Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

«Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ» του Φρ. Μπάκμαν ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε

 

Η Μπριτ-Μαρί δεν μπορεί να ανεχτεί την ακαταστασία. Όπως πιστεύει, ακόμη και «τα κουτάλια και τα μαχαιροπίρουνα πρέπει να είναι τοποθετημένα στο συρτάρι τους με τον συνηθισμένο τρόπο, γιατί η ίδια η ζωή πρέπει να κυλάει με τον συνηθισμένο τρόπο. Οι συνηθισμένες ζωές είναι ευπαρουσίαστες· καθαρίζεις την κουζίνα σου, φροντίζεις τα παιδιά σου, συγυρίζεις το μπαλκόνι σου». Η ηρωίδα του Φρέντρικ Μπάκμαν, του πιο γνωστού συγγραφέα της Σουηδίας, θα σε κάνει να αναλογιστείς πόσο συνηθισμένη είναι η δική σου ζωή και πόσο βαθιά έκρυψες τελικά τα παιδικά σου όνειρα και τις επιθυμίες.

Το αναγνωστικό κοινό του Μπάκμαν έχει μαγευτεί από τα ιδιαίτερα μυθιστορήματά του και κυρίως τους χαρακτήρες που αναδεικνύει. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων του ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο, καθώς πρόκειται για απλούς ανθρώπους, με παραξενιές που προκαλούν πολλάκις γέλιο και ενίοτε αμηχανία.

Η Μπριτ-Μαρί είναι μια κοινή και συνάμα αλλιώτικη γυναίκα που διανύει τη δεκαετία των 60. Διαβάζοντας την ιστορία της, πολλές φορές θα σκεφτείς πως θα ήθελες να είναι φίλη σου. Η Μπριτ-Μαρί έμαθε στη ζωή της να σκέφτεται λογικά και μετρημένα και να έχει τάξη στην καθημερινότητά της, χωρίς να παρεκκλίνει από τους τύπους, και προπάντων… από τη λίστα της! Στην αρχή μπορεί να την αντιπαθήσεις ή να καταλήξεις στη διαπίστωση πως θα την απέφευγες κάθε φορά που θα τη συναντούσες. Ο λόγος της, ίσως, να σου φανεί κυνικός και κυριολεκτικός, κάτι που αντιδιαστέλλεται στη νοοτροπία της σύγχρονης κοινωνίας, που δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ειρωνεύεται και να μιλάει προσβλητικά. Όμως, η Μπριτ-Μαρί δεν ειρωνεύεται και, προς Θεού, δεν έχει λόγο να σε κρίνει ούτε να επέμβει στα προσωπικά σου ζητήματα. Στο τέλος, σίγουρα θα της έλεγες «χάρηκα για τη γνωριμία».

Στην αρχή του βιβλίου, ενδεχομένως η ιστορία να σου φανεί κοινότυπη. Μια γυναίκα που ζούσε ανέκαθεν στη σκιά του συζύγου της, φρόντιζε τα παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του, υπέμενε τις συνήθειές του και δεν άκουσε ποτέ έναν γλυκό και επιδοκιμαστικό λόγο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ζούσε μαζί του, υποπτευόμενη πως την απατά. Και κάπως έτσι, στα 63 της συνειδητοποιεί πως πρέπει να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή και να εργαστεί.

R

Ο χαρακτήρας της Μπριτ-Μαρί που έπλασε ο Μπάκμαν, ήταν καθοριστικός, ώστε η ιστορία να ξεφύγει από την κοινοτυπική της διάσταση και να μεταλαμπαδεύσει τα μηνύματα που επιθυμεί. Πολλές φορές θα αναρωτηθείς αν έχεις κοινά με την ηρωίδα. Ακόμη και οι ψυχαναγκασμοί της - όχι η Μπριτ-Μαρί δεν έχει εμμονές - θα αγγίξουν ένα κομμάτι του εαυτού σου και θα σε κάνουν να χαμογελάσεις.

Η γυναίκα αυτή αγωνίστηκε με έναν ιδιότυπο και ακούσιο τρόπο για να κερδίσει τη θέση της στην τοπική κοινωνία του Μποργ, ενός χωριού ξεχασμένου από θεούς και ανθρώπους. Η ίδια, πάλεψε μέσα της για να αποδεχθεί τα συναισθήματα και τους δεσμούς που ανέπτυξε με τους κατοίκους της περιοχής και να συνειδητοποιήσει πως οι λίγες ημέρες που έζησε εκεί, ήταν αρκετές για να μην ξαναγυρίσει στην παλιά της ζωή.

Η Μπριτ-Μαρί, αν και στην αρχή αναγκάστηκε, εν συνεχεία επέλεξε να διαφοροποιήσει το καθημερινό πρόγραμμά της, ακόμη και να γίνει η «κόουτς» της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Η εμπλοκή της ηρωίδας στο συγκεκριμένο άθλημα, θα σε κάνει, αν όχι να αγαπήσεις το ποδόσφαιρο, αν μη τι άλλο να παρακολουθήσεις έναν αγώνα και να νιώσεις την καρδιά σου να χτυπά δυνατά κάθε φορά που η «στρογγυλή θεά» προσεγγίζει το τέρμα. Τώρα, αν θα ταχθείς υπέρ της Λίβερπουλ ή όχι, είναι δικό σου θέμα, και όπως αποφεύγει να κάνει και η Μπριτ-Μαρί, έτσι κι εγώ δεν θα σε κρίνω…

Με την ιστορία αυτή, ο Μπάκμαν αποτυπώνει γλαφυρά την ανάγκη και το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν δεύτερες ευκαιρίες. Το γεγονός πως επέλεξε μια γυναίκα στην ηλικία των 63 ετών ως βασική ηρωίδα, ενισχύει την πεποίθηση πως ποτέ δεν είναι αργά για να αποκτήσεις αυτό που επιθυμείς, που είχες επί μακρόν κρυμμένο στα μύχια της ψυχής σου και που, πάνω απ’ όλα, αξίζεις.

Τα μυθιστορήματα του Μπάκμαν έχουν πουλήσει συνολικά πάνω από εφτά εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε σαράντα τέσσερις γλώσσες. Ο ίδιος, όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του, δεν ονειρεύτηκε ποτέ να γίνει συγγραφέας. Αυτό που ήθελε, ήταν απλώς να γράφει. Κι όμως, κατάφερε με αριστοτεχνικό τρόπο να πλάσει ιστορίες κωμικές και συνάμα συγκινητικές. Οι ήρωές του έχουν ελαττώματα και αδυναμίες, είναι όπως όλοι άνθρωποι που βλέπεις γύρω σου, διασκεδαστικοί και κουραστικοί, αισιόδοξοι και ανασφαλείς, χαριτωμένοι και ανιαροί.

«Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ», και θα είναι πάντοτε εδώ για να σου θυμίζει πως πότε-πότε μπορείς να ξεφεύγεις από τη συμβατική ζωή σου, ακόμα κι αν καθετί που επιλέξεις, δεν εξηγείται με τη λογική. Άλλωστε, δεν χρειάζεται όλα να υπόκεινται σε μια εξήγηση. Και πού ξέρεις… μπορεί μια μέρα να αποφασίσεις να ζήσεις σε ένα Μποργ αυτού του κόσμου ή να φτάσεις με το αυτοκίνητο στο Παρίσι! Η επιλογή να είσαι ευτυχισμένος θα είναι πάντοτε δική σου…

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία