Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Το χρονικό μιας ανήθικης επίθεσης: Καθημερινή και Athens Review of Books εναντίον Εκδόσεων Θράκα

Από τη Σοφία Γουργουλιάνη 

 

Μια κάποια εγχώρια εκδοτική «παράδοση» θέλει την συντριπτική πλειοψηφία των έγκριτων  εκδοτικών οίκων να βρίσκονται στην Αθήνα πέριξ του Κολωνακίου και των Εξαρχείων. Πιστοί, λοιπόν, στις προσφιλείς τους παραδόσεις, (και όχι (;) έρμαια της παντελούς άγνοιας τους ή της συντονισμένης σπίλωσης υπολήψεων και σκληρής δουλειάς) η «Καθημερινή» δια στόματος Τάκη Θεοδωρόπουλου και η ιστοσελίδα  athensreviewofbooks.com/ δια στόματος Μανώλη Βασιλάκη αποδεικνύοντας εμπράκτως την απόλυτη σχετικότητα της προσωπικής τους ηθικής προέβησαν τις τελευταίες ημέρες σε μια χυδαία συκοφάντηση των εκδόσεων και του λογοτεχνικού περιοδικού «Θράκα» με έδρα την Λάρισα. Αγνοώντας, προφανώς, την προσφορά των εκδόσεων στο σύνολο της εγχώριας ποίησης, η οποία πιστοποιείται από πληθώρα λογοτεχνικών βραβείων, από την διοργάνωση του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης και φυσικά από την στήριξη εκ μέρους όλων των τοπικών φορέων, χωρίς ίχνος ένδειας αφήνουν ανοιχτά υπόνοιες περί της χρήσης της επιδότησης που έλαβε ο εν λόγω εκδοτικός οίκος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Βασιζόμενοι, λοιπόν, στην ονοματοδοσία του οίκου ο οποίος ,καθώς έχει λεχθεί, ονομάστηκε «Θράκα» λόγω της γέννησης ιδεών και λόγω των πολιτισμικών ανταλλαγών οι οποίες συνάπτονται πάνω από ένα πιάτο μεζέδων ψημένων στην θράκα, επισημαίνει πως το ποσό των 18.000 (και όχι 7.000 όπως ήταν το πραγματικό ποσό της εν λόγω επιχορήγησης) δόθηκε στην εν λόγω ΑΜΚΕ προς πόση τσίπουρου και βρώση μεζέδων. Η όποια, λοιπόν, αδυναμία κατανόησης της συνεισφοράς των διαπροσωπικών επαφών και ανταλλαγών πάνω από ένα πιάτο φαγητό αφήνει ανοιχτό το πεδίο της άποψης (μας) ότι οι εν λόγω δημοσιογράφοι, κατά την διάρκεια τέτοιων συναθροίσεων, αναλώνονται ,μονάχα, σε συζητήσεις περί της ποιότητας του ακριβού κρασιού και των όποιων τηλεοπτικών (υπό)προϊόντων.

 Επιστρέφοντας στις δράσεις του εκδοτικού οίκου Θράκα και στην προσπάθεια σπίλωσης του έργου του, όπως επισημαίνει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο εκδότης και ποιητής Θάνος Γώγος: «Η αλήθεια είναι πως η  Θράκα έλαβε 7.000 ευρώ από τη Διεύθυνση Γραμμάτων (και όχι 18.000 όπως ισχυρίζεται το άρθρο) επιχορήγηση για το μοναδικό πρόγραμμα residency στην Ελλάδα (Ulysses Shelter)που εκτός των μεταφορικών και της δωρεάν διαμονής πληρώνει τους νέους λογοτέχνες και τους μεταφραστές που συμμετέχουν (700 ευρώ ανά διαμονή). Είναι ένα Project στο οποίο συνεργαζόμαστε με έγκριτους λογοτεχνικούς φορείς από 4 άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Είναι ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται και από την Ε.Ε. (Creative Europe) αλλά και από τα υπουργεία πολιτισμού και τις πρεσβείες των συγκεκριμένων χωρών. Δεν είναι λοιπόν για τσίπουρο και μεζέδες αλλά για ένα πρόγραμμα που πέρασε με πολύ υψηλή βαθμολογία τα κριτήρια Ε.Ε. (Creative Europe)».

Αντιλαμβανόμενοι πως ο μηχανισμός των fake news και του κιτρινισμού αποτελεί πλέον άριστα διαρθρωμένο και αναπόσπαστο μηχανισμό πολιτικών πρακτικών, οι συνεργάτες και οι συγγραφείς των εκδόσεων «Θράκα» αναμένουν -ακόμη- την απόσυρση των εν λόγω ισχυρισμών και την απόλυτη μεταμέλεια των δύο δημοσιογράφων για την ανήθικη αυτή επίθεση.

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία