Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Αλεξάνδρα Ταβουλάρη: «Η σεξουαλικότητα του καθενός είναι δική του υπόθεση» Κύριο

Από τη Δήμητρα Πέτρου

Φωτογραφίες: Κοσμάς Ινιωτάκης

Ένας ανομολόγητος έρωτας που κρατάει είκοσι χρόνια.Ένας γάμος που διαλύεται από μία απιστία.Κι ένας άλλος που αναβάλλεται επ’ αόριστον, αλλά κανείς δεν τολμά να το πει στον γαμπρό.

Ένας πρώην, ένας νυν, αναρίθμητα ραντεβού μέσω ίντερνετ κι ένα σπίτι που όσο περνά η ώρα… πλημμυρίζει. Κυριολεκτικά.

Και πριν βουλιάξουν οριστικά, θα πρέπει να πούνε την αλήθεια. Όλοι σε όλους.

Όλο αυτό το μπέρδεμα και το «ξεμπέρδεμα» με οδήγησε στην πόρτα του Θεάτρου Ήβη, γεμάτη αγωνία για να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες από κάποιον «ειδικό» για την κωμωδία του Γιώργου Καπουτζίδη «Όποιος θέλει να χωρίσει... να σηκώσει το χέρι του»

Στα καμαρίνια με υποδέχτηκε η Αλεξάνδρα Ταβουλάρη. Εκεί μπόρεσα να διαπιστώσω και μόνη μου το ζεστό κλίμα μεταξύ των συνεργατών της, για το οποίο μου μίλησε αργότερα. Άλλωστε φρόντιζε να μας το υπενθυμίζει και ο συμπρωταγωνιστής της, Πάνος Νάτσης, ο οποίος διέκοπτε συνεχώς --πάντα ευχάριστα και με χιούμορ-την κουβέντα μας, για να μας ρωτήσει μήπως έχουμε δει τον Αποστόλη (Ψαρρό).

Πάντα φιλική και ευχάριστη μού μίλησε για τον ρόλο της, τη σχέση της με την απιστία, τις ομόφυλες σχέσεις, αλλά και για τον μεγαλύτερο ρόλο της ζωής της, αυτόν της μαμάς.

Δυστυχώς την επόμενη μέρα οι θεατρικές παραστάσεις πάτησαν ένα μεγάλο pause για ένα μήνα. Ελπίζουμε το Δεκέμβρη η Αλεξάνδρα και όλοι οι καλλιτέχνες να γεμίσουν και πάλι τις σκηνές της χώρας με το θεατρικό οξυγόνο που έχουμε τόσο ανάγκη.

 

alexandra taboulari 2 texnes plus

Μίλησέ μας λίγο για το έργο

Το έργο λέγεται «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του», και το έχει γράψει και σκηνοθετήσει ο Γιώργος Καπουτζίδης. Είναι μια κωμωδία γρήγορη και μοντέρνα και έχει να κάνει πολύ με τον έρωτα και τον χωρισμό. Είναι ένα έργο, το οποίο διαδραματίζεται μέσα σε ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα πρόκειται να γίνει ένας γάμος και στο σπίτι μου γίνονται «πράγματα και θαύματα». Χτυπάει συνεχώς το κουδούνι και έρχεται ένας ένας και λέει το πρόβλημά του. Εγώ ως οργανωτικός τύπος, προσπαθώ να τους συμβουλέψω αλλά στο τέλος με παίρνει και εμένα η «δίνη» και στροβιλίζομαι και εγώ μέσα σε αυτό. Αποκαλύπτονται πολλά πράγματα για τη δική μου τη ζωή και βγαίνουν και στη φόρα κάποια απωθημένα. Στο τέλος εξυμνούμε την ελπίδα ότι ένας έρωτας μπορεί να ξαναγεννηθεί.

Τι κοινά έχεις με τον ρόλο που υποδύεσαι;

Παθαίνω κάτι παράξενο με όλους τους ρόλους. Και τίποτα κοινό να μην έχω, πάντα κάτι αποκτώ. Δηλαδή μετά από εννιά χρόνια, συνειδητοποιώ ότι από τον κάθε ρόλο που έχω παίξει, έχω κρατήσει ένα κομμάτι. Και δεν θεωρώ ότι πρέπει να βλέπω στον ρόλο κάτι δικό μου, γιατί είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμένα, οπότε μπαίνω μέσα σε αυτό και γίνομαι κομμάτι του ρόλου. Όλο μου το φάσμα ως άνθρωπος, χωράει μέσα στο ρόλο.

Γιατί πιστεύεις ότι η παράσταση ξεχώρισε και συνεχίζεται για 2η χρονιά με μεγάλη επιτυχία;

Γιατί είναι μια γρήγορη κωμωδία και ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεδώσει. Μέσα από το κείμενο σού προσφέρονται και κάποιοι προβληματισμοί, συνεπώς παρακολουθείς μια παράσταση η οποία δεν είναι όπως όλες. Είναι μια γρήγορη, σύγχρονη και περιεκτική κωμωδία που έχει πολύ έξυπνα αστεία, γρήγορες και έξυπνες ατάκες και δεν σε αφήνει να βαρεθείς. Έχει μια φρεσκάδα γιατί είμαστε όλοι νέα παιδιά και δεν βαριόμαστε. Εγώ είχα και οκτώ μήνες να παίξω, οπότε μου φαινόταν λυτρωτικό.

Το χιούμορ σώζει;

Το χιούμορ σώζει πάντα. Καταστάσεις, στιγμές, ανθρώπους. Κάποιος είχε πει ότι «τις δύσκολες στιγμές τις αντιμετωπίζω πάντα με σοφία, υπομονή και χιούμορ». Άμα δεν υπάρχει το χιούμορ, δεν μπορείς να ξεπεράσεις τις δυσκολίες.

alexandra taboulari 3 texnes plus

Στο έργο συναντάμε και την απιστία. Ποια είναι η σχέση σου μαζί της; Θα τη συγχωρούσες;

Εν γνώσει μου δεν μου έχει συμβεί και χαίρομαι γι' αυτό, γιατί δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσα. Ωστόσο, δεν την κάνω κιόλας. Δεν μου ανοίγει η όρεξη, πώς να στο πω. Οπότε, η δική μου σχέση με την απιστία είναι ανύπαρκτη. Η πιθανότητα όμως να συγχωρήσω μια απιστία, είναι μεγάλη. Γιατί θεωρώ ότι δεν είσαι κτήμα κάποιου, ούτε σου ανήκει κάποιος, οπότε μπορείς να συγχωρήσεις και αυτό όπως και πολλά άλλα.

alexandra taboulari 5 texnes plus

Στο έργο σε μια γυναικεία φιλία υποβόσκει ένας μεγάλος έρωτας. Πρόσφατα, ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε και πάλι ανοιχτά για την σεξουαλική του ταυτότητα, δηλώνοντας ότι: «Μέσα από τις δουλειές μου και τον δημόσιο λόγο μου, προσπαθώ να στρώσω λίγο το έδαφος για τα παιδιά που μεγαλώνουν τώρα». Πιστεύεις ότι το θέατρο μπορεί να πάρει θέση σε σοβαρά κοινωνικά θέματα και να ανατρέψει αντιλήψεις χρόνων;

Νομίζω ότι η δουλειά του θεάτρου είναι να παίρνει θέση είτε κοινωνικά, είτε πολιτικά και μακάρι να μπορεί να αλλάζει τέτοιες πεποιθήσεις. Ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να εκσυγχρονιζόμαστε και εμείς. Αυτή θα έπρεπε να είναι η ουσιαστική δουλειά του θεάτρου. Να προάγει εκτός από τον πολιτισμό, και την ελεύθερη σκέψη, να ανοίγει τους ορίζοντές μας. Θεωρώ ότι ο Γιώργος το κάνει αυτό και το πετυχαίνει. Έχουν έρθει πολλά νέα παιδιά που κρατούν κρυφή τη σεξουαλικότητά τους για πολύ καιρό και μέσα από το έργο ταυτίζονται με κάποιους χαρακτήρες και λυτρώνονται. Γιατί το έργο μιλάει ανθρώπινα και για κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, ενώ δυστυχώς δεν είναι. Η σεξουαλικότητα του καθενός είναι δική του υπόθεση και δεν πρέπει να εμπλέκεται κανένας άλλος σε αυτό. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές κωμωδίες που βασίζονται στο να κάνουν αστεία πάνω σε αυτό το θέμα.

alexandra taboulari 6 texnes plus 

Πρόσφατγα είχαμε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και τη φυλάκιση κάποιων στελεχών της. Πώς είδες αυτή την απόφαση;

Σίγουρα είμαι ικανοποιημένη για την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου. Σίγουρα το περίμενα να συμβεί, αλλά ευχόμουν να ήταν πολύ μεγαλύτερες οι ποινές. Θεωρώ ότι ήταν ένα τεράστιο λάθος στην πολιτική ιστορία το ότι υπήρξε ένα τέτοιο κόμμα μέσα στη Βουλή. Είναι ένα «μαύρο» σημείο που ελπίζω να εξαφανιστεί.

Πώς βίωσες την περίοδο της καραντίνας;

Ήμουν έγκυος στο τελευταίο δίμηνο και την πέρασα πολύ ωραία. 10 Μαρτίου εγώ σταμάτησα τα πάντα και 13 του μήνα έγινε το lockdown. Τρεις μέρες δηλαδή έμεινα στον κόσμο. Είχα και τον σύντροφό μου μαζί που με βοηθούσε και το περνάγαμε πολύ όμορφα και γέννησα και με το που τελείωσε η καραντίνα. Είδα πολλές ταινίες, έπαιξα playstation, διάβασα, ηρέμησα, μαγείρεψα και έκανα όλα αυτά που έκαναν και οι υπόλοιποι στην καραντίνα. Αυτό ήταν το ωραίο κομμάτι. Τώρα τα αρνητικά ήταν ότι όντως σε πιάνει μια κατάθλιψη, δεν θέλεις να το ξαναζήσεις αυτό το πράγμα. Η αδερφή μου έπαθε κρίση πανικού. Ο άλλος δεν ξέρει πώς να ζήσει. Αλλά αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, οπότε δεν μπορείς να κάνεις και κάτι.

alexandra taboulari 7 texnes plus

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου φόβος με την κατάσταση που βιώνουμε;

Δεν έχω κάποιον ιδιαίτερο φόβο γιατί παίρνω αρκετές προφυλάξεις. Δεν με τρομάζει κάτι ακόμα, δεν φοβάμαι μην το πάθω. Αν το πάθω, ανθρώπινο είναι, θα το περάσω. Ελπίζω μόνο να μην το μεταδώσω, γιατί εκεί θα νιώσω ενοχές. Για μένα μπορεί να μην είναι κάτι αλλά κάποιος άλλος μπορεί να κινδυνεύσει.

Φέτος έχουμε και πολλές τηλεοπτικές δουλειές. Έχεις ξεχωρίσει κάποιες;

Δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου, η αλήθεια είναι. Έχω ακούσει για το «Χαιρέτα μου τον πλάτανο» στην ΕΡΤ και γενικότερα ότι η ΕΡΤ κάνει μια πιο νεανική προσέγγιση σειρών. Έχω ακούσει ότι είναι πολύ όμορφη δουλειά η «Αγγελική» αλλά και για τον «Ήλιο» που είναι και οι παλιοί συνεργάτες μου. Οι «Άγριες Μέλισσες» έχουν κατατροπώσει το σύμπαν από πέρσι. Ευτυχώς, έχω ακούσει ότι όλα πάνε καλά, είναι μοιρασμένη η τηλεθέαση.

alexandra taboulari 8 texnes plus

Είσαι νέα μανούλα. Ο ερχομός του παιδιού πόσο σε έχει επηρεάσει ως καλλιτέχνη; Έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο που προσεγγίζεις ένα ρόλο;

Έχω να σου πω ένα περιστατικό, το οποίο περιγράφει όλη αυτή την κατάσταση. Στην παράσταση ακούγεται κάποια στιγμή το κλάμα ενός μωρού, που είναι πολύ ρεαλιστικό. Ξέρουμε οι περισσότεροι ότι τα κλάματα των μωρών μοιάζουνε, είναι σαν να κλαίνε όλα το ίδιο. Την πρώτη φορά που άκουσα φέτος το κλάμα, ενώ το ήξερα από πέρσι, νόμιζα ότι ήταν το παιδί μου και με έπιασαν τα κλάματα. Από αυτό να καταλάβεις λοιπόν ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Οι προτεραιότητες είναι το βασικό πράγμα που έχει αλλάξει. Για παράδειγμα, παλιά δεν υπήρχε περίπτωση να βγω από το σπίτι άβαφτη και άλουστη. Τώρα ούτε που το σκέφτομαι, προτιμώ να βγάλω μια βόλτα το παιδί μου να πάρει λίγο αέρα όπως και να είμαι. Ξεχνάω να πάρω το κινητό μου αλλά την τσάντα του παιδιού μου ποτέ. Στη δουλειά αναγκάστηκα να πω κάποια «όχι» τηλεοπτικά, που ενδεχομένως να μου άνοιγαν κάποιες πόρτες. Δεν γινόταν όμως. Επίσης, είμαι τελειομανής και ήξερα ότι αν τα κάνω όλα, δεν θα ήμουν σε όλα καλή. Επέλεξα το θέατρο για συναισθηματικούς λόγους γιατί πέρσι σταμάτησα κάπου στη μέση και ένιωθα ότι το είχα αφήσει ημιτελές αυτό το κομμάτι.

alexandra taboulari 9 texnes plus

Αν σου ζητούσα να μου περιγράψεις τον εαυτό σου με πέντε λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Ενοχική. Συναισθηματική. Φιλόζωη. Μαμά. Νευρική. Και να πω και μία έκτη. Είμαι πολύ ευέξαπτη. Δεν μου φαίνεται αλλά «μπριζώνω» στο δευτερόλεπτο.

alexandra taboulari 10 texnes plus

Πώς ονειρεύεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια;

Δεν φαντάζομαι ποτέ τον εαυτό μου σε πολλά χρόνια. Μπορώ να φανταστώ τι θα κάνω αύριο, άντε σε μία εβδομάδα. Αλλά μπορώ να φανταστώ τι θα κάνει το παιδί μου σε δέκα χρόνια. Για εμένα, είναι να σαν μην υπάρχει αυτή η λειτουργία στο κεφάλι μου. Δεν θέτω πολύ υψηλούς στόχους, μπορεί και από φόβο μήπως δεν τα καταφέρω και «γκρεμιστεί» όλο μου το σύμπαν. Προτιμώ να κάνω πράγματα.

alexandra taboulari 4 texnes plus

«Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του»
Θέατρο Ήβη
Συγγραφέας: Γιώργος Καπουτζίδης
Σκηνοθέτης: Γιώργος Καπουτζίδης
Σκηνογραφία: Μαίρη Τσαγγάρη
Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Ερμηνεύουν: (με σειρά εμφάνισης) Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Μαριλού Κατσαφάδου, Ανθή Σαββάκη, Γιώργος Σαββίδης, Γιάννης Κουκουράκης, Πάνος Νάτσης, Αποστόλης Ψαρρός, και η Κατιάνα Μπαλανίκα

Πολυμέσα

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία