Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα δούμε τη σεζόν 2020-2021 στα θέατρα της Αθήνας;

Από τη Γιώτα Δημητριάδη  

 

Τα τελευταία χρόνια έχουμε καθιερώσει στο texnes-plus να κάνουμε ένα αφιέρωμα στην καρδιά του καλοκαιριού για όλα όσα θα δούμε τον χειμώνα στις αθηναϊκές σκηνές. Το ρεπορτάζ είναι αποτέλεσμα δουλειάς πολλών ημερών. Φέτος, για πρώτη φορά τα πράγματα λόγω του covid-19 άλλαξαν. Τα δελτία Τύπου άργησαν πολύ να έρθουν και οι πληροφορίες για το τι μέλλει γενέσθαι στις σκηνές της πόλης έρχονται με το σταγονόμετρο. Ο φόβος του θεατρικού κόσμου μετά το τραυματικό lockdown δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τολμηρά θεατρικά εγχειρήματα και πλούσιες παραγωγές.

Τα περισσότερα θεάτρα λοιπόν στρέφονται στις επαναλήψεις, παραστάσεων που δεν πρόλαβαν να κάνουν τον κύκλο τους στη σεζόν 2019-2020. Παράλληλα είναι έντονη η τάση να επιλέγουν οι καλλιτέχνες ολιγοπρόσωπα έργα που έκαναν επιτυχία πριν λίγα χρόνια- «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην», «Σλούθ», «Μισά-Μισά» κ.λ.π

Βεβαίως, δεν λείπουν και οι τολμηροί που ανεβάζουν ολοκαίνουργιες παραγωγές. Εύχομαι να δούμε όλα όσα γράφουμε στο συγκεκριμένο άρθρο και ακόμα περισσότερα. Μην φοβάστε να πάτε στο θέατρο! Τα μέτρα τηρούνται και το μόνο που θα κολλήσετε είναι λίγη ψυχική ανάταση που καμιά τηλεοπτική σειρά, όσο πετυχημένη και αν είναι δεν μπορεί να σας την χαρίσει.

Ας δούμε λοιπόν, τι θα δούμε από το Φθινόπωρο!

 maksim

Στο Εθνικό Θέατρο, όπως δεσμεύτηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του, Δημήτρης Λιγνάδης στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δύο παραστάσεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη σεζόν και σταμάτησαν κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω κορωνοϊού. Ο λόγος για την «Κυρία του Μαξίμ», με τη σκηνοθετική επιμέλεια του οποίου είχε επιφορτιστεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος, καθώς επίσης και το έργο των Ρέππα-Παπαθανασίου, «Φεγγάρι από χαρτί».

Εν συνεχεία, τη σκυτάλη θα πάρει ο Στάθης Λιβαθινός, που θα σκηνοθετήσει τη «Ζωή του κύριου Μολιέρου» τουΜιχαήλ Μπουλγκάκοφ, με τον Σταμάτη Φασουλή να αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς επίσης και ο Δημήτρης Τάρλοου που θα ανεβάσει τον «Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου» του Μ. Καραγάτση, με τον Γιώργο Χριστοδούλου να ενσαρκώνει τον κεντρικό ήρωα του έργου.

Στη Νέα Σκηνή, θα παρακολουθήσουμε το «Σ’ εσάς που μ’ ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αβρανά, ενώ θ’ ακολουθήσει ο «Γυάλινος κόσμος» του Τεννεσί Ουίλιαμς, με τους Όλια Λαζαρίδου, Κωνσταντίνο Μπιμπή, Λένα Παπαληγούρα και Αναστάσιο Ροϊλό, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Νανούρη.

Το «Από Σμύρνη... Σαλονίκη» που έγραψε και σκηνοθέτησε η Μιμή Ντενίση, επανέρχεται φέτος στον Ελληνικό Κόσμο. Συμπρωταγωνιστούν οι Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Κατερίνα Γερονικολού, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, κ.ά.

trito stefani1

Την πιο πλούσια παραγωγή της σεζόν θα δούμε στο Θεάτρο Παλλάς, όπου ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα σκηνοθετήσει το «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, με πρωταγωνίστριες τις Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου, τις οποίες θα πλαισιώσει και ένας εξαιρετικός θίασος ηθοποιών.

gioukerma

Το Θέατρο Πορεία θα ποντάρει στις παλιές δοκιμασμένες συνταγές. Έτσι, θα ανέβει για τρίτη χρονιά ο «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση, με τον Γιάννη Στάνγκογλου στον ομώνυμο ρόλο. Επιπλέον, θα επιστρέψει εκεί, οκτώ χρόνια μετά, η «Ευριδίκη» της Σάρα Ρουλ με την Κόρα Καρβούνη να ενσαρκώνει τον ρόλο της κεντρικής ηρωίδας. Παράλληλα, πλώρη για δεύτερη χρονιά βάζει η «Δόξα Κοινή». Όλες οι παραστάσεις είναι σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου.

 

romaio

 

Στο ίδιο θέατρο, θα παρακολουθήσουμε το σκηνοθετικό εγχείρημα του Αργύρη Πανταζάρα, «This is not Romeo & Juliet». Η εν λόγω παράσταση επρόκειτο να ανέβει την προηγούμενη σεζόν, κάτι το οποίο δεν επετεύχθη εξαιτίας των γνωστών γεγονότων του κορωνοϊού. Η πρεμιέρα αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ τον ρόλο της Ιουλιέτας καλείται να υποδυθεί η Έλλη Τρίγγου.

Στο Θέατρο Αθηνά, ο Πέτρος Φιλιππίδης θα σκηνοθετήσει τον «Θεό της σφαγής», με πρωταγωνιστές τη Μυρτώ Αλικάκη και τον Θανάση Πατριαρχέα. Αναμένεται η ανακοίνωση των ονομάτων των άλλων δύο ηθοποιών, που θα συμπληρώσουν το καρέ των κεντρικών ηρώων.

 Στο Θέατρο Αθηνών μεταφέρεται μετά από τρία χρόνια επιτυχίας η «Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια» του Έντουαρντ Άλμπι, σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη. Την ομάδα των πρωταγωνιστών πλαισιώνουν και πάλι ο Νίκος Κουρής, η Λουκία Μιχαλοπούλου, ο Γιάννης Δρακόπουλος και ο Μιχαήλ Ταμπακάκης.

 

terror wwwStavrosHabakis 27

Στην ίδια σκηνή, τα Δευτερότριτα, θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του το δικαστικό θρίλερ «Terror» του Γερμανού συγγραφέα Φέρντιναντ φον Σίραχ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, με τους Βασίλη Παλαιολόγο, Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννη Στεφόπουλο, Στέλιο Δημόπουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

 

green

Ο Πέτρος Φιλιππίδης θα επιδοθεί και σε ένα έτερο εγχείρημα, και πιο συγκεκριμένα στο ανέβασμα του έργου «Την Πέμπτη, κύριε Γκρην» του πολυβραβευμένουΤζεφ Μπάρον, στο θέατρο Μουσούρη. Πέραν της σκηνοθετικής ευθύνης με την οποία έχει επιφορτιστεί, θα συμπρωταγωνιστήσει στην παράσταση με τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο.

Στο Θέατρο Αλίκη επιστρέφει μια παλιότερη επιτυχία των Ρέππα-Παπαθανασίου, το «Μπαμπάδες με ρούμι», με τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Βίκυ Σταυροπούλου, Μελέτη Ηλία και Μαρία Λεκάκη.

Στο Θέατρο Αλκμήνη, θα συνεχίσουν για 7η χρονιά, την πορεία τους οι «12 ένορκοι», σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.

Τον Νοέμβριο θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Σταθμός το «Όπως πάει το ποτάμι», το πιο πρόσφατο έργο του Μάρτιν Σέρμαν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη και με πρωταγωνιστές τον Περικλή Μουστάκη, τον Μάνο Καρατζογιάννη και τον Μάνο Στεφανάκη. Το πλήρες πρόγραμμα του θεάτρου Σταθμός, θα ανακοινωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

etairia diazugion

Στο Θέατρο Αλκυονίς, ο Σταμάτης Φασουλής θα σκηνοθετήσει τη γαλλική κωμωδία «Εταιρεία διαζυγίων» του Τριστάν Πτιζιράρ, με τους Αντώνη Λουδάρο, Μέμο Μπεγνή και Ματίνα Νικολάου.

Στο θέατρο Άλφα, ο Κώστας Γάκης θα παρουσιάσει την «Ιστορία του σκύλου που τον έλεγαν πιστό» του Λουίς Σεπούλβεδα, μέσα από τον διπλό ρόλο του σκηνοθέτη-ερμηνευτή. Στον ίδιο χώρο, αναμένουμε να δούμε και το εγχείρημα του Τάσου Ιορδανίδη, ο οποίος ανέλαβε για την επόμενη πενταετία την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του θεάτρου Άλφα του Στέφανου Ληναίου και της Έλλης Φωτίου.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου θα επαναλάβει στο ιστορικό Αμφιθέατρο τον «Άμλετ» της, με τον ίδιο θίασο και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον ομώνυμο ρόλο.

filareti

Στον χορό των επαναλήψεων μπαίνει και ο «Αρίστος» του Γιώργου Παπαγεωργίου, το οποίο θα παρακολουθήσουμε στο Θεάτρο Άνεσις, με τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Μιχάλη Οικονόμου, Γιάννη Λεάκο.

Η Σοφία Σπυράτου σκηνοθετεί στο Θέατρο Βεάκη το κείμενο του Άκη Δήμου, με τίτλο «Κάποτε στον Βόσπορο», με τους Κατρανίδη, Μάινα, Πιατά, Παπαζήση, Χοροζίδου, Καρακάση, Μουμούρη, Παπαθωμά, Παντούση.

Ο Μάκης Δελαπόρτας γράφει και σκηνοθετεί την «Κυρία Επιθεώρηση» στο Θέατρο Βέμπο, στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν οι Γιάννης Ζουγανέλης, Σοφία Μουτίδου, Ζέτα Δούκα, Νίνα Λοτσάρη, Παναγιώτης Πετράκης, Πηνελόπη Αναστασοπούλου. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή του τραγουδιστή Κώστα Μακεδόνα.

prodosia

Ο Λάκης Λαζόπουλος κάνει φέτος μια στροφή στο θέατρο ρεπερτορίου και επιλέγει να πρωταγωνιστήσει στο αριστούργημα του Χάρολντ Πίντερ «Προδοσία». Τη σκηνοθετική ευθύνη του έργου έχει αναλάβει ο Αιμίλιος Χειλάκης. Μαζί τους στη σκηνή του Θεάτρου Βρετάνια και η Αθηνά Μαξίμου.

 

sinoikia to oneiro

Ο Σωτήρης Χατζάκης διασκευάζει θεατρικά και σκηνοθετεί το σενάριο του Τάσου Λειβαδίτη και του Κώστα Κοτζιά, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία «Συνοικία το όνειρο». Η παράσταση θα ανέβει στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, με τους Μάνο Βακούση, Γιωργή Τσαμπουράκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Μαρία Φιλίππου, Κατερίνα Σπάρταλη, κ.ά.

Στον ίδιο χώρο οι μικροί μας φίλοι θα απολαύσουν για δεύτερη χρονιά τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου σε σκηνοθεσία Ελένης Βλάχου.

Μια ακόμη παιδική παράσταση που παίρνει το πράσινο φως για να συνεχίσει το ταξίδι της  είναι η «Οδύσσεια» στο Θέατρο Ολύμπια με τον Στέλιο Μάινα, τον Γιώργο Χριστοδούλου και έναν σημαντικό θίασο υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Σοφίας Σπυράτου. 

Η Κάτια Δανδουλάκη έψαχνε γι' αυτή τη σεζόν να ερμηνεύσει έναν μονόλογο, και τελικά, όπως όλα δείχνουν, αυτός θα είναι το «Καινούργιο σπίτι» των Ρέππα-Παπαθανασίου. Οι ίδιοι, μάλιστα, θα υπογράψουν και τη σκηνοθεσία του έργου, που θ’ ανέβει στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.

Με τη μεγάλη της επιτυχία, το «Master Class», θα επιστρέψει η Μαρία Ναυπλιώτου στο θέατρο Μικρό Χορν, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

Στο Θέατρο Εμπορικόν, ο Νικορέστης Χανιωτάκης θα ανεβάσει τις «Μάγισσες του Σάλεμ» του Άρθουρ Μίλλερ, με τους Νικήτα Τσακίρογλου, Άκη Σακελλαρίου, Ρένια Λουϊζίδου, Ιωάννα Παππά, Γεράσιμο Σκαφιδά, Ισιδώρα Δωροπούλου, Θωμά Γκαγκά και Γιάννη Καλατζόπουλο. Το 1953, ο Άρθουρ Μίλερ παρουσίασε το έργο στο Μπρόντγουεϊ, με τον τίτλο «The Crucible», και βραβεύτηκε με το Βραβείο Τόνι. Το 1957, οι «Μάγισσες του Σάλεμ» μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο. Η ομώνυμη ταινία «The Crucible», βασίστηκε στο διασκευασμένο σενάριο του ίδιου του Άρθουρ Μίλερ και το μεγάλου Ζαν-Πωλ Σαρτρ, και είχε ως πρωταγωνιστές τα δύο ιερά τέρατα του παγκόσμιου κινηματογράφου, τον Υβ Μοντάν και τη Σιμόν Σινιορέ.

 

Εκεί θα δούμε και το αριστούργμημα του Μπρεχτ «Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν» («Der gute mensch von Sezuan»), ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, που συνεχίζει για 3η χρονιά την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία του στο Θέατρο Εμπορικόν σε μετάφραση-σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και πρωτότυπη μουσική Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Στο ίδιο θέατρο, στο δεύτερο μισό της σεζόν,  θα δούμε και τις «Αινιγματικές Παραλλαγές», που είχαμε πρωτοδεί το 1998 στο Θέατρο Γκλόρια με τον Κώστα Καρρά και τον Γιώργο Κυρίτση. Αυτή τη φορά στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους θα απολαύσουμε τον Γιάννη Μπέζο και τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη. 

 

opoios

Λίγο πιο κάτω στον ίδιο δρόμο, και συγκεκριμένα στο Θέατρο Ήβη, θα συνεχιστεί το «Όποιος θέλει να χωρίσει... να σηκώσει το χέρι του», το πρώτο θεατρικό συγγραφικό και σκηνοθετικό εγχείρημα του Γιώργου Καπουτζίδη, με πρωταγωνιστές τους: Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Μαριλού Κατσαφάδου, Ανθή Σαββάκη, Γιώργο Σαββίδη, Γιάννη Κουκουράκη, Πάνο Νάτση, Αποστόλη Ψαρρό και την Κατιάνα Μπαλανίκα.

Ο Δημήτρης Καταλειφός, που τα τελευταία χρόνια απολαμβάνουμε στο Εμπορικόν, θα μετακομίσει στο Σύγχρονο Θέατρο, όπου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Σκεύα, θα παρουσιάσει το αριστούργημα του Μπέκετ, «Τέλος του παιχνιδιού». Μαζί του στη σκηνή θα βρεθούν οι Άρης Μπαλής, Όλγα Δαμάνη και Γιώργος Ζιόβας.

«Το βεραμάν φόρεμα» είναι ο μονόλογος που έγραψε, θα σκηνοθετήσει και θα ερμηνεύσει η Άννα Βαγενά. Στην ίδια σκηνή, θα δούμε για δεύτερη σεζόν το «Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν», σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, με πρωταγωνίστρια τη Γιασεμή Κηλαηδόνη.

Στο γειτονικό Από Μηχανής, όπως όλα δείχνουν, ο Σωτήρης Χατζάκης και ο Δημήτρης Μυλωνάς θα ανεβάσουν το «Σλουθ» του Άντονι Σάφερ, σε σκηνοθεσία του πρώτου. Στην πάνω σκηνή, η Θεατρική ομάδα Zero Gravit, θα παρουσιάσει την «Κληρονομιά» του Μαριβώ, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Νταλιάνη. Τον θίασο θ’ αποτελέσουν οι Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Νίκος Νίκας, Μπίλιω Μαρνέλη, Γιάννης Σοφολόγης, Παρή Τρίκα, Γιώργος Πατεράκης και Τζίντζερ και Φρέντ.

Στην κάτω σκηνή, θα παρουσιαστεί και η «Μεταμόρφωση» του Φράνσς Κάφκα, με τους: Σίσσυ Δουτσίου, Στέβη Φόρτωμα, Μάνο Τσίζεκ, Λουκία Ανάγνου, Θωμά Χαβιανίδη. Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Τάσος Σαγρής. Η παράσταση θα είναι μεταμεσονύχτια.

Στο ίδιο θέατρο θα ξαναδούμε και το «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τεννεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, και με πρωταγωνιστές τους: Ευγενία Αποστόλου, Ειρήνη Ιωάννου, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Γεράσιμο Μιχελή, Μάρω Σαουσοπούλου, Ισίδωρο Σταμούλη, Δημήτρη Τσίκλη, Μάρω Παπαδοπούλου.

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο Θέατρο Ζήνα, ο Πέτρος Ζούλιας θα σκηνοθετήσει την «Παγίδα» του Ρομπέρ Τομά, με πρωταγωνιστές τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, τον Λεωνίδα Κακούρη, την Έφη Μουρίκη, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, τη Μαρία Αντουλινάκη και τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο. Παράλληλα, θα συνεχιστεί στο Θέατρο Χώρα και η «Μαρίκα», που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Πέτρος Ζούλιας, με τη Νένα Μεντή στον ομώνυμο ρόλο.

 

xaikalis psalti

 

Σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια θα δούμε και στο Θέατρο Γκλόρια, πρόκειται για το έργο του Peter Quilter που ο συγγραφέας έγραψε στις 8 εβδομάδες που διήρκησε το locked down εξαιτίας της πανδημίας, εγκλωβισμένος στο σπίτι του. Ο τίλος του έργου είναι  «Στην εποχή της καραντίνας» και στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε Παύλο Χαϊκάλη και την Μαρίνα Ψάλτη.

Ο Νίκος Μαστοράκης συνεργάζεται ξανά με την Μπέτυ Αρβανίτη στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, για το ανέβασμα του «Φθινόπωρο- Χειμώνας» του Λαρς Λορέν. Δίπλα στην Αρβανίτη θα δούμε τους Αλέξανδρο Μυλωνά, Μαρία Καλλιμάνη και Άννα Καλαιτζίδου.

Στο διπλανό θέατρο της Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής, ο Γιώργος Σκεύας θα παρουσιάσει το «Τέφρα και σκιά», με τους Δημήτρη Ήμελλο και Μαρία Σκουλά. Εν συνεχεία, ο Στάθης Λιβαθινός θα ανεβάσει το «Συμφορά απ’ το πολύ μυαλό» του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ, που το 1986 έγραψε ιστορία σε σκηνοθεσία του αείμνηστου Λευτέρη Βογιατζή.

 

pitaki mosxos

Η Ρένη Πιττακή θα ερμηνεύσει τον μονόλογο «Μια γερμανίδα γραμματέας», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης. Στην ίδια σκηνή θα δούμε και πάλι τα «170 τετραγωνικά» του Γιωργή Τσουρή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη. Ο Γιωργής Τσουρής γι' αυτή του την ερμηνεία κέρδισε και το βραβείο Χορν. 

Στο Θέατρο Κάππα, ο Σπύρος Παπαδόπουλος είχε ανακοινώσει πως θα ανέβαζε τον «Κύκλο των χαμένων ποιητών». Εν τέλει, εξαιτίας των γεγονότων του κορωνοϊού, θα δούμε για 5η χρονιά το επιτυχημένο «Δείπνο ηλιθίων», με τον ίδιο θίασο (Σπύρο Παπαδόπουλο, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Δημήτρη Μαυρόπουλο, Βασίλη Ρίσβα, Άννα Μενενάκου, Χρήστο Σπανό).

 

rinokeros texnes plus

Επανάληψη θα έχουμε και στο Θέατρο Κιβωτός, με τον «Ρινόκερο» του Ιονέσκο, στο οποίο θα πρωταγωνιστήσει και πάλι ο Άρης Σερβετάλης υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Κακλέα. Στην ίδια σκηνή θα δούμε για δεύτερη χρονιά και το «Τέλειο έγκλημα», σε σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα.

 

meta

Στο Μικρό Παλλάς, θα απολαύσουμε τη Χαρούλα Αλεξίου, η οποία θα ερμηνεύσει τον μονόλογο «Μεταμφίεση» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη σε σκηνοθεσία Σταύρου Ράγια. 

 

misa misa

Στον ίδιο χώρο, θα παρακολουθήσουμε και το έργο των Καταλανών Τζόρντι Σάντσεθ και Πεπ Άντον Γκόμεθ, «Μισά-μισά», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά και με πρωταγωνιστές τους Λευτέρη Ελευθερίου και Αντώνη Κρόμπα. Ο Θοδωρής Αθερίδης αναμένεται να επιστρέψει στη σκηνή του Μικρού Παλλάς τον Ιανουάριο του 2021.

Στο Μιχάλης Κακογιάννης, η σεζόν θα ανοίξει με την επανάληψη της «Ιστορίας χωρίς όνομα», που σκηνοθέτησε ο Κώστας Γάκης, με τους Τάσο Νούσια, Μπέτυ Λιβανού και Μαρία Παπαφωτίου. Εν συνεχεία, το Θέατρο θα φιλοξενήσει τον «Καποδίστρια», σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνσκι, με τον Τάσο Νούσια στον ομώνυμο ρόλο. Εκεί θα δούμε όπως όλα δείχνουν και τη «Μαρία Στούαρτ», που πάγωσε λόγω κορονοϊού, με τις Στεφανία Γουλιώτη και Λουκία Μιχαλοπούλου να ενσαρκώνουν τους κεντρικούς ρόλους.

palko

Η Ρέινα Εσκενάζυ θα συνεχίσει τη συνεργασία της με το Θέατρο Νέος Ακάδημος και θα ανεβάσει την κωμωδία του Νιλ Σάιμον «Ξυπόλητοι στο πάρκο» του Νιλ Σάιμον, με τους Αργύρη Αγγέλου, Βασιλική Τρουφάκου, Άρη Λεμπεσόπουλο, Ελένη Κρίτα, κ.ά.

 

pontikopagida 2 texnes plus

Στον ίδιο χώρο, θα δούμε και την «Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι, της οποίας τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει αναλάβει η Κίρκη Καραλή, και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους  (με αλφαβητική σειρά) οι: Κωνσταντάκη Μαρία, Λίτσης Ερρίκος, Λουκάκη Δανάη, Οικονομίδου Ράνια, Πολυζωίδης Σήφης, Πουρσανίδης Νίκος, Συριόπουλος Μιχάλης, Τότσικας Αποστόλης

Ένα καινούριο θεατρικό στέκι θα δημιουργήσει ο Δημήτρης Καραντζάς στο Θέατρο Προσκήνιο. Εκεί θα δούμε τη «Φαίδρα», με τους Στεφανία Γουλιώτη, Θεοδώρα Τζήμου, Αλεξία Καλτσίκη, Μιχάλη Σαράντο, κ.ά., αλλά και τον «Θείο Βάνια», με τους Χρήστο Λούλη, Γιώργο Γάλλο, Φωτοπούλου, Θεοδώρα Τζήμου και Ηρώ Μπέζου.

Στο Alhambra, ο Χάρης Ρώμας διασκευάζει και σκηνοθετεί την κωμωδία «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη. Ο ίδιος θα πρωταγωνιστήσει στην παράσταση μαζί με τους: Γιώργο Γαλίτη, Ευτυχία Φαναριώτη, Τάνια Τρύπη, κ.ά.

Με τη βοήθεια του Ιδρύματος Ωνάση, ο Βασίλης Μπισμπίκης ετοιμάζει το Νέο Cartel στην ίδια γειτονιά. Εκεί θα δούμε τις πετυχημένες παραστάσεις, «Άνθρωποι και ποντίκια» και «Άρης». Επίσης, από τον Ιανουάριο του 2021, θα δούμε τα «Κόκκινα Φανάρια», που έχουν επιχορηγηθεί από πέρσι αλλά λόγω ιού δεν ανέβηκαν ποτέ.

Στο θέατρο Ροές, από τέλη Σεπτεμβρίου θα δούμε την παράσταση «Σύνθεση Για Έξι Σώματα» της Αντωνίας Οικονόμου.

 

ikaros roes

Από τις αρχές Οκτώβρη και για τρεις μοναδικές παραστάσεις, θα παρακολουθήσουμε τον «Ίκαρο», από την ομάδα Ίκαρος, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παγώνη, που είχε διακριθεί στο 11ο Off Off Athens Festival στο Θέατρο Επί Κολωνώ.

Στο Θέατρο Ακροπόλ, θα δούμε το γνωστό έργο του Μπόμαρσε, «Ο Κουρέας της Σεβίλλης», σε σκηνοθεσία Σοφία Σπυράτου. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Φάνης Μουρατίδης θα ενσαρκώσουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, μαζί τους σκηνή 17 ακόμη ηθοποιοί και μουσικοί. 

Η Ελένη Γερασιμίδου και ο Αντώνης Ξένος θα ανεβάσουν κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν, στο Από Κοινού στο Γκάζι, το έργο «Εργάτα και δουλείας» με ποντιακά κείμενα. Μαζί τους θα είναι και η Αγγελική Ξένου, καθώς επίσης και τρεις ακόμη ηθοποιοί, των οποίων τα ονόματα δεν έχουν προς το παρόν ανακοινωθεί.

Στο Μπάγκειον στην καρδιά της Ομόνοιας, θα επιστρέψει η «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά, με την Τζούλη Σούμα στον ομώνυμο ρόλο.

 O TZEM 1

 

Η νέα παραγωγή του Studio Μαυρομιχάλη είναι «Ο Τζεμ» της Ελέιν Μέρφυ. Στη σκηνή θα δούμε τις: Μίνα Αδαμάκη, Στέλλα Κρούσκα και Βασιλίνα Κατερίνη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φώτης Μακρής. Ο ίδιος θα συνεχίσει για 6η χρονιά «Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου, έναν μονόλογο που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.

 

lusasmenimpalarina texnesplus5

Στην ίδια σκηνή τα Δευτερότριτα η Λιούμπα Κριβοχίζα θα παρουσιάσει τη «Λυσσασμένη Μπαλαρίνα»  ένα έργο που θα ανέβει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι του διάσημου Ρώσου σεναριογράφου και σκηνοθέτη Grigory Konstantinopolsky.  Η «Λυσσασμένη Μπαλαρίνα» ήταν μια από τις πέντε νουβέλες που έγραψε ο ίδιος για τις ανάγκες κινηματογραφικής ταινίας με το όνομα «Γατάκι» . Επειδή η ταινία είχε επιτυχία, η συγκεκριμένη νουβέλα άρχιζε να κάνει την εμφάνισή της και στα ρώσικα θέατρα.

Στο Θέατρο Τέχνης τηρείται ακόμη σιγή ιχθύος για το πρόγραμμα της σεζόν 2020-2021. Όλα δείχνουν, όμως, ότι ο ιστορικός οργανισμός θα επενδύσει και πάλι στη δυνατή παιδική σκηνή του και θα εμπιστευτεί στον Δημήτρη Δεγαΐτη το ανέβασμα της «Δωδέκατης Νύχτας» του Σαίξπηρ.

happy

Οι «Ευτυχισμένες Μέρες» με την Ανέζα Παπαδοπούλου, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, που σταμάτησαν λόγω lockdown λίγο μετά την πρεμιέρα, θα συνεχίσουν την πορεία τους από τα τέλη Οκτωβρίου στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος.

Η Αναστασία Παπαστάθη βρίσκεται σε πρόβες ώστε να παρουσιάσει στο θέατρο Radar το έργο «Τρομεροί γονείς» του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και ποιητή Ζαν Κοκτώ, με την ίδια και τους: Στέλιο Γεράνη, Μαρία Μαυροματάκη, Βασίλη Τριανταφύλλου, Ευδοκία Ασπρομάλλη στη σκηνή. Η σεζόν στο Radar θα ανοίξει τον Οκτώβριο με το «Καληνύχτα μητέρα» της Μάρσα Νόρμαν.

 Από το Θέατρο Επί Κολωνώ θα δούμε για δεύτερη χρονιά τη«Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν Μακντόνα σε χώρο που δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμος με την Αγορίτσα Οικονόμου, τη ΣοφίαΣεϊρλή, τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο και τον Γιώργο Κατσή. Μια από τις καλύτερες παραστάσεις της περσινής σεζόν που αξίζει να μπει στην ατζέντα σας.

Στο Θέατρο Σημείο η σεζόν θα ξεκινήσει με την παράσταση «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος», βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Άλντους Χάξλεϋ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή.

 

Το Θέατρο ΠΚ μετά από αρκετούς μήνες αναγκαστικής αναστολής λειτουργίας εξαιτίας του Covid-19, επανέρχεται δυναμικά και θα παρουσιάσει το έργο του Χρήστου Οικονόμου «Η Πολιορκία της Elusia» σε σκηνοθεσία Μαρίλλης Μαστραντώνη, το «Μια μέρα πριν» της Ιούς Αρματά από την ομάδα Pi Synergy και «Τα Ρούχα» της Ευσταθίας Ματζαρίδου με τη Δήμητρα Παπαδήμα και τον Παύλο Κουρτίδη σε σκηνοθεσία Εμμάνουελ Μανιός. 

 to diko moi domatio

Στο Θέατρο 104, θα δούμε «Το δικό μου δωμάτιο» σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά,βασισμένο στο Α room of one’s own της Virginia Woolf. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Πηνελόπη Μαρκοπούλου, η Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, η Μαρλέν Σαϊτη και η Άντα Κουγιά . Την επιμέλεια της κίνησης υπογράφει η Βρισηίδα Σολωμού. Ο μουσικός και συνθέτης Γιώργος Κατσάνος στο μουσικό περιβάλλον. Το σκηνικό περιβάλλον επιμελείται η Αρετή Μουστάκα, και το σχεδιασμό των κοστουμιών η Βασιλική Σύρμα. Στο σχεδιασμό του φωτισμού ο Βαγγέλης Μούντριχας.

 boys

 Στον ίδιο χώρο το πράσινο φως για δεύτερη χρονιά πήρε η περσινή επιτυχία «Girls & Boys» του βραβευμένου με Tony συγγραφέα Dennis Kelly σε μετάφραση – σκηνοθεσία Άννας-Μαρίας Στεφαδούρου, με τη Δώρα Παρδάλη.

Η «Πανούκλα», το δεύτερο μετά τον «Ξένο» μεγάλο μυθιστόρημα του Καμύ, καταγράφει τη συμπεριφορά των ανθρώπων σ' έναν κόσμο που μοιάζει χωρίς σκοπό και μέλλον, σ' έναν κόσμο πνιγηρής επανάληψης και μονοτονίας.

Το αριστούργημα του Γάλλου φιλοσόφου και συγγραφέα θα απολαύσουμε αυτό το φθινόπωρο σε δύο διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις.

karagani

Η ομάδα GAFF και η σκηνοθέτιδα Σοφία Καραγιάννη θα ανεβάσουν την παράσταση στο Θέατρο 104 και ο σκηνοθέτης Γιώργος Οικονόμου σε κεντρικό θεάτρο των Αθηνών-δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Η πρεμιέρα της παράστασης  θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104. Στον ρόλο του γιατρού Ριε ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, που μαζί με τον Κων/νο Πασσά, τον Δημήτρη Μαμιό και τον μουσικό Άρη Ζέρβα, ζωντανεύουν το αλληγορικό τοπίο του έργου. Έπειτα από τη βιωμένη εμπειρία της πανδημίας η Ομάδα GAFF φέρνει στη σκηνή ένα έργο που δεν είναι «κήρυγμα» απελπισίας αλλά ελπίδας και αισιοδοξίας.

 

Στο Θέατρο Τόπος Αλλού το «Ω, τι ωραίες μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ είναι το έργο με το οποίο θα εγκαινιάσει την νέα μετά-COVID εποχή. Το κλασικό αριστούργημα θα σκηνοθετήσει ο Νίκος Καμτσής και στον ρόλο της Γουίνι θα δούμε την Νικολέτα Βλαβιανού. Μαζί της στη σκηνή ο Νίκος Καραστέργιος.
 
Επιπλέον, ο Νίκος Καμτσής θα σκηνοθετήσει και το «Αιματινό Φεγγάρι» του Νικόλα Καζάν (γιος του Ηλία Καζάν) γνωστός σεναριογράφος του Χόλιγουντ, υπακούοντας στις βαθύτερες Ελληνικές ρίζες του, έστησε ένα έργο όπου η Υβρις και η Δίκη παίρνουν σύγχρονη μορφή και κυκλοφορούν θρασύτητα στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Εκεί συντελείται μία Υβρις και εκεί θα εμφανιστεί η Νέμεσις για να φέρει τα πράγματα σε μια παγκόσμια ισορροπία και πάλι, όχι χωρίς απώλειες.Στη σκηνή θα δούμε τον Πάνο Σκουρολιάκο,τη Γεωργιάνα Νταλάρα αλλά και τον ίδιο τον  σκηνοθέτη.
 Ο Νίκος Καμτσής θα σκηνοθετήσει επίσης και το ρηξικέλευθο (μέχρι σήμερα) μυθιστόρημα της Virginia Woolf «Ορλάντο» η πρεμιέρα αναμένεται για τον Ιανουάριο του 2021. 
 
 Το «Κουκλόσπιτο» του Ibsen τελειώνει με τη Νόρα αποφασισμένη να εγκαταλείψει τον άντρα και τα παιδιά της. Η καινούρια κωμωδία του LucasHnath «Το Κουκλόσπιτο-Μέρος Δεύτερο» ξεκινάει με την επιστροφή της Νόρας δύο δεκαετίες μετά. Tι έχει όμως αλλάξει για να την ίδια αλλά και για τους άλλους χαρακτήρες του έργου μετά από τόσα χρόνια;  
 
 Ο Μανώλης Δούνιας σκηνοθετεί την κωμωδία του LucasHnath «Το Κουκλόσπιτο-Μέρος Δεύτερο» στο Θέατρο Πόρτα, στη σκηνή μαζί με την Ναταλία Τσαλίκη και τον Αλέξανδρο Μυλωνά, που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το Τέταρτο Κουδούνι και τον ΓιώργοΣαρηγιάννη θα δούμε και δύο ακόμη ηθοποιούς. Την έμπειρη Ντίνα Μιχαηλίδου με πολλά θεατρικά χιλιόμετρα στην πλάτη της και την νεότερη Δήμητρα Βήττα που ξεχώρισε και στη σειρά του Open «Το Κόκκινο Ποτάμι».
Η πρεμιέρα αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2021 στο Θέατρο Πόρτα. 
 
Tο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ ανοίγει τη σεζόν με ένα έργο των Ζαν Πωλ Ντενιζόν, Σαμπίν Ζιζέρ & Μίκαελ Σραμ «Ένα γέλιο η ζωή ».Τη σκηνοθεσία την έχει αναλάβει ο σπουδαίος  Ζαν Πωλ Ντενιζόν ( ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και το δεξι χέρι του Πήτερ Μπρουκ για περισσότερο από 10 χρόνια ).
 
 
Με το «GOOD PEOPLE» του David Lindsay-Abaire κάνει στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους. Η παράσταση θα ανέβει στο θέατρο Αποθήκη στη σκηνή θα δούμε τους: Τάσο Γιαννόπουλο,Παύλο Λουτσίδη, Aurora Marion, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ζωή Ρηγοπούλου και Σωσώ Χατζημανώλη.
 
 Elephant 2
Δεκαοκτώ παραστάσεις περιλαμβάνει στο φετινό του πρόγραμμα ο Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS. Έξι παραστάσεις που ξεχώρισαν, από κοινό και κριτικούς, την περασμένη σεζόν και που διακόπηκαν από την πανδημία στις 12 Μαρτίου (Ο Άνθρωπος Ελέφαντας, Οι ηλίθιοι, Κατόπιν Εορτής, Φελίτσε και Λίλυ, Μπομπονιέρα, ο Τόρνος) και δώδεκα νέες παραγωγές. Δεκαέξι σκηνοθέτες (Βίκυ Βολιώτη, Κοραής Δαμάτης, Παναγιώτης Δελαβίνιας, Στέλιος Καλαϊτζής, Μάνος Κανναβός, Δημήτρης Καρατζιάς, Σοφία Καψούρου, Γιάννης Κεντρωτάς, Βαγγέλης Λάσκαρης, Χρήστος Λύγκας, Μάριος Μεττής, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Ένκε Φεζολλάρι, Μάρθα Φριντζήλα), ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους τη φετινή θεατρική χρονιά στις δύο σκηνές του Πολυχώρου.
 
Εκεί,η  ομάδα ProvaT.O. Athens θα ανεβάσει το έργο του Anthony Nielson ΤHE PRUDES.