τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφει η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου και στη σκηνή του θεάτρου Vault θα δούμε τις: Δήμητρα Βαμβακάρη, Δήμητρα Σύρου κι Έλενα Τυρέα.

 

Η πρεμιέρα αναμένεται σύντομα!

 

prosvpiki

«Προσωπική Συμφωνία», όταν η τέχνη ανακρίνεται 

Στο Από Μηχανής Θέατρο παρουσιάζεται, για δεύτερη χρόνια, το βραβευμένο αριστούργημα «Προσωπική Συμφωνία» (Taking sides) του Ρόναλντ Χάργουντ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. Το έργο γράφτηκε το 1955 και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα· τα οποία ο συγγραφέας άντλησε από τα ημερολόγια του Βίλχελμ Φουρτβένγκλερ. Η παράσταση, αποδόθηκε σε παγκόσμια πρώτη από τον μεγάλο Χάρολντ Πίντερ, ενώ στον ρόλο του μαέστρου ο Ντάνιελ Μάσεϊ απέσπασε το βραβείο Λόρενς Ολίβιε.

Ο Βίλχελμ Φουρτβένγκλερ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μαέστρους του 20ου αιώνα. Τιμήθηκε γι΄αυτό και χαίρει της εκτίμησης όλων των μουσικόφιλων ανά τον κόσμο. Από το ταλέντο του γοητεύτηκε κι ο Αδόλφος Χίτλερ. Ο Βίλχελμ έβλεπε τον εαυτό του σαν έναν ρομαντικό θεωρητικό ιδεαλιστή της μουσικής, ο οποίος αγαπούσε τη χώρα του. Έτσι, παρέμεινε στην Γερμανία και το ναζιστικό καθεστώς τον εκμεταλλεύθηκε. Τον χρησιμοποίησε για να δώσει κύρος σε μια απαίδευτη κάστα ανθρώπων, που εν πολλοίς, δεν γνώριζαν και πολλά για τη μουσική ή μάλλον γνώριζαν ότι μπορούσαν να τη φέρουν στα μέτρα τους.

Στον ρόλο του μαέστρου, ο Νικήτας Τσακίρογλου και στον ρόλο του Ταγματάρχη Άρνολντ, που τον ανακρίνει, ο Αλέξανδρος Μπουδούμης. Ο Χρήστος Βαλαβανίδης είναι ο μάρτυρας που θα αλλάξει την τροπή της ανάκρισης. Στη σκηνή του Από Μηχανής απολαμβάνουμε επίσης τους: Άννα Ελεφάντη, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Παναγιώτη Γουρζουλίδη, Κώστα Κουτρούλη και Δημήτρη Μπούρα.

 

 roouz i sugklonistiki ermineia tis despoinas mpempedeli.w l

«Ρόουζ», μια συγκλονιστική εξομολόγηση

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη επιστρέφει στην Αθήνα για να ερμηνεύσει τη Ρόουζ, την επιζήσασα Εβραία του Martin Sherman. Ένας δυνατός θεατρικός μονόλογος, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραγέωργου.


Η Ρόουζ κατάφερε να επιβιώσει– είναι μια επιζήσασα Εβραία. Η αξιόλογη ζωή της άρχισε σ’ ένα μικρό Ρωσικό χωριό, μεταφέρθηκε σ’ ένα γκέτο της Βαρσοβίας, σ’ ένα πλοίο με το όνομα «Έξοδος» και τελικά στους δρόμους του Ατλάντικ Σίτυ, των φαραγγιών της Αριζόνα και τις μυρωδάτες νύχτες του Μαϊάμι Μπιτς. Το έργο είναι το πορτραίτο μιας φοβερής γυναίκας και μέσον υπενθύμισης των γεγονότων που στιγμάτισαν τον 20ο αιώνα.
Ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από την καταξιωμένη ηθοποιό στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου.Τον ίδιο μονόλογο είχε ερμηνεύσει και η Αντιγόνη Βαλάκου το 2000.

 koukloi

«Ο ΑΓΩΝας ΤΟΥΣ»:Δύο ξεχωριστές παραστάσεις. Δύο διαφορετικά τρίγωνα. Ένας κοινός Αγώνας.

Ο Φίλιππος Ζαρφειάδης γράφει και σκηνοθετεί, έχοντας ως υλικό του ντοκουμέντα και άγνωστες μαρτυρίες των επιζώντων του ολοκαυτώματος, των ομοφυλόφιλων ανδρών και των τσιγγάνων, δύο ομάδων ανθρώπων που παραγκωνίστηκαν από την «πολιτική ορθότητα» της Ιστορίας… Υπήρξε μία από τις πιο εγκληματικές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Τα στρατόπεδα εξόντωσης του Χίτλερ και των συνεργατών του έφεραν στο προσκήνιο ένα από τα πιο σκληρά πρόσωπα του Ανθρώπου… Μέχρι εκείνη την στιγμή, τέτοιου είδους εγκλήματα δεν είχαν καν όνομα… τα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας…

Στη σκηνή του Άβατον ανεβαίνουν δύο ξεχωριστές παραστάσεις(«Οι Τσιγγάνοι», «Οι κούκλοι»)Η κοινή συνισταμένη των δύο αυτών παραστάσεων είναι οι τραυματικές, για την ιστορία της ανθρωπότητας, ιστορίες των ανθρώπων που φορούσαν το καφέ και το ροζ τρίγωνο, οι οποίες πρέπει να παραμείνουν ζωντανές.

Ερμηνεία Οι “κούκλοι”: Θωμάς Αντωνόπουλος, Φίλιππος Ζαρφειάδης, Μαρία Καραμάνη, Μαρίνα Παντελάκη

Ερμηνεία Οι τσιγγάνοι: Μαριλένα Δήμα, Φίλιππος Ζαρφειάδης, Χρήστος Κασιέρης, Βιργινία Μιχαήλ

Διαβάστε επίσης: 

Δέσποινα Μπεμπεδέλη:«Πάντα Παραλληλίζω Την Τέχνη Του Ηθοποιού Με Τον Πρωταθλητισμό»

 

Είδα Το «Ρίττερ,Ντένε,Φος», Σε Σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα

 

Η Μαρία Πρωτόπαππα Δεν Έγινε Γιατρός Και Υπήρξαν Φορές Που Το Μετάνιωσε (Συνέντευξη)

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία