Εκτύπωση αυτής της σελίδας

The Tragedy of Macbeth

Γιατί ο Τζόελ Κοέν (χωρίς το έτερο κινηματογραφικό του ήμισυ αυτή τη φορά, Ίθαν Κοέν) ξέρει καλά πώς να αποδομεί τα πάσης φύσεως ιερά τέρατα aka Ουίλιαμ Σέξπιρ, σεβόμενος την όποια ιερότητα, αλλά μεταφέροντας τα άρτια πλην σαρδόνια στο σήμερα. Και γιατί η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ επιστρέφει στις οθόνες μας, αγκαζέ -αυτή τη φορά- με τον Ντένζελ Ουάσιγκτον.

Nightmare Alley

Γιατί ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο προσφέρει πάντα -αφειδώς- αλησμόνητα κινηματογραφικά σύμπαντα. Εδώ, με συμμάχους τους Μπράντλει Κούπερ, Κέιτ Μπλάνσετ, Ρούνει Μάρα και Γουίλεμ Νταφόε επιστρέφει σε ένα αγωνιώδες σύμπαν αποτελούμενο από περιοδεύοντες καλλιτέχνες, ανικανοποίητες φιλοδοξίες και κρυμμένα μυστικά.

nighmarealley texnes plus

Spencer

Γιατί ο Πάμπλο Λαραίν εξελίσσεται σε μετρ των κινηματογραφικών βιογραφιών. Και η Κρίστεν Στιούαρτ έχει πλέον αποτινάξει τον ζυγό του Twilight και δομεί μια στέρεη υποκριτική καριέρα. Και γιατί, φυσικά, η πριγκίπισσα Νταϊάνα εξακολουθεί να γοητεύει τα κινηματογραφικά και κοσμικά σαλόνια.

Drive my car

Γιατί ο Ριουσούκε Χαμαγκούτσι μας χάρισε μέσα σε μία χρόνια δύο μεγάλα φεστιβαλικά χιτ. Εδώ, με το δεύτερο εξ’ αυτών αφηγείται την ιστορία ενός ιδιαίτερου road trip γεμάτου θρήνο αλλά και νέα ξεκινήματα και κερδίζει το Βραβείο της Επιτροπής, το Βραβείο Σεναρίου και το Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ των Καννών του 2021.

drive my car texnes plus

Vortex

Γιατί οι πρώτες κριτικές μιλούν για την καλύτερη ταινία του Γκασπάρ Νοέ. Μιλώντας στο Vortex για την σχέση ενός ζευγαριού που υποφέρει από άνοια, ο Νοέ μοιάζει να αποχωρίζεται τους κινηματογραφικούς εξτρεμισμούς του παρελθόντος και να επενδύει στην καθολική ανθρωπιά του συναισθηματικού πόνου.

Les Olympiades

Γιατί οι ταινίες του Ζακ Οντιάρ αποτελούν, πάντα, ένα από τα κινηματογραφικά γεγονότα της εκάστοτε χρονιάς. Διαθέτοντας ως συνεργάτιδα στο σενάριο την Σελίν Σιαμά, ο Οντιάρ μοιάζει να μην επενδύει, αυτή τη φορά, στο αμιγώς πολιτικό-κοινωνικό υπόβαθρο, αλλά στη αδυναμία σύνδεσης που (μας) μαστίζει. Τρεις φίλοι παγιδευμένοι ακουσίως ή εκουσίως στο μεταίχμιο της φιλίας και του (σαρκικού) έρωτα (επί)βιώνουν στο Παρίσι του σήμερα.

paris 13th district texnes

Thor: Love and Thunder

Γιατί ο Ταίκα Γουατίτι είναι στη Μάρβελ. Σκηνοθετεί και συμμετέχει υποκριτικά στην τέταρτη ταινία του Θορ με μια πλειάδα κινηματογραφικών σταρ ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι Ματ Ντέιμον, Νάταλι Πόρτμαν και Κρίστιαν Μπέιλ.

The Northman

Γιατί ο Ρόμπερτ Έγκερς του «Φάρου» σκηνοθετεί καινούρια ταινία. Κι αυτό από μόνο του ,για την νεότερη γενιά των φανατικών σινεφίλ, αρκεί ως απόλυτο κι ατράνταχτο επιχείρημα. Εδώ, εκμεταλλευόμενος το Βίκινγκ hype των τελευταίων ετών, αφηγείται την ιστορία εκδίκησης ενός νεαρού Βίκινγκ για τον φόνο του πατέρα του. Με πρωταγωνιστές τους Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Άνια Τέιλορ Τζόι, Νικόλ Κίντμαν και Γουίλεμ Νταφόε, η παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα νιώθει ανυπόμονη στην τοποθεσία παντού.

the northman texnes plus

The Banshees of Inisheer

Γιατί ο Μάρτιν ΜακΝτόνα επιστρέφει μετά τις «Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι». Εδώ αφηγείται την ιστορία μιας φιλίας που δοκιμάζεται όταν ένας εκ των -πάλαι ποτέ- πιστών φίλων αποφασίζει να διακόψει τη φιλία του με τους υπόλοιπους.  

Crimes of the Future

Γιατί ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ εξακολουθεί να είναι ο αγαπημένος μας σκληρός horror παραμυθάς. Εδώ με την ιστορία του να κινείται στο προσεχώς scifi ανθρώπινο μέλλον, ο Κρόνμπεργκ πραγματοποίησε μέρος των γυρισμάτων στην Ελλάδα. Ενώ, αγκαλιάζει υποκριτικά την νεότερη κινηματογραφική γενιά, με τις Λεά Σεντού και Κρίστεν Στιούαρτ να βρίσκονται στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Όπως, ρόλους διατηρούν και οι «δικοί» μας Γιώργος Καραμίχος και Γιώργος Πυρπασόπουλος.

crimes of the future texnes plus

Decision to Leave

Γιατί ένα θρίλερ από τον δημιουργό του Oldboy είναι από μόνο του ένα κινηματογραφικό νέο ικανό προσφέρει ρίγη σινεφιλικής συγκίνησης. Ο Παρκ Τσαν Γουκ, λοιπόν, επιστρέφει με ένα θρίλερ που ξεκινά με την έρευνα ενός φόνου για να καταλήξει στα κινηματογραφικά μονοπάτια που μόνο ο Παρκ Τσαν Γουκ ξέρει να μας ταξιδεύει.

White Noise

Γιατί ο Νόα Μπάουμπαχ, μετά την «Ιστορία Γάμου» είναι και πάλι εδώ. Αυτή τη φορά αναλαμβάνει να μεταφέρει στην ιστορία ένα βιβλίο του Ντον Ντε Λίλο που καταγράφει ένα έτος από τη ζωή ενός καθηγητή που κατάφερε να χτίσει το ακαδημαϊκό του όνομα μελετώντας τον Χίτλερ. Στα μπόνους της ταινίας είναι και ο Άνταμ Ντράιβερ στον ρόλο του πρωταγωνιστή.

white noise texnes plus

Poor Things

Γιατί ο νέος Λάνθιμος έρχεται με σινεφιλική φόρα. Συνεργάζεται, εδώ, και πάλι με τον Τόνι ΜακΝαμάρα στο σενάριο για να αφηγηθεί μια Βικτωριανή scifi ιστορία όπου μια γυναίκα επανέρχεται στη ζωή με τη βοήθεια ενός επιστήμονα. Ανάμεσα στα πρωταγωνιστικά ονόματα βρίσκονται οι Έμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε και Μάργκαρετ Κουάλεϊ.

Bones and All

Γιατί οι Λούλα Γκουαντανίνο και Τιμοτέ Σαλαμέ ενώνουν και πάλι δυνάμεις. Ο Γκουαντανίνο μοιάζει να αφήνει για λίγο στην άκρη τις αμιγώς ρομαντικές του διαθέσεις για ένα σινεμά μεγαλύτερης κοινωνικής σκληρότητας. Και μεταχειρίζεται την κινηματογραφική του γλώσσα για να μιλήσει για την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που βιώνει στο κοινωνικό περιθώριο.

bones and all texnes plus

The Killers of the Flower Moon

Γιατί ποτέ δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον Μάρτιν Σκορτσέζε. Στην νέα του ταινία συνεργάζεται και πάλι με τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ενώ επιστρατεύει ανάμεσα σε άλλους και τον Τζέσε Πλέμονς για να αφηγηθεί την ιστορία της δολοφονίας μελών μια φυλής Ινδιάνων στις ΗΠΑ του 1920 και της συνακόλουθης έρευνας του FBI για την αναζήτηση των ενόχων και την όποια απόδοση των ευθυνών.