Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ταινία που θα δούμε σήμερα: Το υστερόγραφο μιας σχέσης

Η Σάρα Πόλει, εδώ, με πρώτο και εκπληκτικό υλικό μία σύντομη ιστορία της Alice Munro πλάθει έναν κινηματογραφικό κόσμο τρυφερότητας και αθάνατων συναισθημάτων.

Όταν το Άλτσχάιμερ θα χτυπήσει την πόρτα και θα εισέλθει απρόσκλητο στο σπίτι της Fiona και του Grant, το ηλικιωμένο ζευγάρι θα αποφασίσει να δεξιωθεί κατ’ οίκον τον καλεσμένο του, αντιμετωπίζοντας την ασθένεια μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού. Όταν, ο καλεσμένος δεν θα αποβεί φιλόξενος και η κατάσταση της υγείας της Fiona θα χειροτερέψει, το ζευγάρι θα εγκαταλείψει την κατοικία του και η Fiona θα βρεθεί έγκλειστη σε ένα ειδικό κέντρο για ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Ένας  εγκλεισμός που θα μετατραπεί γρήγορα σε μονιμότητα και σε αφορμή για μία νέα ζωή που θα "έρθει πακέτο" με έναν νέο έρωτα με έναν άντρα ομοιοπαθόντα ασθενή. Η Fiona ξεχνά τον Grant και ο Grant ξαναθυμάται την Fiona σε μία δακρύβεχτη ιστορία με κινηματογραφικά κότσια.

Η Σάρα Πόλει αντιμετωπίζει το ζεύγος με ανθρώπινη τρυφερότητα. Και σκηνοθετεί τους Gordon Pinsent και Julie Christie μοιάζοντας να αναπτύσσει με εκείνους και με την ίδια την ιστορία που αφηγείται μια σχέση στοργής. Η ταινία βρίθει εικόνων αγάπης κι ανθρωπιάς που κατέχουν το μαγικό συστατικό που κάνει τα δάκρυα να τρέχουν χωρίς συναισθηματικούς εκβιασμούς κι αναίτια κρεσέντο.

Ενώ, με ένα σενάριο και δύο ερμηνείες που κινούνται στο μοτίβο του σκληρού ρεαλισμού της απώλειας της μνήμης και της καταδικασμένης προσπάθειας για διατήρηση της αγάπης, η ταινία καταφέρνει να παραδώσει ένα μικρό κινηματογραφικό θαύμα.