Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 Με αφορμή τα 2.500 χρόνια από τις μεγάλες ιστορικές μάχες της ελληνικής αρχαιότητας στις Θερμοπύλες και την Σαλαμίνα (480 π.Χ.), το Dramaticus σε συνεργασία με τον Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας Paul Cartledge (Cambridge University) συστήνει θεατρικά τον «πατέρα της Ιστορίας» Ηρόδοτο στην παράσταση «Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες» η οποία ανεβαίνει στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη.
 
Εμείς μιλήσαμε με την Ελένη Ζαχοπούλου, η οποία μαζί με τον Μάνο Βαβαδάκη μας μεταφέρουν από τη σκηνή στον μαγικό κόσμο του πατέρα της Ιστορίας, μια παράσταση σε σκηνοθεσία του Άρη Λιάσκου. 
 
 
 
 
irodotos texnes
 
Συστήσου μας, πες μας δύο λόγια για σένα;
Είμαι η Ελένη, μεγάλωσα στο Χολαργό αλλά πια μένω στον Βύρωνα, μια περιοχή που μου αρέσει διότι μπορώ να μετακινούμαι με τα πόδια. Αγαπώ την μουσική, την Santa Bella-Σαν Ταμπέλα, το μουσικό σχήμα που έχουμε με τον αδερφό μου τον Φάνη και τον αδελφικό μας φίλο τον Γιώργο, την διδασκαλία του θεάτρου, τους μαθητές μου και τα ταξίδια.  
 
Πότε και πώς αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός;
Μάλλον αυτό ήταν μονόδρομος. Είχα τόσο έντονη φαντασία απο μικρή που έπρεπε να την διοχετεύσω κάπου. Το θέατρο ήταν ένα πολύ καλό κανάλι. Βοήθησε φυσικά και η θεατρική ομάδα του σχολείου μου. Δεν είναι λίγο να είσαι έφηβος και να ασχολείσαι με μεγάλα κείμενα όπως η Μήδεια ή ο Οιδίποδας.... και δεν είναι τυχαίο που απο κείνη την θεατρική ομάδα του σχολείου μας, είμαστε πλέον όλοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι. Μας διαμόρφωσε.   
 
Η παράστασή σας παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά. Τι νέο πιστεύεις ότι προσδίδει ο χώρος του  Ιδρύματος Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη;
Ο χώρος του Ιδρύματος Θεοχαράκη είναι ένας ιδιαίτερος χώρος. Η απόσταση μεταξύ των ηθοποιών και των θεατών είναι ελάχιστη και αυτό το εκμεταλλεύτηκε πολύ σωστά ο σκηνοθέτης μας Άρης Λάσκος. Έφτιαξε μια παράσταση χρησιμοποιώντας αυτήν την εγγύτητα. διάλεξε να ειπωθεί αυτή η ιστορία ήσυχα, χωρίς περιττά τεχνάσματα, σεβάστηκε την ιδιαιτερότητα του χώρου για να αναδείξει την ιστορία. ταυτόχρονα, το μεγάλο πιάνο που υπάρχει στην σκηνή, παρέμεινε εκεί, και με την μουσική που έγραψε ο Φάνης Ζαχόπουλος έγινε ο τρίτος αφηγητής της ιστορίας. Τέλος τα κοστούμια του Χαράλαμπου Νικολάου  κανουν την εικόνα να ξεπηδάει μέσα απο την σκηνή. σαν να είμασταν απο πάντα εκεί. Νομίζω ήταν τύχη να βρεθούμε σ αυτόν τον χώρο.      
 
Πόσο δύσκολο είναι για τον ηθοποιό το αφηγηματικό θέατρο;
Δεν μπορώ να πω αν ήταν δύσκολο ή εύκολο. είναι ένας πάρα πολύ ενδιαφέρων δρόμος.Ο ηθοποιός είναι το κανάλι ανάμεσα στο θεατή και στο κείμενο. Το κείμενο είναι η προτεραιότητα. Ο στόχος είναι να ακουστεί η ιστορία και ο Άρης Λάσκος ήταν πολύ σαφής ως προς αυτό. Δεν ήθελε ρόλους στη σκηνή. Ήθελε να φωτίσει το κείμενο και τα γεγονότα, να αφηγηθεί μια ιστορία, να δημιουργήσει συναισθήματα και νομίζω διάλεξε την πιο σωστή οδό. 
 
 
Είχες κάποια σχέση με τον Ηρόδοτο, πριν τον δουλέψετε για την παράσταση;
Τα κείμενα του Ηροδότου τα θυμόμουν λίγο από το σχολείο. Όμως ποτέ δεν είχα ασχοληθεί περαιτέρω. Όταν ξεκινήσαμε τις πρόβες και άρχισα να μελετάω, άλλαξε πολύ η άποψη μου για τα κείμενα αυτά. Έκτοτε έχω ανακαλύψει πολλά και αυτή η διαδικασία νομίζω θα είναι συνεχής.  
 
Ανακαλύψατε κάτι για τον Ηρόδοτο, το οποίο δεν ξέρατε και σας εντυπωσίασε;
Ο Ηρόδοτος, είναι ο πρώτος ιστορικός, ο πρώτος που καταγράφει συστηματικά το παρελθόν του. Στα κείμενά του όμως, προσθέτει μύθους και προφορικές παραδόσεις. Την ίδια στιγμή που περιγράφει ένα ιστορικό γεγονός και προσπαθεί να παραμείνει αντικειμενικός, παραθέτει και την προσωπική του άποψη, κάτι που μου φάνηκε πολύ τρυφερό. Ένα σημαντικό στοιχείο επίσης και πολύ συγκινητικό κατά την γνώμη μου είναι οτι δεν υποτιμά καθόλου τους Πέρσες. Αντιθέτως, τιμά και αναγνωρίζει τον πολιτισμό και την στρατιωτική τους υπεροχή. 
 
Πόσο δύσκολο είναι να γνωρίσουμε τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα και να μην εικάζουμε περιστατικά;
Η ιστορία είναι υποκειμενική. Αν θέλει κάποιος να έχει μια ολοκληρωμένη γνώση για ένα γεγονός πρέπει να το ψάξει απο όλες τις πλευρές, να διαβάσει όλες τις καταγραφές και τις απόψεις γύρω απο το γεγονός και μετά να στοιχειοθετήσει την δική του γνώμη. Δεν ξέρω πόσο εύκολη είναι αυτή η διαδικασία. Στις μέρες μας, είναι πολύ εύκολο να υιοθετούμε μια άποψη χωρίς ουσιαστικά να ξέρουμε τίποτα για το γεγονός. είναι πιο εύκολο να εικάζεις παρά να γνωρίζεις πραγματικά.   γιατί το να γνωρίζεις σε βάθος, απαιτεί χρόνο,κόπο και επιμονή στοιχεία δύσκολα στις μέρες μας. 
 
Η παράσταση έχει ανέβει τα πρωινά για Γυμνάσια και Λύκεια,ποιες ήταν οι αντιδράσεις των παιδιών;
Τα παιδιά είναι αποκαλυπτικά. Στ αλήθεια δεν ξέρω τι περιμένουν όταν μαθαίνουν οτι θα πάνε να δούνε την μάχη των Θερμοπυλών. Ίσως μάχες, αίμα, ξίφη και πολλούς πολλούς ηθοποιούς. Φτάνουν στο θέατρο, εντυπωσιάζονται που είναι τόσο μικρό, γελούν στην αρχή νομίζω απο αμηχανία λόγω της εγγύτητας του χώρου αλλά μετά απο λίγα λεπτά ησυχάζουν και αρχίζουν να παρακολουθούν. τους ρουφάει η ιστορία. κι αυτό είναι μαγικό. Η πιο συχνή ερώτηση είναι πώς θυμόμαστε όλα αυτά τα λόγια!! 
 
Ποια συμβουλή κρατάς σαν φυλαχτό;
Δεν ξέρω... Κάθε φορά που ακούω συμβουλές τις κρατάω. γιατί συνήθως έρχονται από ανθρώπους που ήδη έχουν περάσει από το στάδιο στο οποίο βρίσκομαι κάθε φορά. μ' αρέσει να ακούω, προσπαθώ να μαθαίνω μέσα από τους άλλους. συνήθως για μένα "ο άλλος" είναι η απάντηση.   
 irodotos 2
 
Επόμενα επαγγελματικά σχέδια
 Παράλληλα με τον Ηρόδοτο που θα συνεχίσει τα πρωινά να παίζεται για σχολεία, τις διδασκαλίες μου στο Εθνικό Θέατρο στο πρόγραμμα του Μικρού Εθνικού 'Το θέατρο στο νέο σχολείο",  θα βρίσκομαι για δεύτερη χρονιά, στους 'Ανθρωποφύλακες" του Π. Κοροβέση σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης και από τον Φεβρουάριο στο Θέατρο Σφενδόνη στο έργο "Υπόθεση Λάραμι" σε σκηνοθεσία στου Άρη Λάσκου. Και φυσικά συνεχίζουμε τις εμφανίσεις μας με το μουσικό μας σχήμα Santa Bella-Σαν ταμπέλα σε όμορφα μαγαζιά και μουσικές σκηνές της Αθήνας. 
 

Αρχαία Ιστορία επί Σκηνής

«Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες»

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

2/12, 3/12, 9/12/, 10/12 και 18/12 στις 21.00

Μετάφραση - Κείμενο: Γιάννης Λιγνάδης

Σκηνοθεσία: Άρης Λάσκος

 

Ταυτότητα Παράστασης

«Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες»

Μετάφραση – Κείμενο: ∆ρ. Γιάννης Λιγνάδης

Σκηνοθεσία: Άρης Λάσκος

Ιστορικός Σύμβουλος: ∆ρ. Ανδρονίκη Μακρή

Μουσική: Φάνης Ζαχόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Χαράλαμπος Νικολάου

Επιμέλεια Φωτισμού́: Σεσίλια Τσελεπίδη

Επικοινωνία: Μαριλένα Θεοδωράκου

Παίζουν:  Ελένη Ζαχοπούλου και Μάνος Βαβαδάκης

Πού: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν, Αθήνα, τηλ. 210 361120, www.thf.gr

Πότε: Πρεμιέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 στις 21.00

Παραστάσεις: Δευτέρα 2/12, Τρίτη 3/12, Δευτέρα 9/12, Τρίτη 10/12 και Τετάρτη 18/12 στις 21.00

Διάρκειά παράστασης: 60 λεπτά

Εισιτήρια:13 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι)

Προπώληση: www.viva.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Μάνος Βαβαδάκης: «Δεν Δίνουμε Χρόνο Στον Έρωτα Να Οδηγηθεί Στην Ωριμότητα»