Εκτύπωση αυτής της σελίδας

64ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ: Αφιερωμένο στον Διονύσιο Σολωμό

64ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Διονύσιος Σολωμός – Ύμνος εις την ελευθερίαν

 

Κάθε φορά που σημειώνεται στη σκέψη μας κάτι φωτεινό, κάθε που δοκιμάζεται γενναίο βήμα προς τα εμπρός, το φως έρχεται και το βήμα γίνεται με το σύνθημα «Σολωμός».

Κωστής Παλαμάς

 

Το Φεστιβάλ Φιλίππων φέτος – δικαιωματικά και εμφατικά – είναι αφιερωμένο στον Διονύσιο Σολωμό. Στον Ύμνο της Ελευθερίας.

Δίνει το παρών στον μεγάλο αυτό εορτασμό με τον δικό του τρόπο, τη δική του ιδιοτροπία, προσκαλώντας ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, συγγραφείς, κινηματογραφιστές, εικαστικούς, μελετητές να φτιάξουν παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες και δράσεις πάνω στο έργο του Εθνικού μας ποιητή, πάνω σε αυτή τη μεγάλη στιγμή της πατρίδας μας.

Φέτος όμως – το ευνοεί ο καιρός και η δυσκολία – θα ξεκινήσουμε νωρίς, με δοκιμές και ασκήσεις, θα προετοιμαστούμε όπως αρμόζει. Θα βάλουμε στο σακίδιό μας τα βιβλία του, τα ποιήματά του και θα βρεθούμε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, στην Καβάλα, στη χερσόνησο της Παναγίας, σε ένα κτίριο κλειστό, βουβό τα τελευταία χρόνια, θα το ανοίξουμε, θα καθίσουμε στα θρανία του και στο προαύλιό του, θα διαβάσουμε προσεκτικά και θα προσπαθήσουμε να απαγγείλουμε από στήθους τους πρώτους στίχους, τα νεανικά γυμνάσματα, θα μελετήσουμε τα ποιήματα «της ετοιμασίας» του μεγάλου του έργου και θα καταλήξουμε στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», στις 158 στροφές του.

Το σύνθημά μας για φέτος είναι «Σολωμός».

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα και οι συνεργάτες του Φεστιβάλ θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.

Το πορτραίτο του Διονυσίου Σολωμού είναι σχεδιασμένο ειδικά για το Φεστιβάλ Φιλίππων από τον σκιτσογράφο Δημήτρη Χαντζόπουλο.