Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Χωρίς θέατρα για 2η χρονιά...στον ψυχίατρο με εντολή υπουργού Κύριο

Από τη Γιώτα Δημητριάδη

 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, σήμερα και 2η χρονιά που τα θέατρα είναι κλειστά και οι άνθρωποι του πολιτισμού σε ένα απίστευτο οικονομικό και όχι μόνο αδιέξοδο.

 Η Υπουργός Πολιτισμού δήλωνε στις 11/10/21: «Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα της διαφυγής σε παραστατικές τέχνες, θα οδηγηθούμε όλοι στον ψυχίατρο».
 
Όσοι αναθαρρήσαμε τότε  δεν γνωρίζαμε ότι οι επόμενες δηλώσεις της θα ήταν στα πλαίσια επιστημονικής φαντασίας, όπως για παράδειγμα η  περίφημη δήλωση περί εξαπάτησης από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή.... Δεν γνωρίζαμε τα όρια της απίστευτης κοροϊδίας που θα ζούσαμε. Δεν γνωρίζαμε ότι μάλλον κάποιοι πιστεύουν ότι τσιμεντώνοντας την Ακρόπολη, τσιμεντώνουν και τα μυαλά μας.
 
Το Ελληνικό Θέατρο σήμερα σ' αυτή την παγκόσμια ημέρα είναι πιο πληγωμένο από ποτέ. Για πρώτη φορά γίνεται πρώτο θέμα στην τηλεόραση και για πρώτη φορά στα χρονικά ακόμη και ο πιο άσχετος με το θέατρο συνάδελφος ή φίλος σε ρωτάει "Τι γίνεται μ' αυτούς".
 
Θέατρο- Celebrity σαν την κυρία Πατούλενα που δεν έχει αφήσει εκπομπή για εκπομπή... Κάθε μέσον από τα πρωινάδικα μέχρι τις ειδήσεις και τα βραδινά talk show ασχολούνται με το θέμα. Τα sites ξεσαλώνουν με άρθρα-κουίζ και το "Γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης" γίνεται η ατάκα της νεκρής θεατρικής σεζόν με κόλλυβα τις online streaming παραστάσεις.
 
Τηλεοπτικά ρεπορτάζ με άπειρα λάθη και ανακρίβειες, διότι ένεκα της κρίσης και με πρόσχημα το "δεν πουλάει", οι πολιτιστικοί συντάκτες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τα επιτελεία των σταθμών.
 
Οι προβολείς στράφηκαν λοιπόν για δυσάρεστό λόγο πάνω στο θέατρο; Σίγουρα ναι, γιατί το θέατρο είναι ανάταση ψυχής και του αξίζει να είναι πρώτο θέμα για το καλλιτεχνικό του αποτέλεσμα. 
 
Όμως το ελληνικό θέατρο ακολούθησε τον δρόμο του αθλητισμού και με παράδειγμα τη δήλωση Μπεκατώρου ξεκίνησε το δικό του κίνημα  #MeToo. Χρωστάμε πολλά σ' όλους όσους βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν και ελπίζουμε οι κακές συμπεριφορές με πρόσχημα "τις ιδιαιτερότητες του Χ ή Ψ  καλλιτέχνη" να εκλείψουν. Το ίδιο και η παντοδυναμία κάποιων που σε μεγάλο βαθμό κτίζεται και από εμάς, τα Μ.Μ.Ε, η αξιοπιστία των οποίων βρίσκεται στο ναδίρ. 
 
Ευχή όλων μας τα θέατρα να ανοίξουν γιατί όπως κάποιοι πιστοί αναζητούν τη λύτρωση στις εκκλησίες, που παραμένουν ανοιχτές, έτσι κάποιοι άλλοι το κάνουν στις σκηνές της πόλης. 
 
 Διαβάστε επίσης:
 
 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία