Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Το Σπίτι των επιθυμιών» έρχεται στο Αγγέλων Βήμα

Η Sor (Μοναχή) Juana (1651-1695) συγκεντρώνει ίσως τις περισσότερες ιδιομορφίες για γυναίκα θεατρικό συγγραφέα διεθνώς και διαχρονικά. 

Ήταν Μεξικάνα, νόθο παιδί ντόπιας Ισπανικής καταγωγής και Βάσκου, έζησε τον 17ο αιώνα, έμαθε να διαβάζει από τριών ετών, υπήρξε αυτοδίδακτη και πολυμαθέστατη, από δεκατριών ετών έζησε στο ανάκτορο των αντιβασιλέων υπό την εύνοιά τους, από δεκαοκτώ ετών επέλεξε να μπει σε μοναστήρι για να μπορεί να συνεχίσει να μορφώνεται, κάτι που, ως γυναίκα, δεν θα ήταν δυνατόν να το καταφέρει διαφορετικά, το έργο της έγινε πολύ γνωστό εν ζωή στην πατρίδα της, αλλά και στην Ισπανία, σχημάτισε μόνη της ιδιωτική βιβλιοθήκη που θα την ζήλευε ακόμη και πανεπιστήμιο, ήρθε σε ρήξη με την ιεραρχία του ιερατείου και πέθανε στα σαράντα τέσσερα χρόνια της νοσηλεύοντας άλλες μοναχές σε επιδημία πανούκλας.

Το μόνο που δεν θα περίμενε κανείς από μία μοναχή του 17ου αιώνα, έστω και με όλα τα υπόλοιπα δικά της προσόντα, θα ήταν να γράψει θέατρο και μάλιστα έργο ερωτικών παρεξηγήσεων. 

Και όμως! Η Sor Juana το έκανε και αυτό! Και μάς παρέδωσε αυτό το αστραφτερό έργο που σφύζει από ζωή, χαρά και έρωτα, γεμάτο νέους ανθρώπους που ερωτεύονται, μηχανεύονται τα πάντα για να κερδίσουν το αντικείμενο του πόθου τους, μπερδεύονται και μπερδεύουν και –πάνω από όλα- συνωμοτούν, γελούν και ξεγελούν! 

tospititwnepithimiwn texnesplus3 1             

Ένα σπίτι. Το σπίτι μέσα στο οποίο εκδηλώνονται, ακυρώνονται, προβάλλονται και μαραίνονται ή ανθίζουν οι επιθυμίες, οι ίντριγκες και τα κρυφά σχέδια καθενός από τους ήρωες της ιστορίας που το λαμπερό, παιχνιδιάρικο και ατίθασο μυαλό της Sor Juana Ines de la Cruz επινόησε πριν σχεδόν τριακόσια πενήντα χρόνια, το κατέγραψε και μάς το παρέδωσε για να μάς τρελάνει. Και είναι τόσα πολλά, τρελά, κεφάτα  και καταιγιστικά αυτά που κατέγραψε και που συμβαίνουν μέσα στη μία και μισή ώρα που διαρκεί η παράσταση του έργου της που, πραγματικά, δεν μπορεί να γίνει άλλη περίληψή τους.

Σίγουρα, η «Sor» θα είναι κάπου κρυμμένη και θα ξεκαρδίζεται στα γέλια με την έκπληξή μας!

Η ταυτότητα της παράστασης
«Το Σπίτι των επιθυμιών» της Sor Juana Ines de la Cruz
Έρευνα, επιλογή, μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Μανώλης Κλωνάρης
Σκηνικά: Θόδωρος Μπρουσκομάτης
Κοστούμια: Πένυ Σπανού
Μουσική: Νίκος Χατζόπουλος
Κίνηση: Νίκος Λεκάκης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Μηλιώνη
Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Βασίλης Ζήσης, Μαρία Θωμά, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Ευγενία Ξυγκόρου και Δημήτρης Τσιγκριμάνης

Θέατρο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια
Πρεμιέρα: Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 στις 21.00
Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 21.30
Διάρκεια: 90 λεπτά
Εισιτήρια: 14 ευρώ ( 10 ευρώ φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65 ετών- 5 ευρώ ατέλειες)
Κρατήσεις: Τηλ. 210 5242211και http://www.aggelonvima.gr/