Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Χριστίνα Μαξούρη: «Έκανα την παράσταση από μια ανάγκη να σωθεί ό,τι αγαπούσα»

«Από μια πεποίθηση ότι υπάρχει και άλλος τρόπος ζωής, αντίθετος στη φθορά, στην ασχήμια και στην έκπτωση» ξεκίνησαν όλα για τη Χριστίνα Μαξούρη και τα «Δανεικά παπούτσια» της. Τι πιο όμορφο και αισιόδοξο από μια τέτοια δήλωση; 

Όπως φάνηκε, το κοινό εισέπραξε αυτή την ενέργεια από την ταλαντούχα ηθοποιό και τραγουδίστρια, που οι ερμηνείες της στον «Αβελάρδο και Ελοΐζα» του Γιάννη Καλαβριανού, καθώς και στην «Γκόλφω» του Νίκου Καραθάνου υπήρξαν η απαρχή για να απολαύσουμε το συνδυασμό υποκριτικού ταλέντου και φωνητικού χαρίσματος. 

Με αυτή τη σόλο περφόρμανς στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με έναν ανεπιτήδευτο τρόπο αποδεικνύει ότι για να κάνεις συνταξιδιώτη σου το θεατή δεν χρειάζεσαι ακριβές παραγωγές, αλλά έμπνευση και δυναμική σκηνική παρουσία. Η σκηνή τής ανήκει και την κατακτά με άνεση. Δείτε τη και θα το καταλάβετε. 

 

Kavala_LR_055.jpg

«Δανεικά παπούτσια»: τα πρώτα τους βήματα 

Ξεκίνησαν από μια ώθηση ανασύνταξης και επαναπροσδιορισμού. Από μια ανάγκη να σωθεί ό,τι αγαπούσα και πίστευα πως πλησίαζε στην απώλειά του. Από μια πεποίθηση ότι υπάρχει και άλλος τρόπος ζωής, αντίθετος στη φθορά, στην ασχήμια και στην έκπτωση. Η ιδέα είναι δική μου εξ ολοκλήρου, όπως και η επιλογή τραγουδιών, κειμένων, καλεσμένων, συνεργατών και χώρων. 

 

Οι μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι, του Βασίλη Τσιτσάνη, της Ελένης Καραΐνδρου, του Ζορζ Μπιζέ, του Τομάς Μέντες με τα κείμενα των Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Μανώλη Αναγνωστάκη και Τζελαλεντίν Ρουμί 

Τα κείμενα προηγούνται ή παρεμβάλλονται των τραγουδιών και έτσι επιτυγχάνεται –θέλω να πιστεύω– μια αλληλοσυμπλήρωση. Το ένα συμπυκνώνει και διευρύνει το νόημα και την ατμόσφαιρα του άλλου. Τα κείμενα και τα τραγούδια υπάρχουν μέσα στην παράσταση ως «ζευγάρια». Για παράδειγμα, ένα απόσπασμα από τον «Αγαμέμνονα» του Ρίτσου προηγείται ενός τραγουδιού του Θεοδωράκη, ένα ποίημα του Σαχτούρη προλογίζει ένα τραγούδι του Ξαρχάκου κ.ο.κ. Ο κοινός άξονας αυτών των «ζευγαριών» είναι η θεματική, το περιεχόμενο. 

 

Kavala_LR_063.jpg

Ερμηνεία solo και a cappella vs ερμηνεία με τη συνοδεία μουσικής 

Είναι κάποια τραγούδια που από εκ φύσεως φέρουν μια άλλη διάσταση, πολυφωνική, πολύπλοκη και διευρυμένη. Αυτά θα ήταν λάθος να παρουσιαστούν γυμνά, θα έμοιαζαν άδεια και μικρά, ενώ είναι ακριβώς το αντίθετο. 

Σε κάποια άλλα όμως η ερημιά και οι ρωγμές τους παραμένουν ατόφιες, ακόμα και αν απογυμνωθούν. Αυτά στην παράσταση τραγουδιούνται a cappella. 

 

Στην παράσταση μας λέτε μια ιστορία για δύο άντρες που ερωτεύτηκαν την ίδια γυναίκα και προτίμησαν να μην το εκδηλώσουν ποτέ για χάρη της φιλίας τους. Μπορεί η φιλία να είναι πιο ισχυρή από τον έρωτα; 

Ασφαλώς. Η φιλία και ο έρωτας είναι σχέσεις και κάθε ανθρώπινη σχέση μπορεί να υπερισχύσει μιας άλλης. Εξαρτάται από το πού και για ποιον θα βάλεις τα δυνατά σου. 

 

Kavala_LR_090 (1).jpg

Το σχόλιο που θα θυμάμαι…

Κάποτε μου είπε ένας θεατής ότι είδε να περνούν μπροστά του πολλές ηλικίες. Του ανθρώπου ως οντότητας, αλλά και προσωπικές δικές του. 

 

KET_LR_34.jpg

«Το άσπρο μαμά νοσταλγώ» 

Είναι ουσιαστικά η καταγραφή της δημιουργικής συνάντησης τριών καλλιτεχνών. Του συνθέτη Άγγελου Τριανταφύλλου, της στιχουργού Ελένης Φωτάκη κι εμού. Και φυσικά δεινών μουσικών και ηχοληπτών. Συνάντηση που προέκυψε ακριβώς από την επιθυμία να πραγματοποιηθεί και όχι από κάποιο εξωγενές επαγγελματικό σχέδιο ή φιλοδοξία. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα κυκλοφόρησε το πρώτο κομμάτι ως single με τον τίτλο «Τι κάθαρμα που είσαι» και ακολουθεί ολόκληρο άλμπουμ τον ερχόμενο Μάρτιο, που θα φέρει τον τίτλο «Το άσπρο μαμά νοσταλγώ», από τη Feelgood Records. 

 

Επόμενα σχέδια 

Μια διπλή συνεργασία με το συγκρότημα Κουρελού που εδρεύει στο Λονδίνο και περιλαμβάνει συναυλίες στο Λονδίνο και στη Στοκχόλμη, ενδεχομένως μια νέα παράσταση βασισμένη στα τραγούδια του δίσκου και κάτι ακόμα μουσικό που ονειρεύομαι από καιρό, πιθανότατα για το ερχόμενο καλοκαίρι. 

 

KET_LR_49.jpg

Η Χριστίνα Μαξούρη τραγουδά και ερμηνεύει αποσπάσματα από τα «Δανεικά παπούτσια» κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (για λίγες παραστάσεις).

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία