Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

21 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Αλτσχάιμερ: 5 ταινίες Κύριο

Μπορεί και να ήταν η δικιά σου γιαγιά που ήταν σίγουρη πως η Ελένη Μενεγάκη γέννησε στο σαλόνι της, αλλά δεν θυμόταν το χωράφι με τις ελιές στο χωριό. Μπορεί και να ήταν η δικιά σου γιαγιά που πέρασε τα κεφτεδάκια για ακουστικά και τα έβαλε στα αυτιά, αλλά θυμόταν ακόμα να φτιάχνει σπανακόπιτα.

Ο κινηματογράφος έχει, λοιπόν, θυμηθεί διαχρονικά να εμπνευστεί από τις πραγματικές ιστορίες όσων ξεχνάνε, χαρίζοντας μας αφηγήσεις για διαφορετικές πτυχές της ζωής με Αλτσχάιμερ.

Memories of Tomorrow

O Masayuki Saeki είναι 49 ετών, επιτυχημένος μπίζνεσμαν στο Τόκιο του 21ου αιώνα. Οι ώρες που εργάζεται και οι οικονομικές συμφωνίες που διαχειρίζεται μοιάζουν αλησμόνητες, μέχρι τη στιγμή που αρχίζει ο ίδιος να τις λησμονεί. Ο Saeki ξεχνά ονόματα, επαγγελματικά ραντεβού και αγοράζει το ίδιο σαμπουάν ξανά και ξανά. Στην ταινία του Yukihiko Tsutsumi παρακολουθούμε την κατακόρυφη και άμεση πτώση του αστού μπροστά στην αδυναμια του μυαλού. Μια ταινία που προσφέρει μια ψύχραιμη ματιά στο Αλτσχάιμερ και μια γροθιά στο στομάχι του καπιταλισμού και της εργασιακής αλλοτρίωσης.

Iris poster

Iris

Η Iris Murdoch διανύοντας την τρίτη ηλικία διαθέτει μεγάλη καριέρα ως συγγραφέας, μυαλό –ακόμα- ξυράφι και έναν σύντροφο φιλόσοφο και αιώνιο θαυμαστή της. Η Iris θα βρεθεί καλεσμένη σε τηλεοπτικό πλατώ και θα βρεθεί αποσβολωμένη να κοιτάζει την κάμερα ανήμπορη να θυμηθεί την ερώτηση που μόλις της είχε κάνει η δημοσιογράφος. Το Χόλιγουντ καταπιένεται, εδώ, με το Αλτσχάιμερ αποδίδοντας του τις κινηματογραφικές συμβάσεις του και στερώντας του κινηματογραφικά το ίδιο το σοκ που επιφέρει. Ό,τι, όμως, του στερεί η σκηνοθεσία, του το χαρίζει η ερμηνεία της Τζούντι Ντεντς που ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στην τραγική και στην κωμική αποτύπωση της απώλειας του μυαλού (μας).

 

Away from Her

Στην αρτιότερη, μάλλον, κινηματογραφική μεταφορά του Αλτσχάιμερ στην μεγάλη οθόνη, βλέπουμε την ιστορία της Φιόνα (Τζούλι Κρίστι) και του Γκραντ (Γκόρντον Πινσεντ) δια χειρός Σάρα Πόλεϊ. Η Φιόνα και ο Γκραντ έχουν μόλις περάσει τα 70 τους χρόνια και διαθέτουν μια κοινή ζωή, κοντά στην ευτυχία που χαρίζει η ωριμότητα, μακριά, όμως από, κινηματογραφικές αφηγήσεις για τέλειες σχέσεις και παντοτινές αγάπες. Η Φιόνα ,υπό τους ήχους της μουσικής του Νιλ Γιανγκ, θα βυθιστεί στη λήθη περνώντας τις μέρες σε ένα ίδρυμα για ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Η Φιόνα, θα ερωτευθεί τη ασφάλεια που της παρέχει ένας ηλικιωμένος ασθενής στο ίδιο ίδρυμα. Και αργά αλλά σταθερά, θα λησμονήσει το παρελθόν και τη ζωή της με τον Γκραντ. Μια ταινία που θα καταφέρει να καθαρίσει τα μάτια σας από κάθε περίσσευμα δακρύων. Μια ιστορία χωρίς κάθαρση. Μια ιστορίας αγάπης κι αφοσίωσης. Και, εν τέλει, μια ιστορία αλήθειας.

rerefly

Firefly Dreams

Στο μικρό κινηματογραφικό διαμάντι, «Firefly Dreams», ο Βρετανός John Williams, μας αφηγείται την ιστορία της έφηβης Γιαπωνέζας Ναόμι που θα βρεθεί να φροντίζει μια ηλικιωμένη συγγενή για να βρει, τελικά, τη δική της αλήθεια σε όσα η γυναίκα εκείνη ξεχνάει. Μια ταινία για όσα μας ενώνουν και για όσα αναποφευκτά θα μας χωρίσουν που ποτέ δεν βρήκε την προβολή που της άξιζε.

savages

The Savages

H Ταμάρα Τζένκινς, ένα από τα hot ονόματα του αμερικάνικου ανεξάρτητου κινηματογράφου, στην ίσως καλύτερη στιγμή της, αφηγείται την ιστορία δύο αδερφών της Γουέντι (Λόρα Λίνει) και του Τζον (Φίλπ Σέιμουρ Χόφμαν). Ο πατέρας τους διαθέτει κακοποιητικό παρελθόν, κακές σχέσεις με τα παιδιά του και ,προσφάτως αποκτηθέν, Αλτσχάιμερ. Όταν, λοιπόν, τα αδέρφια θα πρέπει ακουσίως να αναλάβουν την φροντίδα του, οι οικογενειακοί δεσμοί θα πρέπει παρά την θέληση τους να βρουν τρόπο να ισορροπήσουν ανάμεσα σε δυσάρεστα παρελθόντα και ευοίωνα μέλλοντα. Μια ιστορία για όσα μας επιλέγουν, για όσα θα επιλέξουμε και για όσα –τελικά- θα (μας) έρθουν.

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία