Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, είναι πανέτοιμος να βουτήξει σε μια ακόμα ερωτική ιστορία (συνέντευξη)

Από τη Γιώτα Δημητριάδη

Την πρώτη φορά, που μου κέντρισε την προσοχή με την ερμηνεία του,ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, ήταν στην παράσταση «Στέλλα Βιολάντη», σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα, στο Θέατρο Δημήτρης Χορν.

Δύο χρόνια, αργότερα, έχοντας απολαύσει το θερμό χειροκρότημα και τα καλύτερα σχόλια για την παράσταση «Ορφέας και Ευριδίκη», θα στεκόταν στην ίδια σκηνή μαζί με τρεις συναδέλφους του, διεκδικώντας το βραβείο Χορν για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία νέου ηθοποιού. 

Αυτές τις μέρες, τον βρίσκουμε σε εντατικές πρόβες στο μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, όπου μαζί με τους συναδέλφους του, την Παρασκευή (19/7) και το Σάββατο (20/7) θα παρουσιάσουν μια από τις πιο διάσημες κι αρχετυπικές ιστορίες αγάπης όλων των εποχών, το βουκολικό ειδύλλιο «Δάφνις και Χλόη», ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ και το μοναδικό σωζόμενο έργο του Λέσβιου συγγραφέα Λόγγου, για τη ζωή του οποίου γνωρίζουμε ελάχιστα.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει το έργο σαν «μια ιστορία αγνή και καθαρή σαν γάργαρο νερό. Σαν τα παραμύθια που ακούγαμε πριν κοιμηθούμε» και τον σκηνοθέτη της παράστασης, Δημήτρη Μπογδάνο, ως έναν «υπέροχο παραμυθά», ο οποίος έχει όμως ένα ελάττωμα... Μας αποκαλύπτει τη δική του αγαπημένη εποχή, αλλά και τον πίνακα που θα ζωγράφιζε για την παράσταση. 

 dafnis xloi

 Από τον «Ορφέα και Ευρυδίκη» στο «Δάφνις και Χλόη». Τι σε γοητεύει στις ερωτικές ιστορίες;

Μιλάμε, φυσικά, για δύο διαφορετικές ερωτικές ιστορίες που έχουν, όμως, ως κοινή συνισταμένη τα εμπόδια και τις αντίξοες συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα ζευγάρια, προκειμένου αυτά να ολοκληρωθούν μέσα από τον έρωτα τους.

Κάνουν τα πάντα. Πέφτουν στην άβυσσο του πάθους, καίγονται από τη φλόγα της νιότης τους. Προσπαθούν να ανακαλύψουν από την αρχή το σώμα και τις λέξεις για να αρθρώσουν αυτά που νιώθουν. Να βάλουν σε τάξη το χάος. Αυτή η συνθήκη με γοητεύει και με συγκινεί βαθιά.

Πώς μπορεί μια  ιστορία αγάπης που έγραψε ένας εκ των πρώτων μυθιστοριογράφων του κόσμου, ο Έλληνας Λόγγος, συγγραφέας του 3ου μ.Χ. αιώνα να συγκινήσει σήμερα;

Είναι μια ιστορία αγνή και καθαρή σαν γάργαρο νερό. Σαν τα παραμύθια που ακούγαμε πριν κοιμηθούμε. Ξυπνάει όμορφες μνήμες, παιδικές. Το παιχνίδι στην αλάνα μέχρι να ματώσουν τα γόνατα, το πρώτο ερωτικό σκίρτημα, μια εποχή που δεν γνωρίζαμε τίποτα και θέλαμε να χωρέσουμε μέσα μας τα πάντα. Αυτή η αίσθηση είναι που καθιστά το έργο σύγχρονο κι εμάς έτοιμους να συνομιλήσουμε μαζί του.

Πώς είναι η συνεργασία σου με τον Δημήτρη Μπογδάνο;

Η συνεργασία μου με τον Δημήτρη είναι περισσότερο σχέση ζωής παρά συνθήκη εργασίας. Είναι ένας πολύ δικός μου άνθρωπος, στον οποίον μπορώ να αφεθώ με απόλυτη εμπιστοσύνη και τόσο στη σκηνή, όσο στη ζωή. Δεν θεωρώ, άλλωστε, τυχαίο ότι η  υποψηφιότητά μου στα φετινά βραβεία Χορν ήταν από την κοινή μας παράσταση «Ορφέας και Ευρυδίκη».

Τι σου αρέσει πάνω στην οπτική του;

 Ο Δημήτρης  είναι παραμυθάς,  προσεγγίζει με μεγάλη αγάπη κι ευαισθησία τα έργα με τα οποία καταπιάνεται έχοντας ένα τρομερό προσόν, την υψηλή  αισθητική. Ξέρει να διαμορφώνει όλες τις σκηνικές συνθήκες, ούτως ώστε ο θεατής να γλιστρήσει αβίαστα μέσα σε αυτά. Είναι απίστευτα εργατικός αλλά έχει ένα μειονέκτημα, μιλώντας ως ηθοποιός του, κάνει σπάνια διάλειμμα στην πρόβα!

Στο έργο παρακολουθούμε την εναλλαγή των τεσσάρων εποχών, ενώ κάθε εποχή του χρόνου συμπίπτει και με ένα διαφορετικό κεφάλαιο στον έρωτα των δύο νέων. Σε ποια εποχή θα σε δούμε και ποια εποχή στην πραγματικότητα είναι η πιο ερωτική για σένα.

Οι εποχές επηρεάζουν κι επηρεάζονται άμεσα από την ψυχική διάθεση των ηρώων. Είναι, επίσης, ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για να σηματοδοτήσει την αισθητική αλλαγή των ενοτήτων του έργου. Η δική μου παρουσία και των συναδέλφων μου επείγει να είναι έντονη σε κάθε εποχή. Ερωτική εποχή για μένα είναι ο χειμώνας, αγαπάω το κρύο γιατί προκαλεί μια αντίσταση στη έκθεση του γυμνού σώματος.

ofreas evridiki

Από την παράσταση "Ορφέας και Ευριδίκη"

Από αυτήν την ιστορία έχουν εμπνευστεί και πολλοί ζωγράφοι (Μπουρντόν, Κορτόν κ.λ.π). Αν ζωγράφιζες εσύ αυτήν την ιστορία τι θα σχεδίαζες πάνω στον καμβά;

Φρούτα, ένα για κάθε εποχή. Μου θυμίζει κάτι ελαιογραφίες που είχε η γιαγιά μου κρεμασμένες στο μπαλκόνι του σπιτιού της. Απεικόνιζαν φρούτα μέσα σε ένα μπολ

Ήσουν υποψήφιος για το βραβείο Δημήτρης Χορν. Νιώθεις ότι αυτή η υποψηφιότητα βοήθησε την καριέρα σου;

 Ήταν μεγάλη τιμή για μένα η υποψηφιότητα.  Σίγουρα βοηθάει, όμως είναι εξίσου σημαντικό με το να μην σταματάς τη σκληρή δουλειά και το να αγαπάς ολόψυχα και με ειλικρίνεια την τέχνη σου.

vraveia xorn 19

Με τους υπόλοιπους υποψηφίους για το Βραβείο Χορν

 

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;

Δεν μπορώ να τον φανταστώ!

Ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Δάφνις και Χλόη» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογδάνου που κάνει πρεμιέρα 19 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου.

Στην παράσταση παίζουν οι: Γιάννης Φέρτης, Έλλη Πασπαλά, Δημήτρης Μάριζας, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Δημήτρης Πασσάς, Λυδία Τζανουδάκη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Σωσώ Χατζημανώλη

 

Πολυμέσα