Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών, η Φλωρέττα Ζάννα, η ενζενί του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ΄60. Έπειτα από μια περιπέτεια που είχε με την υγεία της έπαθε πνευμονικό οίδημα και χθες πέθανε στο σπίι της. 
Ήταν η σύζυγος του σπουδαίου σκηνοθέτη Ντίνου Δημόπουλου με τον οποίο είχε παντρευτεί το 1960 (ήταν ο δεύτερος γάμος του) και το 1962 απέκτησαν μια κόρη την Μυρτώ. Έμεινε μέχρι και το θάνατο του, το 2003, δίπλα του.
 
Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που παρά την τρομακτική της επιτυχία στη δεκαετία του 1960 και τους 9 πρωταγωνιστικούς της ρόλους σε ισάριθμες ταινίες, η Φλωρέτα Ζάννα εξαφανίστηκε από την έβδομη τέχνη. 
Για πολλά χρόνια διατηρούσε μια από τις γνωστότερες μπουτίκ του Κολωνακίου την περίφημη "Chez Florette", στην γωνία Ηρακλείτου και Τσακάλωφ, και όλες οι καλοντυμένες Αθηναίες και οι ντίβες του κινηματογράφου έσπευδαν να ντυθούν από τα χεράκια της Φλωρέττας.  Εκεί επέλεγαν μάλιστα να φωτογραφηθούν με τα μοδάτα συνολάκια τους από τις αδερφές Μπρόγιερ μέχρι και τη Ζωή Λάσκαρη, καθώς έφερνε ρούχα που κανείς άλλος δεν είχε στην Ελλάδα.
 
Η κηδεία της θα γίνει αύριο Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί από το Κοιμητήριο Ζωγράφου. Θα συναντήσει τον αγαπημένο της Ντίνο (παρακάτω σπάνια φωτογραφία από το γαμήλιο ταξίδι τους). 
 
floreta gamilio taksidi
 
Η Φλωρέττα Ζάννα γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Μεσσηνίας στις 25 Αυγούστου του 1933. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ανθούλα Στυλιανέα. 
 
Αποφοίτησε από το Εθνικό Θέατρο και το ντεμπούτο της στη σκηνή το έκανε με το όνομα Φλώρα Στυλιανέα, στον «Ιππόλυτο» που ανέβασε ο Δημήτρης Ροντήρης το 1953.
Ήταν στον χορό με μερικές ακόμη πρωτοεμφανιζόμενες συμμαθήτριες της όπως η Μάρω Κοντού και η Μαίρη Χρονοπούλου. 
Συμμετείχε μέχρι και το 1959 στις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου παίρνοντας μέρος στο Χορό σε παραστάσεις-σταθμούς για το νεοελληνικό θέατρο, όπως στην «Ορέστεια» του Ροντήρη το 1954, την «Εκάβη» του Μινωτή το 1955, τον «Οιδίποδα» του Μινωτή το 1955, τη «Μήδεια» του Μινωτή το 1956, την «Ιφιγένεια» του Μιχαηλίδη το 1957, σε μικρούς ρόλους όπως της υπηρέτριας στη «Σπασμένη στάμνα» του Χάινριχ φον Κλάιστ που ανέβασε ο Αλέξης Σολομός το 1954, την ακόλουθη στον σεξπιρικό «Άμλετ» του Μινωτή το 1955, μια από τις νεράιδες στη «Νεράιδα» του Ζιροντού το 1956, αλλά και μεγαλύτερους ρόλους στο «Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι» του Σο το 1956, στη «Νύχτα στη Μεσόγειο» του Άγγελου Τερζάκη το 1957 και στη «Ρόζα Μπερντ» του Χάουπτμαν το 1959.
 
Στον κινηματογράφο με το όνομα Φλωρέττα Ζάννα πρωτοεμφανίστηκε το 1959, σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου, κρατώντας τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία «Αμαρυλλίς» ένα αισθηματικό δράμα σε παραγωγή Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης. 
 
amarilis
 
floreta amarilis
 
Ακολουθεί το 1962 η κωμωδία «Όταν λείπει η γάτα» με σκηνοθέτη τον Αλέκο Σακελλάριο και εμφανίζεται δίπλα στους Ρένα Βλαχοπούλου, Βασίλη Αυλωνίτη και Νίκο Ρίζο στο ρόλο της Άννας Ζέμπερη.
 
floreta amok 2
 
Το 1963 πρωταγωνίστησε στην δραματική περιπέτεια της Φίνος Φιλμ, «Αμόκ» στο ρόλο της Σάρα. Είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια στην ομάδα των οχτώ ατίθασων κοριτσιών που δραπετεύουν από το αναμορφωτήριο και καταφεύγουν σε ένα ερημονήσι, όπου θα συναντήσουν τους μοχθηρούς μισθοφόρους που αναζητούν έναν θησαυρό. Η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1963 στο ακατοίκητο νησάκι Υβάλα στη μέση του Αμβρακικού κόλπου, και προκάλεσε αίσθηση με τις γυμνές σκηνές αλλά και με το σενάριο, κόβοντας πάνω από 222.000 εισιτήρια στην πρώτη προβολή. Μέ την ταινία αυτή ο Ντίνος Δημόπουλος, που υπογράφει τη σκηνοθεσία αλλά και το σενάριο της ταινίας, κάνει ένα σχόλιο για τη σκληρότητα του σωφρονιστικού συστήματος στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που μόλις είχε λήξει ο εμφύλιος και οι φυλακές και τα ξερονήσια ήταν γεμάτα από αγωνιστές της αριστεράς. Επίσης στην ταινία θίγεται το ζήτημα της ατιμωρησίας των εγκληματιών πολέμου.
 
floreta amok
 
Το 1964 πρωταγωνιστεί ως Άννα Καλομοίρη δίπλα στην Άννα Φόνσου και τον Τίτο Βανδή στην ταινία «Ο τελευταίος πειρασμός» βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή "Το τελευταίο καλοκαίρι".
 
floreta o telefteos peirasmos
 
Το 1966 προβάλεται στους κινηματογράφους η δραματική - δικαστική ταινία «Κατηγορώ τους ανθρώπους» σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο Νίκου Φώσκολου. Η παραγωγή έγινε από τη Φίνος Φιλμ και η Φλωρέττα εμφανίζεται ως Σοφία Ρούσσου δίπλα στον Νίκο Κούρκουλο, την Τζένη Ρουσσέα, τον Γιάννη Βόγλη και τον Άγγελο Αντωνόπουλο. Η ταινία έκανε τεράστια επιτυχία καθώς στην πρώτη της κινηματογραφική προβολή έκοψε 536.375 εισιτήρια και κατέκτησε την 4η θέση σε σύνολο 101 ταινιών της περιόδου εκείνης.
 
floreta katigoro tous antropous
 
Το 1966 προβάλεται και το κοινωνικό δράμα «Κοινωνία ώρα μηδέν» η ηθοποιός υποδύεται την κυρία Συρίγου κρατώντας έναν ακόμα πρωταγωνιστικό ρόλο στην καριέρα της και αυτή τη φορά δίπλα στον Νίκο Κούρκουλο.  Ένας ακόμα εμπορικός θρίαμβος, με κοντά 600.000 εισιτήρια γεγονός που της έδωσε μια θέση στην 20αδα των πιο εμπορικών ταινιών. Το σενάριο ήταν του Νίκου Φώσκολου και η σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου σε παραγωγή της Φίνος Φιλμ.
 
floreta koinonia ora miden
 
Την ίδια χρονιά πάλι σε παραγωγή της Φινος Φιλμ βγαίνει στους κινηματογράφους η κωμωδία «Οι κυρίες της αυλής»  σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου. Το σενάριο βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Άλφρεντ Ζερί, "Το 6ο πάτωμα". Έγινε ταινία μετά από τη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Ντίνου Ηλιόπουλου, το 1964-1965, στο θέατρο Γκλόρια. Ο Ντίνος Δημόπουλος -που υπήρξε και ηθοποιός- ήταν συμμαθητής του Ντίνου Ηλιόπουλου στη Δραματική σχολή και καλός φίλος του. Μετά από χρόνια αυτή η φιλία εξελίχθηκε σε κουμπαριά καθώς η Φλωρέττα Ζάννα βάφτισε τη δεύτερη κόρη του Ντίνου Ηλιόπουλου την Χίλντα. Στην ταινία που έκοψε 338.081 εισιτήρια πρωταγωνίστησαν επίσης οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Νόρα Βαλσάμη, Κατερίνα Γιουλάκη, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Η Φλωρέττα υποδύθηκε την μυστηριώδη και ήρεμη Μελίτα Κομνηνού.
 
floreta kyries avlis 
 
Το 1968 βγαίνει στους κινηματογράφους η ταινία «Αγάπη και Αίμα». Πρόκειται για μια ακόμη εκδοχή της ιστορίας του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, με έντονη αισθηματολογική διάσταση, στην οποία κυριαρχούν οι ακραίες συμπεριφορές των ηρώων. Η ταινία προσπαθεί επίσης να μιμηθεί το στυλ, την ατμόσφαιρα και τη δράση των γουέστερν. Η Φλωρέττα υποδύεται τη Φωτεινή και πρωταγωνιστεί δίπλα στην Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο.
Είναι η δεύτερη ταινία που υπογράφει ο Νίκος Φώσκολος ως σκηνοθέτης, ο οποίος με την προτροπή του Φίνου ασχολήθηκε εκτός από τη συγγραφή σεναρίων και με τη σκηνοθεσία. 
 
floreta agapi kai aima
 
floreta agapi kai aima
 
Η τελευταία ταινία που είδαμε την Φλωρέττα Ζάννα έμελε να είναι μια από τις εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών. Η αισθηματική κωμωδία «Η Αρχόντισσα κι ο Αλήτης» σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο του Λάκη Μιχαηλίδη. Εδώ υποδύεται την Αννέτα την αδερφή του Δημήτρη Παπαμιχάηλ. Με την ταινία αυτή η Αλίκη Βουγιουκλάκη επέστρεψε στην Φίνος Φιλμ μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας της σε άλλες εταιρείες. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 30 Δεκεμβρίου 1968 και αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, κόβοντας 750.380 εισιτήρια στην πρώτη προβολή (σε Αθήνα, Πειραιά και προάστια) καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση της σεζόν μεταξύ 108 ταινιών. H παραγωγή της είχε στοιχίσει στον Φίνο το ιλιγγιώδες για την εποχή ποσό των 6.500.000 δραχμών! 
 
floreta arxontisa
 
Floreta arxontisa kai alitis

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία