Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είδα: Το Studio 2054 της Dua Lipa, μια live stream εμπειρία

Η 25χρονη Dua Lipa είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν φέτος στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία.

Η βρετανίδα καλλιτέχνης με καταγωγή από την Αλβανία κυκλοφόρησε το 2020 το δεύτερο δίσκο της «Future Nostalgia» και μέσα σε λίγους έγινε ο πιο πολυπαιγμένος δίσκος στο Spotify. Από αυτόν τον δίσκο κυκλοφόρησαν τα hit singles «Don’t Start Now», «Physical», «Break my Heart» «Hallunicate» και «Levitating». Μετά τις πρόσφατες βραβεύσεις της στα AMAs και στα Ευρωπαϊκά MTV η Dua Lipa διεκδικεί 6 Grammys συμπεριλαμβανομένων των Album of the Year και Record of the Year. Για την προώθηση του δίσκου, η ποπ σούπερσταρ πραγματοποίησε μια ιντερνετική συναυλία –συμβαδίζοντας με την Covid εποχή- την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στο Λονδίνο και την οποία παρακολούθησαν έναντι εισιτηρίου 5 εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως. Αν αναλογιστούμε πως το εισιτήριο έκανε κατά μέσο όρο 10 ευρώ, η συναυλία είχε έσοδα παραπάνω από 50.000.000 ευρώ σε μία μόνο βραδιά χωρίς τα βασικά έξοδα μιας φυσικής συναυλίας. Όλο και περισσότεροι τραγουδιστές καταφεύγουν στα live streams αυτή την περίοδο αφού δεν είναι εφικτή η διεξαγωγή περιοδειών.

Συνδεθήκαμε κι εμείς να παρακολουθήσουμε την ανεπανάληπτη συναυλία της Dua Lipa με special guests τους Kylie Minogue, Elton John, FKA Twigs, Miley Cyrus, The Blessed Madonna, J Balvin, Bad Bunny, Tainy και Angele. Η συναυλία ξεκίνησε στις 21:30 (ώρα Ελλάδας) και διήρκησε σχεδόν 90 λεπτά. Για τις ανάγκες του Studio 2054 διαμορφώθηκε ένα ολόκληρο σκηνικό περιβάλλον με πολλαπλούς χώρους, που θύμιζε λονδρένζικο disco club της δεκαετίας του ’80 γεμάτο χορευτές και vintage πινελιές. Neon φώτα, ποπ χρώματα, ντισκόμπαλες, καθρέφτες, χορευτικά κορμάκια, rolleys κι ένα άλλο αναφορές σε μια δεκαετία που άφησε για πάντα το στίγμα της στην ποπ κουλτούρα.

H Dua Lipa που συχνά βάλλεται από τα social media για τις μειωμένες χορευτικές της δυνατότητες, ξεπέρασε τον εαυτό της, δίνοντας ένα ολοκληρωμένο μουσικοχορευτικό show με απαιτητικές χορογραφίες και συνεχείς αλλαγές κοστουμιών. Το set list του Studio 2054 περιελάμβανε όπως ήταν αναμενόμενο κυρίως κομμάτια του νέου δίσκου ανοίγοντας τη συναυλία με το ομώνυμο τραγούδι «Future Nostalgia», ενώ πέραν από τα singles ερμήνευσε και τα «Cool» και «Pretty Please». Δεν μπορούσε φυσικά να μην ερμηνεύσει το τραγούδι που την καθιέρωσε το «New Rules» σε μια revamp εκδοχή.

excellentsquarepose 4 e1606588272178

Παράλληλα, εμφανίστηκαν μαζί της καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε φέτος για να ερμηνεύσουν μαζί τα κομμάτια τους: η Βελγίδα Angele για το γαλλοαγγλικό «Fever», οι J Balvin, Bad Bunny και Tainy για το λάτιν «Un Dia» και η Miley Cyrus (μέσω βίντεο) για το εθιστικό «Prisoner». Από τις guest εμφανίσεις που ξεχώρισαν ήταν ο Elton John (μέσω βίντεο) που ερμήνευσε το «Rocket Man» και η Kylie Minogue που ερμήνευσε το «Real Groove» και μαζί με την Dua το δικό της «Electricity». Η Dua είναι δηλωμένη φαν της Kylie και είχε εκφράσει σε συνεντεύξεις της από καιρό πως ήθελε να συνεργαστούν. Η πριγκίπισσα της ποπ κυκλοφόρησε πρόσφατα και τον δίσκο «Disco», άλλη μια μεγάλη κυκλοφορία που φέρνει τα 80s στα 20s. Από τις πιο σέξι εμφανίσεις ήταν αυτή της εναλλακτικής ποπ καλλιτέχνιδας FKA Twigs που ερμήνευσε το καινούργιο της τραγούδι «Why don’t you love me» κάνοντας ένα σέξι pole dancing.

Παρακολουθώντας τη συναυλία μέσω ίντερνετ, σκέφτομαι πως ήταν πράγματι μια ψυχαγωγική διέξοδος σε μια εγκλωβισμένη εποχή. Υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε όλους αυτούς τους ποπ καλλιτέχνες σε μια μόνο εκδήλωση και μάλιστα μ’ ένα οικονομικό εισιτήριο. Από την άλλη, χάνεται κάτι όταν παρακολουθείς ένα μουσικό γεγονός από το σπίτι σου, δεν έχεις τον παλμό ενός ζωντανού κοινού, δε νιώθεις τόσο άνετα να σηκωθείς να χορέψεις και δεν απολαμβάνεις τόσο τον ήχο ενός live show. Σίγουρα μια συναυλία μέσω ίντερνετ όπως το Studio 2054 έχει αρκετές ευκολίες, καθώς μπορείς να δουλέψεις τα visuals σου και να δείξεις μια πιο αψεγάδιαστη εμφάνιση, αλλά δεν είναι ισότιμη ενός Glastonbury ή κάποιου άλλου μεγάλου ή μικρού συναυλιακού γεγονότος.

Μετά από αυτή την ευχάριστη βραδιά, ας ευχηθούμε περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις των αγαπημένων μας καλλιτεχνών το 2021.

Δείτε εδώ την πρόσφατη εμφάνιση της Dua Lipa στα American Music Awards: 

Πολυμέσα