Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Κόρα Καρβούνη: Αναζητώντας τη γοητεία του διαφορετικού

 Σε μια εποχή γεμάτη σύγχυση, το θέατρο είναι εκεί να μας μιλήσει, να αναδείξει την μαγεία της ζωής, να γίνει τόπος συνάντησης. Θέατρο ειλικρινές, διαρκές, πηγαίο. Όπως αυτό που θα δούμε στο Σύγχρονο Θέατρο, όπως αυτό που θα βρούμε στην παράσταση του έργου του Τενεσί Ουίλιαμς "Λεωφορείον ο πόθος" σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Εκεί όπου η Κόρα Καρβούνη συναντήθηκε με την Μπλανς Ντι μπουά, την πλησίασε, την άγγιξε και θα την φέρει λίγο πιο κοντά μας.

KoraKarvouni-texnes-plus3.jpg

 

 Συμμετέχεις σε ένα κλασικό έργο και ερμηνεύεις έναν εμβληματικό ρόλο. Υπάρχουν ρόλοι πιο ενδιαφέροντες από άλλους; Ρόλοι που μπορούν να αναδείξουν καλύτερα τις δυνατότητες ενός ηθοποιού;

Ναι, βέβαια. Αυτό το έργο είναι μεγαλειώδες, είναι αριστούργημα γραφής. Επειδή είναι πολυεπιπέδο, σίγουρα σου δίνει το έδαφος να εκφράσεις πιο πολλά πράγματα. Σίγουρα ένας ρόλος βοηθά τον ηθοποιό. Από την άλλη μπορεί να υπάρχει ένας καταπληκτικός ρόλος, υπέροχα γραμμένος, και ο ηθοποιός να τον καταστρέψει! Όπως ένας σκηνοθέτης μπορεί να πάρει ένα πολύ καλό έργο και να το καταστρέψει ή αντίθετα να πάρει ένα έργο μέτριας γραφής και να το αναδείξει. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τους ρόλους. Σίγουρα όμως ένας καλογραμμένος ρόλος σού δίνει τη δυνατότητα να αναδείξεις πράγματα.

Εσύ πώς προσέγγισες το ρόλο; Με μελέτη, ένστικτο ή κυρίως βάσει σκηνοθετικών οδηγιών;

Όλα μαζί! Πρέπει πρώτα από όλα να αναρωτηθείς γιατί ανεβάζεις ένα έργο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Συμφωνώ με το σκηνοθέτη, για ποιο λόγο έχουμε επιλέξει να ανεβάζουμε ένα έργο, και μετά οπωσδήποτε υπάρχει και μελέτη. Εγώ μελέτησα πολύ την εποχή που γράφτηκε το έργο. Πώς ήταν η ζωή στον αμερικανικό Νότο και πώς μεγάλωσαν οι δύο αδερφές, η Μπλανς και η Στέλλα, πώς ήταν οι γονείς τους, η καθημερινότητά τους. Φαντάσου ότι, όταν γεννήθηκε η Μπλανς, οι συνθήκες ζωής ήταν πολύ καλές. Μετά άρχισε η πτώση και η πτώχευση. Μελέτησα το παρελθόν. Κάναμε ιστορική μελέτη. Είχαμε και μεγάλη βοήθεια από τον πατέρα της Ελένης Σκότη που έχει μεγαλώσει στην Αμερική και γνωρίζει πολύ καλά πώς ήταν οι συνθήκες εκεί. Ουσιαστικά πρόκειται για μια τριπλή διαδικασία: μια ουσιαστική μελέτη του ηθοποιού, μια καθαρή κουβέντα με το σκηνοθέτη και βέβαια μετά ξεκινώ από εμένα για να βρω το ρόλο. Θα μεταφέρω τα λόγια του Τενεσί Ουίλιαμς και της Μπλανς στη σκηνή, αλλά μέσα από την Κόρα. Δεν έχω από πού αλλού να ξεκινήσω. Αυτό είναι το σώμα μου, αυτή είναι η φωνή μου, τα βιώματά μου, η προσωπικότητά μου, οι ιδέες μου. Τα βάζω μέσα και προχωρώ. Για μένα κάθε φορά που κάνεις μια παράσταση πρέπει να αναρωτηθείς γιατί την κάνεις. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν πολλοί λόγοι. Όλο το έργο διακατέχεται από μια μάχη, του παλιού με το καινούργιο. Η Μπλανς φέρει έναν παλιό κόσμο, μια παλιά Αμερική, ενώ ο Στάνλεϊ και η Στέλλα κυνηγούν το αμερικανικό όνειρο της βιομηχανικής Αμερικής. Υπάρχει μια σύγκρουση. Και αυτό το ζήτημα, το κατά πόσο διαγράφουμε από τη ρίζα το παρελθόν, με αφορά άμεσα αυτή τη στιγμή. Δεν μπορείς να κόψεις τη ρίζα, δεν γίνεται να το κάνεις αυτό. Η Μπλανς, παρόλο που είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και βασανισμένο πλάσμα, φέρει ένα παρελθόν που μυρίζει θάνατο και δεν το αντέχει κανένας. Και αυτό είναι επικίνδυνο. Η Μπλανς είναι διαφορετική και είναι πολύ ενδιαφέρον πως αυτό το διαφορετικό θέλουμε να το εξαφανίσουμε, να το κλείσουμε στο τρελοκομείο. Αυτό συμβαίνει συνέχεια στην εποχή μας.

KoraKarvoni-Texnes-plus4.jpg

Η Μπλανς είναι το διαφορετικό, το ξένο. Γιατί αυτό επιδρά καταλυτικά στις ζωές των ανθρώπων γύρω της;

Ουσιαστικά τους φέρνει αντιμέτωπους με πολύ προσωπικά τους ζητήματα. Για μένα η εμμονή της με το παρελθόν θυμίζει θάνατο και αυτό δεν το αντέχει κανείς, ειδικά όταν η αδερφή της είναι έγκυος. Εκείνη ξεκινούν τη ζωή τους και έρχεται η Μπλανς φέρνοντας μαζί της όλο το παρελθόν και διαταράσσοντας έτσι όλες τις ισορροπίες μέσα στο σπίτι. 

 Η Μπλανς σκέφτεται το παρελθόν της σαν να είναι παραδεισένιο, αρνείται να συμφιλιωθεί με τον ιστορικό χρόνο και συνθλίβεται. Μπορούν να έχουν διέξοδο τέτοιοι άνθρωποι;

Το παρελθόν της δεν ήταν παραδεισένιο. Έχει μια πολύ μεγάλη ρωγμή στο παρελθόν της, όταν έχασε τον πρώτο της άντρα, όταν ανακάλυψε ότι ήταν ομοφυλόφιλος και του είπε ότι της φέρνει αηδία και αυτός αυτοκτόνησε. Αυτή έχει την αίσθηση πως εκείνη ευθύνεται για το θάνατό του. Η εμμονή της με το παρελθόν δεν υπάρχει γιατί είναι ωραίο, αλλά γιατί δεν μπορεί να ξεφύγει. Συνέχεια μιλά για το κτήμα, το σπίτι τους, γι’ αυτό το αγόρι. Την έχει στοιχειώσει το παρελθόν και βέβαια αυτό δεν έχει κάποια διέξοδο. Αυτό είναι το τραγικό. Η Μπλανς προσπαθεί να επιβιώσει, να βρει τον έρωτα. Επειδή έχει ζήσει τόσο πολύ θάνατο, βρίσκει τον αντίποδά του στον πόθο. Για μένα δεν είναι πόρνη. Το αντίθετο. Επειδή δεν αντέχει το θάνατο, πάει προς τον πόθο και στην επαφή της με τους άντρες. Νιώθει ζωντανή κάνοντας έρωτα.

KoraKarvouni_texnes-plus.jpg

 

Η επαφή με αυτό το έργο ποιες σκέψεις σου δημιούργησε; Εσύ πώς θα χαρακτήριζες την Μπλανς;

 Όταν καλείσαι να ερμηνεύσεις ένα ρόλο, πρέπει πρώτα από όλα να βρεις τα δίκια του, να τον υποστηρίξεις! Για μένα η Μπλανς έχει μια καταπληκτική λογική που για τους υπόλοιπους είναι ακατανόητη. Έχει απίστευτο χιούμορ και είναι μια πάρα πολύ ωραία γυναίκα. Είναι όμως πολύ τραυματισμένη, βαθιά ενοχική, πολύ ταλαιπωρημένη και έχει τεράστια ανάγκη να αγαπηθεί και να γίνει αποδεκτή και δυστυχώς οδηγείται σε ακρότητες. Κατά τη διάρκεια της παράστασης βλέπεις τα πλήγματα που δέχεται. Η Μπλανς παθαίνει μπροστά μας. Δε βλέπουμε μια τρελή. Έχει τη δική της λογική, και μάλιστα λέει τα πιο σωστά πράγματα. Η μανία είναι αυτή που την κάνει να χάνει το δίκιο της. Είναι τόσο πολυεπίπεδος ο ρόλος, που μπορούμε να συζητάμε για ώρες! Εγώ άντε να έχω καταλάβει το ένα τρίτο!

KoraKarvouni_texnes-plus2.jpg

 Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος λέει ότι ο Τενεσί Ουίλιαμς χαρτογράφησε την αμερικανική κοινωνία από την πλευρά της αποτυχίας και ότι τα δράματα των ηρωίδων του είναι τα δικά του δράματα. Πώς το σχολιάζεις;

Αυτό είναι αλήθεια. Ο Τενεσί Ουίλιαμς είχε μια μητέρα που ήταν καταθλιπτική και μια αδερφή που της έκαναν λοβοτομή ενώ εκείνος έλειπε. Χρησιμοποιεί πάντα στοιχεία από την εποχή του, αλλά και προσωπικά του βιώματα. Ήταν γόνος μιας τέτοιας οικογένειας όπως η Μπλανς και η Στέλλα και βίωσε και το πώς λειτούργησε η πτώχευση του Νότου στην οικογένειά του και στην ψυχολογία των γονιών του.

 Η Μπλανς λέει: «Δεν θέλω ρεαλισμό, θέλω μαγεία». Στη δική μας ζωή πού μπορούμε να βρούμε μαγεία;

Στα παιδιά υπάρχει μαγεία. Εγώ εκεί τη βρίσκω. Στην αθωότητά τους, στην ελευθερία τους... Αυτό με συγκινεί.

Στην καθημερινότητα τι σου δίνει χαρά;

Πολλά πράγματα και μικρά πράγματα. Γενικά προσπαθώ να απολαμβάνω έστω και πολύ μικρές στιγμές. Μικρά πράγματα μπορούν να μου δώσουν μεγάλη χαρά. Ακόμα και ένα βλέμμα όταν δεν είμαι καλά μπορεί να μου δώσει μεγάλη χαρά και ελπίδα.

Ποια θα ήταν η αυθόρμητη απάντηση εάν ρωτούσα ποια κείμενα έχεις αγαπήσει;

Ο «Ζορμπάς» είναι ο έρωτάς μου! Αυτό το κείμενο και αυτός ο χαρακτήρας με συγκλονίζουν. Η παιδικότητά του, η απλότητά του. Το βιβλίο αυτό μπορώ να το διαβάζω κάθε χρόνο! Είναι τόσο πλούσιος ο Καζαντζάκης!

 Θα ήθελα να ολοκληρώσουμε ένα κομμάτι από το κείμενο που σου αρέσει πολύ.

«Είναι πολλή η σύγχυση στον κόσμο». Τι πιο σύγχρονο!

 

KoraKarvouni-texnes-pluss6.jpg

 

Φωτογράφιση Βαγγέλης Αγγελόπουλος για το Τexnes-plus 

Η Κόρα Καρβούνη πρωταγωνιστεί στο «Λεωφορείο ο Πόθος» που καθιέρωσε τον Τένεσι Ουίλιαμς στο Σύγχρονο Θέατρο σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη.

Πρεμιέρα 6 Οκτωβρίου.

Μια παραγωγή της Ομάδας Νάμα στο πλαίσιο της συνεργασίας του θεάτρου Επί Κολωνώ με το Σύγχρονο Θέατρο.

 

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία