Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Επιστροφή στα θρανία: Πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά για το πρώτο κουδούνι

Γράφει η ψυχολόγος Χριστίνα Καγγέλη

Tο καλοκαίρι είναι μία εξαιρετικά ευχάριστη περίοδος για τα παιδιά, καθώς έχουν χρόνο για διασκέδαση και πολύ χρόνο για παιχνίδι. Τρεις μήνες, σαν ατελείωτο πάρτι,απολαμβάνουν τις διακοπές τους, τον ήλιο, τη θάλασσα, ατελείωτες ώρες παιχνιδιού με την παρέα τους. Κοιμούνται πιο αργά, ξυπνούν χωρίς ξυπνητήρι και περνούν τουλάχιστον τις περισσότερες ώρες της ημέρας χωρίς πρόγραμμα. 
 
paidia texnes plus
Γύρω στα τέλη Αυγούστου πρέπει, όμως, να αφήσουν στην άκρη τις ανέμελες στιγμές των διακοπών και να επιστρέψουν στη βάση τους, για να εγκαινιάσουν σιγά- σιγά την καινούρια σχολική χρονιά. Ο Σεπτέμβρης είναι, άλλωστε, μήνας επαναπροσαρμογής για μικρούς και μεγάλους. 
Τα παιδιά καλούνται να επιστρέψουν στα θρανία και οι γονείς να καθοδηγήσουν τα παιδιά, ώστε αυτά να ξαναβάλουν στην καθημερινότητά τους το ξυπνητήρι και την πειθαρχία και να ακολουθήσουν και πάλι ένα πρόγραμμα, στο οποίο θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ διαβάσματος, παιχνιδιού και ξεκούρασης. 
Οι γονείς θα πρέπει να δείξουν ηρεμία και κατανόηση απέναντι στις δυσκολίες της πρώτης φάσης κατά την επαναφορά των παιδιών στην κανονικότητα και να τους επισημάνουν ότι οι δυσκολίες ένταξης σε ένα νέο πρόγραμμα αφορούν όλα τα παιδιά, αλλά ότι πρόκειται για κάτι που θα επιτευχθεί σταδιακά.
 
Οι ίδιοι οφείλουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ομαλή προσαρμογή των παιδιών σε μία καλά προγραμματισμένη καθημερινότητα με το να συζητούν συχνά με εκείνα αναφορικά με τους στόχους της νέας σχολικής χρονιάς και τους τρόπους οργάνωσης της καθημερινότητάς τους που θα τα φέρουν πιο κοντά στην πραγματοποίηση των ονείρων τους. Εξαιρετικά αποτελεσματική θα είναι η δημιουργία καλής διάθεσης στα παιδιά για να υποδεχθούν με αισιοδοξία και προσμονή τη νέα σχολική χρονιά.
 
Η ψυχολογική προετοιμασία των παιδιών για την αισιόδοξη προσέγγιση της έναρξης της σχολικής χρονιάς καθορίζει το πλαίσιο των δράσεων που θα επιλέξουν να αναλάβουν μαζί με τους γονείς τους, για να επιτύχουν τους στόχους τους και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες. Για να προετοιμάσουν τα παιδιά, οι γονείς μπορούν να διηγηθούν δικές τους εμπειρίες από τα σχολικά τους χρόνια σχετικά με το πώς βίωναν τη σχέση με τους συμμαθητές τους, τους δασκάλους, αλλά και το πώς αντιμετώπιζαν την κατάκτηση της γνώσης ως πρόκληση.
 
Κατόπιν, οι γονείς καλό είναι να δώσουν τον λόγο στα παιδιά τους και να τα ρωτήσουν πώς βλέπουν εκείνα συνολικά τη σχολική ζωή, αν προσδοκούν να γευθούν τη χαρά της καινούριας γνώσης, των καινούριων φίλων, των καινούριων εμπειριών που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα παιδάκια, οι γονείς μπορούν μάλιστα να αφηγηθούν ένα παραμύθι σύμφωνα με το οποίο ακόμα και τα ζωάκια που αποτελούν κεντρικές φιγούρες γνωστών παραμυθιών επιθυμούν να πάνε στο σχολείο, για να αποκτήσουν νέους φίλους, να συμμετάσχουν σε ομαδικά παιχνίδια άθλησης ή γνώσης και να έρθουν σε επαφή με τον πλούσιο και μαγευτικό κόσμο της γνώσης.
 
Έτσι, τα παιδάκια θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν την ανάγκη τόσο της κοινωνικής συναναστροφής όσο και της ανακάλυψης του κόσμου γύρω τους μέσα από τη γνώση και θα αρχίσουν να αναπτύσσουν κοινωνικές, αλλά και γνωστικές δεξιότητες. Πέραν των συζητήσεων με τα παιδιά, οι γονείς μπορούν να λάβουν και άλλα μέτρα που θα διευκολύνουν τη σταδιακή προσαρμογή των παιδιών τους στη σχολική καθημερινότητα.
aaasxolio4 860x614
 
Για παράδειγμα, σκόπιμο να είναι να ελαττωθούν οι βόλτες, καθώς και ο χρόνος που τα παιδιά περνούν μπροστά από την τηλεόραση ή αφιερώνουν στα βιντεοπαιχνίδια, ώστε αφ’ ενός να περιοριστεί και ο χρόνος του παιχνιδιού και να πάρει τη θέση του το διάβασμα αργότερα και αφ’ ετέρου να ξεκινήσουν τα παιδιά να ξαπλώνουν νωρίτερα. Προτιμότερο είναι να παίζουν στο σπίτι, προκειμένου να μάθουν σιγά σιγά να προσδοκούν το παιχνίδι ως διάλειμμα-ανταμοιβή, μόλις σχολάσουν ή αφ’ ότου ολοκληρώσουν το διάβασμα της ημέρας. Αντίστοιχοι περιορισμοί καλό είναι να επιβληθούν και ως προς τα γεύματα, τα πολλά καλοκαιρινά σνακ και επιδόρπια, γλυκά και παγωτά, διότι το κολατσιό του σχολείου δεν περιλαμβάνει τέτοιου είδους διατροφικές επιλογές, οι οποίες συνδέονται με τα πιο χαλαρά όρια της καλοκαιρινής περιόδου.
 
Τα παιδιά πρέπει να συνηθίσουν ξανά έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και μία τέτοια αλλαγή θα τους εντυπωθεί ως ένα ακόμα δείγμα μετάβασης στο πρόγραμμα της σχολικής περιόδου. Επίσης, οι αγορές των σχολικών ειδών θα βάλουν τα παιδιά γρηγορότερα στο κλίμα του σχολείου και θα τα γεμίσουν με την ευχάριστη προσδοκία της έναρξης της σχολικής χρονιάς.
 
Εναπόκειται στους γονείς να επιλέξουν ποιές από τις παραπάνω προτάσεις διευκόλυνσης της επαναφοράς των παιδιών στη κανονικότητα της σχολικής καθημερινότητας θα βοηθήσουν περισσότερο τα δικά τους παιδιά. Πάντως, ανεξάρτητα από την ευκολία και τον ρυθμό προσαρμογής κάθε παιδιού στη σχολική πραγματικότητα, η προσπάθεια και μόνο των παιδιών να εγκαταλείψουν τις συνήθειες και τη χαλαρότητα της πάντα αγαπημένης καλοκαιρινής περιόδου και να υποδεχθούν μία νέα πιο δημιουργική, αλλά συνάμα πιο απαιτητική περίοδο αποτελεί αναμφίβολα σπουδαίο μάθημα ζωής.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία