Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Αναζητάμε το θέατρο που είναι χρήσιμο με τους νέους σκηνοθέτες του Bob Theatre Festival

Το Bob Theatre Festival βαίνει αισίως στην 11η χρονιά του και μετά την εμπειρία του Φεστιβάλ Αθηνών, επιστρέφει δριμύτερο στο αγαπημένο του στέκι στο BIOS (Πειραιώς 84) με ένα πλούσιο πρόγραμμα. Φέτος από τις 28 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, θα ζήσουμε μια εβδομάδα γεμάτη: 18 παραστάσεις, 3 πάρτυ, μία συναυλία, ένα workshop κι ο διαγωνισμός Scratch Night. Αυτό που κάνει τη φετινή διοργάνωση ξεχωριστή είναι οι συνολικά 12 πρεμιέρες που θα παρουσιαστούν, αλλά και το νέο του σύνθημα.

Φέτος το Bob Theatre Festival ξεκινάει μια νέα δεκαετία και μαζί μια νέα αποστολή. Πιο ώριμο από κάθε άλλη χρονιά, αναζητάει το θέατρο που είναι χρήσιμο, το θέατρο που απευθύνεται στον άνθρωπο, το θέατρο που αλλάζει ζωές. Μαζί με τον Βασίλη Σκαρμούτσο, τη Σμαρώ Πλατιώτη και τη Ζωή Ξανθοπούλου, τρεις νέους σκηνοθέτες οι παραστάσεις των οποίων κάνουν πρεμιέρα στο Bob προσπαθήσαμε να εξιχνιάσουμε τον όρο «χρήσιμο θέατρο».

Arizona texnes plus

Στράτος Σωπύλης, Αγγελική Καρυστινού στην Αριζόνα

Την «Αριζόνα» του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο σκηνοθετεί ο Βασίλης Σκαρμούτσος και μας λέει για το φετινό motto : «Χρήσιμο θέατρο, κατά τη γνώμη μου, είναι το θέατρο που γεννά ερωτήματα και ξεκινά διαλόγους, τόσο περί τέχνης όσο και περί κοινωνίας. Θεωρώ το θέατρο μία τέχνη που απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινωνική σύνθεση και σκοπός του είναι το σχόλιο πάνω σ 'αυτή».

Ο Βασίλης δεν βρίσκεται πρώτη φορά στο Bob κι αναπολεί ακόμα και στιγμές που τον διασκέδασαν πολύ: «Δεν θυμάμαι χρονιά ακριβώς. Είναι σίγουρα τα τελευταία 2-3 χρόνια, στο πάρτυ, μετά το τελικό του Scratch, στο οποίο έμεινα τυχαία. Νομίζω ότι είναι ένα από τα λίγα πάρτυ που έχω διασκεδάσει τόσο πολύ στη ζωή μου».

Ενώ για το μέλλον της παράστασης αποκαλύπτει: «Θα ήθελα η παράσταση να συνεχίσει, κυρίως, σε φεστιβάλ παρόμοιου ύφους».

PolkaDOT4 texnes plus

 

 

Ο θιάσος της παράστασης «The PolkaDot21 Project»

Η Σμάρω Πλατιώτη, από την άλλη, η οποία τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται σε Βερολίνο και Θεσσαλονίκη είναι φρέσκο αίμα στη διοργάνωση και σκηνοθετεί το «The PolkaDot21 Project» από τους Matrioska Ensemble.

Το σκηνικό project PolkaDot21 αφορά στη μελέτη της Ευγονικής και το κατά πόσο οι τρόποι που χρησιμοποιεί για να επιτύχει τον τελικό της στόχο έχουν ως κίνητρο την αγάπη προς τον άνθρωπο ή τις ταξικές/φυλετικές διακρίσεις.

Η ίδια δηλώνει: «To θέατρο αποτελεί μια πυκνή ενέργεια η οποία, όταν αφομοιώνεται με τη ρευστότητα μιας καθημερινότητας, δημιουργεί μια διαφορετική οπτική. Σε κάνει να δεις τα πράγματα αλλιώς, να αντιληφθείς τη θέση σου στο χώρο και τον χρόνο διαφορετικά, να βιώσεις "πραγματικότητες" πολλαπλές, να κατανοήσεις μέσω του "υποδείγματος / παραδείγματος" εναλλακτικές χρήσεις του "μοντέλου"».

Μετά την πρεμιέρα στόχος της ομάδας είναι: «Να αναζητήσουμε μη θεατρικούς, ενδιαφέροντες αρχιτεκτονικά χώρους για να την παρουσιάσουμε στη χειμερινή σεζόν», μας λέει χαμογελώντας αισιόδοξα.

Othellos texnes plus

Μιχάλης Γεωργίου, Γιώργος Καπινιάρης, Γιώργος Σταυριανός στον «Οθέλλο – cold case»

Πιστή, σχεδόν κάθε χρόνο, στο θεατρικό θεσμό δηλώνει η Ζωή Ξανθοπούλου, και γι’ αυτό δυσκολεύεται να ξεχωρίσει μια όμορφη στιγμή: «Από τα χρόνια του Bob μέχρι τώρα, παρόλο που το έχω παρακολουθήσει σχεδόν όλες τις φορές, δεν έχω να μοιραστώ κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά τη γενικότερη ατμόσφαιρα γιορτής και δημιουργίας που κυριαρχεί κι είναι κι ο λόγος που παίρνω μέρος τέταρτη φορά σε αυτό και που κάνω πρεμιέρα με μια δουλειά μου, γιατί είναι ένας υπέροχος τρόπος για να συστήσεις κάτι νέο».

Η νεαρή σκηνοθέτις θα παρουσιάσει μια διαφορετική εκδοχή του σαιξπηρικού «Οθέλλου» με την παράσταση «Οθέλλος – cold case» και μοιάζει πολύ κατασταλαγμένη, όταν την ρωτάμε για το φετινό motto του Bob: «Κανείς δε μπορεί να ξέρει αν αυτό που δημιουργεί είναι ικανό ν' αλλάξει τη ζωή κάποιου ή γενικότερα να φανεί χρήσιμο κάπου και κάπως. Η διαδικασία του θεάτρου αλλάζει – κι έτσι θα έπρεπε – πρώτα από όλα τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Οπότε το θέατρο που αλλάζει τον καλλιτέχνη πιθανότατα θ' αλλάξει και τον θεατή. Μιλώντας για “αλλαγή”, έχω στο μυαλό μου αυτό το παράθυρο που ανοίγει σε σκέψεις, πράξεις και συναισθήματα που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν κλειστό».

Αντίθετα για το μέλλον της παράστασής της τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα:
«Το μέλλον της παράστασής μας διαγράφεται άγνωστο κι ενδιαφέρον παράλληλα, όπως είναι άλλωστε και το μέλλον κάθε νέου project».

 bob festival 2018 texnes plus

Info:

Αριζόνα του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο

Σκηνοθεσία/επιμέλεια κίνησης: Βασίλης Σκαρμούτσος

Παίζουν: Αγγελική Καρυστινού, Στράτος Σωπύλης

Τετάρτη, 30 Μαΐου στις 19:30

Σάββατο, 2 Ιουνίου στις 20:00

 

*The PolkaDot21 Project από τους Matrioska Ensemble

Σύλληψη/ Σκηνική Σύνθεση/ Μουσική επιμέλεια: Σμαρώ Πλατιώτη

Παίζουν: Αγγελική Γιατρά, Χάρης Δούμουρας, Αλέξανδρος Νικητόπουλος, Αθανασία Παπαζήκου, Άννα Πιέτρη, Νίκος Χορταριάς

Τρίτη, 29 Μαΐου στις 20:00

Κυριακή, 3 Ιουνίου στις 22:00

 

ΟΘΕΛΛΟΣ – cold case

Σύλληψη / Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου

Παίζουν: Μιχάλης Γεωργίου, Γιώργος Καπινιάρης, Γιώργος Σταυριανός

Πέμπτη, 31 Μαΐου στις 21:15

Χώρος: BIOS, Πειραιώς 84, Αθήνα

Τιμή Εισιτηρίου: 9 ευρώ

Αγορά Εισιτηρίων: 210 3425 335

Για περισσότερες πληροφορίες: www.bobfestival.gr

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία