Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Ποια Έργα Θα Δούμε Φέτος, Για Πρώτη Φορά,Στη Σκηνή (Μέρος Β’) Κύριο

Από τη Γιώτα Δημητριάδη

 

Τη φετινή θεατρική σεζόν θα έχουμε την τύχη να παρακολουθήσουμε πολλά θεατρικά έργα για πρώτη φορά στη χώρα μας. Μια πρώτη γεύση πήρατε από το πρώτο μέρος, που δημοσιεύτηκε πριν μερικές μέρες. Όπως είχαμε αναφέρει τα έργα είναι τόσα πολλά, ώστε ένα αφιέρωμα δεν θα ήταν, σίγουρα, αρκετό.

 

Όπως και στο πρώτο μέρος του αφιέρωματος ξεκινάμε και σ’ αυτό μ’ ένα έργο Ντέιβιντ Μάμετ, που θα ανέβει για πρώτη φορά σε θεάτρο της Αθήνας. Το έργο είχε παρουσιάστει στο παρελθόν στη Θεσσαλονίκη, στο Κ.Β.Θ.Ε σε σκηνοθεσία Βασίλη Βαφέα. Τίτλος του; Το όνομα του πρωταγωνιστή του «Έντμοντ».

Η ιστορία θέλει τον Έντμοντ να δίνει τέλος στον εδώ και καιρό νεκρό γάμο του και στη μέχρι τώρα ζωή του και αρχίζει ένα ταξίδι στον υπόκοσμο της Νέας Υόρκης, το οποίο μετατρέπεται σε μια εφιαλτική οδύσσεια. Στις είκοσι-τρείς σύντομες σκηνές του έργου, ο Έντμοντ περιφέρεται κατά τη διάρκεια της νύχτας στον εφιαλτικό κόσμο της μεγαλούπολης και γνωρίζει το αγοραίο σεξ, την εγκληματική μανία και την ωμή βία. Ταυτόχρονα, οι προσπάθειες του για ανθρώπινη επικοινωνία αποβαίνουν άκαρπες, αφού σε όλες παρεμβαίνει η στεγνή οικονομική συναλλαγή. Τελικά, το ταξίδι του γίνεται ένα οδοιπορικό στα έσχατα της αυτοκαταστροφής για να τον οδηγήσει στην αληθινή γνώση και την υπαρξιακή γαλήνη, που απορρέουν από τη συνύπαρξη των ανθρώπων μετά την κατάργηση των προκαταλήψεων και των σχέσεων εξουσίας και επιβολής.

Τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαριάννα Κάλμπαρη και στη σκηνή θα δούμε τους: Γιάννο Περλέγκα, Δημήτρη Πασσά, Μανώλη Αφολαγιάν, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Δημήτρη Μαγγίνα και Μαριλένα Μόσχου και η παράσταση θα ανέβει στο Θέατρο Τέχνης, που φέτος έχει  ένα εξαιρετικό ρεπερτόριο. 

vasiis papavasiliou

 

Ο σπουδαίος Βασίλης Παπαβασιλείου γράφει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει τα «Προεόρτια». Στο έργο του θα συναντήσουμε και πάλι τον αγαπημένο μας τρόφιμο ψυχειατρίου, Φωκίωνα Καπνίδη. Αυτή τη φορά ο ήρωάς μας έχει καλλιτεχνικές ανησυχίες και πιο συγκεκριμένα θέλει να γράψει θεατρικό έργο. Γι’ αυτό τον λόγο προσλαμβάνει μια δασκάλα συγγραφής.

16fb50ff776de4c5b59c949cb6203874 L

Σε λίγες εβδομάδες και πιο συγκεκριμένα στις 7 Οκτωβρίου, για δέκα Δευτερότριτα, η Έφη Ρευματά μας κλείνει ραντεβού με το «Χειμωνιάτικο ταξίδι» του Σταμάτη Πολενάκη στο Στούντιο Μαυρομιχάλη. Στο έργο παρακολουθούμε τρεις διαφορετικές αφηγήσεις, οι οποίες ξετυλίγονται παράλληλα συνδέοντας μια ιστορία αγάπης και μια σειρά από τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο, αναδεικνύοντας τα πιο φωτεινά και τα πιο σκοτεινά ένστικτα του ανθρώπου.

Στο επίκεντρο μπαίνει μια αληθινή ιστορία η αυτοκτονία του ποιητή Χάινριχ φον Κλάιστ και της Ενριέττε Φόγκελ στη λίμνη Βανζέε, έξω απ’ το Βερολίνο, το 1811. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Δημήτρης Φραγκιόγλου, Μάρω Μελισσάρη και Βασίλης Μπατσακούτσας.

gios texnes plus

Τον Δεκέμβριο, στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, θα ανέβει σε πανελλήνια πρώτη, το θεατρικό έργο του Φλοριάν Ζελλέρ, «Ο γιος». Ο Γάλλος συγγραφέας έχει χαρακτηρισθεί «φαινόμενο» από τον γαλλικό τύπο γράφοντας το έργο, μόλις, πέρσι.

Στη χώρα μας έχουμε παρακολουθήσει το έργο του «Ο μπαμπάς», στο θέατρο «Χορν», σε σκηνοθεσία-μετάφραση και διασκευή του Σταμάτη Φασουλή με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο «γιος» είναι ένα έργο που ασχολείται με τη δύσκολη ηλικία της εφηβείας. Στην παράσταση θα δούμε τους: Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Δέσποινα Κούρτη, Άννα Καλαϊτζίδου και Δημήτρη Κίτσο.

 

LoveNotDomnikiMitropoulou

 

Στο ίδιο θέατρο, η Θεοδώρα Καπράλου, γνωστή από τις δραματουργικές της δουλειές, φέτος γράφει και σκηνοθετεί η ίδια ένα ιδιότυπο πείραμα για δύο πάνω στη φύση των ερωτικών σχέσεων: «Love not». Το ζευγάρι, το οποίο θα δούμε στη σκηνή είναι ο Θύμιος Κούκιος κι η Μαίρη Κωνσταντάκη. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου.

Στο Skrow, στο Παγκράτι, από τον Φεβρουάριο τα Δευτερότριτα, θα δούμε για πρώτη φορά στη χώρα μας, το έργο του Καταλανού Τσαρλς Μπατλ με τίτλο «Πειρασμός», σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη.

Στο έργο, ο συγγραφέας διερωτάται: «Είναι ο Πειρασμός (Temtacio), η θεολογική υπόσταση του ενστίκτου; Μήπως, τελικά, χρειαζόμαστε τους Πειρασμούς μας, για να αντέξουμε την αγριότητα; Μήπως, τελικά, ο Πειρασμός, κρυμμένος πίσω απ’ τη θρησκεία, είναι το συγχωροχάρτι της αγριότητας;»

Ο Χασάν φτάνει απ’ την Αφρική στην Ευρώπη στο σπίτι του Ισπανού αντικέρ Γκιλιέμ, με τις γνωστές πια βάρκες-φέρετρα, για να βρει την κόρη του Αΐσα και το κυνήγι των Πειρασμών και για τους τρεις μόλις έχει ξεκινήσει. Τους τρεις ήρωες ενσαρκώνουν οι: Ζωή Μυλωνά, Κώστας Ξυκομηνός και Σεραφείμ Ράδης.

 cowboy xorn 2019 e1568118050937

Τον Γιάννη Φέρτη θα απολαύσουμε στο Μικρό Χορν, στο έργο «Ένας αληθινός καουμπόι», της Μαρίλια Σαμπέρ, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα. Μαζί του στη σκηνή ο Βασίλης Μαυρογεωργίου κι η Ιωάννα Μαυρέα. Η πρεμιέρα αναμένεται για τις 12 Οκτωβρίου, στο Θεάτρο Μικρό Χορν.

Το έργο συναντά έναν πατέρα με την κόρη του να βρίσκονται μετά το θάνατο της μητέρας-συζύγου. Ενώ ο πόνος είναι κοινός και θα μπορούσε, ομολογουμένως, να τους ενώσει, αντιθέτως η διαφορά φάσης της ζωής που διανύει ο καθένας (νιάτα- γεράματα) είναι το πεδίο μάχης, όπου απλώνεται η αφήγηση της βραβευμένης Μαρίλια Σαμπέρ.

Ο αφοπλιστικά ρεαλιστικός τόνος της κόρης συνδιαλέγεται με τον ονειρικό κόσμο στις παρυφές της νόσου του αλτσχάιμερ του πατέρα της, για να τους οδηγήσουν στη λύτρωση.

Η συγκίνηση και το χιούμορ που εναλλάσσονται, είναι τα υλικά με τα οποία χτίζουμε την τέχνη του θεάτρου... Όπως και της ζωής άλλωστε. Άρα και του θανάτου...

Η Μαρίλια Σαμπέρ έχει γεννηθεί στη Βραζιλία το 1974. Είναι σκηνοθέτης και θεατρική συγγραφέας. Έργα της έχουν ανεβεί στα πιο σημαντικά θέατρα της Βαρκελώνης. Το έργο της «Ένας αληθινός καουμπόι», έχει κερδίσει το Βραβείο της Πόλης της Βαλένθια και το κρατικό βραβείο δραματουργίας Carlos Carvalho του Porto Alegre στη Βραζιλία.

 children texnes plus

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης μας συστήνει το έργο της Λούσι Κίρκγουντ, «Children» σε απόδοση του Γιωργή Τσουρή. Στη σκηνή θα δούμε μια τριάδα πρωταγωνιστών και πιο συγκεκριμένα τους: Ρένια Λουϊζίδου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και Πέγκυ Σταθακοπούλου.

Στο έργο της Κίρκγουντ ένας πυρηνικός αντιδραστήρας εκρήγνυται και το ισχυρό τσουνάμι κάνει τη θάλασσα να μοιάζει με «γάλα που βράζει». Όλα ξεκινούν με την απρόσμενη άφιξη της Ρόουζ (Πέγκυ Σταθακοπούλου) στο απομονωμένο εξοχικό της Χέϊζελ (Ρένια Λουϊζίδου) και του Ρόμπιν (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης).

Εκεί το ζευγάρι έχει καταφύγει μετά την έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου της περιοχής κοντά στην οποία βρισκόταν η κύρια στέγη τους. Οι δυο τους παλεύουν πλέον να συνεχίσουν τη ζωή τους κάνοντας γιόγκα, προσευχές..., αλλά και με πολλές ελλείψεις βασικών παροχών. Οι διακοπές ρεύματος διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ το νερό της βρύσης είναι μολυσμένο από τη ραδιενέργεια. Η αινιγματική Ρόουζ, λοιπόν, αφού αναμοχλεύσει το κοινό παρελθόν των τριών επιστημόνων και φίλων καταλήγει σε μια τρομακτική πρόταση. Θα γίνει αποδεκτή η πρόταση αυτή; Και πώς θα αντιδράσουν οι ήρωες στο φοβερό άκουσμά της; Πώς σηκώνει καθένας στους ώμους του το βάρος της ευθύνης απέναντι στα «παιδιά» και τι είναι διατεθειμένος να πράξει γι’ αυτό;

«Όταν άκουσα την αληθινή ιστορία της έκρηξης του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα το 2011, μια φωτιά άναψε στο μυαλό μου! Μετά από αυτό το γεγονός οι ιδέες για το έργο γεννήθηκαν πολύ γρήγορα. Το «Children» μιλάει για ανθρώπους που διανύουν μικρές αποστάσεις, καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια» 

5bbc2aed7eb4a97970667ca758d3d935 L                                       

Οι «Γιαλήτες ή αλλιώς αλήτες του γιαλού» του Γιάννη Κόκα έρχονται στο Θέατρο Φούρνος συστήνοντάς μας, ταυτόχρονα, και τη νέα θεατρική ομάδα της πόλης. Η «Άλμπατρος» συστήνεται στο κοινό μ’ ένα έργο, το οποίο βάζει στο επίκεντρο την πιο δυνατή σχέση του ανθρώπου, τη φιλία.

Το κείμενο κι η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Κόκα. Η νέα ομάδα μας υπόσχεται πολύ γέλιο αλλά και συγκίνηση μέσα από μια ιστορία καθημερινών ανθρώπων, μια ιστορία της διπλανής πόρτας ή και όχι;

Διαβάστε επίσης:

Ποια Έργα Θα Δούμε Φέτος, Για Πρώτη Φορά,Στη Σκηνή (Μέρος Α’) 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία